Löpning Kost & Näring 16 inlägg 5737 visningar

Löpning och lågt järnvärde

1981 • Linköping
#1
4 oktober 2021 - 08:35
1 Gilla
Hej,
i februari tog jag ett blodtest som visade att jag hade väldigt lågt järnvärde (11 i s-ferretin, "allt under 10 räknas som helt tömda depåer" sa läkaren, men som även sa att vissa var helt opåverkade så länge HB var ok). Jag började ta järntillskott och märkte direkt en förbättring, tex sov jag en hel natt för första gången på länge efter bara någon vecka (hade även lågt b12 så tog även tillskott av det). Någon gång i början av sommaren flyttade vi dels ut till sommarstugan, dels tog järntillskottet slut så jag slutade ta dessa (tog b12 ibland). Jag började känna att jag sprang med väldigt hög puls. Tänkte att det var värme och tillfälligheter. Nu när vintern kommit har jag börjat ta järn igen och löpningen med känslan (och de facto) hög puls är borta. Någon mer som märkt av detta eller har jag helt inbillat mig dessa samband?
Monica Carlsson
1971 • Partille
#2
4 oktober 2021 kl 12:11 Redigerad 4 oktober 2021 kl 12:13
1 Gilla
Sambanden bör väl funka lite grovt som du säger, har man låga järnvärden blir syresättningen av blodet till musklerna sämre och pulsen behöver öka för att kompensera. Vad är ditt hemoglobinvärde, Hb? Ferritinet är ju "järndepåerna i kroppen".

I övrigt vågar jag inte spekulera så mycket pga okunskap, och/men jag har tvärtemot en mutation som innebär att mitt ferritin vill öka hela tiden, så jag måste nu efter "återställning av kroppen" med en massa blodgivningar fortsätta lämna/tappa blod regelbundet resten av livet. Hemokromatos heter min defekt. Jag hade högt ferritin men har ofta ganska lågt Hb, det är ju olika mått på järnet i kroppen. Under 50 mikrogram/liter ska ferritinet helst vara för mig, men spannet är nog 30-50 för att jag ska hålla mig frisk, har man så lågt som du så är det ju andra mekanismer som blir rubbade.

Du vet bäst hur din kropp mår, var "lagom besvärlig" med vårdcentralen och se till att få hjälp. Springa/träna är förmodligen en del av det som ger dig livskvalitet, påpeka det för vården så förstår de förhoppningsvis hur de ska hjälpa dig.

Du har säkert sökt på information redan, men det finns enkla förklaringar t ex här: https://www.internetmedicin.se/behandlingsoversikter/hematologi/anemi-jarnbrist/ https://werlabs.se/halsokontroll/vitaminer-mineraler/ferritin/
1971 • Nykvarn
#3
4 oktober 2021 kl 12:47
1 Gilla
Solklart samband för mig, hade en period i slutet av 90-talet och början på 00-talet en uttalad "järnbristanemi", gick till företagsläkaren p g a uttalad trötthet och han ringde omedelbart tillbaka mig när Hb visade sig vara 63!

Även om jag inte sprang då jag som gjort de senaste tio åren så joggade jag en del och det gick i princip inte under den här perioden, jag orkade knappt jogga med min fru till motionsspåret och vänta där medan hon sprang ett varv. Nu är det en ganska extrem nivå av lågt Hb som jag säkert då anpassat mig till under flera år. En hel rad åtgärder sattes in men jag fick aldrig någon diagnos eller orsak men livskvaliteten såväl som löpförmågan ökade markant när jag väl kom upp i normala nivåer på både Hb och Ferritin liksom S-järn. Underhålllsäter fortfarande järn ibland även om jag inte haft problem nu på ganska många år.
Kajsa B
1987 • Göteborg
#4
6 oktober 2021 kl 10:32
2 Gilla
Minns min järnbrist som en konstant känsla av dålig form. Andfådd (hade ingen pulsklocka men tänker det hänger ihop) av så lite, och mjölksyra av knappt något. Hade gått från att springa långpass på ca 25km varje vecka till att knappt orka springa 1 km lätt nerför. Min nuvarande man bodde då 4 lättsprunget km från mig, var en pers att orka ta mig dit.
Hade HB på 83 och tomma depåer. Upptäcktes efter en cykelolycka när jag blev inlagd för akut operation. Behövde två påsar blod innan jag var i skick för en operation. Och käkade järn rätt länge efter.
Följdes upp efter det och värdena höll sig då bra. Låter som att du kan behöva detsamma om värdena sjunker så lätt. Se så allt är som det ska, och kanske se över kosten om inget annat verkar vara fel?
1991 • Norrköping
#5
6 oktober 2021 kl 13:33
4 Gilla
Det här blir bara anekdoter men jag hade förut en kosthållning som gick att ifrågasätta. Jag åt nästan bara pasta och halvfabrikat, primärt mycket korv. Dels ledde detta till magnesiumbrist och därmed problem med kramper men jag hade också då och då pass där jag var totalt energilös. Under mitt värsta exempel hann jag jogga två km innan jag började bryta av med gång p.g.a. att det kändes tungt. Efter fyra km gav jag upp och började gå hemåt. Jag var så energilös att jag trots att jag bara hade två-tre km hem var tvungen att stanna flera gånger och sätta mig ned och vila. När jag kollade upp ungefär vad jag fick i mig under en dag så hade jag inte bara ungefär 10 % magnesium utav RDI utan även ca 10-20 % RDI av järn.

