Löpning Träning 34 inlägg 5452 visningar

Är jag för feg på distanspassen?

1989 • Göteborg
#1
9 februari 2023 - 16:46
Gilla
Hej!

mitt första inlägg här!

jag har tränat hela mitt liv men först de senaste 2 åren som jag löptränat regelbundet. Det var när jag upptäckte att man kan bli bättre på att springa utan att ta ut sig på varje pass. Tror det var när jag läste material av Fitzgerald och Stephen Eiler just specifikt som jag blev riktigt inresserad och tänkte att, fasen, jag skall springa lugnt och bli snabb.

På sätt och vis fungerade det. jag insåg att löpning kan man njuta av och inte bara se som ett nödvändigt ont för att öka konditionen.

nu ligger jag ganska stadigt på 50km i veckan uppdelat på ett ganska klassiskt sätt med långpass, tröskel och what not. jag känner att jag utvecklas lugnt och stadigt och jag gillar att det får ta sin tid. Men... jag kommer på mig själv vara ganska nitisk med pulsen under mina lugna/distanspass. vissa dagar går det så lätt och jag känner tryck i benen och tittar plötsligt på klockan, fan 154 i puls, det är ju typ 10 slag över vad som skall vara min zon 2. och så bromsar jag in och tuggar på lite lugnare.

vad jag tror är anledningen till detta är all information man läst om såkallade ''''slask zonen'''' och att göra sig av med mer energi utan större utbyte av nytta osv osv. jag tror ni vet vad jag menar. men jag börjar tvivla på att denna inbromsning verkligen spelar roll, och om den rent av hindrar mig att bygga mer fart.
så vad säger ni. Fegar jag_

33 år
188 lång
90kg

Min zon 2 jag brukar hålla mig i är mellan 140-150bpm.
Sker oftast runt 5.10-5.25 fart.

Min tröskel vet jag ganska exakt på 168bpm.
Sker runt 4.10-4.15 fart.

Maxpuls vet jag inte men kommer jag över 180 så imponerar jag mig själv.
< < < 1 2 > > >
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#2
10 februari 2023 kl 07:47
3 Gilla
Jag tycker inte att du behöver oroa dig alls utan bara köra på. Under förutsättning att det känns bra, du fortsätter att utvecklas och att du inte känner sig sliten efter distanspassen. Pulsmätning i all ära, men upplevd ansträngning ska inte underskattas.

En orsak till att det går "för fort" kan ju annars vara att du springer för lite, och då kan du ju lägga på 1-2 distanspass i veckan eller göra om något av de befintliga till ett kvalitetspass, eller förlänga veckans långpass...
1989 • Göteborg
#3
10 februari 2023 kl 18:18
Gilla
Det kan vara som du som du säger att jag borde springa lite mer istället.

jag hittade även en tråd som redan täckte allt jag ville veta i princip.
https://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=36794
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#4
10 februari 2023 kl 18:30
1 Gilla
Den tråden kändes dock lite utdaterad (läste visserligen bara snabbt), så jag hänvisar istället till dokumentet som alla med koll på läget numera hämtar sanningar från:
http://www.mariusbakken.com/the-norwegian-model.html
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#5
10 februari 2023 kl 23:40
8 Gilla
Kloka ord Jens. Jag är en av dom som allt som oftast springer på upplevd amsträngning. Om jag blir bättre? Tveksamt. Om jag blir sämre? Tror jag inte. Bibehåller standard? Tror det. Är det kul? Så pass att jag fortsätter ett tag till iaf. Åtminstone som det känns idag 😝
2006 • Alingsås
#6
12 februari 2023 kl 10:03 Redigerad 12 februari 2023 kl 10:07
Gilla
Lite beroende på vilka distanser man siktar på och hur ofta man tränar. Jag tror på behärskad löpning i mycket svår terräng eller uppvärmnings puls/lägre zon 2 på långpassen om man tränar nästan varje dag. Återhämtning är viktig.

Till två marathon efter varandra hämtade jag råd härifrån och knåpade ihop detta 4 dagars:

Långpass 2,5 timmar zon 2,5 - 3
Långpass 1.5 timmar zon 2,5-3
Långpass 1 timme zon 3-4 (lägre tröskel)
Intervaller eller Tempopass i 10K fart 1/2 - 1 timma.

