Löpning Kost & Näring 279 inlägg 23807 visningar

Kost och träning - Försöker tappa kg.

1978 • vetlanda
#1
18 september 2013 - 13:36
Gilla
Jag har haft fullt upp med bygge och familj de sista två åren och har gått upp från 76kg till 93... (!)

Well sagt och gjort har jag nu återupptagit en passion i form av löpning.
Jag är ganska långsam i tempot (typ 5:45 per km) springer 5.5km per pass.

Nu till saken! Jag behöver kostråd. Jag väger all mat och kontrollerar kalorierna.

Menyn ser ut ungefär så här:

Frukost: Ca 400 kalorier
Till frukost äter jag havregrynsgröt + smörgås med gurka/tomat på (inget smör) Alteranativt lätt yoggi + banan + smörgås med gurka/tomat.

Middag: Ca 420 kalorier
Kycklingfilé+ grönsaker varje dag, ngt tillbehör tex mindre omelett eller tacoskal + ngn lätt sås.

Kvällsmat: Ca 450 kalorier
Kvällsmat (Oftast efter 20 då jag springer sent)
Gröt eller en omelett med ngt jag har hemma i kylen.'

Utöver detta äter jag 1-2 frukter per dag. Ibland tar jag en nutribar på 200 kalorier (delar upp den på 2 gånger) för att inte vara för hungrig...

Enligt min mätare gör jag av med ca 470 kalorier på en löprunda (Vet inte hur bra det stämmer)

Summan av det hela är att jag efter träning ätit ca 1000-1200 kalorier per dag sista tiden.

Jag har gått ner 3.5kg men har sista 1.5 veckan stått väldigt stilla. Några polare menar att kroppen kanske behöver mer kalorier och är inställd på "svält". Kan det verkligen bli så...? Söker även nyttiga saker som mättar rejält då jag ofta är hungrig och har sötsug.

Några tips på vägen?

< < < 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 > > >
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
30 oktober 2013 kl 16:11
Gilla
Oldboy, nej att dricka sina kalorier är aldrig bra då får kroppen problem.

Men dock kvarstår faktumet att ute i den stora världen där de riktiga forskarna arbetar så anser man att insulin är ett mättnadshormon. När man har stora mängder insulin i blodet så signalerar det till hjärnan att nu har vi fyllt på med energi och då blir vi nöjda.

Problemet är att för en insulinresistent person så fungerar inte systemet som det ska. När man lägger på sig för mycket kroppsfett och har låg muskelmassa så uppstår det en kedja av komplikationer och problem, det är oerhört komplext. Att bara skylla allt det på kolhydrater och insulin är en grov förenkling, och det är nästan tjänstefel av en läkare (som i Kostdoktorns fall) att förenkla det så som han gör, kan jag tycka. Sen att många kraftigt överviktiga diabetiker lyckas bra med att gå ner i vikt på LCHF är jättebra, men det betyder inte att det är ok att hitta på låtsasförklaringsmodeller och sälja böcker om det.

Anledningen till att man blir insulinresistent är INTE att man äter för mycket kolhydrater, det är att man äter för många kalorier och lever ett stillasittande liv.

Men konsekvensen av att vara insulinresistent är att man inte tål kolhydrater. Man måste hålla isär det.



1977 • Eskilstuna
30 oktober 2013 kl 17:19
1 Gilla
Debatten blir väl inte heller bättre av att media (och andra som försöker plocka billiga PR-poäng) generellt inte tycks ha någon som helst vetskap om (eller medvetet vilseleder) vad det är för skillnad mellan korrelation och kausalitet?

Richard Lindquist
1975 • Kberg
4 november 2013 kl 10:12
1 Gilla
@Henrik Rundgren:

" högfettskost ÖKAR insulinresistensen i cellerna. "

Jag ville bara klargöra att jag debatterat diabetes i förhållande till fel kolhydrater/socker och inte fett. Det senare är en annan fråga.

Sen får du börja rensa i dina inlägg för du skjuter hej vilt från höften:

Du börjar med en "varnings klocka" mot att dieter med hög fett procent ökar risk för diabetes. Vi håller på den ett tag....