Idag kan jag fortfarande ha riktigt dåliga pass men de är mer sällsynta. Det låter nästan absurt men lösningen för mig var att ge mig själv korvförbud :D Det förde med sig bättre kostvanor.

Så se upp för korven ;)
Bek
1978 • VGR
#6
8 oktober 2021 kl 15:48
1 Gilla
Är inte helt påläst om hemokromatos, men annars brukar man säga att man kan känna av ett ferritin på under 50. Alla håller inte med och nedre gränsen på referensintervallet är en bra bit under 50.
Både järn- och B-vitaminbrist samtidigt skulle jag börja fundera på att utreda. Om du nu inte har någon specialkost eller lever på mikrad mat och mackor. Bara lågt järn brukar man skylla på rikliga blödningar hos kvinnor som fortfarande menstruerar.
Skulle inte vilja proppa i någon järntabletter i all evighet utan uppföljning. Finns ju t.ex werlabs, blodkollen mm om du bara vill se hur du järndepåerna ser ut.
Ferritin är alltså ett mått på hur mycket järn man har lagrat (och inflammationsmarkör).
1995 • Göteborg
#7
28 januari 2023 kl 02:25
1 Gilla
Ursäkta om jag upplivar en gammal tråd, men behöver lite rådgivning angående lågt Hb. Har länge kännt att det blivit svårare med uthålligheten, och fem kilometer känns numera längre än en mil gjorde för några månader sedan. Det blev mycket värre efter en tarminfektion i höstas och efter ett nyligen genomfört kapillärtest visade Hb 76. Är livrädd för att behöva transfusion, men järntabletter och blodpudding verkar inte hjälpa. Löpningen har gått ännu segare de senaste veckorna och uppförsbackar känns helt omöjliga. Kanske gäller det bara att ha tålamod, men vore supertacksam för tips på egenvård!
Monica Carlsson
1971 • Partille
#8
28 januari 2023 kl 06:14
1 Gilla
Vad säger vården när du har så lågt Hb? Vad hjälper de dig med för att få upp värdet till normala intervall? Om du förklarar att det sänker din livskvalitet att inte kunna träna som du brukar?

(Om inte för personlig fråga, varför är du rädd för en transfusion? Jag har ingen kunskap eller åsikter om detta, är dina värden så låga att det är vad vården vill/kan göra för att få upp dem snabbt?)
1995 • Göteborg
#9
28 januari 2023 kl 22:04
1 Gilla
Det är lite svårt att få kontakt med vårdcentral, men kanske har jag inte ansträngt mig nog och behöver byta till en med ökad tillgänglighet... Vill helst kunna lösa problemet på egen hand utan att belasta dem i onödan.

(Rädslan för transfusion bottnar dels i allmän sprutfobi och på en tidigare upplevesle där jag i princip tvingades ta emot blod utan varken mental förberedelse eller lugnande medicin.)
Håkan B
1964 • Helsingborg
#10
29 januari 2023 kl 00:39
2 Gilla
Hej, lågt Hb kan bero på många saker. Har du fått kollat ditt B12? Jag hade stått på mig och fått en ordentlig undersökning. Jag vet av erfarenhet att vården kan vara rejält slapp, speciellt om man är ung, men lågt Hb är inget man ska försöka få rätt på själv.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#11
29 januari 2023 kl 08:26 Redigerad 29 januari 2023 kl 08:28
Gilla
Tack för lugnt och klokt svar.

Jag tänker att du nog får vara lite lagom envis och fortsätta med att söka vårdens hjälp, dina värden verkar ju vara så låga och du märker ju tydligt effekterna och hur det påverkar din vardag. Och tänk inte på det i termer av att du belastar vården, blir det värre senare så kanske du behöver ännu mer hjälp.