Förbättring på Maratonlopp med 2 veckor emellan blev 41 minuter och 47 minuter mot innan mitt program. Springer visserligen inte fort men förbättringen blev från 4:44 till 3:57 och ansträngningen måttlig med medelpuls 136.

Nu tränar jag inför Ultra i sommar och ligger på långpassen i uppvärmningspuls eller lägre zon 2 så långt det går eftersom efter någon timma är det svårt att behålla låg puls även om det känns lätt så då får jag gå på upplevd ansträngning. 2h-5h på långpassen. Fått en del skit på andra ställen än jogg att det är en paradox att jag anstränger mig mindre och förbättrar mina tider. De tycker att det ska kännas när man tränar. Tränade så innan men små-skadorna var för många.
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#7
12 februari 2023 kl 10:47
3 Gilla
Tetiga polare (?) du har som kastar skit på dig John. Det finns ju inte något annat som är så tydligt bevisat som korrelationen mellan mängd och prestation när det kommer till uthållighetsidrotter, så stå på dig!
Jenny Nilsson
1968 • VALLENTUNA
#8
12 februari 2023 kl 11:23
2 Gilla
John - Jag håller med Jens - kör på som det passar dig bäst!

Eric,
Jag tycker att du ska ställa dig själv frågor om vad ditt mål är och hur mycket tid du kan lägga på att nå dit! Variation och kontinuitet är nyckel för hållbar löpning och fortsatt utveckling.

Du skriver att du har koll på din tröskel, men inte din maxpuls. Det kan vara bra att köra ett maxpulstest, det går att göra själv, du kan googla fram det. Bäst blir det förstås med någon som pushar på, som peppar, så att du orkar liiiite till. Du kan även göra det med på löpband med tex Akitivitus eller utomhus med stöd av Tobias på utop (utop.se).

Jag försöker komma bort från pulsträning och ska försöka lägga om till pulserad träning med hjälp av watt-mätare (Stryd). Jag har varit skadad mycket senaste åren och ska därför försöka undvika skador med hjälp av Stryd och watt-baserad träning. Jag har sprungit långt och länge i pulszon 4 utan att tänka på det, det har liksom passat mig, har jag tyckt. Jag är usel på att skatta belastning, 80-90% av maxpuls är ju "normalt" och då är det inte hårt? Jag har lite problem på den fronten och vill därför följa något annat än just pulszoner och skattning av ansträngning... Jag vet inte om watt kommer att funka för mig, men jag är villig att ge det ett försök i alla fall!

Vilken väg du än väljer så önskar jag dig lycka till! Löpningen är underbar när den flyter på! 🧡

Kram,
Jenny
1984 • Falun
#9
12 februari 2023 kl 13:28
1 Gilla
Tid till träning och ålder spelar ju också roll. En 33-åring kanske inte behöver träna som en 60-åring.

Har du tid till mer träning så är väl svaret att springa mer för att bli bättre. Har du inte tid för mer en 5 mil i veckan kan du väl testa att köra 2 pass intervall och 1 långpass där du lägger in tuffare delar. Är du rädd för att bli skadad kan all kvalité gå i tröskel.

1974 • Stockholm
#10
12 februari 2023 kl 14:00
2 Gilla
Mer mellanmjölk åt folket! Inte kul att dricka, men fasen så gutt att springa! :)

Har tidigare erkänt att jag gillar mellanmjölk men på grund av flera... hm... "anledningar, orsaker och eftersom" (tihi!) har lagom slitiga mellanmjölksdistanser i spåret uteblivit i stort sett helt sedan någon gång tidig höst.
Långpass och kvalitet däremot har jag kunnat hålla i.
Och helt ärligt känns det nu som att något saknas i träningen och att jag inte är redo att när som helst springa tex ett halvmarathon-lopp i en högre ansträngningsnivå.
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#11
12 februari 2023 kl 16:31
4 Gilla
Vill nog påstå att mjölk är gott att dricka. Mellanmjölkslöpning är kanske det finaste.
1967 • Torslanda
#12
12 februari 2023 kl 19:00
2 Gilla
Mellanmjölken är enda orsaken jag springer, kan springa hur långt som helst så länge jag vet dett finns en eller två liter mellanmjölk med hallon i mål😁 även träning i mellanmjölk är bra, blir ungefär marafart och det behövs det med. Skämt åtsido, all träning har sin plats beroende på livscykel, volym ambition etc.. vid volymer runt 8+ mil i veckan är det nog dags att begränsa mellanmjölkslöpningen lite till förmån för lite hårdare kvalitet och lättare volym. Jens inlägg ovan från Bakken gillar jag, det funkar med mitt träningsliv. Sedan är det även en fråga vad du vill få ut av träningen och vilka instanser. Jag tenderar att gravitera mer mot trail ultror för njutningen och då spelar ju inte farten så stor roll men jag får volymen, samtidigt vill jag persa på maran så bakken pass och mara intervaller måste in. Testa, sätt dina mål, träna och ha kul.
1979 • Göteborg
#13
12 februari 2023 kl 19:49
Gilla
Jag håller med tidigare inlägg - upplevd ansträngning är förmodligen det vettigaste och att du utvärderar känslan efter passet och/eller dagen efter så inte du känner dig supersliten.

