Löpning Träning 13 inlägg 2204 visningar

Springer in i väggen... hjälp önskas

Malin N
1974 • Örebro
#1
22 juni 2009 - 13:10
Gilla
Försöker hålla regelbunden träning, kortare varat med längre pass. Varannat pass jag kör över 1 mil så går jag in i väggen. Jag klarar mig bra under tiden jag springer och klarar mig en stund hemma, duschar osv. Men ca 30 minuter efter hemkomst så går jag helt in i väggen och blir sängliggande med ont i huvudet, magsmärtor och kraftigt illamående. Jag hittar inga samband mellan tempo/vätska/sträckor/tid i veckan etc, utan samma sträcka och tid kan gå klockrent ena veckan, och andra veckan så däckar jag totalt. Det kan ta många timmar innan jag öht kan stå på benen efter en sån här sväng... Vad kan jag göra och vad är detta?
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#2
22 juni 2009 kl 13:12
Gilla
Äter du snabba kolhydrater direkt efteråt? Om inte, gör det.
Fredrik Sjögren
1974 • Mölndal
#3
22 juni 2009 kl 13:33
Gilla
Malin,

Jag har samma problem, men i något lindrigare form då jag bara får ordentlig huvudvärk. Har sökt en hel del på nätet efter information om träningsrelaterad huvudvärk, men allt jag hittat är att det finns ett konstaterat samband mellan träning och huvudvärk för en del personer men inte varför det uppkommer.

För min egen del så har problemet med huvudvärk minskat något med bättre kondition, jag har mer sällan huvudvärk nu jämfört med när jag började träna. Har annars provat det mesta med att dricka mycket vatten/sportdryck, äta före och efter träning, rejäl frukost med mycket fibrer, osv, utan någon effekt. För mig verkar det helt enkelt inte vara relaterat till mat/dryck eller uttorkning, utan bara en "feature" som jag råkar ha... Jag håller tummarna att ännu bättre kondition minskar huvudvärken. Kanske funkar det för dig också! :)
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
22 juni 2009 kl 14:01
Gilla
Håller med Staffan, lite snabba kolhydrater redan före duschen hjälper de flesta. Man behöver inte köpa dyra Gainomax Recovery, en banan och ett glas mjölk och gärna en kaviarmacka (det kan möjligen vara saltbrist) gör susen för mig. Och så får man dricka vatten eller juice eller lättöl osv tills man inte är törstig längre. Kan behöva fyllas på lite i taget, liksom med mat.
1971 • Nykvarn
#5
22 juni 2009 kl 14:11
Gilla
Malin, det ser inte ut i din träningsdagbok som om du ökat mängden eller längden på passen nyligen.

Jag tror det är kroppens sätt att reagera på ansträngning och det kan se olika ut för olika individer. Själv brukar min mage reagera efter mina längre pass som är över 30km, framförallt tydligt blir det på de långpass där jag håller ett högre tempo.

Jag har inget universal-recept mot detta (annat än att vänja kroppen vid dessa pass) men för mig är det viktigt att så snabbt som möjligt efter de här passen fylla på med snabb energi i form av mat för att på så sätt förkorta återhämtningstiden.
1978 • Västra Frölunda
#6
22 juni 2009 kl 14:20
Gilla
Jag upplever ungefär samma sak varje gång jag springer ett lopp men aldrig efter träning. Går in i en svacka ungefär en timme efter målgång. Jag äter och dricker alltid ordenligt så fort jag går i mål och fortsätter med det hela tiden trots att magen säger nej. Tre till fyra timmar efter målgång mår jag bra igen.
1943 • Täby
#7
22 juni 2009 kl 18:41
Gilla
Jag tycker symtomen med huvudvärkarna påminner om stressrelaterad migrän.
Malin N
1974 • Örebro
#8
22 juni 2009 kl 22:59
Gilla
Tack snälla ni för alla tips och inlägg. Skönt ändå att höra att det finns fler med liknande problem, (fast tråkigt för er förstås!) Och, ja, jag har även problem med migrän...

