Löpning Skador & Rehab 38 inlägg 4993 visningar

Aj aj! Hälsenan...

Jacob Ryder
1986 • Lerum
#1
17 maj 2010 - 08:53
Gilla
Haltar fram idag då det smärtar enormt i hälsenan när jag skjuter ifrån med vänterfoten.

Har varit öm efter träning den senaste tiden men efter gårdagens runda känns det inte alls bra. Gjorde ont när jag sprang men dum som jag var så bet jag ihop.

har två frågor som kanske någon vänlig själ kan svara på?

Varför får jag ont i hälsenan när jag löper? Överbelastning?

Vad att göra nu? Endast vila?

Skall springa varvet på lördag och är lite orolig,....
< < < 1 2 > > >
Peter Nilsson
1967 • Växjö / Torne
#21
13 juli 2010 kl 16:32
Gilla
Mattis:
Jag hade problem under nästan två år. Jag gjorde tåhävningar, strecha etc och resultatet var inte något vidare.
För ca två månader sedan kompletterade jag med att kyla med kylpåse och det har successivt blivit mycket bättre. Jag vet inte vad det är som hjälper men en teori är att kylan krymper blodkärlen, sedan vid återuppvärming strömmar "nytt" blod till och hjälper läkprocessen.
I början gjorde det ganska ont när jag kylde ca 10 min och när jag tog bort kylan smärtade det. Nu känner jag inte av detta på samma sätt.

1967 • Laxå
#22
14 juli 2010 kl 03:50
Gilla
Jag har gjort som alla andra, d v s tåhävningar. Men i stället för att göra flera hundra tåhävningar om dagen, så hängde jag på mig vikter allteftersom vaderna blev starkare. 25 kg på ryggen i trappa med ett ben 25 x 3 på varje ben var lagom. Det får göra ont! Skaffade mig dessutom skor med stabilare hälkappor. Har aldrig haft problem efter det.... Det finns någon avhandling om rehabilitering med hjälp av tåhävningar som var väldigt intressant, kommer inte ihåg var den fanns, så Googla på. Även tryck/stötvågsbehandling ska tydligen vara synnerligen effektivt mot hälseneproblem. Har själv provat stötvåg ca 15 ggr mot löparknä (utan framgång iofs), och det var enormt dyra och smärtsamma upplevelser, skulle föredra tåhävningar isf. Good Luck!
1966 • Huddinge
#23
14 juli 2010 kl 07:30
Gilla
Har ni med hälseneproblem fått göra återkommande uppehåll i er träning? Bra tips med isen. Jag spolar också benen, vaderna med kallvatten efter träning och det gör att jag får mindre träningsvärk.
Åsa
1983 • Fagersta
#24
14 juli 2010 kl 09:29
Gilla
Negativa tåhäv, gå upp med båda och gå ner med ena. Sakta! Den övningen hjälpte mig hur bra som helst. oftast är olika start i benen, så det är inte fel att köra ena sidan åt gången.
Ett annat knep. Telefonbokskatalogen, den tjocka varianten. Upp med båda ner med ena, sakta, upprepa 15ggr på vardera.
Det är inte fel att massera. Ökar du cirkulationen, "läker" det snabbare.

