Löpning Träning 34 inlägg 2312 visningar

Varför behövs löpband på vintern?

Micke Svanström
1955 • Umeå
#1
2 februari 2010 - 00:02
Gilla 
Jag har sett en del inlägg om hur somliga börjar springa inomhus på löpband när kylan sätter in.....
För mej är det en otrolig kick att göra sin runda utomhus, även om temperaturen går ner mot -20, eller därunder (bor i Umeå=Norrland); det handlar faktiskt bara om rätt kläder och motivation (och, rätt kläder är inte lika med dyra kläder, ett antal tröjlager under en regnjacka funkar fin-fint).
Det är en fantastisk känsla när man kommer in efter rundan - och har besegrat vintern! Löpning handlar för mej om att vara ute - även på vintern!
(har själv fö provat löpband - dom är inte kul.... - springer hellre ute!)
< < < 1 2 > > >
Kristofer Hindersson
1975 • Norrtälje
#2
2 februari 2010 - 00:57
Gilla 
Dåligt underlag (Inte kul att springa när dom saltat vägarna så man får springa i värsta snömodden.) Sedan finns det rätt många som lider av någon form av astma och då är det ju knappast hälsosamt att springa ute i kylan. Sedan så må det vara en myt men jag upplever iaf. att -20 i Stockholmstrakten känns bra mycket råare än vid samma temperatur längre norrut. Regnjacka skulle jag aldrig ha på mig när jag springer, det måste vara det sämsta tänkbara plagget för löpning. :-O
Johannes Thornberg
1984 • helsingborg
#3
2 februari 2010 - 02:09
Gilla 
Visst är det skönt att springa ute, eller inte minst att komma in efter en uterunda, men det har sina nackdelar på vintern och då kan löpband fungera som komplement.

- Risk för halka eller att stuka foten kan väl motivera ett löpband.
- Minusgraderna gör att många skulle löpa stor risk för förkylning vid en frekvent löpning utomhus.
- Slitningar i knä och vader kan göra att hela vårsäsongen förstörs om man springer regelbundet på ett alltför dåligt underlag.

Men visst, har man en bra runda och inte har "lätt" för att skada sig är det självklart inget som slår en runda utomhus!
Su-San Oh
1972 • Saltsjö-Boo (Nacka)
#4
2 februari 2010 - 02:29 Redigerad 2 februari 2010 - 02:42
Gilla 
1) När snömodden ligger i 2 dm-högar och under finns förrädiska isfläckar, då är risken för skador stor. Då är löpband ett bra alternativ.

2) Det lilla jag har varit i olika delar av Sverige under vintertid så det är stor skillnad på +3 gr i Malmö, -10 gr i Stockholm och -20 gr i Sundsvall. Vid samma vindhastighet så var Malmö-råkylan värst. -20 gr i Sundsvall kändes inte ens kyligt. Kan förstå astmatiker och andra lung- eller hjärtsjuka som tränar inomhus vid kyla.

Jag har tur och är frisk, så jag kan jogga i -20 gr i Stockholmsområdet (helst på plogade vägar), för det är klart mer stimulerande än löpband. Träning som blir av är den bästa träningen, oavsett om den sker utomhus eller inte :) Su-San Oh

Redigering: stavfel.
1978 • Västra Frölunda
#5
2 februari 2010 - 06:41
Gilla 
Så länge man har balans nog att stå på benen och inte har astma eller liknande finns det bara fördelar med att springa i snön. Det är mycket stimulerande för kroppen att springa på ett så ojämnt och varierande underlag som en terrängrunda i snön erbjuder. Ibland får man runda en isfläck, ibland får man klättra lite och ibland får man sätta ner en hand.

Trots namnet finns inget samband mellan kyla och förkylning. Tvärtom, det är inne i värmen på gymet bacillerna frodas.

Det kanske går tyngre och långsammare än vanligt, men det har man igen sen när det blir barmark.

Slutligen kan man tänka lite på klimatet också. Löpband går på elenergi, helt i onödan.
1954 • Falun
#6
2 februari 2010 - 06:59
Gilla 
Löpband behövs om man vill köra fartträning och intervaller. Ska man bara ut och köra ett distanspass så går det ju bra utomhus i kyla eller snömodd, men inte om man vill ha kontrollerad fartträning.
Pål Nilsson
1976 • Höör
#7
2 februari 2010 - 07:39
Gilla 
Har man ambitionen att träna på att springa fort, så kan man glömma att springa ute i vinterväglag. Men visst - vanliga distans- och långpass kan man lika gärna (eller hellre) göra utomhus.
1962 • Sundbyberg
#8
2 februari 2010 - 07:47
Gilla 
Förstår inte varför man måste välja?