Sen:
"High intake of processed meat was also associated with an elevated risk for diabetes"

Att du tolkar detta som att hög-protein diet ökar risken ger en ganska skev bild.
"Processed meat" tolkar jag som halvfabrikat, skräpmat mm. Att detta inte är bra för hälsan är knappast en världsnyhet.

I samma stycke hävdas "There was no association between diabetes risk and the intake of fish or red meat"

OK rött kött och fisk ger inte ökad risk. Men slår man ihop det med "processed meat" ökar risken alltså....

Sen till ett senare inlägg:
"så pekar en europeisk studie på att animaliskt protein är en mycket större bov i dramat än väntat och att redan en 5% ökning av energiintaget av animaliskt protein på bekostnad av kolhydrater eller fett ökar risken för diabetes typ 2..."

Nu är helt plötsligt rött kött och fisk farligt igen.... i relation till intagen mängd kolhydrater vill säga.

Och slutklämmen:
"Consumption of energy from protein at the expense of energy from either carbohydrates or fat may similarly increase diabetes risk"

DVS intag av protein på bekostnad av antingen FETT (varningsklockan gäller inte nu alltså) eller kolhydrater KAN MÖJLIGEN öka risken för diabetes...
Inte helt säkert alltså?

En ganska oprecis slutsats med andra ord.

Intressant är att alla studierna du hänvisar till visar påverkningar av ett EXCESS intag av det ena näringsämnet eller det andra... Eller åtminstone ett illa balancerat intag mellan de olika näringsämena.

Medan studier som visar en minskad diabetes risk vid uteslutande av vissa kolhydrater antar ett NORMALT intag av närings ämnen...

Det borde vara självklart oavsett "mat-religion" att allt för ensidig kost är skadligt för hälsan oavsett innehåll. Ledsen att säga men du visar på inget nytt här...

1978 • vetlanda
5 november 2013 kl 11:34
Gilla
Hoppa här var det inlägg. Det känns lite som diskussionen kanske kunde fortsätta i ett annat inlägg

Hur som helst. Jag fortsätter att springa. Ligger nu på snitt rundor på 10KM och springer varannan dag. Jag får fortfarande mkt träningsverk tyvärr, försöker att sträcka ut mig efter träningen men...

Vikten ligger på ca 86kg. Inte speciellt mkt har hänt de sista två veckorna. Ångrar att jag inte har en vikt som visar kroppsfett (om det nu finns?) då jag har gått ner 3 storlekar i bältet.

Min teori är att jag börjat få lite muskler som väger... iallafall hoppas jag det :)
Peter
1985 • Luleå
5 november 2013 kl 11:45 Redigerad 5 november 2013 kl 11:48
Gilla
I och med att det här är ett diskussionsforum så får du nog leva med att diskussionen tar ett sidospår. Alternativet är ju att starta en blogg, vilket ju går utmärkt att göra här på jogg. :)

Stretching påverkar inte träningsvärk, tyvärr. Kanske bra för annat (också omdebatterat) men inte just för träningsvärk. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9764443 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21735398

Och det finns vågar som uppskattar kroppsfett. De är ganska dåliga, med stor felmarginal. Jag vet inte om man kan ha använding av dom ändå för att visa förändringar efter upprepade vägningar (den absoluta nivån är kanske inte lika intressant som en nedåtgående trend över tid).
Oldboy
1952 • Danderyd
5 november 2013 kl 12:08
Gilla
Marcus, jag tycker det är konstigt att du får träningsvärk ideligen när du springer regelbundet flera gånger i veckan. I min värld är träningsvärk något man får när man gör något nytt , ovant, extra jobbigt eller för sällan (vilket kan vara en gång i veckan men inte oftare). Det senaste jag läste, för ett par år sedan, var att träningsvärk verkar bero på att musklerna växer till för att anpassa sig till det de nyss har varit med om, den teorin verkar rimlig i mina ögon, dessutom är den positiv.
Dessbättre(!) verkar stretch inte ha någon effekt. Men stretch används ju flitigt vid rehabilitering och jag tycker att jag blir mindre stel i alla fall timmarna efter ett krävande pass om jag stretchar så jag gör det för det mesta ändå.
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
5 november 2013 kl 12:39
Gilla
Har en våg som visar kroppsfett men den funktionen (åtminstone i denna vågen) är totalt värdelös. Kan skilja 10 kg i kroppsfett mellan två vägningar, alltså inget som ger något vettigt värde.

