Löpning Kost & Näring 36 inlägg 6691 visningar

Unna sig ibland. Är jag ensam?

1988 • Hisings Kärra
#1
14 oktober 2013 - 20:04
Gilla 
Tja jag hade en liten fråga..
Ibland när jag har flyt i träningen, dvs. tränar bra, äter rätt osv.
så får jag som ett krav på mig att jag måste "unna" mig något.
Typ chips, godis, kakor...
Och när jag gör det får jag ångest, fruktansvärd ångest...

Det brukar resultera i ett löppass så snabbt som möjligt, sen känns det ganska bra igen, samtidigt som det känns som man har tappat den goa känslan man hade i kroppen.

Är det här ett osunt/felbeteende?
Någon som kan relatera?
Känns som på detta forumet kan jag få bättre svar och det är billigare än en psykolog... ;)

Må väl.
Själv mår jag skit just nu...
< < < 1 2 > > >
1989 • Sandviken
#2
14 oktober 2013 - 20:25
Gilla 
Försöker man tänka på vad man stoppar i sig för att man inte vill gå upp i vikt så tycker jag att det är helt fel väg att gå om man känner att man ska unna sig något... Lite godis skadar iofs inte, då det bara är bra att fylla på förråden med om man har tömt dom lite.. Men allt handlar om vilken volym man sätter i sig.

Däremot om man inte har problem med vikten så kan man ju äta utan att få ångest...

Jag är en sån som kan äta precis vad som helst och hur mycket som helst utan att det märks... Nu har ju inte alla samma förutsättningar och då får man rätta munnen efter kakan så att säga..
1954 • Falun
#3
14 oktober 2013 - 20:26
1 Gilla 
Jag känner inte igen mig, lyckligtvis. Det är klart man ska unna sig lite ibland. Att unna sig något innebär ju inte att man frossar. Och de elitlöpare jag känner till är inga asketer. Därför brukar det vara så befriande att läsa Fredrik Uhrboms blogg,
1989 • Sandviken
#4
14 oktober 2013 - 20:29
Gilla 
Elitlöpare äter godis just av den anledningen jag nämnde ovan, nämligen för att fylla på glykogendepåerna :)
Kenth Karlsson
1967 • Älmeboda
#5
14 oktober 2013 - 20:34
Gilla 
Själv känner jag att ja kan äta lite mer gott när jag tränar...
1965 • Kungsholmen
#6
14 oktober 2013 - 20:45
Gilla 
Visst unnar jag mig, och ibland frossar jag rejält men jag får aldrig ångest av det. Jag har en ganska avslappnad inställning till mat och dryck och det tror jag är bra.
Får du kraftig ångest av detta bör du nog ta i tu med det och söka hjälp i tid innan det blir värre.
1988 • Hisings Kärra
#7
14 oktober 2013 - 20:50
Gilla 
Ja man tycker ju att medans man tränar så kan man ta något ibland.
Men det blir tvärtom för mig.
Kanske har jag för hög målsättning och borde ta det hela med en nypa salt.

Vill bara ha en bra balans i livet.
1983 • Vimmerby
#8
14 oktober 2013 - 21:08
Gilla 
Det är ju dem som sitter hemma i soffan och kollar tv som borde ha ångest, inte du !!!! Har du inte problem med vikten så ser jag inget problem med att äta. Jag äter det mesta. Dock så ser jag till att jag har en bra bas att stå på. Med bra frukost, lunch, middag med mera. Sen om det åker ner en cola eller en öl eller vad det nu kan va så skadar nog inte det så mycket om man tränar 6-7 timmar i veckan.
1978 • Stockholm
#9
14 oktober 2013 - 22:16
3 Gilla 
Hej Kristoffer.

Du ska inte ha ångest över vad du äter. Det spelar inge roll om du är över- normal eller kanske underviktig. Att få ångest över vad man äter är aldrig okej. Fundera på varför du får ångest. Kanske behöver du prata med någon.
Dana
1965 • Helsingborg
#10
15 oktober 2013 - 07:21
Gilla 
Nej, du ska inte ha ångest Kristoffer. Som några var in på, har du problem med vikten(går upp snabbt) eller är du på väg att gå ner i vikten så är det bara att vara försiktigare än annars. jag tycker man ska unna sig då o då nåt utan dålig samvete:) själv äter jag gärna popcorn, cheezbools och älskar från lidl yoghurt fruits gums! dom är läckra och dom kommer jag att ha med på längre lopp säkert!:)
A
1980 • Halmstad
#11
15 oktober 2013 - 09:10
Gilla 
Känner igen mig alltför väl i det du skriver... Är normalviktig och tränar bra, så jag förstår inte varför det ska vara så förknippat med ångest att unna sig nåt gott då och då?!
Tror det gäller att jobba med att inte vara så hård mot sig själv, utan hitta en bra balans där man lever sunt men också kan unna sig godsaker. Lättare sagt än gjort...
1978 • Göteborg
#12
15 oktober 2013 - 09:47
Gilla 
Du är som synes inte ensam Kristoffer. Fruktansvärd ångest skulle jag inte kalla det för min del men ett dåligt samvete i alla fall.