Löpbandet är ett bra alternativ när vinterföret är allt för besvärligt. Eller när man är skadad och det sliter på kroppen med ett "ojämnt" löpsteg. Men också för att träna intervaller och jämna fartpass är löpbandet ett bra alternativ.

Att springa utomhus är väl vad de flesta vill och längtar efter... Fördelarna med detta behöver väl knappast nämnas?

Själv har jag valt att springa på löpband den här vintern för att vara riktigt sugen att komma ut till våren... Men några längre distanspass blir det ju där ute i "verkligheten" ändå. Svårt att låta bli :)

Min träning på löpband:
http://janne.netzorz.se

Benny Ek-Williamsson
1975 • Göteborg
#9
2 februari 2010 - 09:33
Gilla 
Jag tärnar intervaller i kylan, i snö och isigt underlag (har broddar). Hittils har jag inte upplevt att det gått värst mycket långsammare. Jo när det är mycket snö, men då är det ju betydligt jobbigare som borde ge andra positiva effekter. Men visst skulle jag akta mig för intervaller när det går under -10 och mer än det, men det är inte så ofta i göteborg. Och då är det främst för att det känns jobbigt i lungorna.

Och vad gäller förkylningar så är det 1000 gånger bättre att vara ute. Personligen ser jag ingen vinst med löpband och kommer inte att använda mig av det. Jag tar det aningen lugnare på vintern och kör hårdare på vår-sommar-höst.

Men de som har behovet av löpband pga av bekvämligheter, sjukdomar eller vad det nu må vara så är det ju bättre än att sitta still så kör hårt!
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#10
2 februari 2010 - 10:45
Gilla 
Jag trodde vi hade avslutat diskussionen om att det är skillnad på -20 grader i Norrland och övriga delar av landet. Det är nämligen ingen skillnad! Vinden är i princip det enda som påverkar.
Agne Ek
1948 • Bergsjö
#11
2 februari 2010 - 11:55
Gilla 
Det är olika förutsättningar för alla som vill röra på sig. Bor man inne i Stan , så är det nämast till o gå på ett Gym , och träffa lite likasinnade o få en pratstund med likasinnade.
Så att både kroppen och hjärnan får stimulerande motion. Ett aber är nog det torra dammet som man drar i sig , och alltid är det någon som sitter och hackkar och hostar av damm och förkylning.

En eller flera likasinnade kompisar i närheten , som det går få med på en tur skapar säkerhet för att inte bli utsatt för obehagligheter. Alltid passar tiderna för någon kompis , vid olika träningsmöjligheter.

Har två par superunderställ + vindtät framsida på tightsen och jackan då jag är ute , när det är mellan 15-20 grader kallt.
Lite insmörjning av fötterna vid påklädningen , och stretchning sedan kroppen fått upp arbetstemperaturen efter 5-600 meter gör underverk.

Det beror även till stor del vilken inställning man har , till löpturen och vädret hur mycket man fryser. Har man inställningen på att det skall bli en skön avstressande och trevlig motionstur , då känns temperaturen helt annorlunda ut än om det är ett pass som man MÅSTE ut på.
.
Dom blöta kläderna skall av så fort som möjligt efter turen,om man inte har duschmöjligheter. På med torrt på överkroppen , där svetten bryter fram som mest.
Benny Ek-Williamsson
1975 • Göteborg
#12
2 februari 2010 - 13:28
Gilla 
vad gäller kylan: Forskningen säger en sak som är byggt på maskiner som mäter. Verkligheten ser annorlunda ut när människor säger vad de känner och upplever.
Alltså blir slutsatsen för mig att lyssna på vad erfarenheten från människor säger då jag är av samma art!
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#13
2 februari 2010 - 14:31
Gilla 
Att basera beslut etc. på "känslomässiga" grunder (baserat på ett antal okända personers "tyckande") istället för på forskningsresultat låter faktiskt helt befängt.
1962 • Sundbyberg
#14
2 februari 2010 - 15:48
Gilla 
Varför gnäller så många som springer ute på "löpbandslöpare"?
Har aldrig hört någon gnälla åt andra hållet... Och är dessa mindre smarta löpare ok sen när de kommer ut till våren igen, eller är de bara halva löpare?

