Löpning Träning 30 inlägg 5401 visningar

Fördelar med löparklubb?

Gurra Limebranch
1983 • Oskarström
#1
30 januari 2009 - 22:16 (Redigerad 30 januari 2009 - 22:17)
Gilla
Jag gick med i en löparklubb i slutet av juli 2008. Jag upplevde att jag förbättrades helt otroligt mycket snabbare än jag gjort under flera månader innan trots teoretiskt "perfekt" löpning under sommaren.

Jag har under de senaste månaderna läst löjligt många trådar som mestadels innehåller just teoretiskt perfekt löpning om hur man SKA eller BÖR träna för bäst effekt. Trots övertygande argument vill jag bara (numera) rekommendera den organiserade löpträningen framför böcker.

Har någon några tankar kring detta? Mårten? ;-)
Hur kommer det sig att jag, och flera bekanta, fått ett sådant uppsving i tränings- och tävlingsresultat, trots tidigare väldigt avancerade och raffinerade försök att nå framgång genom förkovring i litteratur och studier.
< < < 1 2 > > >
Jonas Utmanaren
1961 • Stockholm
#2
30 januari 2009 kl 22:24
Gilla
Tergat,
varför du får framgång vet jag inte.
Men kan ju intyga att jag i somras gjorde stora framsteg i min förmåga att springa 21km på tid (läs HM) - inte främst genom att följa teori utan att träna tufft i grupp.

Socialt, farthållande, lätt tävlingsinriktat, och säkert 5 anledningar till.
Men det visste du redan.

Och för att spetsa till det så här på fredagskvällen. Du säger själv att du tidigare förkovrat dig teoretiskt, sedan "praktiskt" i klubb och då kom resultaten. Kan ju bero på det faktum att du hade läst teorin och därmed kunde applicera praktiken bättre. (lätt ironiskt, men inte enbart)
Gurra Limebranch
1983 • Oskarström
#3
30 januari 2009 kl 22:30
Gilla
Fast hur förklarar du att jag inte alls tränar enligt teorin utan som tränaren säger. Jag har till och med roat mig med att jämföra träningsveckor och enskilda pass. Inget stämmer, men jag blir ändå bättre.
Jag tränar vissa pass med klubben, men ändå ensam så att säga. Ibland finns inga i min "fartgrupp" och då startar jag samtidigt som andra löpare, men får se mig ifrånsprungen många gånger.
Trots denna psykiska stukning gång efter gång efter gång, blir jag bättre...
Gurra Limebranch
1983 • Oskarström
#4
30 januari 2009 kl 22:32
Gilla
Grunderna är förstås detsamma; långa och korta intervaller, backe, långpass, teknik osv. Däremot skiljer sig fart och vila från många teoretiska experter.
Jonas Utmanaren
1961 • Stockholm
#5
30 januari 2009 kl 22:45
Gilla
Tja du Tergat, det förklarar jag inte. För det kan jag inte.

Men,
"inte alls tränar enligt teorin" - stämmer det?
Nån stans antar jag att du stressar muskelgrupper och andra kroppssystem varje gång du löper framåt i hygglig fart. Och därmed tränar du enligt (vissas) teorier.
Men om du vill säga att "gör som tränaren säger" fungerar bättre än "gör som boken säger" - fine for me. Du har hittat en för dig bättre lärare.
Men, det är nog andra som ska svara och "debattera" i denna tråd. Det gör de så bra. :-)

Sedan ska vi ju också komma ihåg att J.Daniels läror väl (?) härrör sig från 80-talet. Och då fanns det även annat som gjorde idrottsmän bättre ... (oops)
Gurra Limebranch
1983 • Oskarström
#6
30 januari 2009 kl 22:50
Gilla
Jag är inte ute efter debatt, endast efter intressanta tankar kring "fenomenet".
Jag menade förstås inte "inte alls tränar enligt teorin" ordagrant, men det förstod du också förstås innerst inne. Läs efterföljande inlägg (22:32)
1981 • Göteborg
#7
30 januari 2009 kl 22:55
Gilla
Tergat...

