annons
Löpning Kost & Näring 100 inlägg 6711 visningar

Sluta med LCHF?

1969 • Piteå
#1
18 maj 2011 - 13:56
Gilla
Har kört LCHF-kost i 2 veckor nu.
Jag löptränar varannan dag 5-6 kilometer.
Men sedan jag börjat med strikt LCHF så känns det skit att träna, känns som om jag har blyvikter vid fötterna, jag får väldigt hög puls m.m. Är det en övergångsperiod där det skall "ta lite ont", eller måste jag helt enkelt tillföra kolhydrater för att funka, för nu känns det som att jag tränar ned mig något kopiöst...
< < < 1 2 3 4 5 > > >
1991 • Oskarshamn
#2
18 maj 2011 kl 14:08
Gilla
Som naturvetare i grund och botten anser jag ju att det är en väldigt märklig logik att man ska utelämna kolhydraterna i kosten helt. Vad är syftet med det? Och som idrottsvetare under utbildning tycker jag det är minst lika märkligt. Om svaret angående syftet skulle vara viktnedgång är det fortfarande regeln om kcal in och kcal ut som gäller. Människan är ju varken kött- eller växtätare, utan istället allätare vilket enligt mig borde innebära att vår kropp vill ha i sig protein, fett, kolhydrater, vitaminer och mineraler.

Det är ungefär så jag ser på det. Och eftersom din kropp reagerar som den gör så tror jag den håller med mig. Men jag tror absolut du kan mer eller mindre anpassa den till att klara sig finfint på LCHF-kost om det är målet. Människokroppen är ju nämligen väldigt duktig på att anpassa sig efter tillgången på föda. Frågan du får ställa dig borde vara: vilken blir vinsten?
Oskar Mellgren
1987 • Uppsala
#3
18 maj 2011 kl 14:17
Gilla
Och även fast du är naturvetare och idrottsvetare så är du förmodligen inte tillräckligt påläst för att veta att L:et i LCHF står för low-carb och inte no-carb.

För att svara på TS:s fråga så kan det vara tungt att träna första två veckorna ja, övergångsperioden kan vara längre än så om jag förstått det rätt
1991 • Oskarshamn
#4
18 maj 2011 kl 14:28
Gilla
Oskar: Alltid trevligt med mothugg på direkten när man försöker vara till hjälp. Jag är väl medveten om vad L:et står för. Dock är jag också, tyvärr, medveten om att många individer drar LCHF-dieten lite längre och i princip helt skippar allt vad kolhydrater heter. Utifrån följande mening drog jag slutsatsen att så var fallet här: "Är det en övergångsperiod där det skall "ta lite ont", eller måste jag helt enkelt tillföra kolhydrater för att funka".

Jag ber å det ödmjukaste om ursäkt om det var en förhastad sådan.
1973 • Älvängen
#5
18 maj 2011 kl 14:39
Gilla
Om kroppen sedan barnsben är van vid mycket kolhdrater som bränsle vid aktivitet så tar det tid att vänja kroppen vid träning där det är fett som ska ge energin. Hur länge är individuellt. Ha lite mer tålamod så kommer det funka.

Dessutom så håller jag med föregående talare, att äta LCHF betyder inte att utesluta kolhydrater utan minska på dem, framför allt på dom raffinerade. Finns talibaner inom alla "ideologier" men personligen litar jag inte på dessa, varken när det gäller religiösa talibaner eller andra.
annons
1981 • Linköping
#6
18 maj 2011 kl 14:45
Gilla
Jag tror att LCHF är jättebra och passar vissa perfekt. Andra passar det inte. Jag tror att det är individuellt. Mig passar det INTE.

