Löpning Om jogg.se 168 inlägg 12002 visningar

Så skall alla få synas i forumet

1976 • Göteborg
Administratör
#1
25 oktober 2010 - 11:26
Gilla
Bästa jogg:are och löparvänner

Allt sedan starten av jogg.se för snart fem år sedan har vi jobbat hårt för att alla skall vara lika mycket jogg:are oavsett tider och resultat. Likaså har vi fösökt skapa ett forum där alla fått göra sig hörda. Alla har vi olika erfarenheter och genom att dela med oss av dem lär vi varandra.

Så vill vi att det skall kunna fortsätta. Dock ser vi nu en trend där allt färre skriver allt mer. Utrymmet för det stora flertalets tankar och åsikter minskar. Detta vill vi nu försöka bryta och i det arbetet behöver vi hjälp.

Därmed skulle vi vilja ha in tips och idéer som kan besvara frågan:
Hur behåller vi ett forum för alla och inte bara för dem som skriker högst och oftast?
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > > >
Björn Paxling
1980 • Malmö
#2
25 oktober 2010 kl 11:54
Gilla
Jag tror på en tydlig samling förhållningsregler för forumet, sk netikett. För att denna följs skulle en eller ett par moderatorer, som fått mandat från er som driver jogg.se, kunna ha ansvar för att debatten är hyfsad. Denna lösning är ganska vanlig på andra forum, och väl implementerad kan den ge en trevligare stämning på forumet. Jag tror på detta eftersom ett antal gamla ämnen på forumet fortsätter att vara infekterade och dyker upp titt som tätt, och jag tror att detta gör att många nya inte vågar ge sig in på forumet och skriva, att de känner att de inte kan bakgrunden till bråken och måste passa sig för att inte stöta sig med någon.

Det är möjligt att det minskade skrivandet hos nya beror på helt andra orsaker, ett sätt att ta reda på varför är att genomföra en enkät bland medlemmarna där orsaker till skrivande/ickeskrivande analyseras närmare. Rent hypotetiskt kan det ju vara så att allteftersom forumet växer så är en allt större andel av frågor redan besvarade, så kanske nya medlemmar söker genom gamla trådar och blir nöjda med svaren där snarare än att behöva formulera samma frågor igen (om det är på det viset så kan ju inte några "lösningar" ge resultat, eftersom medlemmarna redan är nöjda). Min poäng är att det är viktigt att veta orsak till det Krister beskriver innan en massa lösningar testas.
Bo Tendell
1936 • Angered
#3
25 oktober 2010 kl 12:09
Gilla

Bäste K L ! Om det är av blygsel eller rädsla så kan man kanske fixa
anonymitet för dem som så önskar ;
Rättblyger Räddson kan få chansen att logga in som
Nr FOR3001 och nästa blyge / blyga person som Nr FOR3002 o.s.v.
De skall endast ha tillgång till Forum och således ej kunna
lägga in avverkad distans och resultat annat än som namngiven.
Mvh Tedde
P.S. Det blir förstås kostsamt.
Karin
1983 • Stockholm
#4
25 oktober 2010 kl 12:54
Gilla
Bo, jag är tämligen säker på att det inte beror på blygsel.

Krister, bra att ni tar tag i det! Det har blivit mycket sämre stämning i forat senaste tiden. Det är många som försöker skriva andra på näsan och det hänger i i tråd efter tråd. Jag upplever också att kvalitén i svaren i trådarna har gått ner. Jag antar att flera av de mer kunniga (som vet vad netikett innebär) kanske har förflyttat sig till andra foran. Jag tror att skärpt moderering, tydliga (utförliga) forumregler och utdelande av varningar (+ eventuellt avstängning) till de som inte sköter sig kan vara en väg att gå.
1981 • Linköping
#5
25 oktober 2010 kl 13:04
Gilla
Jag upplever det också som mindre högt i tak och jag vet att vissa gamla rävar har försvunnit, men om dessa två påstående har något med varandra att göra, det har jag ingen aning om.

Jag upplever dock att många på sistonde skriver inlägg som jag inte fattar och som det inte går att svara på. Typ: "Förr sprang många fler snabbare på maran, inte nu, var det bättre förr?" Inlägg som mer känns som privata funderingar. Jag menar på inget sätt att dessa inlägg inte ska vara tillåtna, men det är kanske en anledning till varför färre svarar.

