Löpning Tävlingar & Motionslopp 29 inlägg 6785 visningar

Viktigast när du väljer maratonlopp?

Erik Alnervik
1985 • Helsingborg
#1
21 oktober 2019 - 12:59
Gilla
Vad är det viktigaste när du väljer vilket maratonlopp du ska springa?

Är det kanske medaljen, t-shirt eller vad som serveras efter målgång? Eller är det banans utformning? Snabb? Vacker? Utmanande?

Eller några hela andra saker som styr vilket lopp du väljer?
< < < 1 2 > > >
Anders Svensson
1982 • Stockholm
#2
21 oktober 2019 kl 13:59
Gilla
Snabb bana och sannolikheten för bra yttre förutsättningar är viktigast för mig. Jag tränar för att springa marathon så fort jag kan. Skulle aldrig få för mig att ha tex Sthlm som A-lopp. Känns värdelöst att lägga ner några månaders träning och så blir det 26 grader varmt på en ganska långsam bana.
Erik Alnervik
1985 • Helsingborg
#3
21 oktober 2019 kl 14:39
Gilla
Coach: Intressant. På vilken nivå springer du? Glad motionär, elit eller där i mellan.m?
1971 • Nykvarn
#4
21 oktober 2019 kl 15:36
1 Gilla
För mig är nog enkelheten viktigast, kort avstånd till och från loppet. Jag tränar också med fokus på längre distanser men har ännu inte testat att optimera prestationen 100% genom att resa längre för att hitta flackast möjliga bana men det kommer väl så småningom.

Hade jag varit skåning hade jag alltså säkert sprungit Helsingborg vid det här laget, det verkar vara ett bra arrangemang. Nu har det blivit åtta lopp i Stockholm av mina totalt 11 maratonlopp och bara ett lopp utanför Stockholm hittills, New York som jag sprang mest för upplevelsen. Stockholm är också ett väldigt fint arrangemang, ett stort lopp och härlig målgång på stadion men enkelheten är i sig viktig.
1980 • Mölnlycke
#5
21 oktober 2019 kl 16:23
1 Gilla
När jag springer min nästa mara så kommer fokus ligga på en snabb mara med liten klimatpåverkan för att ta sig dit.
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
21 oktober 2019 kl 22:31 Redigerad 21 oktober 2019 kl 22:33
Gilla
David, då har du det väl förspänt! Kan rekommendera både Göteborgs och Växjö maratonlopp.
Förr, när jag flög hit och dit valde jag alltid vackra banor, dessutom snabba och med lagom många deltagare på loppen. Kommer säkert att leta rätt på någon tågresa till något sådant lopp också framöver. Stockholm är "hemmabana", VSM är kul men ska helst gå på en bra bana inte alltför otillgängligt och inte alltför få deltagare. Egentligen bara Växjö och Göteborg som platsar, förutom Stockholm och då med ett minus för höjdkurvan. Västerås kunde gått men det la de ju ner, liksom Roma. Det lär väl dyka upp något mer framöver (Öland är ju platt men sommarlopp får räcka med milen.
Det finns ju diverse lopp inom bekvämt tågavstånd i Tyskland samt Köpenhamn eller en båtresa bort i Tallinn (Åland känns för kyligt/väderkänsligt så sent)
Anders Svensson
1982 • Stockholm
#7
21 oktober 2019 kl 22:43
Gilla
#3

Jag är en glad amatör. Tränar för att nå sub 2.40 och just nu har jag ett par minuter kvar dit. Även om jag inte är någon elitsatsande talang utan snarare en medelålders gubbe så lägger jag ner rätt mycket tid och pengar på löpningen som är mitt stora intresse. Då vill jag försöka göra det bästa jag kan med investerad tid och väljer hellre typ Rotterdam framför NY, just för att försöka skapa så bra förutsättningar som möjligt.
1980 • Mölnlycke
#8
22 oktober 2019 kl 00:40
3 Gilla
Oldboy, jag gjorde min maradebut i göteborg förra helgen. :)
1967 • www.sapiens.se
#9
22 oktober 2019 kl 07:39
2 Gilla
Kul fråga!

Jag var tidigare inne på samma linje som "Coach" och optimerade på teoretiska förutsättningar för att kunna springa fort. Bana, service längs banan, sannolikhet för bra väderförhållanden och möjligheter till bra konkurrens. Springer man lite fortare så kanske det inte är optimalt att sololöpa en mara utan man vill hitta klungor.

Nu är jag nog mera inne på att få en trevlig weekend snarare än att springa fort men när jag tittar tillbaka på senaste året verkar jag trots det välja snabba banor. Kanske för att det ger en trevligare weekend när jag får sällskap av de som valt loppet för att det är snabbt och för att jag oftast harat någon de senaste åren.

Men jag är svag för en bra inramning på loppen om jag ska vilja göra investeringen i ett maratonlopp annat som ett långpass. Jag testade i år start i Stockholm Marathon i somras första gången på många år och slogs över vilket dåligt arrangemang jag tycker att det är på helheten.
1972 • Täby
#10
22 oktober 2019 kl 11:08
Gilla
#9