Däremot så har den en rolig funktion att den via trådlösa nätverket ansluter till internet och uppdaterar viktdata på en hemsida man sedan gå in och kolla på. Där kan man visserligen också se någon sorts trend på kroppsfettet men jag uppskattar mera viktkurvan och BMI-kurvan man får fram. Våden heter Whitings men har hört det finns andra märken med liknande funktioner.

Just storlekar i bältet tycker jag är en bra indikator. Skoj att kolla på gamla bältet vilka hål som är mest uppnötta (alltså min gamla vanliga magstorlek) och jämföra med nuvarande. Har också ett litet trick som kanske mest är löjligt men jag inbillar mig att om jag drar åt bältet ett extra hål så känns magen mätt fortare när jag äter och på så sätt går jag ner fortare i vikt... Men mät magen med måttband så har du ett bra mått på magstorleken. På mig (och många andra killar) är det just magen som är den största fettklumpen som är svårast att bli av med.

Om du får träningsvärk kanske du tar i onödigt mycket? Man kan springa lugnare emellanåt (eller snarare för det mesta och bara ta i mycket emellanåt) och ändå få god träningseffekt.
1978 • vetlanda
5 november 2013 kl 13:14
Gilla
Jag missade att stretcha i fredags och hade otäckt mkt värk i lördags. Så jag tror ändå att det påverkar en del.

Jag har konstant någon form av träningsvärk vilket jag nu haft i ca 3 månader. Det släpper när jag sprungit ca 1km så det är ingen skada. Det är betydligt mindre nu än för en månad sedan men det är fortfarande "Jobbigt".

Jag vet inte riktigt vad jag ska förändra. Ska jag försöka variera min löpning ? (Jag drog igång en tråd om intervallträning precis). Idag kör jag nästan alltid 10km (Ngt pass kan bli 8.5 om det regnar för jävligt, de längre passen är ca 13km). Ska jag kanske öka några pass och sänka några? Förslag mottages gärna.

Jag kör även uppläget träna 1 dag, vila 1 dag. Är det bättre att köra träning 2 dagar, vila 2 etc?

Jag skulle gärna lägga in 1 extra runda per vecka men är rädd att jag känner mig ännu mer sliten.

Ronny Lövstrand
1967 • Borås
5 november 2013 kl 13:36
Gilla
Om man känner sig extra sliten är det inte fel med en extra vilodag ibland tycker jag. Du kanske har trappat upp för snabbt från en låg nivå och lyssnar man då inte på kroppen är det risk att man skadar sig. Själv hade jag nästan kronisk träningsvärk i vaderna ganska länge efter jag satte igång med löpningen men den försvann så småningom med fortsatt träning. Men sedan kändes knäna slitna vilket för mig är en bra indikering på att jag tränat för mycket, knäna blir bra igen om jag då tar en lugnare vecka där jag inte springer lika mycket. För mig verkar gränsen just nu ligga på ungefär 3,5 mil per vecka (alltså 1 mil varannan dag i snitt) men det är väl olika hur pass långt man kommit med att vänja kroppen vid en ökad löpmängd. Jag kan springa ett par veckor med 5-6 mil per vecka men då får jag sedan ta ett par lugnare veckor med 1-2 mil per vecka när knäna börjar klaga. Jag vet jag pushade tidigt i tråden för att man "bara" kunde öka träningen för att gå ner mer i vikt men det går bara till en viss gräns, man måste se till att kroppen håller också.

Men just nu är mitt problem att jag är förkyld. Jättejobbigt att inte kunna träna men det går väl över.
1961 • Göteborg
Administratör
5 november 2013 kl 15:51
Gilla
Ronny, det låter som om du fått ett måndagsexemplar. Jag har också en Withings, och det skiljer bara någon tiondels procentenhet mellan mätningarna för mig.
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
5 november 2013 kl 17:08
Gilla
Bild uppladdad av Ronny Lövstrand
Så kroppsfettmåttet är så stabilt för dig Erik? Tycker även vikten varierar några hekto upp eller ner om jag väger mig flera gånger i följd. Men strunt samma jag går mer på långsiktiga trenden på vikten.