OCH givetvis är LCHF inte att ta bort alla kolhydrater, efter som detta är omöjligt, men i princip alla. Du får inte äta nåt som innehåller mer än 5% kolhydrater. Att dra ned "lite" på kolhydrater är inte LCHF - därmed inte sagt att det är dåligt.
Niklas Björkman
1981 • Mölndal
#7
18 maj 2011 kl 14:52
Gilla
Jag tror du upplever en övergångsperiod, denna perioden är individuell för varje person. Men är nyfiken på dina mål med träningen. Jag tror inte det är optimalt om du vill nå bra resultat att bara ligga på 5% kolhydrater. Mer optimalt är 20-30% och dessa tycker jag skall komma från grönsaker, rotfrukter, frukt, honung, bär eller quinoa, bra grejer alltså. Enligt LCHF som vissa skriver om så skall man hålla sig borta från "bra" produkter, verkar märkligt.

Men kämpa på, för ett välmående långsiktigt så är fettet och proteiner grymt viktigt, gärna som bas i varje måltid. Men tänk till så du inte äter för lite kolhyfdrater, känns bara onödigt. Du skall hitta en kost som skall hålla livet ut.

Lycka till med träning och kosten
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#8
18 maj 2011 kl 14:54
Gilla
Jag håller med Karin; det är individuellt, och också beroende på aktivitet. Kolhydratreducerat funkade utmärkt för mig när jag styrketränade och inte körde speciellt mycket löpning, men med större mängder konditionsträning fungerade det inte alls. Jag har också haft fd kollegor som körde LCHF och som gick ner mycket i vikt av det, vilket var målet, men som också brände ut sig fullständigt, så jag tycker verkligen att inte att man kan rekommendera det utan förbehåll. Allt passar inte alla.
Oskar Mellgren
1987 • Uppsala
#9
18 maj 2011 kl 15:03
Gilla
Carl: Att jag tvivlade på det berodde på att du skrev "Som naturvetare i grund och botten anser jag ju att det är en väldigt märklig logik att man ska utelämna kolhydraterna i kosten helt."
Mikael
1986 • Borås
#10
18 maj 2011 kl 15:14
Gilla
Kanske ställer en dum fråga nu, men handlar inte LCHF om att gå ner i vikt under en viss tidsperiod? Eller använder folk konceptet till en livsstil? Isf, finns det forskning som visar vad som händer med t ex hjärnan som använder kolhydrater som energi?
Själv håller jag på att försöka få mer kunskap och försöka äta mera medvetet, dock handlar det bara om kanske om att ha gått från 60% kolhydrater till 45-50%. Det Niklas skriver låter vettigt dock, har du kanske tips på konkreta måltider eller länk om mera läsning?
annons
Martin Unander
1979 • Jönköping
#11
18 maj 2011 kl 15:24
Gilla
Mikael: Björn Ferry vann OS-guld i jaktstart 2010 med LCHF. Så nej, det är inte bara för att gå ner i vikt.
Oskar Mellgren
1987 • Uppsala
#12
18 maj 2011 kl 15:30
Gilla
Mikael: Jepp, LCHF är en livsstil/diet, men många använder det som en bantningsmetod också. Det finns många olika åsikter kring ämnet, och ofta blir det en hetsk stämning när ämnet kommer upp;)

Egna tankar: Kroppen klarar sig alldeles utmärkt på kolhydrater från naturliga produkter t ex grönsaker, nötter, frukt. Jag skippar pasta, potatis, ris etc och har bara upplevt positiva hälsoeffekter. Men om kroppen är van att drivas på "socker" så blir det oftast en jobbig övergångsperiod till att bli "fettdriven" Läsa mer kan du göra på kostdoktorn.se, Jonas Colting har också skrivit en bok. Du får sålla bland påståenden själv vad du tror på:)
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#13
18 maj 2011 kl 16:00 Redigerad 18 maj 2011 kl 16:02
Gilla
Niklas:

Har du gett dig in i debatten nu igen? :)

Generellt tror jag att det äts för mycket kolhydrater ut i våra stugor.
Varför skulle kolhydrater vara något nödvändigt i den mängd vi stoppar i oss?

