Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 722 visningar

Stel stortåsled

1988 • Helsingborg
#1
23 februari 2021 - 09:04
Gilla 
Hej!

Är 32 år och har sedan några år tillbaka haft problem med stortåslederna. Har kommit fram till att det är ”Hallux Rigidus” (artros i stortåsleden). Har problem med båda men vänster är värst. De är svullna och värker ofta i samband med fysisk aktivitet men särskilt efteråt.

Tycker MBT-löparskor har varit ganska bra eftersom de har rullsula men lite sugen på att se mig om för alternativ. Någon med samma problem som testat Hoka-Bondi? Eller någon annan sko som passar denna typ av fotproblem?

Undrar också om någon har tips på övningar som kan lindra smärtan? Eller har andra erfarenheter av Hallux Rigidus att dela med sig av.

Springer, cyklar, spelar padel och tränat mkt överlag och tänker inte sluta med det...! 😊
Jan
1965 • Vintergatan
#2
23 februari 2021 - 16:01
1 Gilla 
Provat skor med kolfiber- eller nylonplatta?
Köpte mig ett par Endorphin Pro så fort de släpptes förra året, första långpasset gick helt smärtfritt samt alla därefter. Har nu Endorphin Speed på långpassen som är aningen mjukare tack vare nylonplattan, kan få lite känningar efteråt med dem men det är så lite att det kvittar. Har levt med den foten sedan 80-talet. Fortsätter dock rotera med mjuka och tunnare skor just för att motionera stortåleden, då helst Altra som är breda i fram. I övrigt bara motsatt stretch, böjer tån och fotbladet neråt.

Min förvuxna stortåled på vänsterfoten gillar antingen stödet från en platta eller att mellanfotsbenen får gott om plats. Det värsta som finns är smala och flexibla skor som klämmer ihop mellanfotsbenen. Har fått köra värmepistol på ett knippe skor just pga det. Det gjorde jag även på dem ovan men det är mest för att jag är petig och van vid att göra det. Man kan givetvis förstöra skor med värmepistol också. :)
1967 • Bromma
#3
23 februari 2021 - 16:41
1 Gilla 
Hej! Jag hade en hel del problem för 7-8 år sedan, så pass att jag fick remiss och hade tid bokad för operation. Turligen hann den kirurgen lägga ner kliniken och jag blev hänvisat till en ny, klok kirurg som tittade på röntgenbilderna och ställde de lysande frågan: "Har du någonsin fått avbryta en aktivetet pga värk?". När jag sa nej så tyckte han att jag skulle köra på, och om det blev värre, kom tillbaka. Poängen (som jag läst på och som var riktigt viktig) är att även om en operation blir lyckad (de öppnar och rensar) och man får tillbaka full rörlighet, så kan smärtan bli värre. Det beror på att man inte återskapar den naturliga glidytan i brosket. Så, lång inledning, men någon som gjort operationen kan säkert har bättre personlig erfarenhet och berätta hur det är.

För mig har jag sedan dess inte haft ont - märkligt, eller hur? Knölen är där och stelheten likaså, men inte ont. Vad är skillnad? Ja, bl a skiftade jag från på den tiden snabba skor som Adizero Adios etc till att nu nästan uteslutande springa i breda, rymliga Hoka. Det kanske passar dig med, men oavsett så går det att hitta skor som kommer vara bättre eller sämre, men det är där du ska börja leta.
1971 • Nykvarn
#4
23 februari 2021 - 19:27
1 Gilla 
Skulle säga att du främst behöver använda skor - både till vardags och vid träning - med bred "anatomisk" tåbox. Altra och Topo Athletic är exempel på sådana löparmärken. Många märken med bred åtbox har också noll drop vilket tar ett tag att vänja sig vid om man är van vid uppbyggda skor, sedan tror jag du behöver träna foten mycket med styrka och rörlighet, följ t ex myfootfunction/myfootfunctionsverige på Instagram för ett konto med mycket fokus på fötter, rörlighet, styrka, hallux valgus etc. Med tanke på att du har artros är det nog också en bra idé att uppsöka ett fysioterapeut med bra kunskap om fötter och träning för goda råd och träningsråd.
1988 • Helsingborg
#5
23 februari 2021 - 22:03
2 Gilla 
Tusen tack för era råd! Har provat kolfiberplatta men tyckte det fungerade sådär. Ska prova era förslag på löparskor / övningar. Hoppas det kan lindra smärtan! Och tack för tips om instakontot!👏
Jan
1965 • Vintergatan
#6
24 februari 2021 - 04:27 Redigerad 24 februari 2021 - 04:29
Svar på inlägg #5
1 Gilla 
Du ska inte vara rädd för smärtan och om du menar lösa kolfiberplattor, så har jag sådana också men de fungerade dåligt. Aldrig använt MBT men även Endorphin har det du kallar rullsula, plus plattan.

Det Patrik skriver i #3 stämmer med det läkare frågade mig på 80-talet, fast med en väsentligt stor skillnad, rådet var vila. Idag rekommenderar de tom smärtstillande för att kunna röra på sig vid artros.

När jag efter flera återbesök fick samma val, operation som kunde göra det sämre eller vila mer (och bli sämre), så började jag gå. Grät och gick, det gjorde ont även efteråt. Men över tid märkte jag skillnad och med tiden så började jag springa, för att få lika ont igen. Det tog ca två år innan jag sprang förhållandevis smärtfritt och min vänstra vad började likna den högra igen.
1988 • Helsingborg
#7
24 februari 2021 - 07:58
1 Gilla 
Usch va hemskt.. Tur att det hänt lite sen dess! Att bara vila vore ju hemskt...!
Är nog värt att testa allt som går och ha lite ont...! Som tur är tycker jag nästan jag får mindre ont av att springa än att gå.

Ja, antar att det är viktigt att träna vaderna ordentligt då jag känner att de blir stela och lite konstiga säkert på grund av att jag belastar foten lite annorlunda.

Precis menade att jag provat lös kolfiberplatta. Får nog testa de där Endorphin tror jag! 👏😊 Man blir ju hoppfull när man läser era historier ändå!
Jan
1965 • Vintergatan
#8
24 februari 2021 - 08:18
Svar på inlägg #7
1 Gilla 
När stortån inte har full rörlighet och styrka så trampar man ju ifrån lite snett helt automatiskt. Jag hade även gått med gips och hade inte mycket till vad kvar då.

Altra och Saucony är för min del en bra kombo, sen hoppas jag att du hittar rätt även om det inte blir just de skorna. Ibland kan det nog låta som om man jobbade åt någon av dem, men så är det inte! :)
1988 • Helsingborg
#9
24 februari 2021 - 10:21
1 Gilla 
Ja precis! Tusen tack för dina tips. Är taggad på att testa lite nya skor nu! 😃
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.