Löpning Träning 24 inlägg 4532 visningar

Framfot eller hälisättning.

1988 • Hisings Kärra
#1
2 oktober 2014 - 17:21
Gilla
Blir galen.
Jag vet inte vad som är bra för mig.
Behöver teknikhjälp/råd.
När jag är ute och springer brukar jag växla mellan pose/framfotalöpning och/eller traditionell hälisättning.
Båda sätten funkar okej tycker jag. Jag är ju ingen jättebra löpare iofs.
Inte särskilt lätt heller (80kg) just nu.
När jag tränar framfotslöpning går det oftast snabbare och jag känner mig lite "lättare" typ.
Men på passen där jag bara "lunkar" fram med hälisättning så kan jag springa hur långt som helst. Dock inte så fort, typ 45-50 på milen.

Jag funderar på att gå på en löpkurs.
Men vet inte hur opartiska dom är där.
Vad tar dom för hänsyn till individen?
Kanske kan ni hjälpa mig här?

Ha det gött löpare.
< < < 1 2 > > >
1959 • Rönnäng
#2
2 oktober 2014 kl 17:34
Gilla
Jag har både provat och funderat rätt mycket kring det och har kommit fram till att inte bry mig så mycket om detta.
Nu känns det bra (dvs hälen i först tror jag)
Men jag känner ju att under snabba intervall blir det mer och mer framme på tå ju fortare det går.

Ursäkta mitt "ickesvar" men ibland kan det vara det som är rätt?
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#3
2 oktober 2014 kl 17:50
2 Gilla
Det finns ju redan en hel hög med trådar om framfotslandning och kontentan brukar vara:

Ser man till att hålla en hög stegfrekvens (runt 180 steg per minut är en riktlinje) så kommer du automatiskt att landa mer rakt under ditt bäcken vilket i sin tur automatiskt leder till att du kommer att landa på fram-/mellanfoten.

Att försöka forcera en framfotslandning utan att öka stegfrekvensen kan leda till rätt otäcka skador.
1967 • www.sapiens.se
#4
2 oktober 2014 kl 17:55
Gilla
Bild uppladdad av Marcus Nilsson
Här är en bild jag tagit på hur några av världens absolut snabbaste löpare tar sig fram över mildistansen.
1959 • Rönnäng
#5
2 oktober 2014 kl 17:58
1 Gilla
Tack för den bilden Marcus.
Den kom bra efter Svenörjan Örjanssons inlägg.
Ingenting är så tvärsäkert.
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#6
2 oktober 2014 kl 18:00
Gilla
Dock så landar ju flertalet av herrarna med tyngdpunkten hyfsat nära kroppen.
1971 • Alingsås
#7
2 oktober 2014 kl 18:05
Gilla
Men den bilden ljuger en aning vilket oxå konstaterats tidigare.
Bara för att bakdelen på dojjan tar mark före mitt-/framfot betyder det inte att hälen tar emot underlaget med någon nämnvärd kraft. Snabba löpare som de på fotot är knappast så dumma att de landar på hälen i samma bemärkelse som löpare med otränat/oeffektivt löpsteg. Detta eftersom det bevisat inte är vare sig effektivt eller bra för kroppen.
1972 • Ljungby (Älmhult)
#8
2 oktober 2014 kl 18:15
Gilla
1967 • www.sapiens.se
#9
2 oktober 2014 kl 18:22 Redigerad 2 oktober 2014 kl 18:23
2 Gilla
Så är det Martin och Kjell. Men likväl är det hälisättning. Sen att dom inte lägger tyngdpunkten på hälen är en annan femma.

Om diskussionerna kunde flyttas från framfot/häl till avslappning, position och hållning i stället skulle nog mycket vara vunnet.