Har själv en del erfarenhet av att både springa ute och inne på vintrarna.
Och jag har varit bättre tränad och snabbare de åren jag kört löpband. Det är ingen expert eller forskning som sagt detta?
Många jag känner vill bara springa ute, vissa varierar beroende på väder, andra kör bara löpband.... Vad är problemet?

Pratade med en kille på gymmet som sprungit över 20 maratonlopp med PB på 2:41 och han sa att han hittat rätt sen han startade med löpband på vinterhalvåret. Han tycker att han får bättre kvalitet på intervaller mm.
Talade om för honom att någon här iaf. kunde hålla med om att det var bättre att springa på löpband än att sitta still... :) Han skrattade till lite ansträngt.

Låt alla välja sin egen väg till träning och välbefinnande!
Och dödskallemärk allt gnäll!

Fortsätter med det som fungerar bäst för mig. Hoppas att alla andra också gör det! Oavsett om det är ute, inne, asfalt, grus, terräng, bana....
http://janne.netzorz.se

Kristofer Hindersson
1975 • Norrtälje
#15
2 februari 2010 - 16:04
Gilla 
Johnny Bråttom skrev:Att basera beslut etc. på "känslomässiga" grunder (baserat på ett antal okända personers "tyckande") istället för på forskningsresultat låter faktiskt helt befängt.

Vet inte om det är så mycket bättre att utgå från en artikel i aftonbladet baserad på utsagor från "klimatkrigaren" Pär Holmström... Var på en föreläsning som hölls av denna domedagsprofet för ett par år sedan där han bl.a. talade om att vi inte längre skulle få uppleva någon mer äkta vinter p.g.a. växthuseffekten.
Åsa O
1978 • Stockholm
#16
2 februari 2010 - 16:35
Gilla 
Det är klart att löpband inte "behövs". Lika lite som man BEHÖVER 3 par olika tävlingslöparskor, speciella strumpor, tights med specialskärning och kompressionsfunktion, DYRA puls/GPS klockor mm. Allt handlar väl om att det finns prylar för att tillgodose alla människors olika önskemål för ett skönt och givande träningspass. Låt folk jogga, springa etc där de vill och hur de vill (inom lagens gränser) eller är det störande för 100% utomhuslöpare att vissa väljer att göra en del eller alla sina vinterpass på löpband?
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#17
2 februari 2010 - 16:59
Gilla 
Bryr man sig om vad nån annan tycker om var/hur/när man springer så är man illa ute. Lika illa om man måste bry sig om var/när och hur andra springer. Fattar inte grejen.
Dödskallemärk besserwissrar.
1962 • Sundbyberg
#18
2 februari 2010 - 17:32
Gilla 
Nu håller vi varandra i händerna och sjunger We Shall Overcome... ;)
Lina Ekeroth
1987 • Örebro
#19
2 februari 2010 - 20:30
Gilla 
Det kanske är lite OT men angående upplevd kyla: är det -10 grader så är det, oavsett var man geografiskt befinner sig. Däremot kan ju luftfuktigheten variera och iaf för mig brukar det snarare än temperaturen vara avgörande för hur mycket jag fryser.
Karin
1983 • Stockholm
#20
2 februari 2010 - 21:44
Gilla 
Löpband är inget måste för mig, jag älskar att springa ute, men på mitt gym kan jag kombinera t.ex. löpband med core, kettlebells etc och det är mycket värt. Det är enklare än att dela upp min träning i flera pass med klädbyten mellan osv. Jag har under senaste året känt att jag haft svårt att kombinera alla de träningsformer jag vill hålla på med, men nu med mitt nya gymkort så kan jag faktiskt göra det. Löpbandet kan också hjälpa mig att vänja mig vid hastigheter som jag annars inte springer i. Samt att jag aldrig behöver fundera på hur väglaget ser ut (är det plogat? är det sandat? är det moddigt? är det isigt?) eller mycket/lite jag måste klä på mig när jag springer inomhus eftersom underlaget är detsamma och temperaturen i det närmaste konstant.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.