Löpning Kost & Näring 40 inlägg 2411 visningar

När behöver kroppen näring under träningen?

1980 • Nödinge
#1
10 augusti 2009 - 21:31
Gilla
Hej!

Jag förstår att detta är väldigt individuellt men när är det idé att ge kroppen energi och vatten under ett träningspass? Man ser ju i bland folk ute på 2.5:an med vattenbälte vilket kanske är lite "overkill". Jag har hört att det är först efter över timman som det är idé att dricka? Någon som vet om detta är rätt eller fel?

Samma gäller energi. När och vad skall man äta? Någon som har några tips? Maxim har väl nån gel men det kanske är för riktiga långdistansare. Mina långpass ligger på runt 1.45 och då har jag känt att jag behöver något extra efter cirka 70-80 minuter. Frågan är bara vad...

Mvh

Christian
< < < 1 2 > > >
1985 • Göteborg
#2
10 augusti 2009 kl 21:45
Gilla
Jag är ofta ute 2-3,5 h innan frukost och har aldrig med mej vatten elller nåt att äta. Tror verkligen att folk förstorar upp det där med att äta/dricka under träning alldels för mycket. Vad jag har hört har kroppen resurser att klara sej i 2 veckor typ utan mat så att jogga utan nåt att äta ska nog inte vara nåt problem......
Fredrik Johansson
1981 • Lund
#3
10 augusti 2009 kl 21:58
Gilla
Jag håller egentligen med dig Karin. Allt det här med kost och dryck blir ofta uppförstorat och ett hinder för glädjerik träning. Däremot tror jag att Du, Christian skall ta din kropps signaler på allvar. Mina långpass ligger också på ungefär 1.45 just nu och jag känner att jag nog borde ha med mig vatten åtminstone. I slutet är fokusen lite sämre och då är ju risken för att trampa fel eller skada sig större.

Jag kikade på någon annan tråd här om egenblandad sportdryck. De innehåller ju ofta kolhydrater. Det kan ju vara ett tips.

Lyssna på den egna kroppen!
J.K.
1966 • Jönköping
#4
10 augusti 2009 kl 22:09 Redigerad 10 augusti 2009 kl 22:10
Gilla
Jag springer alla pass upp t om 1 timme 15 minuter utan att ta med vätska. Jag brukar dricka ca 0,5 liter vatten under timmen före passet då. Under långpass kring 2 timmar tar jag med mig och dricker 1 - 1,5 liter egentillverkad sportdryck. Jag dricker då en rejäl klunk var 10:e minut från start. Jag tror att det alltid är idé att dricka, hur kort passet än är, men behovet att kompensera vätskeförlust och eventuell vätskebrist ökar förstås i takt med att passet fortskrider.
Heimo
1960 • Swe
#5
10 augusti 2009 kl 22:09
Gilla
Håller med Karin. Jag har sprungit sen 1981 och säkert är 95% av passen så snartsom inom en timme efter att jag gått ur sängen, så det oftast bara handlat om ngn kopp kaffe innan träning.
Tycker ätandet överdivs å de grövsta, rent roande nästan å läsa vad en del verkar tror vara nödvändigt att stoppa i sig för att orka springa.
Industrin om syntetisk föda har verkligen funnit en guldgruva i motionärer.

Men för att svara på din fråga när du ska dricka så är det isf så snabbt som möjligt...små klunkar och ofta.Är det riktigt varmt så kan man riskera vätskebrist under långpass och då är det ju redan försent, så drick så mkt du kan i början av passet är mitt råd.
Men som sägs ovan, man ska utgå från egna behov och sin kropp. det som funkar för mig kan vara katastrof för ngn annan.
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#6
10 augusti 2009 kl 22:22
Gilla
Håller helt med Heimo o Karin. Har med vatten på långpass över 2 timmar. Äta gör jag hemma efteråt, vanlig mat. Ofta smooties direkt efter träning, helst med bär o yoghurt. Idén med långpass, iaf för mig, är ju att öka förmågan att springa länge med fett som bränsle.
Oldboy
1952 • Danderyd
#7
10 augusti 2009 kl 23:25
Gilla
Det är på sätt och vis väldigt enkelt: blir man törstig ska man helst dricka, vare sig man varit ute 10 minuter eller en timme. Att vätskeladda före är ingen idé i sig, men ofta är man ju s a s "på väg att bli" törstig, så ett glas vatten innan man ger sig ut är bra även om man inte känner törst. Två glas är väl också OK om man inte känner sig skvalpig i magen.
Ibland har jag med en liten flaska vatten även om jag bara springer sådär 50 minuter, helt enkelt för att det är skönt att slippa springa törstig - bara när det är varmt. Intervallträningen är det också skönt att dricka mellan sjoken på, eller mellan långintervallerna.
På långpass (2 timmar och mer brukar det bli) dricker jag alltid, ibland bara vatten för att tvinga kroppen att leva på mest fett ett tag. Men ofta något hemblandat, saft, juice, sockervatten + några gram salt per liter (särskilt vid varmt väder). Mer än 6 dl per timme kan jag inte dricka, oftast 4-5. Det ger helt enkelt bättre träningseffekt för de andra systemen om jag orkar hålla bra tempo längre utan att bli matt och långsam. Därför blir det oftast näring. Har jag bara vatten garderar jag med gel eller i civiliserade trakter lite pengar. Och mobiltelefon. Men jag har aldrig använt dem.
Maja Brytting
1987 • Stockholm
#8
11 augusti 2009 kl 08:21
Gilla
Jag har aldrig med mig vatten (eller annan dryck) på mina pass, vare sig det är långpass eller kortare pass. Brukar däremot dricka vatten innan.