Sant - även om jag inte är med i en löparklubb, skulle jag vilja ha lite "sparring". S
Jonas Utmanaren
1961 • Stockholm
#8
30 januari 2009 kl 22:56
Gilla
Ser 22:32:an. Tror faktiskt som jag skrev i mitt första inlägg. Gruppträning med allt det innebär ger en stor framgång. Och därmed kanske ockå ett bevis på att det finns andra viktiga faktorer än "superexakt" vetenskap. Dvs, hur värderar vi "jävlar anamma" på en VDOT-skala?

Jag tror alltså mer på att gruppträningen i sig ger bättre resultat än att en viss tränare skulle ha hittat ett bättre teori-recept. (tror alltså)

Men nu vill vi ha in andra i tråden! Själv går jag och lägger mig att bota snuvan.
1981 • Göteborg
#9
30 januari 2009 kl 23:00
Gilla
Lägg in detta : någon som är intresserad och "sparra, träna" med mig som bor i JKPG ?
Hör av dig så fall

:-) Hopas hoppas
1981 • Jönköping
#10
30 januari 2009 kl 23:02
Gilla
Hur mycket som det än står i all litteratur och på nätet så kan det inte slå en bra sparringpartner. Hade gärna hängt med dig micke, men du ligger några ljusår före mig, kan tyvärr inte hjälpa dig så mycket.
1967 • www.sapiens.se
#11
31 januari 2009 kl 09:03 Redigerad 31 januari 2009 kl 09:07
Gilla
De flesta får en väldigt fin utveckling när dom går med i klubbar. Just det där med att ha sparring är guld värt och gör att många pressar på lite bättre. Sen att det inte alltid är exakt enligt teorier är av underordnad betydelse.

Jag hävdar som vanligt att det är hård träning med rätt proportion vila och näringsintag som gör en bra löpare. Den kan sen bedrivas på många olika sätt. Att fippla med smådetaljer för motionären. Nja.

Vill dock lyfta ett varningens finger också. Att gå med i en klubb kan vara oerhört stimulerande. Det jag sett genom åren är många som gått med i klubben och fått fantastisk utveckling för att sen försvinna in i skadeträsket. Kan bli lite väl inspirerande med att försöka hänga med i den roliga farten.

Jag sprang själv sönder mig rätt rejält när jag försökte följa klubbens upplägg på träning i stället för att anpassa träningen mer efter mina förutsättningar vilket jag gjort tidigare. Nu har jag gått tillbaka till att träna på de tider som passar just mig bäst och får den återhämtning jag behöver. Vilket gett bättre resultat än vad jag fick när jag klubbtränade.

Jag är fortfarande med i klubben eftersom jag gillar det och att jag kan komma ner till träningen någon gång då och då när passen passar just mig. Alltid väldigt motiverande och kul att träffa klubbkompisarna också.

Edit: Tillägg. Jag tycker att många fler ska gå mer i klubbar av en annan anledning också. Att hjälpa till! För att kunna ha många roliga lopp för oss löpare krävs det klubbar och funktionärer. Vill man vara med och springa lopp så tycker jag man ska bidra också. Ett ypperligt sätt att bidra är att gå med i en klubb och sälla sig till den närande sidan av löparsverige. Inga klubbar - inga lopp
1969 • Sala
#12
31 januari 2009 kl 17:51
Gilla
Klart att även jag ska kommentera detta. Jag menar, jag fick ju en inbjudan att skriva av Tergat, och har dessutom svårt att hålla mig från en spännande debatt :-)

Jag är visserligen nybörjare, så för mig är mina ganska stora hopp i tid egentligen inte intressanta, för när man är nybörjare så faller tiderna bara av att man tittar på sina löparskor, och ännu mer om man tar dem på sig. Men jag får nog ändå säga att mina förbättringar från juni fram till decemeber var tämligen stora. Min sommar gick då ut på att springa utan teori, men med bra hjälp från Szakais program och från råd och tips från bl.a. Jonas och Tergat.

