Det här med tider - ett inlägg som egentligen inte behöver skrivas

Löpning är som bekant extremt mätbart. Vi springer en sträcka och mäter nästan alltid tiden det tar att förflytta sig, och jag har genom åren som löpare läst mycket i sociala medier om "tidshets" att det stressar en del motionärer, kanske ännu mer för några år sedan från vissa influencerkonton men fortfarande idag ser jag inlägg på samma tema.

Jag är den första att erkänna att jag är en tidsfokuserad och prestationsinriktad löpare som vill springa så snabbt jag kan. Det är inte hela min löparidentitet, men en ganska stor del av den. Men och det här är viktigt, främst fokuserar jag på mina egna tider. Visst har jag funderat och ältat min försämring de senaste åren här och och i samtal med andra och självklart jämför jag också med andras tider men, och det här är viktigt igen, då jämför jag med löpare jag känner och som tränar ungefär som jag gör. Löpare jag både känner till hur de tränar och hur mycket de tränar, eftersom all annan jämförelse i princip är meningslös. 

Visst tycker många jag är en duktig löpare, familj, vänner, kollegor etc men då jämför de med sig själva eller med någon slags genomsnittlig man 50+ och den genomsnittliga femtioåriga mannen springer tyvärr inte så mycket och inte heller så bra. 

Just en kollega sa efter Stockholm Maraton i fjol: "Jag skröt om dig i helgen". Hon hade varit på en familjesammankomst där någon klart yngre än jag också sprungit Stockholm Maraton på en tid omkring 4,5 timmar och då berättade min kollega att hon har en kollega på jobbet som är 50+ och som sprang maran på 3:13, vilket sällskapet då blivit imponerade av. Ungefär så. 

Denna typ av jämförelser saknar värde. De vet inget om mig och jag inget om dem, de vet inte om att jag sprungit sedan 2007 och jag vet inte hur länge personen som sprang på 4,5 timmar har sprungit. Ingenting om bakgrund, hälsa, skadehistorik, familje-och arbetssituation, förutsättningar för att träna och så vidare. Därmed blir det också helt ointressant att jämföra och det här tycker jag lätt förbises i diskussionen om "tids-och prestationshets". 

Vi kan ta två ytterligheter. "Anna" är 25 år, student, ensamstående utan andra fritidsintressen eller andra engagemang och kommer ifrån en aktiv idrottsfamilj och började träna fotboll, orientering och senare friidrott som ung och har tränat löpning seriöst de senaste sex åren. Hon tränar med en klubb, har egen tränare och har förbättrat sig på milen från 38 till låga 35 minuter de senaste fyra åren, och vill nu ta nästa steg och öka träningen gradvis upp till tolv mil i veckan med sikte på att så småningom bli elitlöpare.

"Erik" är 47 år, har tre barn och heltidsjobb, partner som veckopendlar, sjuka föräldrar, är handbollstränare i barnens lag och ordförande i bostadsrättföreningen. Han är nöjd med att komma ut och springa trettio minuter ett par gånger i veckan och springer då helst där det inte är så mycket människor i rörelse då han tycker att han är så "långsam". 

Skulle Erik och Anna träffas i något sammanhang och börja prata löpning eller mot förmodan vara med i samma löpargrupp på sociala medier finns det exakt noll anledningar för Erik att jämföra sig med Anna. Det här är en ren självklarhet och att sparka in en dörr som står vidöppen, men återigen, det här perspektivet verkar saknas hos dem som säger sig bli stressade av tider och som utan att reflektera jämför tider och prestationer rakt av utan att fundera på vad som ligger bakom.

Sedan finns det såklart dem som tränar mycket varav en del vill bli snabbare löpare utan att ändå lyckas och då jämför sig med andra och känner sig "misslyckade". Det går såklart inte att säga generellt varför dessa löpare inte blir snabbare, kanske är det för ensidig eller för lätt träning, kanske för mycket och för hård träning så kroppen inte orkar ta till sig den. Kanske saknas det förutsättningar för att springa snabbare på något plan men oavsett så önskar jag att att dessa löpare kunde sluta jämföra sig med andra och vara nöjda med att de gör sitt bästa. Vad klockan än visar så investerar de i sin hälsa genom att springa och de springer fortfarande mycket snabbare än alla dem som inte springer alls. 

10 kommentarer till inlägget

Anna
1982 • Jämtland
#1
9 juni 2025 - 16:28
Viktig reflektion! Jag tror också att många slutar innan löpningen ens har fått en ärlig chans eftersom de jämför sig.

Och klockorna som mäter allt och som "alla" har på armen gör det nog inte bättre heller...
Monica Carlsson
1971 • Partille
#2
9 juni 2025 - 19:09
Känner mig typ som "Erika, 54".
Senast idag fick jag ge mitt patentsvar på frågan "Aha, springer, tycker du om att springa?"
"Nej, egentligen inte, men jag tycker om att ha sprungit!", för det är en bra sammanfattning av vilka positiva effekter jag får efter en runda, som jag kan starta utan alltför mycket planering, direkt från min ytterdörr oftast.
Inte dumt! Jämför med en cykel runda, där man måste lägga ganska mycket mer tid för samma känsla och flow, tycker jag.