I sommar har jag två gånger fått svårt att andas; det har låtit och jag har efteråt fått höra av medicinsk personal att jag hyperventilerat. De säger att det inte är astma utan att det beror på att jag inte ätit ordentligt innan. Så nu vågar jag inte springa på morgnarna eller träna om det var länge sedan jag åt.
Är det någon som känner igen sig i det här?
Leif A
1946 • Sigtuna
#9
11 augusti 2009 kl 08:29
Gilla
Ett återkommande ämne detta, intresserar de flesta.
Under timmen finns det knappast anledning att ha med sig något om det inte är varmt. Annars håller jag med Oldboy, något att dricka med lite salt i, det går åt mycket salt när man svettas.
En annan aspekt är att vänja kroppen vid mat och dryck under träning. Det behövs om man ska springa långlopp, redan en halvmara går bättre med lite näring och då får inte magen ha stängt av sig!
Själv brukar jag stoppa en fryst bulle eller två i en plastpåse innanför byxlinningen om jag tänker springa över 1½ timme. Och en flaska i handen stör inte heller.
1964 • Perstorp
#10
11 augusti 2009 kl 08:42
Gilla
Min erfarenhet är att jag behöver inget att dricka eller äta om jag kör ett pass direkt när jag gått upp på morgonen, men däremot på kvällspass blir jag både sugen på mat och dryck under passet.
1991 • Oskarshamn
#11
11 augusti 2009 kl 08:48
Gilla
Det här är vad jag fått lära mig i alla år som aktiv i diverse olika idrotter. När man blir törstig är det egentligen i senaste laget att dricka, det ska man försöka göra redan innan törstkänslan kommer. Därmed gäller det att lära känna sin kropp så man vet ungefär när man kommer behöva vätska. Och givetvis är det olika från individ till individ och beroende på hur hårt man kör. Joggar man i lugnt tempo kan säkert de flesta klara sig utan vätska länge om det inte är för varmt.
ulf johnson
1977 • uppsala
#12
11 augusti 2009 kl 08:50
Gilla
Håller med den kloke Oldboy om grundregeln "krångla inte till det".
Känner du för att ta med dricka - gör det! Vill du inte? Ok - Låt bli! Instämmer också med Heimo i att man nog kan låta fabrikstillverkade sockerarter vara (precis som man skall vara skeptisk till all fabrikstillverkad mat med kång hållbarhet...) saft eller sockervatten är billigare, och man vet vad det innehåller.

För att svara på frågan: Glykogenlagret i kroppen kan nog tänkas börja sina efter den tid du anger (70´-80´) och då kan det kanske kännas lättare om du fyller på med saft/sockervatten/russin/godis/chips/ eller valfritt. Ta lite i taget och börja ganska tidigt. Å andra sidan vill man kanske hellre använda kroppens fett som energikälla, som träning inför långlopp eller för att tappa vikt, eller vill man bara plåga sig lite. Då låter man kanske hellre bli.
Samma sak med vatten, du blir hela tiden av med vätska, som måste ersättas, även när du inte springer. När du tränar får du snart n liten vätskebrist som gradvis ökar. Om du springer 10 mil utan att ersätta blir det ett stort problem. Efter ditt långpass har du en liten vätskebrist (ett litet problem) som du ersätter genom att dricka. Jag brukar ta med en halvliter vatten på långpassen sommartid mest för att inte bli så törstig. Följ Oldboy´s Gyllene Regel enligt ovan!
Mr. B
1963 • Hemma
#13
11 augusti 2009 kl 09:05
Gilla
Jag tror att Ulf påpekar orsaken till alla övriga råd här: Man har ett hyfsat lager energi och vatten i kroppen som räcker ungefär en timme. Tränar man kortare tid än så, så behöver man inga speciella tillskott, och man hinner bygga upp lagret igen tills nästa träning. Men håller man på längre bör man redan från början tillföra vatten och energi.

