Löpning Träning 30 inlägg 4680 visningar

Använder du ett färdigt träningsprogram?

1981 • Täby
#1
30 oktober 2012 - 16:13
Gilla
Hej,
Som rubriken lyder undrar jag om ni använder färdiga träningsprogram som exempelvis finns här på jogg.se, Szalkais på marathon.se eller andra? Det skulle vara roligt att höra om era erfarenheter.Synpunkter eller rekommendationer på något speciellt program (upplägg mm) som ni har testat?
< < < 1 2 > > >
cml
1988 • Göteborg
#2
30 oktober 2012 kl 16:45 Redigerad 30 oktober 2012 kl 16:46
Gilla
Jag använde ett program från aktiv träning, anpassat för nybörjare.
Det skulle ta en fullständig nybörjare från 0-10km på 12v.

Det var verkligen ingen bra idé. Trots att jag inte sprang varken mer eller hårdare än vad som angavs i programmet åkte jag vecka 6 på knäskador i båda knäna. Jag är dessutom inte särskilt tung så det berodde nog inte på det heller.

Snarare var det en kombination av att programmet ökar alldeles för snabbt för en total nybörjare, med dålig löpteknik. Bara en vilodag emellan när jag belastade knäna så mycket som programmet och min löpstil medförde ledde till inflammation i båda knäna. Min sjukgymnast, som är specialiserad på sportskador, tyckte programmet var helt galet för någon som inte sprungit tidigare.

Jag tror att man som nybörjare istället bör fokusera på att springa kontinuerligt, men inte för långt, och inte heller för snabbt. Dessutom är det viktigt att lyssna på kroppen, men det är inte alltid så lätt såklart - jag hade ingen aning om vad som var "för mycket" av känningar i knäna. Jag rehabar fortfarande knäna som följd.

Jag tror att program kan vara alldeles utmärkta, speciellt om man redan sprungit ett tag. Annars är det nog mer på ett individuellt plan, eftersom så mycket spelar in när man börjar.
Lisa Borell
1949 • Värnamo
#3
30 oktober 2012 kl 20:14
Gilla
jag hade aldrig klarat först Vårruset 5 km och sen Tjejmilen utan träningsprogrammen. Speciellt milen! Man vet att man tränar "rätt". Slipper fundera. O de funkar!Lycka till!
Niklas Ljungberg
1973 • Tyresö
#4
30 oktober 2012 kl 20:18
Gilla
Det svåra är när man inte är helt nybörjare tycker jag är att hitta ett program som är lagom för en själv. Jag har testat några, men de har antingen varit för snabba eller för långsamma i utvecklingen.
1981 • Täby
#5
30 oktober 2012 kl 20:58
Gilla
Kul att höra om era erfarenheter. Synd att det resulterade i skada för dig cml.
Alla utvecklas ju olika snabbt med tidigare träningsbakgrund, träningsnivå etc. Det tänker jag måste spela in när man följer ett program, dvs det är säkert väldigt individuellt vad som krävs för att man ska förbättra sig på en viss distans. Är det "rätt" att då följa ett färdigt program?
1962 • Laholm
#6
30 oktober 2012 kl 21:03
Gilla
Det finns ju många träningsböcker med program för olika distanser. Har själv haft hjälp av sådana för att hitta rätt tempon för olika pass. Min erfarenhet baserat på diverse skador är dock att man måste känna efter vad kroppen tål och modifiera programmet efter det. Vi är alla olika och svarar olika på t ex backträning eller andra typer av pass . Är man helt nybörjare så tror jag att man ska inrikta sig på distanspass och efter ett tag lägga in tempoökningar eller köra passet som fartlek. Annat kan med fördel vänta.
1962 • Laholm
#7
30 oktober 2012 kl 21:09
Gilla
Glömde säga att minst ett pass/vecka med styrketräning anpassad för löpare är viktigt för att förebygga skador och ha kul när man tränar!
Bengt
1979 • Vallentuna
#8
30 oktober 2012 kl 21:11
Gilla
Jag har försökt att följa olika program i perioder. Problemet är att vissa veckor hinner jag träna mer, andra mindre, vissa inte alls. Det blir svårt att följa ett program.

Jag kör själv, men sneglar lite på programen i mellan åt. Hittills har det gått bra. Målet är i första han att må bra och att träningen ska vara rolig. I andra hand att göra bra tider.

Bra mår jag, roligt är det och jag är nöjd med mina personbästa. Finns ingen anledning att ändra på det.. eller.. .vist är det en liten dröm att skala av 12min på mitt marathon pb och komma under 3tim. Kanske ska prova på att träna efter program igen ändå ;-)

:-)
1954 • Falun
#9
30 oktober 2012 kl 21:18
Gilla
Jag är för egen och har svårt att anpassa mig till mönster. Men jag har tittat lite på program för att få idéer, men även läst löparlitteratur. Att jag sedan reser en del gör att färdiga program passar mig dåligt. Dessutom är jag av åsikten att vi alla är olika och därför passar ofta färdiga program dåligt.