*peppar, peppar* men har inte behövt vila för hälsenan...
1960 • Örsås
#25
26 juli 2010 kl 13:23
Gilla
Har inte haft träningslust sedan Varvet, åkte nyligen till Lissabon och gick runt där dagligen i en vecka. Fick ont i hälsenorna, men tänkte att det går över när jag kommer hem.
Kom hem onsdag kväll. På lördagen kändes det OK och träningslusten hade återkommit. Kände lite lätt obehag i höger hälsena under löpningen som var kort, bara 3,5 i lugnt tempo på nästan platt runda efter rejäl uppvärmning inne.
När jag svalnat gjorde det ont. Det gör fortfarande ont i dag, måndag, när jag går. I vila gör det inte ont, men det känns ett svagt obehag.
Hur länge ska jag vänta med att springa medan jag gör negativa tåhävningar och kyler? Det gör ont att göra dem, men det verkar vara OK enligt andra i tråden att det gör ont.
Har jag börjat för tidigt med tåhävningarna?
Kan jag promenera? Cykla med pedalen i hålfoten är tekniskt omöjligt om sadeln är rätt inställd. Funderar på att simma...
Lotta Hedberg
1975 • Stockholm
#26
7 augusti 2010 kl 14:02
Gilla
Min naprapat sa att det är skillnad på hur mycket tåhävningar hjälper beroende på var på hälsenan man har ont. Om man har ont i övre delen av hälsenan är excentriska tåhävningar mycket effektivt, om man däremot har ont nere vid senans fäste (som jag) så hjälper tåhävningarna bara för ca 4 %.
1964 • Ekhagen
#27
7 augusti 2010 kl 15:24
Gilla
Rekommenderade naprapaten nån annan rehab istället?
Lotta Hedberg
1975 • Stockholm
#28
7 augusti 2010 kl 18:51
Gilla
Han rekommenderade stötsvågsbehandling, som är deras specialitet. Men lite konstigt var det att han inte rekommenderade mig träningsuppehåll. Detta berodde nog på att jag inledningsvis gick dit för hälsporre, som jag just blivit kvitt tack vare stötvågsbehandlingen. Men konstigt nog drog jag på mig hälsenan istället, verkar det som... Och eftersom det var i inledningsskedet med senan tror jag han tyckte att jag ändå skulle köra på med lite lätt jogging. Men höra av mig om det blev sämre.
1960 • Torslanda
#29
7 augusti 2010 kl 23:25
Gilla
Försök att undvika asfalt så mycket som möjligt vid löpträning.
Påfrestning är mycket större för hälsenan på stumpt under lag.
Cement är ändå värre men det är ju inte lika vanligt.
Fick själv jätte ont i båda hälsenerna eftar ha sprungit 13 km på asfat två veckor innan GBG-varvet.
Chansade och kom runt.
Men inte mycket mer än så.
Är nu igång igen efter 2 månaders vila o lätt rehab.
Är nu mera ganska noga med att välja under lag när jag löptränar.
Acke5
1959 • Göteborg
#30
27 februari 2013 kl 21:54
Gilla
"Bump"
#26 " Om man har ont i övre delen av hälsenan är excentriska tåhävningar mycket effektivt, om man däremot har ont nere vid senans fäste (som jag) så hjälper tåhävningarna bara för ca 4 %."

Jag har lite ont i ena hälsenans nedre del och när jag har sökt på detta så verkar det rekommenderas excentriska tåhävningar; men det skall tydligen inte göras i trappa, så att hälen hänger ned, utan på plant golv. Kanske därför bara 4% bli hjälpta?

Är det någon som har annan information?
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#31
27 februari 2013 kl 21:58
Gilla
Acke5: Jag har haft liknande problem under en tid och det som funkar för mig är damasker/gaiters samt raggsockar på direkt efter passet. Kylan är det som triggar mitt onda (som kommer dagen efter om jag skippar ovanstående).
Niklas Moberg
1983 • göteborg
#32
5 mars 2013 kl 14:04
Gilla
Acke5, jag har liknande problem. Tror kyla + för hög fart triggade mitt. Efter några veckor av "egen hjälp" gick jag hit http://www.napraidrott.se/ (såg att du också bor i göteborg).
De konstaterade att det är en lite museklbristning och gav mig en slags massage med någon "lufttryckspistol" (garanterat inte facktermen). Gjorde ont som helvete men kändes bra efteråt. Ska tillbaka om några dagar för nästa behandling.

Kanske något för dig också? Värt att kolla upp iaf.

HR
1972 • Stockholm
#33
5 mars 2013 kl 14:14
Gilla
Niklas M: det låter som att du fick just stötvågsbehandling. :-)
Niklas Moberg
1983 • göteborg
#34
5 mars 2013 kl 16:01
Gilla
Henrik, haha misstänkte jag hade hittat på fel namn. :)

Vet du om det är "något att ha"?
HR
1972 • Stockholm
#35
5 mars 2013 kl 17:02 Redigerad 5 mars 2013 kl 17:07
Gilla
Niklas: det beror lite på krämpan/skadan.

