Löpning Avancerad träning 55 inlägg 25698 visningar

snus och träning

1971 • mora
#1
22 mars 2010 - 23:34
Gilla
Tjena!!

Jag skulle vilja veta om någon har nån erfarenhet om att löpningen försämras om man snusar. Själv snusar jag i perioder. Nu har jag snusat två veckor. En dosa har väl räckt en vecka.

Brukar hålla igång med nån form av konditionsträning, skidor eller löpning. Under februari månad hade jag dock ett uppehåll, bröt handen å blev nog en aning deprimerad för att jag inte kunda starta i vasaloppet.

Nu har jag kommit igång och startat med MAF träning. Jag tycker mej ha haft svårare att hålla nere pulsen under snusperioden och har ej förbättrat mej under sista 2 veckorna. Frågan är om det är snuset som är boven?

Jag hoppas att kunna hålla mej snusfri ett par veckor och se om jag återigen förbättras. Återkommer med rapport om det.....Skulle vara intressant om någon har nån erfarenhet på området.

/erik
< < < 1 2 3 > > >
1971 • Fjugesta
#2
23 mars 2010 kl 00:12
Gilla
har snusat i 25 år..är definitivt ingen elitlöpare men har stadigt gjort bättre resultat sas i det "tysta"...snusning eller ej gör ingen avsevärd skillnad vad gäller kondition iaf(måhända ökar pulsen något men det beror väl på hur stor prilla du tar haha) men det är ju givetvis bättre om man INTE snusar..själv snusar jag som sagt o efter varje långpass (20kmeller mer) tar jag en eller två starköl..mår bra av det , funkar för mig..Det bör tillägas att jag def inte är någon renlevnadsmänniska;) Lycka till!!
Lucas Bååth
1988 • Ånge
#3
23 mars 2010 kl 01:30
Gilla
Det beror helt på vad man vill ha ut av träningen, personligen så skulle jag ha skippat både snus och alkohol för att kunna utvecklas så mycket jag bara kan. Däremot så är jag tobak och alkoholfri sedan tidigare, så jag lägger just ingen värdering i det alls så för mig blir valet väldigt lätt och svartvitt.

Men det jag tänker spontant är att avväg hur mycket snusen och övriga saker som håller tillbaka utvecklingen betyder för dig och väg det positiva mot det negativa. Upplever du att snusen berikar ditt liv så pass mycket så att det är värt att offra en eventuell utveckling inom löpning på grund av den, fortsätt snusa helt enkelt. Men vill du få fram ditt bästa jag oavsett vad så skulle iallafall jag rekommendera att du lägger ned snusen. Men ska jag vara ärlig så tror jag inte att en dosa/vecka påverkar särskilt mycket, men det är nog ändå bättre att skippa.
2006 • Alingsås
#4
23 mars 2010 kl 06:47
Gilla
har också slutat med nikotin. som sagt nikotin är inte hälsosamt.
Johan K
1974 • ÖREBRO
#5
23 mars 2010 kl 08:31
Gilla
Personligen tror jag att kroppen anpassar sig efter det den utsätts för, även vad gäller snus. Att snuset skulle ge positiva effekter har jag väldigt svårt att tro på, däremot tror jag att om man är en inbiten snusare (som jag är tyvärr) så påverkas man mindre negativt vid träning då kroppen redan är van att ta hand om nikotinet den utsätts för, dvs pulsen går inte upp på samma sätt som en som inte snusar frekvent. Är man mer ovan till nikotin går pulsen upp när man tillför det. Tilläggas kan att jag själv avstår från snus någon timma innan jag tränar och försöker dra ut på tiden efter passet innan jag lägger in en ny.

Mitt tips till dig Erik är att skippa snuset helt, även om en dosa per vecka inte är någonting. Detta om du vill förbättra din träning. Och nyttjar du inte mer än den kvantiteten har jag svårt att föreställa mig att det skulle vara svårt att sluta.

Jag har försökt sluta flera gånger och går bet varenda gång, trots att jag har höga (motions)ambitioner vad gäller mitt springande.
1984 • Torslanda
#6
23 mars 2010 kl 08:53
Gilla
1981 • Göteborg
#7
23 mars 2010 kl 11:34
Gilla
La med snus för 4 år sedan och tränat men inte blivit bättre- Ha snusat i 3- 4 månader, måste till en förändring i träningen :-) Är oerhört tveksam om snus försämrar löpningen, trodde det men min kropp har inte blivit bätre.

Idag känner jag mig precis lika bra tränad om inte bättre än när jag var snusfri
Triax runner
1976 • Stockholm
#8
23 mars 2010 kl 11:59
Gilla
Som flera har varit inne på så lär ju snus inte ha några positiva effekter för löpningen, förutom att det smakar gott efter en löprunda :) Ur ett löparperspektiv tror jag inte att det ger några negativa konsekvenser alls, möjligen minimala. Har dock märkt själv att jag blir sämre om jag snusat den närmaste timman före passet vilken är logiskt då nikotinet drar ihop blodkärlen temporärt.

