Löpning Kost & Näring 25 inlägg 6043 visningar

Minska kisspauser(!)

1972 • Chavenay
#1
1 mars 2021 - 10:15 (Redigerad 1 mars 2021 - 10:15)
Gilla
För en tid sedan började jag dricka (mycket) mer vatten än jag tidigare gjord. Detta då jag läst att detta skulle hjälpa förebygga skador och på andra sätt vara bra för kroppen. Det verkar stämma.

Har gått från kanske ett glas vatten om dagen till att dricka 1 1/2 liter / dag, och upp till 3 liter de dagarna jag springer.

Kruxet med att dricka mycket är ju dock att det måste komma ut. På långpassen klarar jag sällan 90mn utan att behöva en kisspaus (visst, det kommer med åldern också...).

Skall snart köra en mara och vill naturligtvis undvika att stanna vid upprepade tillfällen. Skulle det vara dumt (eller kanske vettigt?) att INTE dricka dagen innan loppet eller iaf. kraftigt reducera intaget.

Det verkar gå stick i stäv med vanliga förberedelser, men om jag har fyllt på depåerna under veckorna innan och dessutom dricker regelbundet under loppet, kanske det kan fungera ändå?

Tips?
< < < 1 2 > > >
1967 • www.sapiens.se
#2
1 mars 2021 kl 10:45
2 Gilla
Inte dricka dagen före loppet låter rätt dumt...

Jag tillhör dom som om jag är bra vätskad får ta pisspauser på lugna träningspass men på tävling när jag höjer intensiteten har det aldrig varit något problem. Och då dricker jag mer än normalt de sista dagarna innan lång tävling eftersom jag vill binda vätska till kolisarna.

Så, håller jag hög intensitet på tävling är det aldrig några problem och håller jag låg intensitet på tävling är det inte heller några problem för i så fall är inte en pisspaus något reellt problem om jag uppenbarligen ändå inte tävlar. :-)
1991 • Norrköping
#3
1 mars 2021 kl 10:50
1 Gilla
Du kanske har ett riktigt problem med detta men min erfarenhet är att kroppen låser sig under ett lopp. Det ska räcka att kissa innan loppet. Jag kissar väldigt ofta under långpassen men har aldrig haft problem med att behöva kissa under lopp. Om du trots det måste kissa så får det bli så, förhoppningsvis tappar du inte mer än en minut på detta.

Att inte dricka dagen innan lopp rekommenderar jag inte.
1952 • Varberg
#4
1 mars 2021 kl 11:06
2 Gilla
Vätskebalansen ska vara i "balans". Att fylla på en massa före driver bara på diuresen. Överdrivet vattenintag är skadligt och i extremfallen livsfarligt. Ett enkelt kvitto på att man ligger rätt är att man producerar 1-1,5 l urin/dygn.
1961 • Lomma
#5
1 mars 2021 kl 11:42
2 Gilla
Kloka kommentarer här ovan, och kan bara lägga till mina egna erfarenheter: dricker lite mer än vanligt sista dagarna med målet att urinen ska vara nästan ofärgad kvällen innan maran. Beroende på temperatur fyller jag på vätska fram till en timme innan start, aldrig senare än så. Då vet jag att kroppen tar hand om det själv, tom om jag skulle bli en aning nödig, så försvinner det av sig själv efter ett tag. Som med så mycket annat, du får testa hur din kropp reagererar, men troligtvis blir du positivt överraskad över vad som händer när nummerlappen åker på!
1972 • Chavenay
#6
1 mars 2021 kl 13:36 Redigerad 1 mars 2021 kl 19:11
2 Gilla
Tackar för era vänliga svar! Uppskattat!

Hade nog på känn att idén med att INTE dricka dagen innan, inte skulle få särskilt många röster. Kanske dricka mindre skulle hjälpa, men även det lär väl inte vara optimalt.

Dock så glömde jag att nämna att jag har sprungit ett par maror tidigare, men detta var innan jag började dricka så mycket som jag gör nu. Vid dessa två (Valencia 2018 och Paris 2019) hade jag inga problem med "blåsan" men vill minnas att jag på den tiden inte heller hade några behov att pausa ens vid träningstillfällen. Tänkte att det fungerade då, därför att jag inte drack 15-20 liter/vecka...

