Löpning Träning 6 inlägg 5018 visningar

FIRST-metoden eller FRIBERG-metoden

Kalle Bergström
1969 • Tiser, ITA
#1
24 mars 2011 - 04:50
Gilla
Hejsan!

Jag har snöat in fullständigt på träningsprogram. Jag sitter och läser olika program för att välja något som kan vara lämpligt för mig.

Ulf Fribergs program ser ju jättetrevligt ut. 5 träningsdagar i veckan.

Men sen har jag FIRST-metodenboken här också, RUN LESS RUN FASTER. 3 löpdagar i veckan + cykel 2 dagar i veckan.

Om jag kan uppnå i stort sett samma resultat med FIRST-metoden och bara löpa 3 gånger i veckan så är jag glad över att nöta lite mindre på knän och leder. Problemet med FIRST-metoden är att när jag väljer ett realistiskt distanspass, så är intervallpasset så intensivt att jag inte klarar det. Men det kanske beror på att jag inte är van att springa intervall så att den typen av snabb löpning måste tränas upp i förhållande till mina distansfarter.

Någon som vet, någon som har erfarenhet av FIRST-programmet?

Jag springer regelbundet ca 5 mil i veckan sedan ett år med tider runt 5:00 och 5:25 per km.
1978 • Oslo
#2
24 mars 2011 kl 08:51
Gilla
Jeg brukte FIRST, men var ikke så nøye med de to crosstrainings-øktene per uke. Derfor ble det i hovedsak tre løpeøkter per uke: Interval, tempo og hurtig langkjøring. Etter et halvt år var jeg i mitt livs form, og løp 10 km på 40,10. Jeg er ikke i tvil om at FIRST-programmet er svært effektivt, på den måten at det gir stor framgang ved bare tre løpsøkter per uke.
1971 • Norberg
#3
24 mars 2011 kl 11:18
Gilla
Jag kör liknande upplägg med 3 pass per veckan.
Det är inte lätt att hinna med att springa 5ggr/veckan. Och om man hinner med det så går det ofta ut över kvalitetspassen.

Med 3 pass per vecka så har jag mycket mer fokus på kvalitetspassen både psykiskt och fysiskt. Jag tror att man kan det kan man komma rätt så lång på 3ggr/veckan.

Tips. Hitta rätt nivå på kvalitetspassen med pulsband eller omvandlingstabeller.
Kalle Bergström
1969 • Tiser, ITA
#4
24 mars 2011 kl 13:37
Gilla
Morten: Då testar jag också det här ett halvår, så får jag anledning att damma av min racercykel också.

Magnus: Precis vad jag tänkte idag när jag sprang TEMPO RUN ur FIRST-programmet. Tur att det bara är tre pass i veckan, annars skulle jag aldrig orka motivera mig att slita så här (man har ju en tendens att välja en nivå som är på gränsen av vad man klarar).
Ulf Mårtensson
1958 • Borås
#5
24 juni 2013 kl 11:21
Gilla
Jag körde enl FIRST och sprang min första mara efter det (på Kinesiska muren). Körde spinning som crosspass.
Funkade toppen för mig.
Björn
1975 • Stockholm
#6
6 augusti 2013 kl 00:38
Gilla
Jag testade FIRST förra sommaren och det började tufft. Fixade inte det två första passen men gav mig sen f*n det... Det kan verkligen blir hårda pass som jag upplevde att jag behövde ladda till redan nån dag innan för att vara i rätt inställd för. Var inte sällan lätt nervös på väg ut på pass... :)

FIRST gav mig en massa, framför allt är det bra variation och nyttigt att få testa allt ifrån snabba 400-ingar till att vässa pannben när man ska ta 1,6 mil i en fart som bara är ca 25 sek/km över sitt riktiga tävlingstempo.

Det som inte passade mig är att jag tycker det blir på tok för lite totalmängd löpning. Har för mig det landade kring knappa 3 mil/v. I slutet smög jag in lugna pass emellan och det borde jag ha gjort hela tiden.

Jag gillar heller inte att min löpning är förutbestämd. Motivation är inget problem för mig så då blir det mer negativt än positivt att ha ett så pass uppstyrt veckoschema. Dessutom under så pass lång tid som 3 månader/12 veckor.

Jag tror inte jag kommer köra det igen men det var värt att testa och det är perfekt att ha en del gamla FIRST-pass att ta till som formtoppning mm. Ska damma av några inför Hälsoloppet så får jag också en värdemätare på formen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.