Kjell Erik Ståhl gjorde 2:10 på marathon trots att han snusar så jag köper inte riktigt att det skulle ha negativ effekt på löpningen. Visst kan någon hävda att han kanske skulle sprungit ännu fortare men 2:10 är väl rätt hyggligt ;)
1972 • Ljungskile
#9
23 mars 2010 kl 12:49
Gilla
Har snusat till och från sedan jag var 15 (snart 38) och jag tycker inte det är någon större skillnad, visst vore det bättre utan, men snusar jag inte så tar jag till ciggen istället och den är farlig!
Claes Isaksson
1957 • Vårgårda
#10
23 mars 2010 kl 20:12
Gilla
Hej jag har susa i 30 år och jag har aldrig märkt att konditionen blivit sämre. Fast det går inte att springa med snus. Jag brukar tänka så här när jag springer, nu har jag kämpat bra nu skall jag belöna mej med en pris. Då mår jag bra.
Sven Andersson
1974 • Sparsör
#11
30 mars 2010 kl 16:34
Gilla
Hur är det med Nikotinfritt snus då? Typ Onico eller "Kick Up"?
Har själv snusat med lagt av. Problemet är väl att mitt sötsug blivit helt galet. Så funderar starkt på att testa dessa produkter. Nån som har erfarenhet av dom?
Björn Anundsson
1980 • Falun
#12
30 mars 2010 kl 17:38
Gilla
Jag snusar oxå, jag har snus inne även vid starten av mina pass och spottar den efter några kilometer. Tror inte det har varken positiva eller negativa effekter på träningen.

Men jag ger givetvis rådet till alla som frågar om nikotin, skippa skiten det är dyrt och onödigt. Sen smakar det fan ingenting heller när du har en snus inne alla vakna minuter du har. Även om du bara snusar en dosa i veckan nu så kommer det gradvis att ökas vare sig du vill eller inte om du fortsätter.

Sven: Jag har hållt uppe med hjälp av Onico en gång, men det smakar inte som snus och känns inte som snus. Men var ändå ett bra substitut för mig, då sötsuget blev enormt och det stoppade Onico. Använde Onico i en nmånad kanske, sen var jag snusfri i ett år.. tanklöst att börja igen.
JL75
1975 • Stockholm
#13
30 mars 2010 kl 18:34
Gilla
Jag blev "beroende" av onico... Tog ett år efter jag slutat med riktigt snus innan jag kunde sluta med onico med. Vanans makt runt hanteringen av dosan, prillan och att ha nåt under läppen var precis lika starkt (eller kanske starkare, till o med) än det fysiska beroendet av nikotin. Tror det är bättre att gå cold turkey.
Fredrik Rönn
1968 • Umeå
#14
30 mars 2010 kl 22:00
Gilla
Min erfarenhet är att frånvaron av snus sänker arbetspulsen med ca 10 och vilopulsen med ca 8. Jag snusar lite på helgerna nuförtiden till skillnad från ett år sedan då det var till vardags. Men, jag upplever egentligen inte att jag orkar särskilt mycket mer, då man stumnar lokalt precis som förut när mjölksyran kommer. Det känns på sätt och vis som om pulsmätaren bara visar andra siffror. Kanske...
1971 • mora
#15
13 april 2010 kl 15:51
Gilla
Skulle bara meddela att de gick åt helvete me å försöka sluta snusa :), men jag har förbättrat min kondition de sista veckorna så jag snusar vidare :) Tack för intressanta kommentarer. /Erik

Ps. Jag kan konstatera att vilopulsen går upp vid snusning, åtminstone för mej. Precis som för dej, Fredrik. Typ ca 8slag.
Frida
1986 • Sollentuna
#16
13 april 2010 kl 17:51
Gilla
Det är känt att akut exponering för snus ger en ökning i hjärtfrekvens (upp till 10 -20 slag/min) och blodtryck (5 -10 mm Hg) vilket är en konsekvens av nikotinets påverkan på det sympatiska nervsystemet.

Hej och hå.

Nu ska jag skriva färdigt min uppsats om snusets effekter på aerob metabolism, arbetsekonomi och prestationsförmåga så jag kan prångla ut min master in sport science.... Återkommer med sammanfattning av resultaten, om jag kommer ihåg... ;)
Christian Davidsson
1961 • Dalby
#17
13 april 2010 kl 18:10
Gilla
Usch, men skönt på långturen - Onico+ med Ginseng o Guarana (ca 5mg koffein/prilla)...
1971 • mora
#18
13 april 2010 kl 18:17
Gilla
Dä vore jävlit sköj å få kika på din uppsats, Frida! Hoppas du kommer ihåg det :)
Lycka till me skrivandet...själv är ja så jävla dåli på å skriva..;) har en del å skriva själv men de går inte så jättebra ;)
/erik
Fredrik Rönn
1968 • Umeå
#19
13 april 2010 kl 19:48
Gilla
Ja, det vore faktiskt intressant. Synnerligen, om du tittat på effekterna och den tid det tar för att det skall "gå ur kroppen" etc. Och även om det finns skillnader mellan olika dagar efter ett stopp.
Får man kanske kika lite när den är klar?
Lycka till.
1972 • Sjöbo
#20
6 augusti 2010 kl 15:22
Gilla
Saknar svaret på ytterligare en fråga som berör nikotin och träning. Har slutat röka och snusa sen ett bra tag tillbaka och det senaste året har jag inte använt något av det öht. Däremot tuggar jag mycket nikotintuggummi. Jag har precis som det påpekats här märkt att jag har en högre vilopuls. Vad jag däremot undrar är pulsen så att säga flyttar upp ett hack gällande alla områden. Jag är född 72 och hade vid mitt senaste maxtest 197 i maxpuls, vilket jag tycker ligger ganska högt. Är det så att även maxpulsen ökar till följd av nikotinanvändning?
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.