Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 3288 visningar

Stel stortåsled

1988 • Helsingborg
#1
23 februari 2021 - 09:04
Gilla
Hej!

Är 32 år och har sedan några år tillbaka haft problem med stortåslederna. Har kommit fram till att det är ”Hallux Rigidus” (artros i stortåsleden). Har problem med båda men vänster är värst. De är svullna och värker ofta i samband med fysisk aktivitet men särskilt efteråt.

Tycker MBT-löparskor har varit ganska bra eftersom de har rullsula men lite sugen på att se mig om för alternativ. Någon med samma problem som testat Hoka-Bondi? Eller någon annan sko som passar denna typ av fotproblem?

Undrar också om någon har tips på övningar som kan lindra smärtan? Eller har andra erfarenheter av Hallux Rigidus att dela med sig av.

Springer, cyklar, spelar padel och tränat mkt överlag och tänker inte sluta med det...! 😊
#2
23 februari 2021 kl 16:01
Detta inlägg har raderats
1967 • Bromma
#3
23 februari 2021 kl 16:41
1 Gilla
Hej! Jag hade en hel del problem för 7-8 år sedan, så pass att jag fick remiss och hade tid bokad för operation. Turligen hann den kirurgen lägga ner kliniken och jag blev hänvisat till en ny, klok kirurg som tittade på röntgenbilderna och ställde de lysande frågan: "Har du någonsin fått avbryta en aktivetet pga värk?". När jag sa nej så tyckte han att jag skulle köra på, och om det blev värre, kom tillbaka. Poängen (som jag läst på och som var riktigt viktig) är att även om en operation blir lyckad (de öppnar och rensar) och man får tillbaka full rörlighet, så kan smärtan bli värre. Det beror på att man inte återskapar den naturliga glidytan i brosket. Så, lång inledning, men någon som gjort operationen kan säkert har bättre personlig erfarenhet och berätta hur det är.

För mig har jag sedan dess inte haft ont - märkligt, eller hur? Knölen är där och stelheten likaså, men inte ont. Vad är skillnad? Ja, bl a skiftade jag från på den tiden snabba skor som Adizero Adios etc till att nu nästan uteslutande springa i breda, rymliga Hoka. Det kanske passar dig med, men oavsett så går det att hitta skor som kommer vara bättre eller sämre, men det är där du ska börja leta.
1971 • Nykvarn
#4
23 februari 2021 kl 19:27
1 Gilla
Skulle säga att du främst behöver använda skor - både till vardags och vid träning - med bred "anatomisk" tåbox. Altra och Topo Athletic är exempel på sådana löparmärken. Många märken med bred åtbox har också noll drop vilket tar ett tag att vänja sig vid om man är van vid uppbyggda skor, sedan tror jag du behöver träna foten mycket med styrka och rörlighet, följ t ex myfootfunction/myfootfunctionsverige på Instagram för ett konto med mycket fokus på fötter, rörlighet, styrka, hallux valgus etc. Med tanke på att du har artros är det nog också en bra idé att uppsöka ett fysioterapeut med bra kunskap om fötter och träning för goda råd och träningsråd.
1988 • Helsingborg
#5
23 februari 2021 kl 22:03
2 Gilla
Tusen tack för era råd! Har provat kolfiberplatta men tyckte det fungerade sådär. Ska prova era förslag på löparskor / övningar. Hoppas det kan lindra smärtan! Och tack för tips om instakontot!👏
#6
24 februari 2021 kl 04:27 Redigerad 24 februari 2021 kl 04:29
Detta inlägg har raderats
1988 • Helsingborg
#7
24 februari 2021 kl 07:58
1 Gilla
Usch va hemskt.. Tur att det hänt lite sen dess! Att bara vila vore ju hemskt...!
Är nog värt att testa allt som går och ha lite ont...! Som tur är tycker jag nästan jag får mindre ont av att springa än att gå.

Ja, antar att det är viktigt att träna vaderna ordentligt då jag känner att de blir stela och lite konstiga säkert på grund av att jag belastar foten lite annorlunda.

Precis menade att jag provat lös kolfiberplatta. Får nog testa de där Endorphin tror jag! 👏😊 Man blir ju hoppfull när man läser era historier ändå!
#8
24 februari 2021 kl 08:18
Detta inlägg har raderats
1988 • Helsingborg
#9
24 februari 2021 kl 10:21
1 Gilla
Ja precis! Tusen tack för dina tips. Är taggad på att testa lite nya skor nu! 😃
1974 • solna
#10
17 januari 2023 kl 16:49
Gilla
Besök pronatos.com, de hjälper ALLA att få tillbaka full rörlighet med stretchpower. Finns fyra lincenstagare i Stockholm. Efter 1 - 2 behandlingar återfås full rörlighet även för de med Hallux Rigidus.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.