Löpning Träning 16 inlägg 7490 visningar

Hur ska jag hinna springa också?

Anna
1977 • Sverige
#1
23 oktober 2019 - 19:25
Gilla
Jag gillar verkligen att springa men det blir mest av på sommaren när det är varmt och skönt ute och jag är ledig. Egentligen vill jag springa året runt, iaf två, tre gånger i veckan men jag fattar inte hur jag ska hinna det.
Tre barn, heltidsjobb och andra träningsintressen gör att det sällan finns tid. Hur gör ni andra? Tränar ni nånting annat också? Vad och hur ofta? Jag har bara drygt 2 km till jobbet så att springa dit eller hem ger inte så mkt. Efter jobbet är jag oftast ganska stressad hem och på morgonen har jag svårt att springa, annan träning på går bra. Jag tränar crossfit 2-3 ggr i veckan, rider lika ofta och försöker klämma in nåt gympass på lunchen ibland.
1965 • Kungsholmen
#2
23 oktober 2019 kl 19:39
17 Gilla
Du kommer snart få massor med tips om hur du kan gå upp klockan fem, eller stressa ut på lunchen, eller springa till möten och släktträffar.

Men varför ska man egentligen prestera så mycket i livet.
Allt har sin tid. När man har småbarn och jobbar hårt kan man kanske unna sig att ta det lite lugnt i resten av livet. Sen när barnen är i tonåren eller man drar ner på jobbandet kan man öka på träningen?

Tror allt annat bara på sikt riskerar att leda till sämre livskvalite, utbrändhet och att livet bara går ut på att prestera.
Sen dör man, och på dödsbädden är den ingen som tänker: fan att jag inte sprang på lunchen när barnen var små.

Så mitt råd är låt bli, eller ta bort något annat så mår du bättre.
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#3
23 oktober 2019 kl 20:19
1 Gilla
Håller med Peter. Du kommer inte att hinna allt du kanske vill Anna, så ska du göra allt du redan gör och lägga löpning så blir det kanske bara tidig morgon, lunch eller mellan andra aktiviteter som du kan knô in det. Eller så.byter du ut ett crossfit-pass och ett hästpass i veckan mot löpning och du har lagom av allt! :-)
1967 • www.sapiens.se
#4
23 oktober 2019 kl 20:33
Gilla
Jag håller också med. Man kan inte pressa in allt så någonstans måste man börja välja.

Jag skulle också gärna hinna allt men någonstans måste jag prioritera. Jag prioriterar löpningen just för att jag kan löparpendla vilket gör att det går jämnt upp tidsmässigt med att åka kollektivt. Så det hinner jag och det slipper bli ett stressmoment och jag får den rörelse jag behöver för att må bra. För det är till syvende och sist därför jag springer.
Anna
1977 • Sverige
#5
24 oktober 2019 kl 17:28
Gilla
Ni har ju helt rätt, såklart. Jag vill gärna se mig som en person som springer men tydligen prioriterar jag annan träning högre just nu. Insåg imorse när jag funderade på det här att när jag sprang som mest hade jag bara två barn som bodde varannan vecka hos mig, och så pluggade jag ... När minsta barnet blir större och inte behöver passas hela tiden borde det bli enklare. Eller så får jag väl nöja mig med att springa på sommaren.
1985 • Tyringe
#6
24 oktober 2019 kl 18:29
1 Gilla
Köp en löparvagn om det bara är ett barn du behöver passa?
Peter Gröndahl
1978 • Stockholm
#7
24 oktober 2019 kl 19:08
2 Gilla
Jag är beredd att satsa pengar på att en kvalificerad majoritet av småbarnsföräldrar som springer 2-3 gånger i veckan inte hinner med 6-7 andra träningspass i veckan.

Var nöjd med att du hinner med så många aktiviteter som du gör.
Walker67
1947 • Växjö
#8
24 oktober 2019 kl 19:48
Gilla
Har du ingen partner, som kan passa den minsta, så att du kan peta in ett löppass en gång per vecka, annars får du väl som andra föreslår skippa något annat.
1980 • Staffanstorp
#9
24 oktober 2019 kl 21:40
Gilla
Som flera skriver handlar det om prioritering men också om att få ut något positivt. Vad vill du, vad gillar du och vad mår du bra av? Du verkar redan vara en hejare på det där med livspussel så var mån om balansen som får det att funka för dig.

Jag springer så mycket som livet tillåter och varje pass i sig är en njutning. Träningstillfället tjänar som meditation, egentid och batteriladdare lika mycket som träning. Men så värst mycket Netflix, Xbox eller bokläsning blir det inte =)
Oldboy
1952 • Danderyd
#10
25 oktober 2019 kl 00:32
4 Gilla
Anna, enligt din profil är du vuxen, då borde du kunna ta hand om dig själv och handla efter dina prioriteringar. Med Crossfit 2-3 ggr/vecka behöver du inte springa. Är ridning viktigare för dig än löpning? ja, då har du valt. Måste du jobba heltid? som småbarnsmamma har du väl rätt till 6 timmars arbetsdag eller hur funkar det nuförtiden?
Dags för ditt vuxna jag att sätta gränser för den del av dig som vill ha allt.
1986 • GÖTEBORG
#11
25 oktober 2019 kl 10:28
Gilla
Jag har 4.5 km till jobbet, men springer en omväg om jag har tid så det blir 10.5 km. Tycker löppendla är det absolut mest tidseffektiva sättet, om du lägger till så du får 5 km till jobbet så får du ett fullgott pass där utan att det tar så mycket extra tid. Löpning på lunchen är också ett smidigt sätt att få in ett kort pass (dessutom blir man mer effektiv på jobbet).

