Löpning Skador & Rehab 11 inlägg 3138 visningar

Diagnoshjälp - höftböjare/abduktor

1986 • Lund
#1
26 april 2021 - 08:52
Gilla
Hejsan,
Har sedan två månader en löpskada som undersökts av sjukgymnast och läkare. Tror inte jag fått rätt diagnos och väntar på ny tid, men erfarenheten är att det alltid är någon som känner igen sig här på Jogg.

Orsaken är dels för stor belastning under längre tid (13 mil/vecka, dessvärre bara 3 dagars säsongsvila, lite snabbare pass än tidigare år), men också ett temporärt knäproblem som sannolikt gjorde att jag sprang obalanserat under en vecka.

Huvudsymptom: när jag stående tynger på vänster ben kommer en strålande smärta när jag släpper på tyngden.
Vid löpning är det klumpigt första 3 km, men när jag blivit varm funkar det okej.
Öm (ej extremt) runt ett 2x5 cm stort parti nedanför och innanför höftkammen.

En sjukgymnast diagnostiserade det som inaktiv muskel framsida lår (den var mkt svagare) och under 3 veckor har jag gjort gummibandsövningar. Får bara marginell känning/smärta vid alla styrkeövningar.

Tog först 12 dagars alternativträning, trappade nog upp för snabbt. Därefter 5 dagars alternativträning och långsam upptrappning. Det gick bra under två veckors tid, sedan testtävling på 4 km och är tillbaka på ruta noll.

Känner mig lite hypokondrisk då det uppenbart går att springa på när jag är varm, å andra sidan haltar jag när jag går och det har varat i två månader.

Vad kan det vara?
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#2
26 april 2021 kl 20:46 Redigerad 26 april 2021 kl 20:59
1 Gilla
Bild uppladdad av Thomas Abrahamsson
Jag hade precis detta för ca 1 år sedan pga allt för dålig teknik med gammal tejp på längdskidorna. Det va sista droppen som gjorde att bägaren rann över. Fortsatte och springa, också med en större volym som tidigare funkat. Men fick precis samma symptom. Behandlade länge för ljumske med div övningar men blev inte bättre. Provade även laser i desperation (bortkastat). Tills jag insåg att det inte är ljumsken utan höftböjaren. Gick till en ny sjukgymnast som jag gått till tidigare (hon hade inte tid när jag fick smärtan först). Mycket fokus på att aktivera rumpan och bygga upp övningarna. Jag kunde inte göra några hopp i början, så det fick jag skippa. Musslan hade jag skitsvårt att utföra, kunde knappt lyfta knät utan att rotera hela bålen.
Jag hade precis samma, stod jag på benet så gjorde det skitont att avlasta. Kunde inte springa 20m med hunden på skoj utan rejäl smärta. Tog lång tid att komma tillbaka och tyvärr har jag samma problem nu (men mildare). Denna gång troligtvis på snön som låg i vintras, trots att jag försökte vara försiktig...

Nu skulle jag säga att benet rakt fram/bak i CC, utfall BAKÅT, höftjuck och kanske draken hade varit övningar jag börjat med (kör dom nu). Lagt på hopp långt senare... Och sluta spring! Jag kunde inte ens cykla. Crosstrainer funkade och trappmaskin fick jag lov till senare.

Som syns på bilderna valde vi att ha kvar några ljumskövningar då det triggade en viss smärta, främst gummibandsövningarna (dom kan vara svåra att förstå utifrån bilderna). Tog dock snabbt bort ljumskmaskinen.

Saknas nog en bild, men hittar den inte. Det va typ höftjuck, musslan/avancerad mussla utöver bilderna

Och sist så började jag köra sjukt mycket med massagepistolen, va helt öm i början. Vet inte om det faktiskt hjälpte men det kändes så (om än mentalt...). Kör fortfarande med den men såklart skiter man i det när man känner sig okej. Tänjer också utan att "pusha" det.

Ja, detta blev rörigt, men lycka till!

Edit, kan väl tillägga att det finns kommentarer i dagboken från 2020 maj och juni. Där skrev jag ner en del från besöken och vilka övningar. Syns väl ungefär hur jag gjorde också med träningen. Dock kom det redan i typ feb men "felbehandlad" till maj.
1971 • Forsby, Gävle
#3
27 april 2021 kl 10:53
Gilla
Det här är svåra problem som massörer, sjukgymnaster, kiropraktorer etcetera ofta går bet på. Jag fick tips om att gå på Kinesiologibehandling för mina svårartade höftproblem (ont jämt och kunde inte sova för det gjorde för ont att vända mig i sängen) och vadproblem vid löpning som jag haft i 25-30 år. Allt blev bra på direkten och jag kunde börja springa utan vadont samma dag. Hon menade på att hjärnan och vaden inte hade tillräcklig kontakt. Sen har jag fått två återfall med vaden och gått tillbaka och det onda har försvunnit direkt. Nu hoppas jag att det ska vara bra för lång tid framöver.
När det gäller mina onda höfter så har det varit helt bra sedan behandlingen för ca 1 år sedan. Känslan är fantastisk.
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#4
27 april 2021 kl 13:03
1 Gilla
Men en hokus-pokusperson kan så klart lösa problemet...