I mitt fall var det ärrvävnad i vaden och lite enklare senproblematik. Stötvåg kan jag inte så ruskigt mycket om annat än att jag fått vara lite inskolningspatient och de har fått brumma på lite varstans på mig. :)

På mig har det fungerat bra men då i samband med ganska elak muskelmassage (uppbrytning av ärrvävnad) och på den sena jag hade problem med så tog stötvågen bra som enda behandling förutom min egenbehandling dvs träning och stretch. De som gett mig behandling har varit mycket seriösa och inte framställt det som någon mirakelbehandling.

På min ärrvävnad i vadmuskulaturen vilket jag haft problem med mycket länge så räckte det otroligt nog med EN stötvågsbehandling plus armbåge följt av ytterligare EN behandling med uppbrytande tortyrmassage. Det tycker jag är fantastiskt med tanke på att jag dragits med vadproblemen under många år och de poppat fram efter 10-14km löpning oavsett fart. Fick springa redan dagen efter bägge behandlingarna men fick inte springa på max.

Tillägg: kom på att jag fick ultraljudsbehandling för tolv-tretton år sedan för samma vad och det blev "bra" på tre behandlingar med TENS och Ultraljud men vadproblemen kom sedan tillbaka. Efter stötvåg och manuell tortyrterapi så har jag inte fått tillbaka det och det känns annorlunda - på ett bra sätt.

Jag är positiv till stötvåg men tror att det fungerar bäst som del av behandling: riktad/funktionell träning, stötvåg och rörelseträning/stretch.
Niklas Moberg
1983 • göteborg
#36
5 mars 2013 kl 18:29
Gilla
Henrik: Stötvåg låter ju faktiskt riktigt bra då. Två behandlingar. Sen "bra".

Jag blev rådd att vila två dagar efter stötvåg+massage, sen springa cirka 5km i typ 5 tempo för att sedan få ny behandling morgonen efter. Om min kropp svarar som din skulle jag kunna vara "frisk" till helgen. :)
Jonas Ekeroth
1971 • Borås
#37
14 mars 2014 kl 09:59
Gilla
#26 + 30
"Om man har ont i övre delen av hälsenan är excentriska tåhävningar mycket effektivt, om man däremot har ont nere vid senans fäste (som jag) så hjälper tåhävningarna bara för ca 4 %."

Jag har lite ont i ena hälsenans nedre del och när jag har sökt på detta så verkar det rekommenderas excentriska tåhävningar; men det skall tydligen inte göras i trappa, så att hälen hänger ned, utan på plant golv. Kanske därför bara 4% bli hjälpta?"

Jag hade ont i högra hälsenan bak på hälen 2012 efter Gbg-varvet och trodde det var massören som fixade fram det men han väckte smärtan till liv bara. Misstänkte skorna som orsak Adidas aStar salvation M3, hann inte springa in dem innan varvet och de är hårda.

Googlade mig fram till de dötråkiga excentriska tåhävningarna som jag körde slaviskt i trappa barfota (på de bilder jag ser så är det med skor alla kör,hmm) varje dag samt smort in smärtområdet med IcePower. Minns inte hur länge.
Det hjälpte! Körde även stretch av vader.

Nu har jag drabbats igen med smärtor i hälsena, (har två par nya skor av andra märken, Asics GT2000 och Nike Lunarglide+5) med vänstra hälsenan en bit ovanför hälen denna gång som dock börjar krypa ner mot baksidan av hälen. Skaffat mig IcePower och smort in samt slaviskt kör rehaben excentriska tåhävningar i trappa (denna gång med skor).
Denna gång tror jag inte på skorna är boven, (fortsatte ju efter förra rehaben att löpa med Adidas utan problem) utan för mycket distanslöpning efter två långa skador som inte har med löpningen å göra.

Någon som vet om det har någon betydelse om man kör excentriska tåhävningar med eller utan skor?
Pär M
1969 • Umeå
#38
14 mars 2014 kl 20:05
Gilla
mina sjukgymnaster säger att man ska ha skor....

men sen fick en av dom kolla mig igen när jag gjorde barafota.

och hon mena då på att så länge jag inte använde tårna till att "balansera" med var det okej!!
http://www.alfredsontendonclinic.com/
där finns vård att "köpa"...:-)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.