Ska inte ge upp, utan fortsätta och jobba på mer kondition. Dessutom är jag absolut dålig på att äta efteråt. Snabba kolhydrater är jag också jättedålig på, är verkligen inte sugen på att äta när jag kommit tillbaka, ska jobba på det. Synd att banan är så äckligt... =)
1965 • Torsås
#9
22 juni 2009 kl 23:18
Gilla
Jag tycker också att det här låter migrän-relaterat, kanske i kombination med att du tagit ut dig. Jag själv kan gå med migrän-symptom i flera dagar, som jag inte kopplar till ett kommande anfall förrän det bryter ut. Kan det vara så att du vid de tillfällen du mått dåligt efter träningen, egentligen skulle låtit bli att träna pga migränkänningar i mindre skala? Prova att blanda druvsocker i vattnet, dricka kaffe el cocacola, äta ngr russin och frukt överhuvudtaget. Unna dig vilan som faktiskt behövs i det läget - man vill ju fortsätta fungera resten av dagen och nästa också. Lycka till!
Ann-Sofie
1968 • Gräddö
#10
22 juni 2009 kl 23:45
Gilla
Hej! Vad tråkigt att träningen slår tillbaka på det här sättet. Det här kan hända mig också. Jag har svårt att se något uppenbart samband som tex vätskebrist, den tiden i månaden, sovit för lite eller nåt annat. Det jag dock kan sätta i samband med migrän efter träning är om jag snabbar mig på och duschar, äter nåt och "drar vidare", alltså inte går omkring och eftersvettas i lugn och ro, duschar och sen fortsätter dagen/kvällen helst hemma och i lugn och ro. Sen kan det också möjligen ha samband med för lågt blodsocker på grund av att jag ätit för lite, men det är ju ett resultat av stress så det kan lika gärna vara stressen som blodsockret. Stressrelaterad migrän utlöst av fysisk ansträngning är nog inte helt ovanligt och kroppens sätt att säga ifrån. Man får helt enkelt ta det lugnt, prova sig fram och göra det som funkar. Lycka till!
Robert Perrakoski
1980 • Stockholm
#11
23 juni 2009 kl 09:06
Gilla
Hej Malin!
Jag tror som sagt de flesta inte direkt är på topp efter ett långpass. Vad som karaktäriserar ett långpass är individuellt. Jag håller med tidigare kommentarer om kost och snabba kolhydrater. Själv har jag hittat en affär där Gainomax enbart kostar 13 kr/st! och köper alltid ett lager. Jag tror det går lite lättare att hälla i sig detta än att tugga i sig en banan, det verkar iaf som att du inte är sugen på att äta när du sprungit. Enligt denna studie (från Umeå Universitet, iof är Norrmejerier som ägern Gainomax delintressenter i studien): http://www.gainomax.com/studien/default_large.asp

så är kombinationen av snabba kolhydrater, proteiner och mineraler bäst för snabb återhämtning efter hård ansträngning. Det kan ju vara värt att testa iaf efter några av dina långpass. Lycka till!
Carl R
1974 • Nyköping
#12
23 juni 2009 kl 10:34
Gilla
Rostade mackor av vitt bröd och mjölk tycker jag är gott efter träningen. :)
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#13
23 juni 2009 kl 11:25
Gilla
För några år sedan fick jag vid upprepade tillfällen ansträngningsutlöst migrän vid nedvarvningen/stretchingen på tuffare jympapass. Det var väldigt uppenbart att det var migrän eftersom jag fick aura (Enda gångerna jag fått auror vid migrän)
Det försvann lika plötsligt som det kom, och jag har nu väldigt sällan migrän öht. Förr hade jag det ofta (innan jag började träna regelbundet). Så framtiden ser ljus ut om du hänger i ! Försök luska ut om det är nåt särskilt du gjort de gånger du får detta. Annars tycker jag verkligen att träning är rena undermedicinen mot det mesta, inkulsive migrän! Hang in there : ) !
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.