Sen är det ju så - som på alla forum? - att vissa människor är rätt klumpiga. De kan antingen vara plumpa i sina svar eller svara på något helt annat (typ påpeka stavfel) eller dra igång någon ny diskussion. Jag skulle kunna räkna upp tre-fyra st här på jogg som jag tolkat det som att många är irriterade på.

Avslutningsvis vill jag upprepa mig från VFF-tråden:

Det är lätt att missförstås på internet och det är även lättare att vara både argare (och kanske gladare!?) när man inte ser och inte känner personen man "pratar" med i ögonen. Ett bra tips är att, innan man skriver, tänka:

1) Skulle jag ha sagt samma sak om denna (okända?) människa stod framför mig? (givet uttrycker man sig annorlunda på nätet, men denna tanke kan ge en fingervisning på vad som egentligen är ok)

2) Kan det jag skriver missförstås? Ironi och skämt kan vara svåra att upptäcka i brist på visuella intryck och tonfall mm.

3) Om jag tycker att detta är en jävla idiot tråd, måste jag då påpeka det??
1971 • Norberg
#6
25 oktober 2010 kl 13:20
Gilla
Hitta tråden:

Gör det lättare att följa "sina" trådar som man kommenterat/skrivit. Som det är nu måste man leta i historiken om man nu kommer ihåg vad tråden handlade om.

Dvs Gör det lättare att använda forumet. Då kanske flera använder det.
1963 • Bromma
#7
25 oktober 2010 kl 13:50
Gilla
Karins o Karins synpunkter tycker jag är viktiga. Utöver att vissa verkligen måste skärpa sitt språk så har jag några andra förslag:

1) Acceptera inte inlägg som totalt vänder sig tvärt mot trådskaparens intentioner. Om nån tex frågar hur man kan få träningen på löpband att bli roligare, så vill jag inte läsa att man inte alls ska springa på löpband. (Vanliga tjuvlån o välmenande avvikningar är nåt helt annat tycker jag!)

2) Kräv bättre rubriker! (Här kan nog ni på jogg underlätta lite grann med kategoriseringar)

3) Inför en Anmäl-detta-inlägg-knapp. Tillsammans med enkla regler skulle ganska lätt fixa 1) o 2) . Plocka bort värstingarna som vägrar att bättra sej.

4) Jag tycker många inlägg är för långa. Sätt in en begränsning.
Tommy Norström
1967 • Örbäck / Åbo
#8
25 oktober 2010 kl 13:56
Gilla
..för att fortsätta på Magnus tankegångar, så saknar jag även en lista över befintliga kategorier. Expempelvis vill jag kanske bara titta på trådar under "träning (grund)", eller varför inte "ultra" (vilken ännu inte finns men kanske kommer...).

Fredrik Petersson
1979 • Linköping
#9
25 oktober 2010 kl 14:01
Gilla
Jag läser mycket på jogg men skriver ej så mycket som jag skulle vilja. Detta beror främst på att det känns som de seriösa svar som skrivs drunknar i mängden av andra "svar" som kommer och ofta får detta trådar att bli väldigt "offtopic". Därav vill man ej lägga energi på att skriva inlägg som ändå kommer att försvinna i mängden.

Förmodligen ligger lösningen i mer aktiva moderatorer men tills detta sker kanske en funktion för att dölja enskilda användares inlägg skulle göra det lättare att läsa och följa diskussioner.

1963 • Bromma
#10
25 oktober 2010 kl 15:11
Gilla
Vill verkligen pusha för Fredriks förslag om en funktion för att dölja vissa personers inlägg!
1984 • Linköping
#11
25 oktober 2010 kl 15:12
Gilla
Jag saknar något bra sätt att ge cred till de inlägg som är bra. Någon sorts röst-system. Bra svar ska få uppmärksamhet, en liten gilla-knapp i hörnet som man kan trycka på om man tycker inlägget är extra bra vore trevligt. Och de inlägg som får många gillanden ska synas lite bättre, t.e.x med en annan bakgrundsfärg.
Björn Paxling
1980 • Malmö
#12
25 oktober 2010 kl 15:28
Gilla
Mycket bra tankegångar i tråden tycker jag, sällar mig till skaran som gillar Karin och Karins inlägg! Även en funktion att dölja inlägg från personer man väljer hade varit uppskattat (som på facebook, klicka "block this person", sen ser man inte inlägg från personer som man uppfattar mest som bråkstakar).