Men för vissa andra har det visat sig vara bra så jag ska inte döma ut alla programmen.

Fast jag har en lite historia från ett träningsläger. Under uppjoggen innan träningen startade på allvar lyssnade jag lite på tjejen och killen bakom mig. Han undrade vilket program hon följer (Stockholm marathon). Hon svarar att hon inte följer något program. Han insisterar och försöker övertala henne om hur bra detta är. Slutligen frågar henne vad hon har för pers på marathon. När hon nämner det så tystnar diskussionen. Den tjejen är idag under 3h på marathon.
1971 • Halmstad/Göteborg
#10
30 oktober 2012 kl 21:27
Gilla
Jag använder inget färdigt program för egen del, jag tror jag har svårt att följa det helt enkelt. Däremot hjälper jag en del andra löpare med att ge program till dem. Och en väldigt viktig del är då att se dem som individer och hela tiden vara beredd att ändra i programmet allteftersom utifrån hur träningen går. De generella programmen kanske bara kan ses som generella riktlinjer men jag kan tänka mig att det kan vara svårt att veta vilka delar i programmet man ska tänka mer och mindre på. Till slut är det ändå upp till var och en att bestämma vilken träning som passar en själv bäst.
1981 • Täby
#11
30 oktober 2012 kl 21:29
Gilla
Det jag ser som en stor fördel med de färdiga programmen är att de dels kan ge inspiration/motivation, dels förslag på ett hur ett upplägg kan se ut. För mig som är nybörjare inom löpvärlden ger programmen en bra grund - ett ramverk. Däremot, som sagt, är programmen inte individuellt anpassade och alla utvecklas i olika takt. Så hur bra är det att följa ett program till punkt och pricka?
1981 • Täby
#12
30 oktober 2012 kl 21:33
Gilla
Angående styrketräning - vad ska man satsa på för styrketräning om man har löpning i åtanke?
1981 • Dals-Ed
#13
30 oktober 2012 kl 22:41
Gilla
Utgår gärna från ett program och se hur kroppen reagerar. Som du säger så är de inte individuellt anpassade, men mycket av konsten att springa effektivt är att få kläm hur kroppen känner och anpassar sig under olika förhållanden. Är programmet för hårt kommer kroppen garanterat säga ifrån. Då är det bara att ta det coolt och lugna ner sig. Är det för långsamt kommer du även märka det.

Du kommer med tiden helt säkert hitta något form av "program" som passar dig effektivast, må det vara skapat av någon annan eller helt av dig själv.
1963 • Linköping
#14
30 oktober 2012 kl 23:01
Gilla
Jag brukar inte själv följa ett program eftersom jag har svårt att få in så många pass i veckan som programmen brukar bygga på.

Dock inbillar jag mig att man bör få bra effekt ändå om man kör programmet men inte bryr sig så mycket om dagarna, typ att ett 10-veckorsprogam körs på 12 veckor eller mer, när det passar snarare än just de dagarna eller så många gånger i veckan som det är tänkt. Det kanske inte blir optimalt men ändå bättre än att ge upp så fort man inte lyckas fullfölja exakt enligt programmet.

Dessutom kan man ju då känna efter hur kroppen känns och vila några extra dagar vid behov snarare än att forcera för att följa programmet.

Är det fler än jag som känner att just ett schema med vissa dagar stressar och gör det lite trist och stelt? Det kanske vore bättre att lista de olika momenten efter varandra utan att ange veckodagar. Och sen bara ta ett i taget och tänka att det ska gå 1-3 dagar mellan dem, oavsett vilken veckodag det blir och hur lång tid det tar.

Programmen brukar ju sikta på att genomföra ett lopp när programmet är slut. I så fall får man väl se till att ha lite marginal så att man blir klar i god tid innan och sen träna mer för att bibehålla formen inför loppet än att bli klar med programmet vid precis rätt tillfälle.

Jag ska prova det här vid tillfälle.
Linus
1977 • Blentarp
#15
30 oktober 2012 kl 23:02
Gilla
Inga program för mig, mycket roligare att göra ett eget. Det finns ju massor av information på internet. Sen kvittar det mer eller mindre hur man tränar som nybörjare, handlar mest om att vara försiktig nog att man inte får skador.
1966 • Oslo
#16
31 oktober 2012 kl 00:06
Gilla
Jeg løp mitt første marathon for nio dager sen, og jeg hadde fulgt Hanson-programmet. Dette er et program som skiljar seg en del fra tradisjonelle marathon-program. Mest kontroversielt ved programmet er de relativt korte langpassene - mellom 15 og 26 km. Men prinsipet er at man skal trene mye i mara-tempo med trøtta ben.

