Löpning Träning 30 inlägg 10288 visningar

Johan Olssons inställning till långpass

1991 • Norrköping
#1
16 mars 2020 - 15:55
Gilla
Hej! Jag skulle gärna vilja diskutera Johan Olssons träningsfilosofi inför lopp så som LL och marathon. Det var 2018 som jag först reagerade på ett inlägg som han hade gjort inför Lidingöloppet. Jag kan inte citera ordagrant men kontentan var som jag minns det att volym och långpass var överskattat och att viktigare faktorer var snabba kvalitetspass samt utförslöpning.

Nu har han återigen delgett sina tankar. Här är ett tips:

"Spring snabbt och kort (30-75min), och skippa långpassen. Långpass är mysigt, men för oss hel- eller halvamatörer det finns inget så skadeframkallande som pass över två timmar i alldeles för lågt tempo för ens biomekanik. Kontinuitet is King. Det finns andra sätt att reta uthålligheten för långa lopp än ren distans (såvida man inte är elitlöpare)."

Han verkar ha redigerat inlägget för jag är 95 % säker på att han även menade på att det var bättre att springa i sitt tävlingstempo under ovanstående tidsram än att t.ex. lunka två mil i makligt tempo. Den infon finns inte längre i inlägget.

I nästa inlägg(på hans Instagram alltså) har han höjt tidsramen något och menar på att han ska bevisa sin tes genom att springa ett marathon eller LL med 90 min som övre tidsgräns på sina pass.

Jag älskar Johan som atlet men har oerhört svårt för dessa tips. Min åsikt är att han utgår alldeles för mycket från sig själv som elitatlet. Han har underkuvat sig enorma mängder träning genom åren och jag tycker inte att det finns något konstigt med att 90 min som övre tidsgräns skulle funka just för honom. I hans LL-tempo(3:40 min/km) så hinner han 24,5 km på 1,5 h. Det duger ju gott som längsta pass inför en mara eller LL.

Men för någon som tränar t.ex. tre gånger per vecka och siktar på 3 h på LL eller 4 h på maran och har 75 min som gräns på det längsta passet kan jag garantera att det inte kommer att gå något vidare. Jag är på en ok motionärsnivå(2:30 på LL och 3:24 på maran) och även för mig så skulle 75 min vara en ödesdiger gräns att ha.

Johans Instagram: https://www.instagram.com/j0han0lss0n/

Vad har ni för tankar om hans åsikter?

< < < 1 2 > > >
1991 • Norrköping
#21
17 mars 2020 kl 15:39
1 Gilla
#20 Där ser man! Har ett par kompisar som bor precis där. Då är jag lite avundsjuk på dig, är alltid ett litet projekt när man ska ut till Hultsbruk för att kunna träna backe. Du har det mer eller mindre på uppvärmningsavstånd.

Japp. Och jag är inte arg på Johan, jag försöker inte att skapa en hatstorm :D Det kan säkert finnas något nyttigt med att det finns en röst som inte skriker "långpass!" i.o.m. att nästan alla andra gör det.
Patrik Lindegårdh
1979 • göteborg
#22
17 mars 2020 kl 18:30
1 Gilla
@Mikael, när man är på din nivå har man nytta av ett strukturerat upplägg (jag refererade till nybörjare) ;). Sen är det individuellt vad som passar och vad man tycker är kul. Generellt kan det dock vara värt att se över sitt upplägg om man stagnerat och springer för att nå vissa tidsmål.

Jag skulle tro att en relativt ny löpare eller någon som inte kört mycket högintensiv träning skulle få snabba resultat med Johans upplägg. Dock tror jag inte det håller på lång sikt och att skaderisken är relativt hög.
1982 • Brämhult
#23
17 mars 2020 kl 22:52
1 Gilla
#15 Marcus

Jag lekte med att exportera min data från 2019. Baserat på den skulle jag säga att mina pass stämmer rätt bra överens med din frågeställning:
- Antalet löppass ca 3st/vecka.
- Snittlängden på pass ca 9km.
- Pass >90min: 6st.
- Jag skulle säga att "hårt och kort/halvlångt" / mellanmjölk är i stort sett det uteslutande temat.

Nu har jag inte sprungit LL men lekte med min marathontid (från 2017, men jag skulle säga att mitt löpmönster varit ganska snarlikt sedan dess) och den skulle översättas till 2h blank på LL. Naturligtvis ingen exakt vetenskap, men en indikation.
2019 gick jag under 35 min för första gången på en landsvägsmil.