Förbättringen under hösten har också varit rätt stor, och jag kapade 2 min på milen mellan oktober och december, med en månads träning i 77 % av maxpuls och sedan helt enligt Jack Daniels fartangivelser och blå program, med många intervaller i T, I och R-fart. Och jag kan säga att det hjälpt mig att följa Daniels rätt strikt. GPS:en har fungerat på samma sätt som en "grupp" för mig, och Daniels bok som en tränare. Jag hade nog inte kunnar springa fortare eller längre utan att skada mig, för jag har vid ett par tillfällen haft en aning smärta i benhinnan. Så jag har faktiskt inte behövt en grupp för att få mig att springa fortare än Daniels tabeller säger mig. Jag kan nog erkänna att jag nog har valt en VDOT högre än jag förtjänat ibland, eftersom jag är mycket snabbare på femman än på tian, och valde enligt femmans angivelser.

Till saken har att mina tider på träning i tävlingsfart (testlopp hemma) inte skiljer sig nämnvärt från tiden jag får på tävling. Jonas och jag har pratat om det där, och kommit fram till att jag inte påverkas lika mycket av tävlingsstämningen, men däremot har en ganska stark förmåga att pressa mig själv på hemmatävlingar där jag springer enbart mot mig själv.
Jonas Utmanaren
1961 • Stockholm
#13
31 januari 2009 kl 18:21
Gilla
Jag är ju inte med i nån direkt klubb, men iaf Team Stockholm Marathon (och dess halvmarathonvariant på sommaren). Och det funkar ju kanoners. Inte för att det är bättre "teorier" utan för att man kör igenom passen utan slack, extra vila, avstanning de sista 50, ja ni vet.

Lite märkligt det där. För drygt ett år sedan skulle jag aldrig kunna tänka mig att gå med i klubb. Nä, "så seriöst tränar jag inte", etc, etc tänker jag. Nu är jag med i TSM, men kan nog fortfarande inte tänka mig att gå med i en riktig klubb. Löpning är i grunden motion och välmående utan prestationskrav (intalar jag mig fortfarande) för min del. Så riktig klubb får nog vara. Sociala samträningar ok - klubb, njaaaa. Som sagt, lite märkligt.
Jonas Utmanaren
1961 • Stockholm
#14
31 januari 2009 kl 18:24
Gilla
Och Marcus, gå med i klubb och "sälla sig till den närande sidan av löparsverige...". Tja, med de startavgifter som oftast gäller i 08-land anser jag mig definitivt tillhöra den närande sidan. :-)
Gurra Limebranch
1983 • Oskarström
#15
31 januari 2009 kl 19:38
Gilla
Bra jobbat med tiderna där Mårten, men jag tror att din kapacitet sträcker sig längre än så. Du verkar vara jäkligt träningsvillig (just nu?) och jag tror att när du fått lite perspektiv till Daniels mfl. så kommer du nog att ta ditt förnuft till fånga och gå med i en klubb ;)

Vad gäller förbättringar är det ju intressant. I augusti gick jag med i en löparklubb och sprang mitt första millopp på 39:52. Jag sprang sedan ett par millopp under hösten (39:25, 38:45 och 37:45). Det sista loppet i november. Jag hade inte kapacitet till sub40 när jag gick med i klubben kan jag ärligt säga så jag förbättrade 2min15s på 3 månader.
Jonas Utmanaren
1961 • Stockholm
#16
31 januari 2009 kl 20:28
Gilla
Härligt Tergat,
men jag kan inte släppa tanken - "vad tror du själv det beror på?"
kan inte se att du själv nämnt nån förklaring ovan (eller missar jag det?) förutom att du säger att det är mer "organiserad löpträning" och "annat tempo och vila" som gäller. Är det så att du är jädrigt oorganiserad själv, eller har din tränare den optimala teorin eller är det "klubberiet" som gör´et?