Kan väl passa på att testa bildfunktionen på forumet.
Så här ser mina "fettkurva" ut.
Valter Johansson
1962 • Umeå
5 november 2013 kl 23:41
Gilla
Är du säker att det är träningsvärk Marcus? Var känner du av den? Kan det vara en överansträngning av tex höftböjare?
1977 • Eskilstuna
6 november 2013 kl 08:06
Gilla
Här kan man läsa lite om hur bra vågar som anger fettprocent fungerar; http://tranastyrka.se/vagar-som-anger-kroppsfett-ar-vardelosa/
Slutsats; ser man till att mätningarna görs under så lika omständigheter som möjligt så kan åtminstone de relativa skillnaderna mellan mätningarna vara till viss nytta.
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
7 november 2013 kl 12:47
Gilla
Jaha, då är det kanske inte så smart att ha strumpor på sig som jag ofta har när jag väger mig? De lär ju påverka den elektriska impedansen en hel del. Ska testa väga mig barfota framöver.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
7 november 2013 kl 14:06
Gilla
Ronny, annars skaffar du en kaliper och lär dig använda den. Så får du fram din riktiga fettprocent.
Stina Brask Bilén
1974 • Göteborg
7 november 2013 kl 15:34
Gilla
Hejja Marcus!
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
7 november 2013 kl 15:45
3 Gilla
Gabriel, äsch det är inte så viktigt med fettprocenten. Räcker att känna lite på magen så förstår jag att det finns mera att ta av.
https://www.mrgym.se/
10 september 2022 kl 23:45
Gilla
Alla svar du behöver kring kost och träning för att gå ner i vikt hittar du på https://www.mrgym.se/permanent-viktminskning/ , kontentan är att hitta ett "diet" eller kostplan som funkar långsiktigt för just dig. Om man inte är konsekvent med sitt ätande och träning kommer vikten bara att lägga på sig igen. Skippa alla yo-yo-dieter och lös problemet permanent med hållbara metoder.
1982 • Alvesta
13 september 2022 kl 20:57
3 Gilla
Kommer berätta hur jag gjort. Vet att det jag gjort/gör är väldigt extremt och passar eventuellt få. Men började v.28. Första veckan för semester. Dags att ta tag i alla extra kg och samtidigt börja träna. (Löpning).

Tog väck följande kost: Pasta, bröd, ris, potatis, såser, grädde, chips och godis och liknande.

Äter till 99% av dagen: ägg, kyckling i alla former. Shirataki nudlar. Protein shakes.

Tex

Frukost 06:30 : 2ägg, 4 skivor skinka
Frukost jobbet 09:00 : proteinshake 90kcal
Lunch12:00: 100-150g kyckling, 200g nudlar, 1 ägg.
Mellanmål 14:30: proteinshake.
Middag 17:00: 100-150g kyckling, 2 ägg
Kväll 19:00: proteinshake

Macro på en dag:
Kolhydrater: 30-35g
Protein: 150-170g
Fett: 65-75g

Kalorier snitt per dag 1200-1400

Tränar löpning 4-5 dagar i veckan. Allt emellan 4-6mil och lika många timmar. Pass mellan 5km till ett långpass på helgen drygt 15-20km.

Har ett fysiskt jobb inom byggbranschen.

Har kört detta sen v.28 och gått från 93kg till 74kg.
Har väldigt lite underhudsfett kvar.

Mår bättre än någonsin och har mer energi och ork än någonsin. Så att 1400kcal är för lite stämmer inte för mig. Väger all mat på gramet. Gjort hela resan.

Detta passar knappast alla. Men jag kan utan problem äta såhär hur länge jag vill.

Inte tagit en godisbit eller en smula chips. Ätit pizza 2ggr och nötter/popcorn någon fredag men aldrig över 50g per gång. Snarare runt 25g.

Gått från Large i tröjor till Small. Gått från strl 34 i midjan på jeans till strl 29

Midjemått just nu:86cm. Är 180 och vikten är exakt 74kg idag.




< < < 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.