Använder du pulsband?
Har du kalibrerat dina pulszoner (så att de korrelerar hyfsat med dina laktatvärden vid olika tempon) ?
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#14
12 februari 2023 kl 20:06
1 Gilla
Jag springer och sen hoppas jag på det bästa på tävling 😅 Funkar ok.
För lat, ointresserad eller bara dum för att ta till mig nåt annat upplägg. Lutsr nog mer åt en kombination av detta 🙂
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#15
12 februari 2023 kl 20:16
Gilla
Är mjölk som du mixar med färska/frusna hallon efter dina pass?
1961 • Oskarshamn
#16
12 februari 2023 kl 21:57
2 Gilla
John, jag håller också med Jens, dina polare (på Strava?) har helt enkelt fel. Jag önskar att jag hade tålamodet och tiden att springa så lugnt och länge som du (och Jens...).

Alltså Eric, mitt direkta svar på frågan i rubriken är: nej, det är bra att ta det lugnt på distanspassen, för att ha kräm i benen när man vill trycka på. Nåt har jag i alla fall lärt mig efter snart tio års löpning. Sedan lever man inte alltid som man lär så även här blir det en hel del god mellanmjölk.
2006 • Alingsås
#17
12 februari 2023 kl 22:42 Redigerad 12 februari 2023 kl 23:04
2 Gilla
Nej, Torbjörn, "Polarna" är inte på Strava. Hade en diskussion på ett forum och de tyckte det var konstigt att bli bättre av att träna långsammare... det var allt. Men som en skrev här, alla har inte tid för att gneta på. Märker ju själv att efter ett långsamt mastodont pass, som idag, blir man pigg med lite vila och sömnen blir lidande.

Torbjörn har nog rätt: Det är bra att ta det lugnt på distanspassen, för att ha kräm i benen när man vill trycka på tex på tempos eller intervallpassen. Men är man ung så kanske en gammal gubbes fart inte är att rekommendera😆
1989 • Göteborg
#18
13 februari 2023 kl 09:35
5 Gilla
Tack för alla svar!
jobbar (och joggar) ute på båt och haft knackigt nät nu några dagar så det är kul att logga in och se allt detta =)

jag har de senaste dagarna funderat på hur jag skall göra med min träning och jag tror att jag kommit fram till devisen att för mig är kontinuiteten viktigast. jag kommer nog fortsätta rätt lugnt på mina distanspass, men, känner jag mig väldigt fräsh skall jag tillåta en viss grad mellanmjölk. jag skall även öka veckodistansen lite till och lägga in fler kilometer i tröskel.

skall springa varvetmilen till våren och tänkte i början av mars när jag får fastland under fötterna sätta ingång med lite tuffare intervaller och fartträning.

jag får även en del metal träning av att stirra in i en vägg varje gång jag springer på löpbandet, det får väl räknas som något
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#19
13 februari 2023 kl 16:40 Redigerad 13 februari 2023 kl 16:40
Gilla
Guldläge att ha god tillgång till löpband Eric. In och lyssna på andlig vägledning från Marius Bakken om löpbandslöpning här så blir du grym på Varvetmilen: https://radio.nrk.no/podkast/i_det_lange_loep/sesong/202212/l_a442ad7f-f123-4915-82ad-7ff1235915e1
1974 • Stockholm
#20
14 februari 2023 kl 03:27
1 Gilla
Mellanmjölk som dryck är för mager. Jag dricker sällan mjölk men när jag gör det vill jag att den ska vara fet.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.