Löpning Övrigt 190 inlägg 12391 visningar

Lösa hundar.

xx
1927 • h
#1
18 november 2009 - 00:51
2 Gilla
var precis ute å sprang en runda så kommer det en lös hund å kutar efter mig. fattar inte varför folk som inte har disciplin på sina hundar låter dem gå lösa. det var ingen fara nu hunden var bara lekfull å nyfiken, men man vet aldrig om det är en aggressiv hund. tycker det är jävligt obehagligt när detta händer.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
1972 • Västra Frölunda
26 april 2011 kl 21:15
1 Gilla
Har "bara" varit med om en incident när det gäller löpning och hund och då var det hunden som sprang framför benen på mig och höll på att fälla mig.
Däremot har jag varit med om flertal tillfällen på fotbollsplan. Hunden kommer in på plan och skall jaga bollen medans ägaren står och skriker sig hes på att den "annars så lydiga jycken" skall komma tillbaka. (Det gör den inte förrän man stoppat spelet och gömt bollen i princip)
Av dessa två beskrivna scenarion anser jag att hundar skall vara kopplade.
Är inte det minsta hundrädd och har inget emot hundar.
Johan
1978 • Stockholm
26 april 2011 kl 21:49
Gilla
Kenneth, dessa harmlösa tillfällen får dig att tycka att alla hundar ska vara kopplade. Underligt enligt mig.
1972 • Västra Frölunda
28 april 2011 kl 08:56
Gilla
Harmlösa förvisso men fruktansvärt störande för mig som idrottsutövare.
Emil
1984 • Sundsvall
28 april 2011 kl 09:20
Gilla
Ja Mona. Om du för alltid vill ha en osäker och instabil hund så kör på ditt sätt.
Mona M
1971 • Östersund
28 april 2011 kl 09:30
Gilla
Vet du Emil, vi klarar oss rätt bra.
Faktum är att om vi dessutom slapp alla framspringande hundar skulle allt vara kanon.

Men jag måste säga att du verkar vara väldigt duktig som utan att överhuvudtaget träffat min hund eller vet exakt vilka problem vi har (har haft) ändå kan säga exakt hur vi ska lösa dem.

Men jag tror vi fortsätter med mitt sätt :-)



1961 • Kalix
19 februari 2018 kl 11:02
1 Gilla
För att skydda vilda däggdjur och fåglar är kraven på hundägarna stora.
Under tiden 1 mars - 20 augusti måste du hålla hunden under extra stor uppsikt naturen.
Det framgår av paragraf 16 i lagen (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter. Där står att hundar ska hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt. Ordet "kopplingstvång" eller "koppeltvång" finns däremot inte i lagstiftningen. Lagens syfte är att skydda vilda djur och fåglar under den känsliga tiden när dom får sina ungar. De marker som lagen syftar på är all naturmark,större parker och liknande.
I nationalparker gäller att hund ska vara kopplade. I vissa nationalparker tillåts inte hund alls. I naturreservat med känsligt djurliv är det oftast kopplingstvång. På informationsskyltar vid naturreservat ska detta framgå vad som gäller.
Är själv ägare till två hundar och har stor respekt för detta och tar hänsyn till människor och andra hundar som man möter i skogen/samhället.
Hobbylöparn
Östermalms IP
19 februari 2018 kl 11:18 Redigerad 19 februari 2018 kl 11:18
Gilla
Det är lustigt det här med hundar. Vi har en hund, vi har även goda vänner som har hund.

Ibland tar vi gemensamma hundpromenader i skogen. För det mesta går hundarna okopplade, såvida det inte är passager med mkt folk, eller bostäder eller liknande.

Vid en sån promenad fick hundarna vittring på hare. De satte av i ett himla tempo upp i skogen och det blev ett herrans liv. Efter en del inkallning kom de tillbaks.

Vid ett annat tillfälle skedde samma sak. Ena hunden fick korn på hare, det slutade med att haren kom ut ur skogen. Då fick vår hund upp spåret och satte av efter harstackaren över en äng upp i skogen på andra sidan.

Jag och min fru känner att detta borde rimligen vara olagligt. Men våra vänner bara skrattar och tycker det är kul att hundarna får ha litet skoj också.

Kommentarer? Det bör tilläggas att jag är för koppling i de allra flesta tillfällen.

Oldboy
1952 • Danderyd
19 februari 2018 kl 12:13
Gilla
I vårt välbesökta elljusspår, liksom i milspåret, har nästan alla hundägare lärt sig att man inte kan ha en hund som försöker hälsa på andra. Ungefär hälften går lösa och bryr sig inte om mig. Är det en stor hund känns det ändå lite olustigt, jag vet ju inte hur den reagerar förrän jag redan har passerat.

Hälften av hundarna är kopplade, oftast känns det ok. Men enstaka hundägare har inte vett att byta sida på parkvägen samtidigt med hunden, då finns det plötsligt en snubbeltråd spänd över löpspåret, det är det vanligaste störningsmomentet i vårt spår.

Egentligen tycker jag att hundar inte ska vallas i motionsspåren över huvud taget, det finns andra stigar som passar hur bra som helst för promenader. Men jag kan ju förstå att de flesta väljer elljusspåret under mörka kvällar, trots att det nu finns bra och lätta pannlampor för en spottstyver. Man kunde tänka sig att kommunen gör i ordning någon särskild hundrastslinga om behovet är stort men det blir väl ingen plats över till de stackars hararna och rådjuren då......