Vad är det du tycker saknas i helheten/inramningen i Stockholm? Vilka lopp tycker du har lyckats med detta?
#11
22 oktober 2019 kl 11:37
Gilla
Att det inte är för långt från där jag bor, att det är terräng, att det är tuff bana eftersom jag inte är så snabb och att det är höst, vinter eller tidig vår så man inte blir stekt om det är fint väder.
1978 • Linköping
#12
22 oktober 2019 kl 12:53
Gilla
Jag sprang Amsterdam i söndags och valde loppet pga direktflyg från Linköping och att det är en snabb bana. Det är fortfarande viktigt för mig att jaga PB och det lyckades jag med den här gången. Det måste vara ett hyfsat stort lopp så att man inte behöver springa själv.
1961 • Oskarshamn
#13
22 oktober 2019 kl 17:24
1 Gilla
Omväxling förnöjer. Jag gillar att testa olika lopp och arrangemang, stora stadslopp med tusentals deltagare eller lokala småtävlingar med tjugofem löpare, det spelar ingen roll.
Några erfarenheter: snyggaste medaljen och mest valuta för pengarna - Kraków, vackraste banan - Öland ultra, familjär stämning och snabbaste banan - Växjö, bästa käket efter loppet - Uppsala.
Och jag tycker om Stockholm maraton. Visst, banan är tuff, men det är ändå speciellt att springa runt huvudstaden. Målgången på stadion är en riktig höjdare.
Till kommande år är jag sugen på Prag.
1969 • Stockholm
#14
22 oktober 2019 kl 17:39
Gilla
Jag kör också olika lopp varje gång nuförtiden. Är medlem i Marathon Globetrotters, klubben för oss som gillar att jaga nya länder. Det blir som ett gift... Har sprungit mest för upplevelsen senaste året, men nu ska jag försöka planera så jag springer minst en snabbmara (för mig) både vår och höst och fyller sen ut med lite mer upplevelsemaror för att nå mina mål med nya länder.

Viktigast för mig är att det är stad/land där jag inte sprungit tidigare och ett lopp som verkar kul och inte för litet så det blir lite feeling. Sen gillar jag lopp som går ganska centralt i städer så man inte hamna ute i förorten hela tiden. Kan rekommendera Budapest Marathon här. Bra bana (även om man körde några sträckor två gånger) och fin organisation.

https://marathonglobetrotters.org om någon vill bli medlem.
1967 • www.sapiens.se
#15
22 oktober 2019 kl 18:13
Gilla
Jag skulle verkligen vilja gilla Stockholm Marathon för det vore så praktiskt att gilla det. Men jag tycker att mässa/nummerlappsutdelning är riktigt usel jämfört med många andra lopp jag sprungit. I somras var det, när jag kom, enorma köer. Och mässan har ju liksom...ingenting...

Sen tycker jag att det är delar av banan som är direkt tråkig och med minimalt med publik och det är egentligen väldigt få delar där det är någon fart i publiken.

Minns jag rätt från i somras var det dessutom rätt svårt att att upptäcka vissa vätskekontroller i tid och missade en del kilometermarkeringar också. Men det kanske bara var jag som var ouppmärksam.

Positivt för min del i Stockholm är att jag lätt hittar folk att tjöta med bland andra löpare. :-)

Lopp med ordentlig inramning? Boston och Berlin är ju definitivt favoriter vad gäller inramning. Sen tycker jag rent generellt att tyskarna är bra på att heja och tjoa om man ska hålla sig i Europa.
Mr. B
1963 • Hemma
#16
22 oktober 2019 kl 19:12 Redigerad 22 oktober 2019 kl 19:12
Gilla
Skiljelinjen går nog när man inser att man aldrig mer sätter personbästa. Så länge det hoppet finns vill man ha en snabb bana. Jag är förbi den tiden, och nu är jag mest inriktad på att ha det roligt när jag springer och få en dag att minnas. Terrängmaror är alltid kul, och ett trevligt resmål kan kompensera för om själva tävlingen är sämre.

Men visst vore det kul att se om det går att få en hyfsad tid i Växjö nästa år...
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#17
22 oktober 2019 kl 20:06
Gilla
Just nu: Enkelt o ta sig, inte alltför dyrt och förutsättningar för en bra löpning (glad motionär, som satsar lite mer på löpningen just nu). Gillar mindre lopp, där det finns dusch, möjlighet till egen langning och där allt praktisk funkar. Sprungit några maror i samband med jobbresor i Tyskland på sistone. Riktiga fullträffar. Men kanske inga lopp jag hade sprungit annars (kanske Düsseldorf dock - kan varmt rekommenderas!!!!). Tidigare när tid o prestation inte var lika viktigt var det plats och omgivning som avgjorde. NY var en av de häftigaste upplevelserna, Frankfurt gjorde jag mitt livs lopp (hittills). Totalt olika mål o förutsättningar vid de båda loppen. Tar gärna möjligheten att springa en mara, eller annat lopp, om jag är i krokarna och det passar in att träna inför.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#18
22 oktober 2019 kl 21:43
Gilla
Stockholm är smidigt. Plus det enda loppet jag kan få en supporterskara som hejar på mig.

Men bansträckningen och och nedför Söder är ju ingen höjdare.

Samtidigt, som någon sa, om man insett att man inte kommer persa… Spela roll! :-)

Jag skulle vilja testa Jönköping Marathon. Bara för att ha gjort det.
1972 • Chavenay
#19
22 oktober 2019 kl 22:16
Gilla
Snabbhet och klimat. Valencia i december och Amsterdam nu i helgen som gick (även om det inte "gick" just för mig...). Gjorde även Paris, men det var bara för att jag fick en nummerplåt och då jag ju bor där. Hade gjort halvmaran en månad innan så var i hyfsad form, men hade inga ambitioner.

Nästa blir Barcelona med en spansk kompis och två andra. Revanchsugen...
1982 • U
#20
23 oktober 2019 kl 07:55
1 Gilla
#18

Kan varmt rekommendera Jönköping. Även om det är långt ifrån den snabbaste maran du kan hitta är organisationen kring mycket bra och framförallt är det envarvsbana!
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.