En klassiker: https://www.youtube.com/watch?v=aii4NmraH-M
1986 • Lund
#5
27 april 2021 kl 15:00
Gilla
Fantastiskt Thomas, tack för det. Det verkar som att vi har samma symptom, även om mina är betydligt mildare - och ingen känning vid cykling.

Har du en uppfattning om vad som hänt med höftböjaren?
- Muskelbristning?
- Inflammation?
- "Inaktiv muskel?" (som därmed tappat styrka)
- Överansträngning? (vad är det?)
- Svullen nerv som ger smärtresponser?

Tyckte din sjukgymnast (eller du) att man kan jogga om det inte är någon smärta? För mig verkar det vara höga farter som triggar problemen, men efter några vilodagar går det nog att lunka runt igen.
1978 • Linköping
#6
27 april 2021 kl 15:51
Gilla
Jag tror att jag också har samma. Har kört ordentligt med gummibandsövningar och allmän styrka under rätt lång tid, men har nu lessnat på det. För mig fungerar löpning i modest distanstempo bäst. Jag har knappt kört några kvalitetspass det senaste halvåret, men har kört ett par mellanmjölkspass de senaste veckorna och då kommer problemet tillbaka. Frustrerande!

Gillar övningen runners lunges skarpt. Det är i det frånskjutet det smärtar mest för mig.
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#7
27 april 2021 kl 15:57
Gilla
Hade samma/liknande problem som dig Thomas. Mina problem kom i början av december 2017 efter en trailrunda. Trodde jag hade sträckt mig i ljumsken. Hade mer eller mindre ont varje pass i 10 månader. Eftersom det funkade att springa och när jag väl blev varm så funkade det rätt ok.
Efter 10 månader bestämde jag mig för att att ta tag i problemet. Gjorde framför allt övningen The external/internal rotation hip strengthening exercise men även musslan. Fick genast resultat och som tur var. Det dröjde inte många veckor innan problemen började avta.
Rotation hip strengthening är en övning jag försöker köra nån gång varje/varannan vecka då den verkligen gör underverk för mig.

Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#8
27 april 2021 kl 18:08
Gilla
Nja, exakt benämning har jag inte. Men en kombination av inaktiv rumpa tillsammans med bakhalt=någon typ av sträckning/överansträngning. I vanliga fall brukar ju intervaller i backe funka men det är värst för mig, uppför där man måste lyfta benet mer. Därför är även trappmaskin något vansklig och måste känna mig för.
Som Mikael så fick jag rätt snabba resultat vid "rätt" övningar och kunde börja jogga ungefär varannan dag. Normalt sett springer jag mest trail, men fick försöka springa så platt som möjligt. Både för backarna men också ifall det va lerigt och då bakhalt.

Har haft en skada i rumpan också, samma sida. Och har ett kontorsjobb. Så det är säkert många faktorer som ibland får bägaren att rinna över i mitt fall. Har nu en sån där sadelstol, får se om det kan hjälpa min höftböjare något...
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#9
27 april 2021 kl 18:29
Gilla
Fick skada/överbelastning i ländrygg/säte/höft nu i november. Började med ett tungt lyft. Men märkte inte av det just då. Det var först dagarna efter då jag skulle springa som det var hopplöst att stödja på vänster ben.
Visade sig att jag hade en massa triggerpunkter ibaätet som bl.a. trycckte mot ischiasnerv och pirofprmis. Tog väl 6 v av rehab innan jag var åter. Kändws helt hopplöst vissa dagar men fick bra hjälp av fysion Gottberg
1986 • Lund
#10
29 april 2021 kl 14:50
Gilla
Thomas, laddade ner din bild från Capio Rehab innan serverbytet, men upplösning är för låg för att jag ska kunna läsa. Har du möjlighet att skicka den igen?

Ska träffa ny sjukgymnast och har fått bra input från er på vad det kan vara. Stort tack.

Prioriterar sålänge följande övningar i fallande skala:
1. Gummiband fram, bak och åt sidan (framsida/baksida/utsida/insida lår).
2. Massagepistol.
3. Runner lunges (utfall bakåt)
4. Musslan
5. External/internal rotation hip strengthening exercise
6. Pressa inåt med boll mellan knäna
7. Draken
8. Höftlyft
9. Stretch höftböjare / framsida lår (hm)

Det blir ett gediget program...

Känner fortfarande att jag inte vet riktigt vad syftet med övningarna är.
Att stärka upp muskler runt omkring för att avlasta?
Att aktivera inaktiva muskler?
Att träna den skadade muskeln?
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#11
30 april 2021 kl 07:45
Gilla
Bild uppladdad av Thomas Abrahamsson
Här är bilden igen, vet inte om den är bättre nu?

I mitt fall va det mycket relaterat till inaktiv rumpa och övningar för den. Sen behöll vi som sagt några övningar där en viss smärta ändå triggades, även om det specifikt kanske va mer för ljumske.
Rakt fram/bak i CC så hade jag mer ont när jag stod på det dåliga benet och körde det friska (främst rakt fram) - så kör båda! Även om det tyvärr är skittråkigt och tar dubbla tiden...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.