Om jag rör mig så snabbt att vissa moment är ingen fot i marken, så springer jag ju per definition (om jag inte bara hoppar...)! Good enough!
Maria Olsson
1973 • Kristianstad
#3
9 juni 2025 - 20:41
Som vanligt mycket trevlig läsning!
Jag tror att mycket också sitter i huvudet, om man vet sitt mål och verkligen innerst inne vill vara snabb.
Och även de ärftliga förutsättningarna.
Kan ge mig själv som exempel 50+ kvinna, 2 vuxna barn, många sjukdomar och psykisk ohälsa i släkten jobbar 5-skift inom metallindustrin.
Ändå lyckas jag presterar ganska hyfsat, iallafall om jag inte börjar jämföra med hur jag sprang för 10 år sedan. Men saken är den, jag vill verkligen vara snabb och jag älskar att springa det är min terapi. En morgon då jag jobbar förmiddag stiger jag upp 02:30 för att få min runda. Går jag av efter en natt så springer jag innan jag lägger mig, men det är för att jag verkligen vill och lever för att springa och för att min kropp klarar det.
Vi har alla olika mål och olika förutsättningar precis som du skriver!
1971 • Nykvarn
#4
10 juni 2025 - 08:56
Det tror jag också Anna, att många är otåliga och slutar innan det börjar ge resultat, allt ska gå så snabbt nu, det tror jag att jag skrivit om tidigare. Jag har valt att t ex inte sova med min klocka, delvis av den anledningen. Jag tycker den är för stor och stör men också för att jag inte vill ha data på HRV, hur jag sovit med mera, det känner jag själv och jag vill inte låta mig styras av vad klockan säger.

Det där svaret gillar jag Monica! :) Och, jag cykling är klart mer ineffektivt som träningsform, och krångligare och dyrare.

Stort tack Maria, visst är det så att mycket sitter i huvudet! Att gå upp 02:30 för att springa, det är en annan nivå av hårdhet :) och att jobba och stå åtta timmar på ett hårt industrigolv, kanske i hårda, obekväma skyddsskor, det gör inte underverk för benen kan jag tänka mig!?
1971 • Nykvarn
#5
10 juni 2025 - 08:57
En löparkompis till mig som finns här på forumet brukar skriva att "Löpning är enkelt men inte lätt" och det är ett fantastiskt uttryck, för det stämmer så. egentligen är det bara att luta sig lite framåt och sätta ena foten framför den andra, men att fortsätta, i ur och skur, år ut och år in, när det tar emot, när det går långsamt, att inte tappa motivationen och att hålla sig skadefri, det är verkligen inte lätt.
Anna
1982 • Jämtland
#6
10 juni 2025 - 09:23
Oh, två fina citat i en och samma tråd. Tack Monica och Staffan!

De flesta rundor tycker jag ju om att springa, men visst springer jag också regelbundet för att det kommer kännas bra i kropp och själ efteråt! Det är verkligen inte lätt att ta sig över tröskeln alltid, för att inte tala om (förebyggande) styrketräning och annat tjafs man tydligen behöver syssla med för att förhoppningsvis minska skaderisken 😅

Jag har sovit med min klocka nu i några månader (man vänjer sig vid klumpigheten), och jag har faktiskt lärt mig en del. Bl.a. om min menscykel, eftersom den återspeglas tydligt i både vilopuls och HRV, samt även vilka (o)vanor som påverkar sömnen positivt och negativt. Sedan får inte klockan bestämma hur jag mår och hur sömnen defacto har varit. 😉 Däremot kan jag kika lite extra på datan om natten har varit ovanligt bra eller ovanligt dålig...
Maria Olsson
1973 • Kristianstad
#7
10 juni 2025 - 21:07
Helt rätt Staffan! Ett industrigolv och arbetsskor är inte optimalt om man vill vara snabb! Men det blir en enorm lättnad när man tar av sig tunga skor med stålhättor och stoppar ner fötterna i ett par lättviktsskor!
1984 • Falun
#8
11 juni 2025 - 07:56
Det går trender i allt. Om folk hela tiden matas med att det är hemskt att träna för att utvecklas och prestera tider börjar väl många känna så till slut.

Nu börjar det redan i skolan. Det är fult att tävla och livsfarligt att förlora. Särskilt inom idrott. Varför kan man inte lära ut tävlingsmomentet och samtidigt visa att det inte är blodigt allvar? Ibland vinner man, oftast förlorar man.

Dom flesta jag känner är trots allt tävlingsinriktade när man skrapar lite på ytan. Men jag är medveten om att motsatsen finns. Jag bor med en sån =)
1971 • Nykvarn
#9
12 juni 2025 - 10:15
Bra citat där Anna!

Det kan jag förstå Maria!

Haha, "jag bor med en sådan", anden :) Ja, det där är en aspekt. Jag tror inte det finns någon som springer som INTE vill förbättra sig över tid, om det inte gäller att springa på en snabbare tid så vill man nog att man ska vara bekväm och att det ska kännas lättare i det tempot man brukar springa i. Som jag skriver i inledningen, jag är prestationsdriven och springer för att prestera men inte enbart, jag springer också för egen tid, avkoppling och stressreduktion och båda delarna är beroende av varandra och lika viktiga över tid. Lika lite som jag alltid vill prestera och pressa mig, lika lite vill jag alltid springa lugnt i naturen. Det ena blir för tufft i längden, det andra för långtråkigt i längden men tillsammans så berikar delarna varandra.
1984 • Falun
#10
14 juni 2025 - 22:46
Ja det är väl ungefär så jag ser på det själv
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.