Löpning Träning 8 inlägg 5471 visningar

Hur ladda inför lopp?

Ingalill Lindholm
1979 • Älvkarleby
#1
22 augusti 2010 - 21:23
Gilla 
Springer tävlingslopp för att finna motivation i min träning under veckorna.

På träningsrundan i fredags kändes kroppen jättebra och jag fick en riktigt bra tid. Idag kändes benen jättestumma, och löpningen funkade inte alls. Tränar 3 ggr/veckan, pass 7-10 km.

Hur minskar jag risken att jag har en dålig dag när det är lopp-dag? Hur lägger jag bäst upp träning, vila och mat dagarna innan? Hade det varit lopp idag, vet jag inte hur det hade gått :-(

Hoppas någon förstår min frågeställning och kan komma med lite bra tips o råd.
1943 • Täby
#2
22 augusti 2010 - 21:51
Gilla 
Hej Ingalill

Min och många andras erfarenhet är att det känns värst två dagar efter ett hårt pass. Märkligt nog behöver det inte kännas lika tungt dagen efter.

Om du undviker att köra hårt och långt just två dagar innan tävlingsdagen så löser det sig.
Fredrik Johansson
1981 • Lund
#3
22 augusti 2010 - 21:52
Gilla 
Jag tror jag förstår. Jag tror att du minimerar risken genom att lära av din träning och tidigare lopp. Om du följer de självklara råden att vila ordentligt inför ett lopp, äta ordentligt och sova bra så måste det finnas någon annan förklaring till att du känner dig mindre alert vissa dagar. Genom att konsekvent fråga dig vad det beror på under träning och på tävling kan du sedan undvika problemet. Brukar du insjukna strax efter det att du känner att benen är tunga? Då kan du ha en injektion i kroppen. Har du tränat extra hårt innan? Har du ätit på något annat vis (kan ju vara allergi)? Fungerar kroppen bättre eller sämre vissa tider på dygnet. Ja, jag tror jag får fram min poäng. Genom erfarenhet kan du eliminera risken att prestera under din förmåga på tävling.

Hoppas det var något slags input.
Ingalill Lindholm
1979 • Älvkarleby
#4
22 augusti 2010 - 22:08
Gilla 
Tack för era svar. Kollade i min träningsdagbok, och det var tydligen två vilodagar före de två passen jag nämnde ovan. Så på den punkten var det precis lika, men ändå kändes det så väldigt olika i benen.

Kan jag tänka på något speciellt när det gäller kosten?
1971 • Ytterby
#5
22 augusti 2010 - 22:41 Redigerad 22 augusti 2010 - 22:42
Gilla 
Hej!
Jag brukar vila ca 3 dagar innan ett lopp och sista passet innan springer jag bara några km i lugnt tempo. Vill att det riktigt ska klia i benen när det är dags!
Jag tror att många tappar sugen och upplever att det känns tungt pga brister i kosten.
Läs om Kolhydrater och energi här: http://www.kajsaasp.se/dietist/kolhydratladdning_38.html

Lycka till med uppladdningen och loppen!
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#6
22 augusti 2010 - 23:48
Gilla 
För mej kan dagen efter ett hårt snabbpass gå bättre än väntat, men sen går det trögt några dagar innan det börjar gå lättare på nytt. Så vill jag springa snabbare en bestämd dag, då försöker jag att träna lugnt, eller i alla fall inte anstränga kroppen något nämvärt dagarna före, det verkar som att trögheten skall tränas bort med varsam träning, inte vila helt och hållet.
1969 • Sala
#7
23 augusti 2010 - 08:30
Gilla 
Ett tips som jag fått från Jack Daniels "Running formula" är att testa olika sätt att värma upp för loppet. Börja 35 minuter före start med en joggingrunda på 3 km, eller korta ner till 1 km och kör en km i tävlingsfart, gärna i form av korta ruscher. Då kommer stelheten att mjukas upp. Se bara till att vara klar med uppvärmningen till 15 minuter före start så du hinner vila upp dig. Jag har testat den formen av uppvärmning och den fungerar väldigt bra för just mig. Däremot skulle jag aldrig springa fort före ett maraton.
Ingalill Lindholm
1979 • Älvkarleby
#8
23 augusti 2010 - 09:57
Gilla 
Mårten: Mmm jag har funderat på just det, för mig är de första 3 km de absolut jobbigaste. När jag kommit över 5 km så rullar det bara på. Kansek därför Göteborgsvarvet var lättare än vårruset??? Ordentlig vila och längre uppvärmning alltså, får prova det. Inte lätt med sömnen när man har en 7-månaders som är vaken hela nätterna, men men......

Tack för alla svar
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.