- Skulle jag prestera bättre resultat med ett mer seriöst träningsupplägg? Mycket möjligt eller snarare väldigt troligt. Precis som Patrick skriver skulle det nog kräva ett mer ""seriöst" upplägg. Men jag tycker att "hårt och kort/halvlångt" är den träningsform som jag tycker är roligast. Den passar mig även bäst i familjelivet idag.
Jag tror att många som ligger på en relativt låg andel träningstimmar per vecka spenderar alltför mycket av träningstiden i ett för lugnt tempo. Anledningen kan kanske vara att elitaktivas träningsupplägg till viss del kopieras och sedan skalas ned i timmar. Således med samma andel lugna träningstid kvar. Tränar man säg 4 h/vecka blir det då inte så mycket "hård" träning kvar.

Skador? Jag har under många år till och från haft bekymmer med en häl. Upplever att denna förvärrats under de perioder jag sprungit längre och långsammare. Så här lutar det åt för egen del att ett upplägg som Johan Olsson förespråkar har varit fördelaktigt för min kropp. Men som många skriver finns det ju flertalet exempel på motsatsen.




1991 • Norrköping
#24
18 mars 2020 kl 08:23
Gilla
#23 Imponerande! Det där är inte mycket träning för den kapaciteten :D Har du sprungit mer förr i tiden? Tänker om du har en schysst bas p.g.a. många års träning i benen.

Det är vanskligt det där med hur hårt man ska träna. Jag är av din åsikt att folk i regel tar det för lugnt men å andra sidan blir det vanskligt att rekommendera tre kvalitetspass av tre möjliga i veckan till gemene man. Vips är denne skadad och man har gett ett skitdåligt råd. Men om man tål det så finns det knappast något konstigt med att springa hårt varje gång om man "bara" springer tre gånger per vecka.

Jag har två kvalitetspass som mitt mål varje vecka. Jobbar med att stegra volymen och fler än så orkar jag inte prestera på. Även om jag skulle orka det så skulle jag nog hålla mig till två. För egen del är det lättare att få till mycket träning om jag vet att merparten av passen kommer att vara lätta.
Lars Bern
1973 • Göteborg (Hisings Backa)
#25
18 mars 2020 kl 09:09
Gilla
Det man kan lägga till att, förutom den fysiska träningen, så har Johan Olsson en stor poäng i att träna på att befinna sig i den plågade zonen psykiskt. När man bara vill stanna eller slå av löpbandet. Det är där man befinner sig på tävling och det är där det avgörs om man mentalt kan piska på kroppen några snäpp till. Jag tror många som presterar bra med liten träningsmängd har ett huvud som tidigare är "elittränat" eller helt enkelt medfödd tjurskalle.
1986 • Falkenberg
#26
18 mars 2020 kl 09:33
Gilla
Det som löpare stirrar sig blinda på är passens längd och benens tempo.

Johan har visserligen en träningsbakgrund som inte är representativ för någon av oss MEN...

Det ni missar är effekterna och vilka system som rekryteras vid olika _intensiteter_ (alltså INTE _tempon_). Enkelt sammanfattat och i grova drag så aktiveras fler system ju högre intensitet du tränar i. Effekten av ett kort, hårt pass är ALLTID större och bredare på prestationsförmågan (oavsett tänkt tävlingstid) än den av ett långt och lugnt.

Det finns förstås väldigt många fler faktorer att väga in, men det finns ingen prestationsmotiverad anledning att träna långpass för den som tränar så lite att den hinner återhämta sig även om den kör alla pass i hög intensitet.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#27
18 mars 2020 kl 10:47
Gilla
Jag har alltid föredragit kortare, hårdare pass i min träning. De gånger jag går upp i distans sänker jag tempot marginellt. Största delen av tiden ligger jag i gul zon en bit under tröskel, är jag pigg går jag i tröskelzon. Siktar man på maran är det nog nödvändigt med några längre pass.
Patrik Lindegårdh
1979 • göteborg
#28
18 mars 2020 kl 11:41
Gilla
Gick in och läste Johans inlägg igen (och kommentarer) och han skriver att han aldrig tränade mer än 2,5h per pass (och 900h/år ). Om han menar att han inte körde pass längre än 2,5h och att definition av långpass är 2,5h eller längre är hans definition av långpass inte sammas om min. Jag tränar sällan själv längre än 2,5h men räknar distanspass över 1,5h som långpass
1960 • Torslanda
#29
18 mars 2020 kl 12:15
Gilla
Ibland kan det vara svårt att "direktöversätta" träning mellan en elitidrottare (eller fd elitidrottare) med oss "motionärer".
Jag läste att Micke Ekvall ibland sprang överlånga långpass för maran upp till 45km, och Szalkai kommentar var att det var nått nytt, det skulle han prova.
Men när de springer långpass på 45km tar det säkert kortare tid än 3h för dem, viket är en "normal" maxlängd för oss "motionärer"
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#30
18 mars 2020 kl 14:22
Gilla
Lindegårdh:
Jag är en simpel amatör som springer lite ibland. Du har säkert rätt och någon gång kanske jag lär mig också :)

< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.