Finns säkert någon vårdanställd här på forumet som vågar lägga sig i och rätta mig om jag har fel: om det nu inte är superakut (du har ju varit i denna situation ett tag?) och det känns krångligt att nå fram, logga in och skriv till din vårdcentral på 1177.se och önska en tid, beskriv din situation.
Bek
1978 • VGR
#12
29 januari 2023 kl 09:28
2 Gilla
Håller med att det är bättre att söka vård om du har ett Hb på 76.
Klarar du ändå springa 5km låter det inte akut. Tvivlar på att du behöver blodtransfusion i nuläget.
Man vill ju ha reda på orsaken till att du har lågt blodvärde och kanske även varför du har en eventuell brist.
Det är bra att inte söka i onödan men detta verkar inte vara i onödan.
1976 • Sollentuna
#13
29 januari 2023 kl 11:09
1 Gilla
Tar du Duroferon alternativt Niferex eller andra järntabletter? Om andra tabletter kolla innehållet. En del innehåller bara 15 mg till skillnad från de två första som innehåller 100 mg.
När jag hade tömda järndepåer och lågt HB blev jag ordinerad 3 Niferex per dag under ett par veckor. Det gjorde susen, men det är inte säkert magen fixar det.
Det är viktigt att ha vårdkontakt så man kan följa upp värdena då det inte är bra att överdosera, men ligger man lågt kan man behöva boosta för att få upp värdena.
1971 • Nykvarn
#14
30 januari 2023 kl 08:55 Redigerad 30 januari 2023 kl 12:53
3 Gilla
Håller med flera som skriver att med ett Hb på 76 så behöver du ta kontakt med vården. Visst kan du "självmedicinera" med järntabletter och se då till, som Esther skriver i #13 att du använder Niferex eller Duroferon som innehåller 100 mg järn. Diverse olika hälsokostpreparat innehåller ofta bara 10-20 mg järn och det är helt otillräckligt i ditt fall. Var beredd på att magen kommer reagera och du kan känna trötthet också av järntabletterna samt metallsmak i munnen, men det är tyvärr bara att gilla läget.

Med en "aggressiv" dosering på järntabletter 200-300mg om dagen så kan du förvänta dig att Hb stiger till mer normala nivåer inom ca en månad. Sannolikt har du också med ett så lågt Hb också tömt dina järndepåer (mäts som serum-Ferritin) och det tar ganska många månader att bygga dem igen.

Men, det viktigaste är såklart att ta reda på VARFÖR du har ett Hb på 76 och det är här vården behöver hjälpa till. Har du haft en tarminfektion kan du haft en blödning från tarmen i samband med det, även om du inte märkt något.

Som jag skrivit i tråden tidigare så diagnosticerades jag med ett Hb på 63 i slutet av nittiotalet efter ett större tarmblödning flera år tidigare, och då orkade jag som alltid sprungit, knappt jogga ett par kilometer. Det startade en ganska omfattande utredning men någon orsak har aldrig hittats. Mitt Hb håller sig numera på ganska bra nivåer men mina järndepåer är oftast låga och jag behöver därför äta järntabletter - Niferex - regelbundet, vilket är lätt att glömma bort när jag inte känner mig dålig/sjuk/ur form. Jag äter Niferex ca 4 dagar i veckan i perioder oftare för att bygga upp mina järndepåer, som jag går och kontrollerar 2-4 gånger per år. Lycka till!
1995 • Göteborg
#15
26 mars 2023 kl 22:51
2 Gilla
Tack för alla svar och goda råd! För min del har det hjälpt att dricka blutsaft (istället för tabletter), ca 20 ml om dagen i snart 3 månader och Hb-värdet har stigit till 104. Orken är tillbaka och idag sprang jag nästan 30km på drygt 3 timmar utan problem. Jag antar att det bara är att fortsätta på samma bana såvida man inte når en plateau lägre än normalvärdet på 120-130... Då kanske det är en fråga om inre blödningar eller brist på någoat annat näringsämne...
Kajsa B
1987 • Göteborg
#16
5 april 2023 kl 09:26
Gilla
Var vaksam om det sjunker igen bara. När jag hade mitt låga HB (83) så utreddes jag bland annat för glutenintolerans då det tydligen kan hänga ihop. Och glutenintolerans kan man ju tex få av en tarminfektion. Och det är ju bara en av de grejer som kan orsaka lågt HB. Har du förstått vad som gjort att du gått ner dig så?

Men skönt att du mår bättre! Och hoppas värdet fortsätter upp, du har ju ändå för låga halter än. Men känner igen känslan, kände mig smått dopad när jag gick över 100i HB. Får en ju att undra hur dopade folk med HB på 150 känner sig…

Mina värden har varit ok sen min dipp, behövde knappt käka järn under graviditeten ens. Nu käkar jag bara lite extra järn om jag vet att jag ätit mat snål på järn under en period.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.