Skämt åsido, vad är din åsikt/teori om din förbättring? Dvs vad är det med klubbträningen som du ser är så bra? Eller egentligen, så mycket bättre.

Vi vill veta!
Snabb
1979 • Malmö
#17
1 februari 2009 kl 10:55
Gilla
Den förklaring jag kan se till Tergats förbättringar är att psyket har utvecklats, t.ex. släppt betungande tankar från teoriböckerna och blivit allmänt gladare, det gör underverk för löpresultaten. Det går defenitivt att få samma effekt utan att gå med i en klubb.
csaba
1973 • Malmö
#18
1 februari 2009 kl 23:43
Gilla
Vad angående dig Tergat, du har ju varit en snabb löpare redan innan du gick med i klubb ;-)
(du sprang ju ifrån mig redan i Skrylle).
Du är yngre, lättare, har mer vilja och psyke och har garanterat bättre förutsättningar än vi andra ( jag själv kommer aldrig att komma upp i dina tider, hur mycket jag än tränar. Jag bara skadar mig hela tiden så fort min kropp börjar komma upp i volym och kvalitet).

Däremot så har jag fått ännu mer motivation och löparglädje sen jag själv gick med i klubb. Utvecklat mina löptekniker betydligt mer och börjat köra mer kvalitetsinriktat träning.
Har blivit betydligt mer tävlingar (jag annars inte hadde sprungit) i form av klubbtävlingar och Veteran DM.
Och inte tala om sammanhållning och trevliga träningskamrater.

Mitt tipps till dig Mårten, att gör det du själv trivs med och mår bra av.
Men jag tror själv att du hadde kanske blivit ännu bättre löpare i en klubb (du verkar ju har förutsättningarna).
Pål Nilsson
1976 • Höör
#19
2 februari 2009 kl 00:31
Gilla
Det som gör klubbträningen så bra är enligt min mening att den anpassas efter individen. Löpträning är ingen vetenskap och det finns inte ett sätt att träna som passar alla individer. En erfaren tränare kan göra en objektiv bedömning av din träning och konstatera att du tränar för hårt eller för lätt, samt om dina träningsmetoder är de mest gynnsamma för dina mål. Detta kan vara (och är ofta) nyckeln för att ta dig till nästa nivå. Att bedöma sig själv objektivt är nästan omöjligt.
1969 • Sala
#20
2 februari 2009 kl 15:24
Gilla
Csaba, Tergat: Det är mycket möjligt att jag hade blivit bättre, men jag ser en paradox i att jag ska springa snabbare och mer än jag gör, trots att exempelvis Daniels och andra "teoretiker" varnar för överbelastning om man springer snabbare och mer. Om jag ökar min träning i både fart och i mängd när jag går med i en klubb, har jag då inte gått över gränsen? Om jag enligt Daniels ska springa i 4.06-tempo på intervallerna, och så går jag med i en löparklubb där jag får springa i 3.56-tempo, får jag verkligen en bättre utveckling då, eller kommer jag att bli övertränad och behöva springa i 4.16-tempo nästa gång, och därmed missa VO2-maxträningen den gången?

Löptekniken skulle jag däremot behöva träna. Jag tror inte att mitt löpsteg är i paritet med min utveckling i övrigt. Jag tror jag har mycket att hämta i olika övningar, och dessa kommer jag aldrig att göra själv, för jag tycker inte att det är kul. Samma sak med att gå på gym och träna bålstyrka o.s.v. Sådant är kanske lättare att få gjort om man är med i en klubb.

Jonas, jag tror inte att jag någonsin går "de sista 50". Om jag saktar ner så är det för att jag springer med andra som vill sakta ner, eller för att kroppen helt enkelt säger ifrån, och då är det väl bara bra att man stannar?
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.