Som ni säger, så blir det väl så att jag kör på som vanligt och att om nöden gör sig påmind, så får jag helt enkelt finna mig i att ta hand om det. Problemet är att det är ett välgörenhetsrace som jag gör i ett villaområde. Inte läge att stanna och pausa intill någons brevlåda eller rhododendron-buske. Det lär inte uppskattas! :-)
Walker67
1947 • Växjö
#7
1 mars 2021 kl 23:51
2 Gilla
"Att dricka mycket ska vara bra" gällde för sådär 20 år sedan och i skolorna hade elever en vattenflaska på skolbänken. Efter ett antal fall med överdrivet intag av vätska, så ändrades rekommendationerna enl # 4 ovan.
Att tvingas stanna under ett maratonlopp är väl inte hela världen, men den risk du utsätter dig för vid ett onormalt stort vätskeintag är betydligt värre. Med stigande ålder minskar förmågan att hålla ett mer svettdrivande tempo och då kan man tvingas stanna och urinera en eller flera gånger under ett maratonlopp och på träning är det numera standard en gång/halvtimme utom riktigt varma sommardagar.
#8
2 mars 2021 kl 04:47
Detta inlägg har raderats
1961 • Stockholm
#9
2 mars 2021 kl 08:36
2 Gilla
Glöm inte att det är bra att få i sig salter, mineraler och kanske viktigast magnesium. Även dagarna innan. Enbart vatten blir inte bra.
På långlopp kan man t.ex ta speciella salttabletter som heter ”saltstick” vid jämna mellanrum. Enervit tabletter innehåller också både salter/mineraler och magnesium. På vissa långlopp brukar det serveras saltgurka också.
Den sportdryck som serveras på långlopp innehåller ju också ofta bra grejer.
1981 • Linköping
#10
2 mars 2021 kl 08:59
1 Gilla
Mycket är redan sagt här att nej, det är inte bra att minsta på vätskan inför ett lopp. Även en liten vätskeförlust under men även innan ett lopp påverkar prestationen negativt (vissa studier säger så lite som 1%, medan andra menar 3% hittade lite här, men googla gärna runt https://www.presteramera.com/vatskeintag/).

Någon menar att det var "inne" att dricka mycket förut men inte längre och att för stora vätskeintag kan vara negativt. det är också sant, men ditt intag innan lät väldigt lågt. Att se färgen på urinen brukar ju vara en bra mätare.

plus en på att se till att ha en bra saltbalans! När min saltbalansrubbas måste jag kissa mer, vätskan rinner bara rakt igenom känns det som (tex under ultralopp).

Kissa innan loppet så tror jag att svettning, fart och intensitet kommer att låta dig springa hela loppet utan att kissa. Lycka till
2006 • Alingsås
#11
2 mars 2021 kl 17:21 Redigerad 2 mars 2021 kl 17:28
2 Gilla
Helt rätt. Det där med att man tror att man fyller depåerna med att dricka mycket långt innan är nys. Vi är ju inga kameler.
Hasse A S
1953 • Munkedal
#12
2 mars 2021 kl 21:03
1 Gilla
Undrar lite över hur mycket vätska du drack tidigare och hur mycket vätska du dricker nu. Ja, eller snarare hur mycket vätska du tidigare fick i dej och hur mycket vätska du får i dej nu, per dag.
Själv dricker jag ca 5 dl vatten per dag men får i mej 1,5 - 2 liter vätska per dag (inkl vatten). Jag fick hjälp med mitt vätske- och födointag (genom sjukvården) för ca 30 år sen. Då tyckte man att jag skulle få i mej 1,5-2 liter vätska per dag (förutom det jag tappade genom svettning).

Lite intressant att det skulle vara skadeförebyggande med stora mängder vätska. Skulle vara intressant att få reda på mer om det. !!
1972 • Chavenay
#13
3 mars 2021 kl 13:57
1 Gilla
Tidigare drack jag nog ohälsosamt lite vatten. Utöver det jag fick i mig genom mat och kanske lite läsk var det typ ett glas vatten.

Matvanorna har säkert ändrats lite, men i grund och botten får jag nog i mig samma mängd vätska genom mat som tidigare, men nu dricker jag en eller två 1 ½ liters flaskor med vatten (spetsat med lite salt och citron).

Man har sagt till mig att senor, ligament, muskler och annat mår bättre av att ha en kropp som har ”tillgång till vatten”. Återhämtning skall enligt dessa också gå mycket bättre om man dricker tillräckligt, jämfört med motsatsen. Det låter iaf. rimligt men om det är särskilt vetenskapligt eller inte skall jag låta vara osagt. Jag trogs ofta med tennisarmbåge och andra former av tendinit tidigare då jag spelade tennis. Har även åkt på ett par 3 slängor sedan jag började springa. Började dricka mer straxt innan mitt senaste problem, men då fuskade jag ofta och ”glömde” dricka då och då.

Sedan September / Oktober och framför allt genom hela min senaste maratonträning (började i slutet av December) har jag varit extremt noga med att inte missa mitt dagliga intag (1 ½ liter då jag inte sportar. Minst dubbelt upp när jag sprungit). Hittills har jag inte åkt på någonting nytt (ta i trä). Om detta är tack vare vätska eller annat skall jag också låta vara osagt, men jag tänker iaf. inte sluta dricka nu (möjligen då tappa ner dagen innan min mara!).

