Löpning Kläder, Skor & Prylar 16 inlägg 1992 visningar

Garmin, intervaller, av/på spec. aktivitet?

Corben Dallas
1978 • Göteborg
#1
22 februari 2021 - 18:18
Gilla 
Ja vad säger ni som kör intervaller av nån sort med era garmin träningsklockor?
Gör ni en intervallsktivitet i klockan och följer den.
Eller kör ni en vanlig löpaktivitet och stoppar och startar aktiviteten.
Eller kör ni en löpaktivitet och låter klockan gå även under ståvila eller motsvarande.
Vad blir bäst för själva inspelandes av aktiviteten?
Peter Gröndahl
1978 • Stockholm
#2
22 februari 2021 - 18:36 Redigerad 22 februari 2021 - 18:36
Gilla 
Jag skapar ett pass i connect-appen och synkar över till klockan. Sen beror det på vad det är för pass. Backintervaller där man joggar ner så tillför ju inte ett pass i klockan så mycket. Intervall-stegar, 30/30 etc hade jag tappat bort mig i rätt fort utan program.
1969 • Stockholm
#3
22 februari 2021 - 18:38 Redigerad 22 februari 2021 - 18:41
1 Gilla 
Jag gör intervallpass med alla steg med. Är det ståvila så räknar klockan ned då också, men jag brukar promenera under min vila. Tycker det är enklast att göra passet i Garmin Connect i min dator, sen för jag över passet via telefonen (också Garmin Connect) till klockan. Har man hållt på ett tag kan man ju ta ett gammalt pass och modifiera det lite.
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#4
22 februari 2021 - 19:00
Gilla 
Ja ok, tack!
Skall fila ihop ett pass i Connect och testa!
1971 • Nykvarn
#5
22 februari 2021 - 19:13
Gilla 
Nio gånger av tio kör jag mina intervaller genom att avaktivera autolap och trycka lap själv vid start-och stop av intervallen. Har ett fåtal intervallpass inlagda direkt i klockan som jag kör ibland men jag varierar mina intervallpass ganska mycket och orkar sällan sitta och skapa dem i appen.
1974 • Stockholm
#6
22 februari 2021 - 21:14
Gilla 
Kör jag ensam gör jag som #5 Staffan - dvs nästan alltid med lapknapp, men har ett fåtal mödosamt ihopknåpade intervallpass sparade i klockan som jag startar ibland. Mödosamt eftersom det alltid blir skit när jag vill lägga in repetitioner av hela segment med olika farter och vilor. Och skit blir det för att jag är dum i huvudet.
Kör jag med någon grupp eller liknande brukar jag bara låta klockan rulla utan stopp.
Niklas Mylfalk
1973 • Solna
#7
22 februari 2021 - 21:39
Gilla 
Jag gör lite olika beroende på situation och intervalltyper. Är intervallerna på tid programmerar jag alltid klockan (speciellt om det är löpband). Är intervallerna i sträcka och ska springas med andra tycker jag det är smidigast att autolapa, lika så om det är banintervaller då ju gps ändå aldrig visar rätt. Ibland lägger jag in pass fast med varaktighet "autolap" bara för att hålla reda på antal repetitioner och målfarter även om de ska springas på bana.
Att bara låta klockan går tycker jag är helt värdelöst då man ju inte får koll på utfallet, fart och puls (även vilan) per intervall är ju intressantare än snittet på hela passet.
Jan
1965 • Vintergatan
#8
23 februari 2021 - 06:30
1 Gilla 
Inte så viktigt för min del och jag kör ofta mina få intervallpass manuellt. Har däremot gjort betydligt fler åt grabben som gillar att följa klockan, det blir även lättare för mig att titta på hans pass i efterhand då.

Där saknas en funktion hos Garmin som de inte verkar vilja införa trots flera års gnäll av många på deras forum, att dela passen i Connect.

Man kan lägga passen i sin egen kalender men inte i gruppens. Så jag får antingen logga in på hans konto och göra dem där åt honom, eller kopiera manuellt.
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#9
23 februari 2021 - 08:11
Gilla 
Ja det jag vill ha är först enkelheten, så där funkar det ju bra att skapa ett pass, lite beroende på intervallen.
Har skapat en precis ett träningspass efter ett maxpulstest nu tex.
kanske använder som intervallpass med och inte alltid som maxpulstest.

Men det jag framför allt är ute efter är att ha systematisk och bra data.
Jag ogillar att ha massa skräppass som inte tillför konsekvent data.
Tex bara låta klockan gå, eller köra autopaus osv. visst det funkar när man kör, men inte efter en tid när man tittar på sina pass typ.

Alla bryr sig säkert inte om historiken och datan, men jag gillar strukturen och användbarheten sen så man kan se trender osv.

Hur sparas tex ett intervallpass man skapat och följt? tickar klockan och distansen osv i vilopausen osv?
Jag vill ju gärna att klockan känner av starten och stoppen så den märker och dokumenterar det anaerobiska.Corben Dallas
1978 • Göteborg
#10
4 mars 2021 - 12:47
Gilla 
Jag körde ett pass idag som var skapat med 1 km löpning sen vila tills lapknapp osv i tio iterationer.