Jag beskrev i helgen problemet med forumet på jogg.se för en vän, och han berättade om ett annat forum där de hade ett system liknande det Jonas Olsson föreslår ovan. Alla inlägg hade ett litet plus och ett litet minus, de som uppskattades av många framträdde tydligare på siten, medan de inlägg som fått många minus fick en ljusare och ljusare färg tills det tillslut inte gick att läsa (vilket gav författaren en väldigt tydlig signal om vilka inlägg som andra inte uppskattade, direkt feedback har ju en bra förmåga att påverka beteenden).

@Andreas: för att undersöka om det är så att gamla intressanta trådar på forumet gör att det skrivs mindre, skulle man antingen kunna undersöka rent tekniskt hur mycket sökfunkionen används på siten nu jämfört med tidigare (uträknat per medlem), alternativt fråga folk i en webbenkät hur de använder forumet.
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#13
25 oktober 2010 kl 16:05
Gilla
Hej,
Jag har varit aktiv här inne tidiare, men även jag tycker att forumet har försämrats på sistonde, med endel "tjafs" som jag tycker försurar hela forumet.

Några saker som jag önskar mig:
Tydliga kategorier, där man kan registrera sina interessområden, och som default visning få upp de kategorier som intresserar en.
Vi är olika människor med olika intressen där allas behov borde tilgodoses, själv är jag inte intresserad av t.ex. statistik, och önskar att filtrera bort detta.

"Gilla funktion" - som på facebook

Möjlighet att följa trådar man har kommenterat eller startat på ett enkelt sätt utan att behöva leta, som Magnus Vesterlund beskriver över.

Moderatorer som styr med hård hand.
Eftersom det nu upplevs (för mig) som en tråkig stämning på forumet, kan det vara bra att under en period ha lite hårdare styrning på inlägg. Med denna hårdare moderatorpositionen borde det finnas möjligheter att "anmäla" opassande inlägg. Jag har en känsla av att det är en väldigt liten majoritet som är drivande för den tråkiga stämningen, och en moderator kan kanske kontakta personerna i fråga och be dessa "sluta leta påhopp" i alla möjliga svar.

Som nybörjare för 3 år sedan och ca 1,5 år framåt var detta ett fantastiskt forum med högt i tak. Nu har jag en känsla av att många får handen avhuggen när de startar en tråd med referens till att frågan diskuterats tidigare. Detta kan bero på mängden information i forumet idag, men många av trådarna är väldigt långa, och en sådan reaktion på en fråga gör inte frågeställaren sugen på att bidra in flera gånger. Även här kan en tydlig kategorisering hjälpa. Om det finns en tydlig del för nybörjare, där frågor som ställts 10 gånger förrut kan ställas om igen, kan de som inte vill läsa dessa filtrera bort kategorin. Ju mer van man blir med forumet, ju lättare blir det att hitta. Nybörjare, både som löpare och på forumet, har ofta inte dessa kunskaper om forumet, de vill bara ut och springa, men har kanske kommit på en fråga de vill ha besvarat snabbt.

Kan man kanske göra ett arkiv där trådar som legat döda i typ 6 mnd blir mindre tilgängliga, så att det är den informationen som är up to date som visas i forumet.

Hoppas vi alla kan bidra till att detta blir ett trevligt forum igen, där alla kan känna sig välkomna och få svar på frågor de undrar över, och inte skrämmas bort av långa försurade trådar.

1960 • Borlänge
#14
25 oktober 2010 kl 16:28
Gilla
Jag tror och hoppas att just sådana här diskussioner leder till "renare" forum och därmed fler inlägg. T.o.m. jag skrev ett inlägg i en vanlig tråd och som inte rör en speciell tävling som jag har eller tänker medverka i! ;-)
Oldboy
1952 • Danderyd
#15
25 oktober 2010 kl 16:43
Gilla
Förslag:
Mer aktiv moderator. Med knapp "Tipsa moderatorn" hellre än "Anmäl". Bara ett klick ska behövas.

Några enkla regler för att få mer informativa rubriker på nya trådar. Som dyker upp när man ska starta en ny tråd.

Kanske några fler kategorier. En hel del trådar börjar med en fråga om hjälp, tips eller någon info. Somliga är från början avsedda för diskussion. En del vill lyfta fram något tips eller ny kunskap eller berätta något. Några vill samla kompisar till lopp eller träningar eller evenemang. Kan man göra något av detta?