Vad jag också tänker göra är nog att skippa min älskade kopp kaffe innan löpet. Tar alltid en kopp en halvimme eller så innan jag draft iväg och det lär ju inte hjälpa i kampen mot tidskrävande (nåja) kisspauser.
Hasse A S
1953 • Munkedal
#14
3 mars 2021 kl 15:00
1 Gilla
Intressant!
Ska ta en funderare hur jag får i mej vätska. Tyvärr har jag problemet, precis som du, att jag måste kissa lite väl ofta. Och jag har inte hittat nån koppling till hur mycket vätska jag dricker. Utan det kan bli tätt mellan kisspauserna. Troligen har det en del med åldern att göra.
Walker67
1947 • Växjö
#15
3 mars 2021 kl 22:54
2 Gilla
Att basera sitt vätskeintag på en lös teori "det ska vara bra" tycker jag är otillräckligt - det behövs ett mer seriöst underlag för det. "Drick när du är törstig, ät när du är hungrig" tycker jag är en bra regel som fungerar. Jag tycker uttrycket "att dricka när du är törstig är redan försent" är en skröna.
Givetvis skall vätskedepåerna var fyllda före ett lopp,speciellt om det är varmt. För mig fungerar det inte att börja dricka för tidigt efter start, då får jag problem med magen. Jag dricker aldrig före 45 min efter start och vill få ett sug efter vätska, innan jag dricker. Sen vill jag dricka med jämna intervall utom i slutet av loppet, då jag kan korta intervallerna om det är möjligt.
Det mest urindrivande före tävling/träning är nyponthe, sen kaffe/the.
2006 • Alingsås
#16
7 mars 2021 kl 19:10 Redigerad 7 mars 2021 kl 19:22
1 Gilla
Du tar inga läkemedel som påverkar urinblåsan?
1982 • Sävedalen
#17
8 mars 2021 kl 09:16
1 Gilla
Intressant ämne. Jag körde Vasaåket i fredags och drack betydligt mindre innan start än jag brukar. Drack nog 1-1,5 liter sportdryck/juice/vatten/kaffe innan start med frukosten inkluderat.

Underloppet blev det 2 liter sportdryck med 2 förpackningar enervit liquid inblandat, sen 1-2 muggar per station. Så totalt fick jag nog i mig 3,5-4 liter vätska under loppet.

Behövde inte pinka och hade en bra vätskenivå i mål :)

Men som ni skriver, det är viktigt att få i sig salter och sånt innan. Använde mig av Umaras salttabletter, en kvällen innan, en på morgonen och en innan start samt en i Evertsberg, hade 3 gels med under loppet som jag fick i mig.

Viktigt att börja dricka så tidigt som möjligt för att kroppen ska hinna ta upp vätskan. Tror egentligen det är viktigare att få i sig kolhydrater för att det binder vätska rätt bra, därför är det bra att tillföra sånt innan, under och efter loppet. Hade inte en ända energidipp under Vasaåket och var faktiskt inte jätte sliten efter åket.
1971 • vånga
#18
8 mars 2021 kl 11:21
1 Gilla
#17 intressant drack ungefär som du. Bytte gelen mot bullar. Var ute mycket längre än dig. Jag var på väg att sprängas vid Oxberg, av kissnödighet. Kändes som en liter kissades ut vid Oxberg. Hade heller inga dippar, utan dålig teknik gjorde den långa tiden.
Walker67
1947 • Växjö
#19
8 mars 2021 kl 21:04
1 Gilla
För mig har det varit standard att stanna 3-5 ggr och kissa under mina sista 10 vasalopp (av 31) utom då det varit extremt varmt som 2015. Jag drack inget efter frukosten, men kissade så sent som möjligt före start (ganska gult på älvbrinken efter starten !) Det blev 3-4 muggar vid varje kontroll varav 1 mugg vatten, mest blåbärssoppa och sportdryck, men inte en enda bulle. Nu tillhör jag dem som inte svettas så mycket, så det spelar givetvis in och troligtvis att förmågan att ta tillbaka primärurin försämras med stigande ålder. Det är lite enerverande när man tagit sig upp i fältet och tvingas stanna och urinera och sen kör om samma löpare som man tidigare passerat, men det är värt det för att få lätta på trycket.
Robert Zorro Månsby
Göteborg
#20
9 mars 2021 kl 03:40
1 Gilla
Intressant tråd och Mycket bra tips ovan men jag tycker ingen nämnt det mest självklara.

Vattenintaget du behöver beror till stor del hur mycket du svettas. Du kanske inte svettas värst mycket och ligger i det lägre spektrat? Om man kissar flera ggr har man druckit för mkt eller rubbad saltbalans. Om det är tidigt i rundan talar det mer för för mkt vattendrickande.

Jag har kört hårdare rundor á 20km utan vatten för att kolla och jag tappar ofta 3-4kg. För mig är vatten efter 30-40 min viktigare än vad jag dricker innan.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.