Löpning Kost & Näring 20 inlägg 4993 visningar

Äta innan träning - IBS

Trollhättan
#1
2 juni 2021 - 19:58
Gilla
Hej,

Jag löptränar en hel del och ska springa Lidingöloppet i september. Jag har dock en hel del problem med IBS och känner rätt ofta att det grumlar till i magen. Har någon här förslag på vad man kan äta innan träning.

När jag springer har jag provat gel under träningen. Detta fungerar mindre bra.
Bars fungerar bättre.

Vet att IBS är ett brett ämne men vill gärna prova olika varianter.

Ha det fint!
Mvh
Peter
2006 • Alingsås
#2
2 juni 2021 kl 20:11
1 Gilla
Har kanske inte IBS men springer jag fortare än vanligt, tex Intervaller, så får jag bråttom hem. Rena tortyren ibland. Tar alltid en kaffe och macka före en träning. Har provat mycket men det enda som ger mig energi innan passet. Under själva passet tex 30 km spelar det ingen roll om jag intar något, det ger varken till eller ifrån men våtske-västen är guld värt.
Trollhättan
#3
2 juni 2021 kl 20:32
Gilla
Hej John och tack för svaret. Förstår känslan. Kaffe är dock nog det sämsta för mig haha. Brukar också ta två mackor innan 20km men vill försöka få bukt på mag-problemet när jag löptränar åtminstone :)
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
2 juni 2021 kl 20:56
Gilla
Tål din mage blåbär? Det är en gammal huskur som sägs vara stoppande, osötade blåbär. Mogen banan kan också vara värt att prova. Som alltid, prova små mängder om det inte är vad du brukar äta. Rostat vitt osötat bröd brukade min mamma ge mig när jag var barn och hade magtrassel.
1994 • Skövde
#5
2 juni 2021 kl 23:48
Gilla
Också hört talas om blåbär! Brukar alltid dricka proviva när det är lite rörigt där nere! Aldrig provat ihop med träning men kanske fungerar :)
1974 • Mölnlycke
#6
3 juni 2021 kl 07:46
Gilla
Blåbär är rena stoppbocken! Tar jag blåbär på gröten så slipper jag toabesök den dagen.
Hasse A S
1953 • Munkedal
#7
3 juni 2021 kl 10:30
Gilla
Peter!
För ca 30 år sen fick jag diagnosen IBS, som är ett samlingsnamn för alla magproblem som inte har nån annan diagnos. Då fick jag Vi-Siblin och Imodium ordinerat. Det fungerade bra, till en viss del. Jag äter dom fortfarande, men i mindre mängd än i början.
Den stora skillnaden för mej skedde för 7-8 år sen, när en vän till oss tyckte jag skulle sluta äta gluten. Jag hade testats för glutenintolerans/-allergi, men det hade inte gett nåt utslag. För mej var det enkelt att börja äta glutenfritt, då min fru inte tål gluten. Då skedde en stor förändring. Numera kan jag träna i morgon som kväll. Och mitt sociala liv blev mycket enklare.

Men åter till frågan, vad äta innan träning? Ska jag springa på morgon/fm, jag då blir det grötfrukost och 1-2 mackor. Om det är ett em-/kvällspass brukar jag steka 2 ägg och ta en ostsmörgås.

Det är svårt att veta vad din mage reagerar på, så testa lite varianter. Hoppas att du kommer fram till nåt som fungerar för dej!
1994 • Skellefteå
#8
3 juni 2021 kl 16:26
Gilla
Jag har kraftig IBS och springer varje morgon 150-170 minuter före frukost. Tog rätt lång tid för mig att komma fram till vad som passade bäst för min kista.
Göteborg
#9
3 juni 2021 kl 17:25
Gilla
Om du har möjlighet att springa på morgonen så behöver du ju inte äta nåt innan.
Men det är jobbigare om du behöver springa på e.m
Jag kör allt på morgon utan att äta innan. Även långpass på 32-35km.
Anette Edman
1966 • Årsta
#10
3 juni 2021 kl 20:27
Gilla
När jag sprungit Lidingöloppet har jag ätit havregrynsgröt på morgonen (inte jättetidigt) och någon macka men därefter inget mer. Jag brukar starta i grupp 7 klockan 13:30. Anledningen är att jag har väldigt lätt att få håll om jag äter eller dricker innan jag springer. Däremot äter jag en rejäl mängd spagetti med köttfärssås kvällen före.

