Löpning Träning 6 inlägg 2812 visningar

Anpassa grundträning till löparknärehab

Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#1
22 december 2013 - 12:37
Gilla 
Skulle uppskatta lite input på mitt träningsupplägg för vintern.

Min ursprungliga plan för december - februari var att köra grundträning med fokus på mängd, c:a 6-7 mil i veckan fördelat på 3-4 pass varav ett långpass på 20-35 km. Tyvärr började december med löparknä, kanske pga för lite återhämtning efter Vintermarathon 9/11, så de senaste 3 veckorna har jag kört rehab och tvingats hålla mig till korta pass. I dagsläget kan jag springa runt 8-9 km utan känningar i knät så några långpass känns inte aktuella just nu.

Frågan blir då hur jag ska köra istället. Utifrån att jag måste hålla passen korta pga löparknät räknar jag med att bara springa 3-4 mil i veckan de närmaste veckorna. Kan jag springa dessa pass i högre fart eller blir det inte längre grundträning då? Säg att jag skulle springa majoriteten av min mängd i tröskelfart eller snabbare, vore det en dålig idé? Tanken var från början att övergå till större andel fartpass under våren och toppa formen till Sthlm Marathon.

Värt att nämna i sammanhanget att min normala veckovolym under sommaren och hösten mestadels legat runt 5-6 mil.
1963 • Örebro
#2
22 december 2013 - 15:29
Gilla 
Svårt att ge ett definitivt svar eftersom orsakerna till löparknät kan vara olika. För min del funkade det inte med fartträning. De råd jag kan ge baserad på min erfarenhet är:

- Bryt direkt om du får smärta. Ha med telefon och ring efter hämtning.
- Bygg upp med lugna på och öka distanserna försiktigt. Lägg hellre in fler pass för att öka veckovolymen.
- Kör de första långpassen med run/walk. Bra träning och skonsamt för knät.

Lycka till och stressa inte, det är fortfarande gott om tid att jobba på!
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#3
22 december 2013 - 22:41
Gilla 
Tack för tipsen Joakim.

För min del tycker jag att det är bekvämare för knät att springa snabbt, kanske har det med stegfrekvensen att göra och att jag liksom inte hinner "sjunka ner" så mycket i steget när det går fort. Det är mycket därför jag känner mig fundersam kring upplägget då det går lite emot tanken med grundträning som jag har förstått det.

Håller helt med om idén om att bygga på distanserna försiktigt och att ta kortare pauser under löpturen. Känns spontant som att relativt långa och långsamma intervaller med lätt stretch under vilan skulle kunna vara en bra grej. Kanske 2-kilometare i tröskeltempo?
Fredrik Didriksson
1976 • Öjersjö
#4
22 december 2013 - 23:09
Gilla 
Har du sökt hjälp hos specialist? Mitt löparknä försvann tämligen fort efter två stötvågsbehandlingar. Sprang en halvmara 2,5 vecka efter den sista behandlingen och det hade jag aldrig trott då jag var deppig och var nere på 15-20 km per vecka innan jag fick bra hjälp. Nu stretchar jag och rullar på fram roller för att slippa få tillbaka det onda. Har också börjat med lätt styrka (tex utfallssteg) för att stärka benen runt om. Hoppas det ordnar sig för dig.
Gabriel Littson Enning
1980 • Lidingö
#5
22 december 2013 - 23:42
Gilla 
Jag säger bara en sak: ITBS-knäband. Dra åt ordentligt och sen är det nästan bara att träna som vanligt.
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#6
23 december 2013 - 12:49 Redigerad 23 december 2013 - 12:48
Gilla 
Fredrik, nej jag har faktiskt inte gjort det (än). Har funderat på att kontaka en idrottsskadeklinik men jag försöker nog rehaba själv först och söker om några veckor om jag inte fått bukt med besvären. Benstyrka är nog en mycket viktig del i att hålla sig skadefri, har själv slarvat med styrketräningen under hösten, blir till att sätta igång igen rejält nu i vinter.

Gabriel, jag har sneglat på såna där. Hur blir det sedan efter passet då, när man tar av sig bandet? Stelnar man inte till och får ont ändå? I mitt fall har jag den här rundan sluppit få ont under själva löpningen, eventuell smärta kommer först efteråt om/när jag stelnat till.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.