Abborrbacken på Lidingö (vid 25 km) brukar indikera om man har OK energiförråd eller inte :-)
1971 • Västerås
#14
11 augusti 2009 kl 10:11
Gilla
Det finns inget rätt eller fel i denna fråga. Man måste pröva sig fram och se hur den egna kroppen fungerar. Själv har jag väldigt svårt att klara mig utan vätska och energi efter 1.20-1.25. Det har hänt många gånger att man gått in i väggen helt för att jag inte har tagit med mig något att dricka/äta. Man får väl acceptera att kroppen (min kropp) inte är någon höjdare på att bränna fett utan vill ha snabba kolhydrater som bränsle.
1960 • Kungsholmen
#15
11 augusti 2009 kl 10:56
Gilla
Träningen före frukost funkar jättebra pga att det är hormoner som styr att vi hade tid att "leta/jaga efter mat på stenåldern innan kraften tog slut.
1978 • Malmö
#16
11 augusti 2009 kl 16:45
Gilla
Håller med om att det nog inte finns något bättre svar på den här frågan än att man får prova sig fram. Själv försöker jag alltid börja dricka ca 3dl sportdryck mellan 1h till 45 min innan jag ska ut och springa. Löper jag under en timme så gör det inte så mycket för själva löpningen men däremot väldigt mycket för återhämtningen efteråt (när jag kommer hem sätter jag i mig resterande 4dl som jag blandat). Springer jag däremot över en ca70min börjar det komma krampkännslor och stickningar i kroppen om jag inte har dricka med mig. Springer jag en halvmara har jag 4 flaskor och dricker en per påbörjad 5km.

Jag har ändå gått från 81 till 76kg sidan i jul då jag fick en funktionströja i julklapp och löpningsmanin började :) (Tröjan är för övrigt för stor nu).
1980 • Nödinge
#17
12 augusti 2009 kl 13:14
Gilla
Tack för alla svar! Kul!

Men om jag vrider lite på frågan och ponerar att jag skall vänja kroppen att ta upp energi för att kunna göra detta under långlopp när jag vill prestera max vad skall jag då knapra i mig? (Avdelningen långa och gramtiskt ickekorrekta meningar)

Räcker det med någon form av socker/ salt lösning eller skall man ha med lite nötter eller kanske nån Maximgel?

Har en något känslig mage när det gäller löpningen och andelen skogspartier är inte så många under t ex GBG-varvet...:-) Så det känns som om det är bra att vänja kroppen även under träning!
ulf johnson
1977 • uppsala
#18
12 augusti 2009 kl 13:52
Gilla
Jag har svårt att tänka mig att man behöver öva "näringsupptagsförmågan under utdragen ansträngning", dricker man enkla sockerarter lösta i saltvatten kommer man att ta upp dem om de passerar magen. Sen finns ju risken att magen säger ifrån och skickar upp dem igen. Om man har kinkig mage kanske man kan vänja sig lite grann genom övning. Ta med saft med lite salt i, inför lopp kan det vara trevligt att prova den specifika sportdrickan som ingår för att se om det funkar.
1974 • Lund
#19
12 augusti 2009 kl 15:20
Gilla
Som diskuterats ovan så kan man fylla på om det är mer änn en timmes träning. Men man verkar inte behöva vara så noga med mängd och sort då man klarar sig ganska bra.

Men hur mycket ska man dricka/äta om man springer oändligt länge tex de 10milen ovan eller ett 24h/48h. Jag antar att man måste tänka på mängderna och näringen på ett annat sätt då för att inte "utmärgla" sig.
Mr. B
1963 • Hemma
#20
12 augusti 2009 kl 20:04
Gilla
På riktigt långa tider måste man ju få i sig lika mycket som man gör av med. Skillnaden kan omöjligt bli större än "reserven" man har vid start. Det lär finnas dokumenterat att Yannis Kouros har ätit över 15000 kcal per dygn.
Goda råd om tiomilalöpning finns på Rune Larssons hemsida: http://www.loparlarsson.se/content/view/31/57/

Rune har också ett mycket bra recept på hemmagjord energikaka.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.