Jag brukar sedan vänta till depån vid 15 km där jag dricker max en halv mugg, äter GT tablett strax före depån och saltgurka i depån. Liknande vid Grönsta och sedan på en av de två återstående. Jag klarar mig bra på den energin men det beror så klart på hur ens kropp fungerar.

Testa på träning vad som fungerar för dig. När jag cyklar brukar mandelmassa funka bra för mig, eller bars men vid löpning ger det håll och vid ett tillfälle har jag även fått magproblem av en bar vid löpning.
Walker67
1947 • Växjö
#11
4 juni 2021 kl 00:31
Gilla
# 6 Väldigt vad det är olika, frysta blåbär stoppar inte alls snarare tvärtom och banan har bulkeffekt, vilket brukar ge ett extra toabesök dagen efter.

Om man har depåerna fyllda är det inte nödvändigt att äta före träning, det sitter snarare i huvudet att man måst äta före.

För mig är det som man ätit dagen före som ger effekt nästa dag med 2 eller 3 toabesök, så man får helt enkelt analysera vilka födoämnen som ger effekt på magen. Annars mat för nära träning brukar ge illamående och en klump i magen och ibland diarré dagen efter.

Det handlar om att man får testa fram det som fungerar bäst och sen försöka följa det så gott det går.
Men det är inte alltid lätt, magen kan ställa till det utan behov av toabesök tex genom att gaser kör ut i ryggen eller ger ljumskproblem, vilket hände i ett maraton så att jag fick linka fram i slutet av loppet.
1974 • Stockholm
#12
4 juni 2021 kl 00:54
Gilla
Jag äter nästan alltid något direkt före träning - en banan eller 1-2 mackor.
Och då handlar det inte om att jag inbillar mig att energin på något vis är nödvändig. Istället är det bokstavligt talat en tom mage jag vill undvika. Ogillar helt enkelt känslan som uppstår i magsäcken om den är tom under träning. Brukar också få sura uppstötningar om den är tom.
2009 • Klippan
#13
4 juni 2021 kl 15:59
Gilla
Förslag;
Knäckebröd, Rostade(-väl) mackor, mat utan laktos lr gluten, fett mat.
1984 • Farsta
#14
6 juni 2021 kl 20:56
1 Gilla
Jag har diagnostiserad IBS och genomför just nu en foodmap för att ta reda på vad jag kan och inte kan äta. Eftersom det är väldigt individuellt är det svårt att svara på vad som funkar bäst för dig men generellt brukar dietister rekommendera att undvika för snabba kolhydrater och att istället prioritera långsamma kolhydrater med låg GI. Det här är en hel värld att sätta sig in i men havregryn, kall potatis och ris är några exempel. Det är lättare att fokusera på att äta proteiner. Några förslag: ägg, nötter, fisk och tofu. Det finns mycket mer som brukar funka bra men vissa livsmedel kan påverka magen (livsmedel med laktos eller gluten till exempel). Jag tar själv med mig omogna bananer och jordnötter på mina långpass, men försöker hitta fler saker som är lätta att ta med och som ger tillräckligt med energi. Kan också tillägga att utredningen (foodmap), för mig i alla fall, har gjort väldigt stor skillnad för min löpning, så kan rekommenderas även om det är jobbigt att gå igenom en sådan.
Walker67
1947 • Växjö
#15
6 juni 2021 kl 23:23
Gilla
Sen kan man inte utesluta att man är känslig mot histamin och genom att äta histaminfattig kost kan magstatusen förbättras,
Jenny Nilsson
1968 • VALLENTUNA
#16
7 juni 2021 kl 12:26
1 Gilla
Peter B,
Jag förstår!
Jag har haft ibs sedan tonåren och först 2013 hittade jag min lösning. Fodmaps. Det ska även finnas evidens för att kost låg på fodmaps i tre dagar innan tävling kan minska risken för magbesvär under tävlingen. Dock inte helt lätt att köra låg fodmapkost när man inte är van vid det.
Jag började med detta 2013 och sedan dess har min löparmage försvunnit och jag har sprungit ultralopp utan några besvär alls. Dock har jag anpassat mig till att bara äta det jag tål, tex Tailwind, Maurten, Delicatoboll, vissa fruktgodisar, banan, vatten. Jag har dock dragit på mig RED-S dvs energibrist pga att jag äter för lite. Min ibs gör att jag blir mätt snabbt och kost låg på fodmap har tendens att bli låg på energi. Jag har hjälp av en idrottsnutritionist. Hon är inte fodmapsexpert, men är ultralöpare och intresserad. Tillsammans jobbar vi för att jag ska hitta rätt med kosten och slippa fler stressfrakturer och sådant...

