Löpning Skador & Rehab 11 inlägg 29311 visningar

Ont under revben höger sida

j
1974 • Stockholm
#1
28 november 2017 - 18:10
Gilla 
Hej jag har en konstig smärta som uppkom under ett löppass. Det känns som en krampaktig huggande smärta under revbenen höger sida. Jag trodde först det var håll men det har inte släppt snart nu två veckor senare. Jag var till husläkaren som misstänkte gallstensbesvär så fick göra ett UL men allt såg jättebra ut. Det känns så surt för jag var igång bra med löpningen 5-6 mil i veckan och nu kan jag inte mer än gå långsamt. Läkaren gav mig spasmofen ett morfinliknande preparat och med det släpper smärtan men svagare smärtstillande som voltaren eller alvedon och liknande biter inte på smärtan. Någon som har en teori haft något liknande?
Walker67
1947 • Växjö
#2
28 november 2017 - 18:40
Gilla 
Har du ramlat eller slagit i höger sida av bröstkorgen, i så fall är det ett bräckt revben. Det har jag haft tre gånger, det senaste för 1,5 månad sedan efter att kört omkull på rullskidorna. Det var besvärligt på nätterna, då jag var tvungen att gå upp och ta Alvedon och på dagarna, då jag hostade och nös. Det började klinga av efter 2-3 veckor och jag kunde ta upp träningen i normal omfattning efter ung en månad, nu känner jag ytterst lite.
Om det inte är ett revben, vet jag inte vad det kan vara, såg de inget vid undersökningen av lungorna ?
j
1974 • Stockholm
#3
28 november 2017 - 22:11
Gilla 
Tack Walker67 för ditt svar. Jag tror inte det är revbensbrott, då jag haft det för länge sedan och det här är en annan typ av smärta. Det gör inte så ont att palpera området som jag minns att det gjorde då jag hade revbensbrott, detta känns mer som huggande kramp.
Walker67
1947 • Växjö
#4
28 november 2017 - 23:02
Gilla 
Vad är UL - ultraljud ? En lungröntgen borde väl ge svar på om det är något som orsakar besvären. 2007 gjorde jag en sådan efter flera förkylningar/lunginflammation,som hävdes med en penicillinkur för att se om det fanns något kvar i lungorna. Dessbättre hade kuren verkat och jag kunde ställa upp i VL
1971 • Nykvarn
#5
29 november 2017 - 08:47
1 Gilla 
Jag har vid ett par tillfällen för flera år sedan råkat ut för en tillfällig nervinklämning runt revbenen. Symptomen liknade de du beskriver och det var också riktigt obehagligt då det gjorde ont att djupandas och känslan var ibland att jag inte kunde ta så djupa andetag som jag ville.

En tillfällig kur med antiinflammatoriska, t ex Ipren ihop med rörlighetsövningar för bröstkorgen gjorde att det släppte ganska omgående.
1965 • Kungsholmen
#6
29 november 2017 - 10:50
Gilla 
Jag har inga tips eller ideer om vad du drabbats av, men lider själv sen många år tillbaka av återkommande kramper just på det stället. Dessa kommer oftast nuförtiden efter löpning, speciellt om jag stretchar så att jag böjer mig framåt. Förr kunde kramperna vara så allvarliga att jag hade smärtor i dagar efteråt.
För mig började problemen då jag började springa längre och längre och jag tror det beror på svag muskulatur i magen.
1973 • Åkersberga
#7
29 november 2017 - 11:59
Gilla 
Vet att både frugan och jag kunde få det om vi bar för mycket på våran son. Överkroppen kroknar till slut och revbenen trycks inåt. Själv tränar jag axlar och skuldror lite lätt för att få en rak överkropp speciellt översta halvan.
j
1974 • Stockholm
#8
30 november 2017 - 18:40
Gilla 
@staffan, låter som det du varit med om med nervinklämning är en teori värd att följa upp. Jag ska prova rörlighetsövningar och eventuellt lite antiinflammatoriskt.
@ Peter jag ska absolut träna mer mage/core om det kan vara problemet annars är det ju bra ändå:-)
@amir Min hållning kunde vara bättre så ska köra lite styrka för bättre hållning och om det hjälper mitt tillstånd blir det en bonus
@walker japp UL = ultraljud. Ska prata med husläkaren och be om en röntgen för att utesluta spricka eller dylikt på reben

Stort tack för era bra inspel
1952 • Varberg
#9
1 december 2017 - 09:20
Gilla 
Intressant problem. Jag tror mest på Peters förslag till diagnos. Styrketräning, hållning och löpteknik. En viktig del är andningen. Smärtorna kan mycket väl orsakas av kramp i diafragma. Många löpare andas mest med övre bröstkorg ofta med högt uppdragna axlar. Träna att andas med diafragma i vila och försök överföra det till löpningen. Du ska känna att buken buktar ut ordentligt i varje inandning. Detta ger ett betydligt effektivare gasutbyte i lungorna på köpet. Klart svårare än man kan tro. Skippa NSAID. Bra att gallan är undersökt. Kör konsekvent och kolla effekten om 2 månader. Berätta sedan.
Oldboy
1952 • Danderyd
#10
1 december 2017 - 13:06
Gilla 
Lustigt, igår fick jag något som liknade håll men lite svagare och högre upp, under höger revben...Suttit för mycket stilla på sistone, tror också på svaghet i viss muskulatur. Håller med Tage, skippa NSAID. Är det krampkänningar så hjälper starkare muskler och är det inklämd nerv borde bättre hållning vara rätt väg, genom starkare muskler. Kanske stretcha bröstmusklerna, de är ofta hopdragna av sittande framför datorn t ex.
1974 • Mölndal
#11
1 december 2017 - 13:36
Gilla 
Det kan inte vara blodpropp/-ar trots att allt såg bra ut på ultraljudet?

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.