Men som alla säger så är det ju en prioritering - jag körde triathlon tidigare, men har efter att vi fått en nyfödd hemma prioriterat bort simning och cykling för att istället i princip bara springa.
1972 • Borlänge
#12
25 oktober 2019 kl 12:07
1 Gilla
Jag har inga fler kloka råd än de du redan fått så jag delger mina tankar om min egen träning (vilket du faktiskt också frågade efter).

Mycket löpning under barmarkssäsongen, försöker springa varje dag men vilar också när kroppen behöver det.
"Offseason" ligger fokus på styrketräning, tre pass i veckan som inte slarvas med. När det gäller löpning så får känsla, motivation och dagsform avgöra. Tanken är att springa varje dag (runstreak, minst 1,6km varje dag) vare sig det är 2km runt kvarteret, 5km i skogen eller 10min på löpbandet innan gympasset. Hellre korta pass än inga alls. Försöker också lägga in ett långpass i månaden och några fartpass men där tryter motivationen något.
Nu tränar jag för ultradistanser så det blir ju lite annat tänk...
1973 • Sevilla
#13
25 oktober 2019 kl 12:39
Gilla
Men du tränar 2-3 ggr i veckan OCH försöker klämma in ett gympass på lunchen. Alltså tränar du totalt 4-5 gånger i veckan. Det är väl redan mycket. För mig är det tvärtom fast samma, jag har två barn, jobbar heltid. Jag älskar att springa. Men är inte så förtjust i gym, så därför så springer jag 2-4 gånger i veckan och försöker att gå på gym en gång veckan för att jag vet att det är ett bra kompement, men det blir mest en gång i månaden. För jag hinner inte om jag ska springa så mycket, så jag skippar hellre gymmet. Om du har kul på Crossfit så är väl det bra... tycker det låter som att du får mycket mer varierad och värdefull träning än jag egentligen.
1984 • Göteborg
#14
25 oktober 2019 kl 14:09
Gilla
Håller med det som tidigare sagts om att man får känna efter vad som känns viktigast/roligast (och kanske varför, om det passar med målen man har för det och hur det inverkar på livet) och sen prioritera tiden. Är det inte hållbart kommer du ju ändå få skära på något i ett senare skede, så förutom att du kanske redan har större bredd att välja på ist för att börja från noll, lär man ju tappa i någon aspekt förr eller senare ändå.

När jag hade lite liknande situation (inga barn, men häst/heltidsjobb, ville ändå hinna träna 5-6 pass/vecka utöver ridningen) så klurade man först på varför, vad man ville hinna få med. Styrketräningen (eller crossfit var det faktiskt ett tag) såg jag som viktig för att kompensera för stillasittande jobb, för rygg/axlar/nacke osv. Konditionsträningen var väl dels för att få med lite mer fettförbrännande/flåsträning och hålla det varierat över veckan, kör man 5 pass av samma blir det tufft att hinna återhämta sig. Konditionsträningen var dessutom lättare att klämma in eftersom man kunde utgå direkt hemifrån, och jag la inte så mycket tid på det totalt sett, 30 min x 2 kanske.
Ett tag körde jag varannan-veckor. Varannan vecka som ovanstående, varannan vecka 3 pass löpning och lite mer tid på det, 2 pass styrketräning (el. crossfit/cirkelträning).

Sen slutade det med att jag störde mig på att betala dyra gymkort fastän jag hatar att vara instängd på ett gym sommartid när man hellre hittar anledningar att vara utomhus, och tyckte med tiden löpningen var roligare. Då räckte det med att tänka 5-10 minuters "prehab" lite här och där (t ex några pausövningar på jobbet) för att kompensera för stillasittandet, eller lägga in enkla kortare pass hemma i vardagsrummet ett par gånger i veckan, typ 15 minuters coreträning på morgonen innan man käkar frukost så kommer man igång också.

Men är crossfit något du verkligen brinner för och vill satsa på i sig så borde det som sagt räcka långt. Har man andra skäl, som de jag nämnde, så finns det ju alternativ som inte tar lika mycket tid och energi i anspråk.

Walker67
1947 • Växjö
#15
26 oktober 2019 kl 00:03
1 Gilla
Sen får man inte glömma bort att småbarns sjukdomar inte anpassar sig efter föräldrarnas träningsvanor - det kan bli rejäla luckor i träningsdagboken vissa veckor..
Pär M
1969 • Umeå
#16
26 oktober 2019 kl 23:28
Gilla
Helt plötsligt börjar små barnen bli stora!! (Så när mitten barnet har fottbolls träning springer jag en runda.....

Till TS
du har ju faktiskt väldigt många ”pass” redan nu.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.