Jag äter alltid banan innan jag springer. Jag har testat en halv portion havregrynsgröt med jordnötssmör, banan och ett halvt glas Jokk tranbär till. Jag märkte dock att jag känner mig tung av att äta så mycket, benen är piggare om jag nöjer mig med banan och så tar jag sportdryck eller lite Jokk tranbär innan. Sportdryck under löpningen och Tailwind rebuild eller annan lämplig proteindryck direkt efter. Jag måste detta för att inte gå minus i kalorierna, jag har så svårt att hinna äta ikapp under en dag. Jag är inte alls klar med resan att hitta rätt, jag vill gärna slippa tex proteindryck och sportdryck och klara mig med mat, men än så länge är jag inte där.

Om du inte har kaloriunderskott behöver du inte äta innan träningen och då kan morgonträning vara mycket bra! Om du har kaloriunderskott så blir mitt råd att du inte ska träna utan att ha ätit minst en banan innan, helst mer!

Vill du veta mer får du gärna skicka meddelande till mig, men jag är glad amatör, inte proffs!

Kram,
Jenny
1984 • Sösdala
#17
8 juni 2021 kl 22:55
Gilla
För mig funkar det bäst att inte äta alls innan träning. Åtminstone en timme, helst mer.

Under tävling och träning på mer än tre timmar eller kanske två om jag förberett dåligt blir det oftast clif bloks och/eller moonvalley bars. En och annan clif bar kan också slinka ner. Och lite chips och godis på eventuella kontroller.

För mig har det varit till stor hjälp att minska fodmaps generellt och helt utesluta de jag reagerar mest uppenbart på.
1979 • Sveg
#18
9 juni 2021 kl 19:38
3 Gilla
Jag skulle vilja se den forskning som tycker att det är viktigt att äta direkt efter träning, för de som joggar 3 ggr i veckan. Så klart när man frågar elitidrottare eller föredetta elitidrottare så får man det svaret... Det kan i många fall vara att halvfeta motionärer som försöker gå ner i vikt som söker svar, tex sånna som jag 🤪
Jag tror att när man går över och blir elitmotionär så börjar det bli av någon större vikt.
Mångas löpning skulle nog utvecklas ganska mycket mer av att hoppa över det där extramålet om man går ner några hekto istället för upp 🙂
Sen kan det säkert finnas hårda pass där man behöver fylla på, om man ska göra ett till hårt pass dagen efter för att hinna återhämta sig..

Vi intresserade motionärer lyssnar ju gärna på trådtunna fd elitlöpare men egentligen så har dom ju aldrig varit i den situationen att de har så stor kunskap.
Jag skriver mest av egen erfarenhet och med mig som preferens 🙂
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#19
9 juni 2021 kl 20:11
Gilla
Har du nåt bra ställe där jag kan beställa clif bloks?
1984 • Sösdala
#20
10 juni 2021 kl 08:37 Redigerad 10 juni 2021 kl 08:36
1 Gilla
Outnorth, bikester, naturkompaniet, t.ex.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.