Apropå länken: "Vill du utveckla din löptekning så gå mer i en friidrottsförening. Du klarar dig bra utan dyra endagskurserna där du få lära dig trender istället för grunder." Det var baske mig det bästa Guddi skrivit någonsin!
Erik Lindskog
1974 • Linköping
#10
2 oktober 2014 kl 18:27
1 Gilla
Gå ner till den lokala idrottsplatsen och sök upp gräsmattan. Ta av dig skorna. Spring fort. Du kommer garanterat att springa på främre delen av foten. Om du istället går så kommer du istället att sätta i hälen först.
Problemet för oss medelmåttor är att skillnaden mellan gång och löpning är för liten och därför uppstår problemet.
Springer man fort så kommer man naturligt att landa på mitten eller främre delen av foten.
Springer man sakta är risken/chansen stor att hälen kommer i först som när du går. Fotisättningen är ett resultat av farten.
Utan att ha något som helst stöd för vad jag nu påstår vill jag bestämt meddela herrarna att det kanske, eventuellt kan vara så.
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#11
2 oktober 2014 kl 18:27
Gilla
Marcus: Just det där med hållning kräver ju en helt annan insats än att försöka tvinga fram en viss landning. När jag insåg att mina axlar vid var uppe i öronhöjd (kanske överdriver en aning) för ca ett år sen så började jag jobba på det. Det har krävt en enorm insats i form av styrketräning, löpskolning etc och det är fortfarande långt ifrån bra.
1967 • www.sapiens.se
#12
2 oktober 2014 kl 18:34
Gilla
Ja så kan det vara om man tappat den Martin. Vissa grejer går snabbt att fixa till, andra tar tid.
1959 • Rönnäng
#13
2 oktober 2014 kl 20:00
Gilla
svenörjan: Är du ett troll?
Jag misstänker det för att du skriver i din profil att du lirar i "SvenÖrjans"
Det borde väl i så fall vara "SvenÖrjanz"
#14
2 oktober 2014 kl 20:00 Redigerad 2 oktober 2014 kl 20:00
Detta inlägg har raderats
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#15
2 oktober 2014 kl 20:01
Gilla
Hur många trådar har inte avhandlat detta. Det viktigaste är att man landar i kroppens linje och inte långt framför kroppen. Många elitlöpare glider i med hälen först men trycket kommer i avstampet som sker från framfoten. Som redan skrivits i tråden är det kroppshållning och löpteknik som är viktigast, hög hållning, stabil bål där höften inte jobbar upp/ned utan ligger i löpriktningen. Fotisättningen ska vara snabb och med kraft, vi ska ju framåt inte uppåt. Om man landar på hälen framför kroppen är det bra med energi som bromsas bort och risken för skador är stor.
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#16
2 oktober 2014 kl 21:44
Gilla
Svenörjan: Jag antar att du är ett troll alternativt vet du inte vad du pratar om. Det finns mängder med studier som visar att du kan springa fort som f*n med vilken fotisättning som helst.
1971 • Alingsås
#17
2 oktober 2014 kl 22:02
Gilla
Lugn och fin nu.
Ni menar väl rimligen samma sak, bara det att alla inte är lika graciösa i sitt sätt att uttrycka det.
Lars Lindefelt sammanfattar det hela mycket bra - finns ingen anledning att börja krångla med varandra nu eftersom vi är överens om vad som gäller.
Jonas R T
1977 • Saltsjö-Boo
#18
3 oktober 2014 kl 09:56
1 Gilla
#1 Kristoffer: Inte ska du bli galen - det är väl bra att du har hittat två löpsätt som känns okej! Själv springer jag på framfoten/mellanfoten i skogen, på hälen under långa, långsamma pass på asfalt och på mellanfoten under korta, snabba pass på asfalt.

Det som jag tycker har förbättrat min löpning är främst mer träning (!) och möjligen också en bättre hållning (främst höften).
1971 • Nykvarn
#19
3 oktober 2014 kl 11:14
1 Gilla
Min syn på det hela, nyckeln är att inte tänka så förbannat på foten alls och att inte krångla till det! Det finns absolut framgångsrika, supersnabba löpare som sätter i hälen först MEN de dunkar inte i hälen hårt långt framför kroppen med ett långt utsträckt ben och sätter all tyngd där utan kraften kommer senare i steget med foten mera centralt under kroppen.

Nyckeln är att springa med en relativt hög stegfrekvens även i måttliga farter (även om stegfrekvensen till viss del är beroende av farten även om t ex Pose hävdar annorlunda, med en högre fart går frekvens upp för de allra flesta).

Nyckeln är också att ha höften i en bra position, en lång stolt hållning är en bra beskrivning, "hög höft" läser man ofta, "en femkrona mellan skinkorna" är en annan beskrivning vilket säkert någon provat...dock inte jag...jag brukar tänka "in med svanskotan" men springer man stolt och upprätt är man en bra bit på väg.

Att nöta in en hög stegfrekvens är något som tar tid och går inte naturligt över en natt. Att springa mer är ett effektivt sätt att få ett bättre, effektivare löpsteg. Precis som en golfsving, en backhand i tennis o s v blir en rörelse bättre ju mer den utövas.
1965 • Täby
#20
3 oktober 2014 kl 13:59
1 Gilla
Det där med höften tycker jag är lömskt.

"Hög höft", "fram med svanskotan", eller "en Michael Jackson" anammade jag. För att senare få överbelastning och långvarig kramp i hamstring. Samtidigt kommentarer från kunnig vän om en lite sittande stil. Naprapaten slogs senare av hur avkopplad (som i "inte med i matchen") min bål och rumpa var.

Så visst hade jag hög stegfrekvens, och visst landade jag inte så långt framför, Men inget tryck i steget, och i princip allt arbete gjordes av hamstring. Nu lär jag om och försöker engagera mage och rumpa, och absolut ingen framåtjuck (raka motsatsen till förut) och då kan jag förnimma att jag trycker mig fram (tänk skateboard).. Rätt eller fel, vet ej, men det känns mer engagerat och inga hamstring kramper ännu (och 4:30 minuter bättre på Sthlm HM, om det nu har nån bäring). Men att avprogrammera nåt som jag har försökt programmera in under längre tid är svårt..
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.