Min erfaring: Det er et ganske tufft program til tross for korta langpass. Man kjenner seg konstant trøtt, og det er også meningen. Jeg løp min mara-debut på 3:06:33, som var mycket betre enn mitt mål. Etter 30 km i mål-tempo kjende jeg meg om lag så trøtt som jeg brukar at vara når jeg STARTER et tempo-pass i Hanson-programmet. Jag løp de siste 12 km i halvmara-tempo, som ga en negativ splitt på 3 1/2 min!

Mange er skeptiske til Hanson-programmet pga korte langpass. Men våga teste det, så skal jeg garantere en bra tid på marathon!
1965 • Kungsholmen
#17
31 oktober 2012 kl 08:56
Gilla
Jag tycker alltid att program, mönster, instruktioner och ritningar fråntar aktiviteter all kreativitet och undviker dem så mycket jag kan. Jag har tittat på program för att förstå principer och upplägg men sen alltid snickrat ihop mitt eget upplägg.
Sen tycker jag att det först när man förstår varför man gör saker som man verkligen kan dra nytta av dem och göra rätt. Många som bara följer program har ingen aning vad passens syfte är och kör dem ofta felaktigt, tex i fel tempo.
Fredrik Scher
1977 • Stockholm
#18
31 oktober 2012 kl 09:57
Gilla
Jag har följt ett par olika program, ett för sub55 på milen när jag var "nybörjare" på löpning några månader efter att jag snörade på mig mina löparskor för första gången på typ 15 år. Ingångsvärdet var att jag inte klarade av att jogga 5 km utan paus, men efter 10 veckor klarade jag målet. Inför Sthlm halvmara följde jag ett sub1.50-program här på jogg, och det hjälpte mig att nästan klara målet, en dryg minut över.

Nu ska jag köra ett program på jogg och för att gå ner till sub47 på milen. För mig är programmen ett viktigt stöd för att ha ett upplägg klart, och följa de i förväg ställda målen på varje pass (tempo, puls och distans). Annars hamnar jag till slut alltid i mitt komforttabla tempo trots att jag borde vara snabbare, eller långsammare, på just det passet.

Sen ska jag säga att jag inte varit nitiskt med att följa passen i "rätt" ordning och i rätt tid, då det inte alltid passar med familjens aktiviteter. Men ramverket är för mig ovärderligt för att få kvalitet i min träning.
Karl-Fredrik Blixt Hagholm
1975 • Normlösa
#19
31 oktober 2012 kl 16:22
Gilla
Jag har kört Couch25K (rundouble.com/?page=page/planD25K) som egentligen ska gå på 9 veckor, men det har nog blivit ca 12. Jag har några få gånger kört på samma igen för att jag inte känt att jag skulle klara ökningen, men det mesta av förlängningen har berott på färre pass än tre i veckan, men jag har alltid gjort minst ett pass.

Det har funkat ypperligt för mig. Utan ett program att följa hade jag aldrig kommit till den punkt jag är idag - det hade slutat med att jag plågat mig med 60-sekundersintervaller och aldrig pressat mig själv vidare förbi dessa. Antagligen hade jag gett upp till slut och intalat mig att jag aldrig skulle klara att springa 5 km. Vilket jag uppenbarligen klarar. :)

Så nu tänker jag gå på nästa program som är att ta mig från 5 till 10 km (www.rundouble.com/?page=page/planF10K).
HR
1972 • Stockholm
#20
31 oktober 2012 kl 17:31
Gilla
Jag är kanske för ostrukturerad för att hålla mig till en färdig "plan". Men jag vet ju också att jag inte fungerar så.

Jag kan inte motivera kroppen att prestera enligt en mall så jag springer hellre på dagsform och förlänger ett pass eller kortar av ett pass om så krävs eller önskas.

Igår skulle jag sprungit 5km, det blev visst 16 ganska snabba kilometrar istället. Hoppsan. Det var inte planerat. Och därför riktigt kul. Hade jag varit TVUNGEN att enligt plan springa 16km hade jag kanske haft ångest innan passet.

Jag har lätt att ställa upp kortare mål och inga problem att nå längre målsättningar heller, men jag kan inte skriva ut ett excelark/plan för löpningen. Då blir det skittråkigt för mig.

Men, jag har principiellt inget emot det. Folk får planera hur mycket de vill om de vill och känner sig hjälpta av det. Det är ju synd bara att så många verkar rädda för att överträffa sin pappersplan och strikt håller sig till planerade pass som "ska gå i ett visst tempo" och följer en mall som inte för dem framåt i utvecklingen speciellt bra.

Som spontan/dagsländelöpare kommer jag inte att bli speciellt bra på någonting. Men, det skiter jag ju i, jag vill springa när jag känner för det.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.