Tekniska åtgärder:
Gör det lättare att se trådar där jag skrivit.
Låt mig få välja att alltid ha sorterat stigande när jag loggar in.
Lägg in tävlingens namn per automatik först i de trådar som är knutna till en tävling. Just där förekommer många annars obegripliga rubriker. (eller liknande)
Låt mig slippa se trådarna som handlar om när somliga ska träna där och då, t ex genom att jag kan välja att blockera trådar. Eller genom att Moderator lägger alla dessa under en egen rubrik.
En markering av trådar som "tagits över " av två-tre skribenter andra än trådskaparen som skrivit alla (eller nästan alla) de senaste 10 eller 15 senaste inläggen. Eller en markering av när det kommit inlägg av någon ny skribent till en tråd, kanske ännu bättre.
Några frler möjligheter att sortera trådarna, t ex lägga utvalda trådar i en egen lista högst upp.
Göra det möjligt att se alla inlägg en viss signatur skrivit, i alla fall en viss tid. Kan underlätta när man vill söka.
Karin
1983 • Stockholm
#16
25 oktober 2010 kl 17:02
Gilla
Några skriver om möjlighet att "gilla" inlägg. Jag är skeptisk. Då måste vi få bort tjafset och pajkastningen först tror jag, annars riskerar gilla-funktionen att öka bildandet av "läger" och kanske till och med leda till mobbning. Det är inte alltid den som har flest anhängare som har mest rätt...

Jag håller med om att det behöver bli lättare att anmäla/tipsa moderator. Som jag förstått det kommer Jogg snart ut i helt ny skepnad (?) med olika moderatorer för olika ämnen, så jag hoppas att det är något som jogg-skaparna har tänkt på. Det är också väldigt praktiskt med "ignorera användare"-funktioner. Det gäller bara att få trätobröderna att använda den funktionen också ;)

Håller för övrigt med om att det saknas funktioner för att kunna följa upp trådar man skapat/skrivit i, men det hör väl egentligen inte till den här tråden.
1965 • Eksjö
#17
25 oktober 2010 kl 18:39
Gilla
En stabilare bokmärk-den-här-tråden funktion skulle kanske lösa det sist nämnda problemet.

Och med det menar jag att som det fungerar nu så kan man visserligen bokmärka på det vanliga webbläsarsättet i Firefox eller IE, och det fungerar ofta ett tag, men sedan efter någon månad när man skall kolla in någon gammal tråd som man har bokmärkt så leder bokmärket helt plötsligt till förstasidan istället...
1963 • Linköping
#18
25 oktober 2010 kl 18:54
Gilla
Man kanske skulle kunna föra in möjlighet att lägga till +1 eller -1 på inlägg, vilket har blivit vanligt i vissa forum. Då kan man ju ge återmatning på bra/dåliga inlägg utan att för den sakens skull behöva skriva något som kan uppfattas som gnälligt och kanske riskera att förvärra situationen.

Förhoppningsvis lär sig skribenterna något om de ofta får negativ respons på sina inlägg.
Skogsflickan
1967 • Stockholm
#19
25 oktober 2010 kl 20:19 Redigerad 25 oktober 2010 kl 20:20
Gilla
Hej Krister!
Prata personligen med dem det gäller (det kanske ni gör). Och var inte rädda för att stänga trådar eller varna folk. Visst är det bra att "ha högt i tak" men det betyder inte att ni behöver tillåta evighetslångt tjabbel.

Inför en knapp "anmäl" eller "diskutabelt inlägg", som flera redan har föreslagit (däremot tycker jag inte att man ska ha "gilla"-knappar)

Låt det synas på startsidan vem som har startat tråden (alltså inte bara trådens namn och antal inlägg)

Vi alla kan väl aktivt jobba för att skriva bra konstruktiva inlägg och föregå med gott exempel, alltså avhålla oss från tjafs.

... för övrigt tycker jag att jogg.se håller fantastiskt hög kvalitet. Det mesta är fruktansvärt bra, om man jämför med andra forum.
1981 • Kristianstad
#20
25 oktober 2010 kl 20:25
Gilla
Något jag saknar är möjligheten att "klistra trådar", dvs att lägga trådar överst i en kategori. Något som underlättar för folk som söker svar på vanligt förekommande frågor.

Hade till exempel tråden om hur man klär sig vintertid varit klistrade hade det inte behövts minst två nya trådstarter denna säsongen.

Sen saknar jag ibland en forumstruktur som exempelvis Flashback, som har många av de funktioner på generella forum, med sökning, senaste svar osv osv.

Som många ovan skrivit så moderatorer saknar jag med. Dessa åtgärder tror jag gör forumet bättre och därför mer välbesökt och välanvänt.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.