Löpning Träning 10 inlägg 4210 visningar

Bli bättre på samma mängd löpning?

Jo
2000 • Göteborg
#1
19 oktober 2011 - 19:25
Gilla 
Hej alla! Jag har sprungit max tre gånger i veckan sedan hösten 2009 efter att jag fick barn. Har gjort en bra utveckling tror jag med tanke på mina förutsättningar. Jag har fastnat för mil - och halvmara distansen. Tror ni jag med tiden kan nå sub 40 på milen och sub 1:30 på halvmaran utan att behöva träna mer än max tre gånger/v? Ibland blir det inte ens tre pass tyvärr beroende på en rad olika faktorer...Men vad jag vill veta är om utvecklingen sannolikt stannar av nu eller om jag måste träna mer och mcket hårdare för att utvecklas ? Eller kommer det bara automatiskt ske förbättringar år efter år om jag fortsätter som nu? Kanske dum fråga men jag känner mig ofta fortfarande som en bovis när jag läser här på tråden och ser hur mycket om löpning alla andra kan. Skulle gärna vilja testa ett marathonlopp någon gång men är lite rädd för distansen och att skadas. Hade dessutom velat gör en bra tid i så fall också...Lite respons? Tacksam för all input. Alltid kul att höra hur andra resonerar :-)
1995 • Jömköping
#2
19 oktober 2011 - 21:43
Gilla 
Det beror väl lite på hur du ligger till just nu, men för så bra effekt som möjligt bör man väl efter hand försöka öka träningsdosen om man vill nå bra resultat.
1974 • Karlstad
#3
19 oktober 2011 - 21:54 Redigerad 19 oktober 2011 - 21:54
Gilla 
Du har ju redan gjort 44 min på kvartsmaran vilket är väldigt imponerande med tanke på din träningsmängd. Förutsatt att du loggat all träning så tror jag att du skulle fortsätta utvecklas bara genom att du verkligen kan genomföra de tre pass du siktar på att göra i veckan.

Mitt tips är att du lägger en bas nu under vintern med ganska lugn träning så du bli av med skadorna. Sen kan du öka intensiteten under våren. Fram i maj/juni så tror jag att du fixar sub 40 (förutsatt att du får vara frisk och skadefri samt kan genomföra dina tre pass i veckan).
1980 • Stockholm
#4
19 oktober 2011 - 22:11
Gilla 
Det beror på om du nått ditt tak givet den mängd träning du har idag skulle jag tippa. Jag kommer förövrigt ge mig på att klara samma utmaning som du, om det går dvs.

Även med bestående antal pass kan träningen intensifieras. Längre långpass, hårdare intervaller, och kanske växla distanspasset till tempo givet att kroppen mäktar med.

Lycka till och du verkar ha goda förutsättningar som du säger
Jo
2000 • Göteborg
#5
20 oktober 2011 - 12:48
Gilla 
Tack för inlägg/input!

Tack Mattias. Jag loggar alla träningspass men på vissa pass har jag valt att inte regga uppvärmningen. Dock brukar jag skriva om det i passet. Blev själv förvånad över nästan 6 min förbättring på kvartmaran från 2010, som var mitt första lopp, till samma lopp nu i år. Det var nog först då som jag började fundera på att sub 40 i framtiden kanske var möjligt på milen trots allt? Lider av en ganska allvarlig sömnrubbning och det i kombination med ett par skador gör att jag vet att tre pass i v är max vad min kropp klarar som det är nu.

Hampus: Det här med att nå sitt tak har jag ju ingen aning om jag har gjort el ej. Men jag ska göra som du föreslår och försöka förlänga långpassen och lära mig det här med intervaller. Intervaller har jag gjort några få gånger i år och har tyckt det varit skitjobbigt men kul. Kanske kan försöka köra lite tuffare distanspass också om kroppen är pigg. Vi får peppa varandra mot vårt gemensamma mål SUB 40 på milen och 1:30 på halvmaran =)

Jo
2000 • Göteborg
#6
20 oktober 2011 - 12:53
Gilla 
Mattias, du har nog rätt i att jag ska lägga en bas nu under vintern och vänta lite med tempoökningar. Men jag vill öka tempo och ansträngning bara kroppen ger ok till det. Frustrerande när hjärnan vill och kroppen säger nej.
1971 • Nykvarn
#7
20 oktober 2011 - 13:57
Gilla 
Hej Johanna, i begreppet "lägga en bas" som Mattias nämner och som ofta nämns nu i samband med höst-vinter-träning så lägger jag in att mängden ska ökas. Om du inte kan eller vill det utan vill hålla dig till dina tre pass i veckan så kan du nog köra passen i lite högre tempo, lägga in lite stegringslopp, köra lite progressiva pass som går snabbare och snabbare och lite spontan fartlek så är jag övertygad om att du kommer utvecklas.