Men jag vet inte, jag gillade inte hur det blir sen.
Blir liksom medräknat stillastående i medeltempo. gillar inte det för helheten sen.
Får tänka om, men det var synd för det var skönt att följa klockan med vibrationsaviseringar.
kanske får köra ett vanligt pass och stoppa klockan bara.
Eller autostop, kan det funka ok? Har för mig att det kan bli lite struligt med starten och stoppen då?

Andra idéer?
1972 • Borlänge
#11
4 mars 2021 - 13:03
Gilla 
Jag använder lap knappen för varje förändring(start/stopp) . I övrigt låter jag klockan rulla på.
Passet håller jag I huvudet, vilket oftast går bra 😂
1991 • Norrköping
#12
4 mars 2021 - 13:08
Svar på inlägg #10
1 Gilla 
Jag skulle föreslå att du tänker om lite. Detta är ingen pik utan bara ett tips om hur jag tycker att man ska tänka(och hur de flesta tänker): vilan ska räknas med i passets helhet. Säg att du har gjort 4x1 km i 4:00-fart med en min ståvila och du får ett pass på 4,0 km i 4:00-fart genom att pausa klockan. Det passet är ju inte sant, du har inte sprungit 4,0 km i 4:00-fart eftersom att du har vilat efter varje tusing.

Istället för att bedöma passet utifrån sammanfattningen så kollar du splittarna istället. Vill du kan du göra en notis i passet och skriva ned snittfarten på intervallerna, det brukar jag göra. Det kanske är det du tycker är jobbigt? Jag upplever det inte som något problem utan det går rätt fort. Säg att du har gjort tio tusingar där fyra st gick i 4:05, fyra st i 4:03 och två st i 4:00, då kan göra följande ekvation: (4x5+4x3+2x0)/10=3,2 --> Din genomsnittliga km har gått i 4:03-fart. Vill du göra det extra tydligt kan du ju nämna det i rubriken på passet: "10x1 km@4:03".

Jag brukar f.ö. få det riktiga passet på Garmin, alltså vad jag faktiskt har gjort(det du stör dig på, med vilan inräknad) medan Strava inte brukar räkna med tiden jag står still.

Garmins träningspass-funktion tycker jag är kanon, använder den veckoligen.
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#13
4 mars 2021 - 17:55
Gilla 
@marcus
Ja du har såklart rätt.
Det känns lite skumt för mig och det skär i själen lite.
Förr har jag jämfört år mot år med tex medeltempo, då är allt med såklart, sega långa kuperade trail-pass, eller snabba 10km. Men det jämnar ut sig. Men jag har sällan förr kört intervaller med pauser, och det blir ju stora skillnader.
Hela förra året körde jag med en löpar-app, då autostoppade jag vid mina kombinerade löpning/armhävningspass.

Men som du säger så blir det ju inte helt rätt heller att köra korta snabba intervaller och räkna medeltempo på helheten.

Jag får helt enkelt göra ett val och bortse från årsmedeltempo som något jag kan jämföra med andra år om jag nu räknar vilan i intervallen i medeltempot, men det tar emot :) svårt det här, men jag vill ju använda klockans möjligheter med.

Annars var det nice att använda klockan så helt klart. Jag får fundera lite hur jag vill räkna :)
1969 • Lycksele
#14
4 mars 2021 - 19:43
Svar på inlägg #10
3 Gilla 
Bild uppladdad av Nicklas Eriksson
Corben. Jag kanske missförstod vad du var ute efter men när jag kör intervaller så definierar jag upp segmenten i uppvärming, nedjogg, löppass och vila/återhämtning etc, sedan i appen kan man ju filtrera så man bara ser då tex löppassen och kan se enbart dem och totalt hur långt man sprungit på dem och snitttid på intervallerna.

Se bilden där "välj stegtyp" om jag där klickar i fliken "löppass" så får jag enbart själva intevallerna i listan och totaldistans på dem och snitttid."

1988 • Stenungsund
#15
5 mars 2021 - 07:22 Redigerad 5 mars 2021 - 07:24
Svar på inlägg #14
Gilla 
Va fasen, det är ju grymt! Det har jag efterfrågat länge. Hur gör du? Är det pga klockan (har en 920xt) som du kan göra det? För jag har inte det alternativet, även om jag kan skapa pass och välja olika typer av vila, upp/nerjogg osv

Edit: hittade! Aldrig sett funktionen innan, svinbra ju och är precis vad jag saknat för att kunna räkna snitt bla utan att manuellt räkna!
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#16
5 mars 2021 - 10:01 Redigerad 5 mars 2021 - 10:02
Gilla 
@Nicklas Eriksson
Ja men det var ju kalasbra, och en bra medelväg!
jag missar kanske att kunna jämföra medeltempo från år till år på samma sätt, men kan åtminstone få det väldigt lättöverskådligt i en aktivitet.
Ser att man kan göra typ samma i connect på webben med
Tack!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.