Och det konstiga i det är att det dåliga samvetet nog är sämre om jag äter dåligt efter ett träningspass än om jag gör det en dag när jag inte tränat.

Jag håller med Anna (#11), en balans är vad man vill uppnå men lätt är det inte.
1977 • Eskilstuna
#13
15 oktober 2013 - 10:06
Gilla 
Jag är lite anti hela företeelsen "att unna sig". Iaf när det kommer till saker man stoppar i munnen.

Jag unnar mig ett träningspass. Att avsätta tiden bara för sig själv, snacka om att unna sig något.

Vem har bestämt att saker som är onyttigt att stoppa i sig (oavsett vikt status) skulle vara "att unna sig" något?
1963 • Örebro
#14
15 oktober 2013 - 11:19
Gilla 
Jag håller med Henrik. Att äta onyttiga saker är inte en belöning som man ”unnar sig”. Jag äter och dricker onyttiga saker när jag är sugen. Ibland för mycket, så det inte känns bra men oftast lite lagom. Och ibland väljer jag bort det onyttiga och struntar i suget.

Tycker dock inte att man ska koppla ihop ätandet av onyttiga saker med löpningen. Inte börja belöna sig med godis eller straffa sig med löpning.

Försök att njuta både av löpningen och av det goda onyttiga i lagom mängd.
Emelie Hallenberg
1989 • Uppsala
#15
15 oktober 2013 - 11:41
1 Gilla 
Hej! Med erfarenhet av ätstörningar så ser jag det som ett tydligt varningstecken om du känner att du måste träna efter att ha ätit onyttigt. Det kallas för kompensationsbeteende och är ett av kriterierna som ska uppfyllas för en ätstörning. Jag menar absolut INTE att du är sjuk på något sätt, men jag tycker du ska vara uppmärksam på om det skulle bli värre. Till exempel att du drar ner på maten dagar du inte tränar, tränar enbart för att förbränna kalorier o.s.v.
Ät inte "onyttigt" om du får ångest av det. Godsaker ska man äta för att må bra och njuta i gott sällskap, inte för att man måste.
Lycka till med detta!
Maria Olsson
1973 • Immeln
#16
15 oktober 2013 - 11:46
1 Gilla 
Frågan är om det är ett osunt beteende att få ångest över att man unnat sig godis el annat onyttigt. Svaret bör således vara ja. Det är inte normalt att reagera med ångest och känna sig tvungen att ut och springa för en sådan sak. Om du tränar och är i rörelse bör du kunna äta vad du vill, men i rimliga mängder om du tenderar att lätt gå upp i vikt och försöker hålla igen.
Det du beskriver påminner på ett vis om bulimi. Då finns det på många håll hjälp att få från specialister på ätstörningar. Och eftersom du själv skriver att du mår skit, så skulle jag rekommendera dig att ta kontakt med en sådan. Det är ingen mening att gå och må dåligt och känna att det är något som är fel, det kan vara så lätt att åtgärda!
1988 • Hisings Kärra
#17
15 oktober 2013 - 14:10
Gilla 
Det stämmer det du säger Emelie.
Jag är verkligen inte överviktig.
Och det skulle ta lång tid för mig och bli det.
Tränat hela mitt liv o gör der nästan varje dag.
Det e synd att min mentala sida ska vara så dålig.
1977 • Örebro
#18
15 oktober 2013 - 14:18
Gilla 
Jag brukar också unna mig. Men min belöning är inte mat utan ett par nya skor eller en cykel. Det är belöning för hård träning.
1965 • Kungsholmen
#19
15 oktober 2013 - 14:40
Gilla 
Som kommentar till Henrik och Joakim: de flesta unnar sig inte ONYTTIGA saker utan GODA saker, sen råkar de goda sakerna sammanfalla med vad någon har bestämt skall kallas onyttigt. I min värld är all överdrift onyttig oavsett om det är godis, morötter eller veganmat.
Den enda anledningen till att för mycket gott är onyttigt för mig är att jag går upp i vikt av det men det gör jag av för mycket av all mat.
Ingalill Lindholm
1979 • Älvkarleby
#20
15 oktober 2013 - 15:05
1 Gilla 
Har bara läst trådstarten.

Jag har en historik av ätstörning under många år och har nu lärt mig att tänka om. Tidigare sprang jag för att jag hade ätit, som ett straff, för att få bort det jag hade tryckt i mig. Idag har jag kommit till den punkt där jag tränar för att må bra och kunna unna mig och det är ok. Idag använder jag inte motionen som ett straff utan som en möjlighet till att kunna leva lite friare. Det är en stooooor skillnad i tankesätt.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.