Jag snittar nog mellan 3-4 pass/v men mitt grundupplägg är tre pass i veckan varav två ska innehålla kvalitétsinslag, jag har kanske inte följt det slaviskt men när jag kollade för ett tag sedan har jag ändå genomfört över 70 kvalitétspass i år och jag har fortsatt utvecklas i år trots att jag inte ökat mängden pass eller mängden kilometer.

Satte ju som du vet nytt pers med över tre minuter på halvmaran och nu i helgen blev det också sub38 på milloppet i Hässelby.
Jo
2000 • Göteborg
#8
21 oktober 2011 - 19:26
Gilla 
Hej Staffan :-) Tack för input! Du har gjort en fantastisk fin utveckling i din löpning och otroliga tider på dina lopp. Det var verkligen kul att ses innan Stockholms halvmarathon i höst och även då gjorde du ju ett kanonlopp. Du lägger upp dina pass mer strukturerat och tränar oftare än mig ser det ut som, vilket jag tror är bättre utvecklingsmässigt. Det är rätt att jag i dagsläget inte kan springa mer än tre pass i veckan - som bäst. Jag är ensamstående och har min dotter flera dagar i veckan så svårt att få ihop vardagsschemat. Ovanpå det är kroppen ofta helt slut trots att jag inte tränat på flera dagar ibland. Detta pga av att jag ibland knappt sover något. Men jag blir enormt peppad av att läsa om andras träningar här på jogg och alla trådar med frågor och svar som engagerade löpare utbyter med varandra här. Har lärt mig otroligt mycket här kan jag säga! Jag ska försöka tänka på det här med kvalitétspass som du sa Staffan och försöka få till ett sådant i veckan. Fartlek kör jag ibland och då blir det lite spontant efter hur kroppen mår. Förresten...Om jag bara får till två pass, vilket ju händer ibland, ska jag köra två hårda kortare pass då egentligen för att få bäst utveckling eller ska jag ta ett av dem i lugnt och längre tempo?
1963 • Bromma
#9
21 oktober 2011 - 21:44
Gilla 
Till att börja med villa jag säga att jag tror att det finns fler än ett sätt att bli bra. Viktigast är att du hittar ditt sätt och att det funkar för dig.
Detta sagt, tror jag också att det är med träning som det är med mat - den måste ha balans för att göra nytta. Visst, protein behövs för att bygga muskler, men kroppen kan inte tillgodogöra sig mer än en viss mängd per kg kroppsvikt, annars får man bara matsmältningsproblem. Kolhydrater behövs, men blir det för mycket blir det bara en klump i magen och överskottet sätter sig på ställen där man inte har någon nytta av det. I analogi med det behöver man balansera kvalitetsträning med grundträning, intervaller med distanspass, ansträngning med återhämtning. Jag tror att du kan fortsätta förbättra dig en bit med de träningspass du hinner med, men gör inte mer än ett av dina max tre pass i veckan till kvalitetspass. Så småningom kommer säkert utvecklingen att plana ut något om du inte kan träna fler pass. Visst, du kan träna kvalitet varje pass, men kroppen kommer inte att orka med det, utan kommer att gå sönder. Om du vill träna mer kvalitet (snabbhet/styrka/fartuthållighet), måste du också träna mer distans och ge dig själv extra återhämtning (mat, vila, sömn). Och kom ihåg det viktigaste: lusten att träna!
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#10
22 oktober 2011 - 19:59
Gilla 
Tycker som Gunnar, tränar man mindre måste kvalitetsträningen minskas i motsvarande grad annars kommer lätt en skada, 1 del snabbt och 2 delar lugnare träning vid träning 3 gånger i veckan kan vara lagom.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.