Tycker f ö bra om många hundar (vilket inte innebär att jag gillar att bli slickad av dem), det är somliga hundägare som är det stora problemet, och en del uppfödare.
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
19 februari 2018 kl 13:37
1 Gilla
Va kul att denna tråd kom upp just idag när jag blev attackerad av en liten skithund, jäklar va irriterad jag blir på såna som inte kan hålla koll på sina hundar. Har man inte sån pli på hunden så ska den inte gå lös! Idag blev jag naffsad i knät då den hoppade upp på mig och va aggressiv...

Jag ångrar mig så otroligt nu att jag inte sprang tillbaka till ägaren och sa några väl valda ord!
1989 • Alingsås
19 februari 2018 kl 14:00
1 Gilla
Jag är inte säker Kurt #146, Men om det inte är du som har jakträttigheter på marken får inte din hund jaga på den. (det vill säga springa efter en hare t.ex.) Har man då så dålig koll på hunden bör den vara kopplad. Jag är som sagt inte HELT säker, men tror det är något åt det hållet.

Min familj har två jakthundar som alltid är lösa, (under tiden de är OK) på VÅRA jaktmarker. Personligen (likt resten av familjen) brukar jag koppla när jag är inne på grann-jaktmarken.
Hobbylöparn
Östermalms IP
19 februari 2018 kl 14:10
1 Gilla
Re Clara 149. Jo spontant kändes det inte rätt. Sen om jag får ursäkta mig litet så är vår hund ganska lugn enskilt. Men när de där två kommer ihop ställer de till med alla möjliga hyss. :-)

Vi var och vandrade i Jämtland i somras, då gick hon i rullkoppel hela turen. Dels pga respekt för vilt, dessutom för att hundar har en förkärlek att gnida in sig i mänsklig avföring. Något det finns gott om längs med lederna. :-)
1970 • Stockholm
20 februari 2018 kl 15:17
Gilla
Lång tråd och en del pajkastning. Har själv hund som får vara med i spåret kopplad och vi försöker visa hänsyn mot övriga så gott det går.
Men till frågan ang lösa hundar och vad som gäller finns att hitta hos Jordbruksverket som sköter detta. http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/olikaslagsdjur/hundarochkatter/skotselavhundochkatt/saskoterdudinhund.4.207049b811dd8a513dc80001977.html http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/20071150.HTM
jesper svensson
1967 • staffanstorp
20 februari 2018 kl 20:31
Gilla
Fast jag blir sur när officiella sidor slirar på sanningen...

Mellan 1 mars och 20 augusti får hundar inte springa lösa där det kan finnas vilda djur.

Detta är inte en generell sanning! men det är ett jätteproblem då folk tror det och börjar bråka när man inte har sin hund kopplad.
Black Lodge
Hobbylöparn
Östermalms IP
14 april 2018 kl 15:05
1 Gilla
Re 152: Även i tätort finns mycket vilt. Så att säga att det inte finns vilt just där du bor är sk-tsnack.

Re 153: Riktigt tråkigt. En korrekt dom av tingsrätt/hovrätt. Hoppas han betalar utan att hon behöver skicka fogden på honom.

Mvh
Hundägare
jesper svensson
1967 • staffanstorp
14 april 2018 kl 15:16
Gilla
#154 min poäng om du läst hela tråden är att det inte finns något generellt koppeltvång....

1969 • Bara
14 april 2018 kl 18:45
1 Gilla
Hade en hund springande efter mig idag. Kom utspringande från en tomt och följde efter en bit på vägen. Var snäll så det var inte det men bilister kan komma fort. Efter 20 meter vände den och sprang hem. Bor man strax intill en väg så borde man se till att jycken håller sig på tomten och inte jagar löpare som springer förbi. Framförallt för hundens egen skull.
1977 • Ängelholm
15 april 2018 kl 20:40 Redigerad 15 april 2018 kl 21:01
Gilla
Hunden är snäll och vill bara hälsa. Min kommentar det det:
"Det skiter jag fullständigt i för jag tränar och vill inte hälsa"

Jag har mött en löst springandes pitbull i en tunnel när jag kom med fart. Ägaren var utanför tunneln men bad om ursäkt sen. En gång kom en ettrig liten hund och omringade mig, efter kom den andra löst springande bulldoggen och började nafsa på min ben. Jag var tvungen att stanna helt. När ägarna kom fram skällde jag ut dem. Till saken hör att det även var skylt uppsatt att hund utan koppel inte var tillåtet. Det finns bra ägare som tar sin hund till sidan när man kommer och sen finns det rötägg till ägare som skiter i vilket.

Hur ska jag veta när jag springer om det är en bra ägare eller inte?
Det är dax att förändra lagstiftning så det blir fängelse för ägarna om något allvarligt händer.

Läste domen ovan (https://www.aftonbladet.se/nyheter/krim/a/kabyrQ/joggare-attackerades-av-okopplad-hund). Alltså det är patetiskt det straffet. Ersättning till Johanna på 8 920 kronor. Hon borde få minst 100 000 kr i skadestånd och sen fängelsestraff för ägaren.
Oldboy
1952 • Danderyd
15 april 2018 kl 23:41
Gilla
Fängelse - nja. Men 9 tusen i skadestånd är patetiskt. Vill inte ha amerikanske nivåer men säg 50.000, det borde dessutom avskräcka en smula.
1977 • Ängelholm
5 juli 2020 kl 22:02
Gilla
Idag vid havsbaden lös bulldog mitt på vägen där jag springer i 4 min/km tempo. Ägaren är 15 meter bort på gatan bredvid. Det är inte kul möta lös hund i det tempot. Jag tvingas dra ner på farten. Säger till ägaren "koppel tack". Ägaren ger ingen respons alls. Jag tolkar som ägaren skiter i vilket..
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.