Niklas Björkman
1981 • Mölndal
#14
18 maj 2011 kl 16:20
Gilla
Mikael: Haha, du vet att jag inte kan hålla fingrarna borta ;)

Mikael Bogren: Jag tror många använder LCHF som en diet för att gå ner i vikt, jag är generellt sett emot sånt, att man skall följa dieter är ett sätt att försöka hitta kortsiktiga lösningar på ett längre problem. Jag tror att vissa kan köra LCHF som kost resten av livet men som Linda skriver, det ät väldigt individuellt vad vi behöver. Sen kan gränsen diskuteras för lågt kolhydratintag. Jag tycker 15% är väldigt lågt men för vardagsmotionären och för en sund hälsa ser jag inga problem att äta så resten av livet. Men vid tuffare träning så behövs mer kolhydrater men då menar jag inga stora pastalass eller grötfrukost.

Generella tipset är att äta ekologiskt, mycket kött, fisk, ägg, grönsaker, frukt, nötter, bär osv. Utesluta pasta, ris, bröd. Jag är dock svag för sushi (sockerris) så det slinker ner i mig. :)

Som OJ, läste inte hela Oskars inlägg, sorry, detta blir lite repetition då. Men ja, Colting har en fin kokbok, många rexept med potatis som inte rimmar med LCHF. Sen hm, Björn Ferru har skrivit en LCHF-bok men Ferry likaså Colting kör inte LCHF strikt i sin kost för träning. Dessa herrar förknippas lätt med LCHF för att de ha mycket fett i sin mat. Men skulle gissa att de kör närmare 30% kolhydrater när de köra tunga träningsperioder och kanske 20% vid lättare.
Mikael
1986 • Borås
#15
18 maj 2011 kl 16:34
Gilla
Tack för era svar! Blir nog att införskaffa mig Coltings bok.
Jag har som mål att prestera bättre resultat med träningen så LCHF är inte något jag tänkte hoppa på. Däremot sänka den totala mängden kolhydrater tror jag inte skadar.
annons
Johan Larsson
1972 • Halmstad
#16
18 maj 2011 kl 17:04
Gilla
20-30 E% kolhydrater blir, när man klämmer i sig kanske någonstans mellan 5-8000 kalorier om dan, trots allt en hel del. Räcker nog att fylla på glykogendepåerna rätt ok. Colting och Ferry är nog mera fokuserade på att det dom äter håller hög kvalité avseende mineraler och vitaminer, åtminstone uppfattar jag Colting så i hans båda böcker. Att använda dem som exempel på att det fungerar med hård konditionsträning och mycket låga intag av kolhydrater är konstigt.
1991 • Oskarshamn
#17
18 maj 2011 kl 17:08
Gilla
Du har en mycket fin poäng där Johan, ville dock inte inflika med det själv då man lätt blir attackerad ganska snabbt i detta forum..
1973 • Älvängen
#18
18 maj 2011 kl 18:18
Gilla
Att man använder Colting och Ferry som exempel på LCHF beror mest på att dom visar att man kan komma långt utan att vräka i sig pasta och gröt i mängder, något som är en "vedertagen sanning" inom traditionell konditionsidrott i det här landet. Jämför man Ferrys kost med andra skidåkares så äter han nog väldigt lite kolhydrater.
Johan Larsson
1972 • Halmstad
#19
18 maj 2011 kl 20:24
Gilla
Problemet med kosten inträffar väl när man inte får i sig tillräckligt av vitaminer och mineraler och kroppens "förråd" blir utarmade. Att vräka i sig kolhydrater av låg kvalitet är såklart inte bra på lång sikt, det är väl närmast självklart. Men det gäller å andra sidan även med det fett och protein du äter.

Joakim, min poäng med att Colting och Ferry är dåliga argument för extremt kolhydratfattig kost handlar väl om att de äter så pass mycket under hårda tränings- och tävlingsperioder att de med 20-30 E% kolhydrater trots allt får i sig flera gånger mer än oss andra i alla fall. Jag tror att de ligger någonstans runt 8000 kalorier per dag under sådana perioder (kanske en sån som Colting ligger ännu högre, långdistanstriatleter kan väl vara upp runt 30 träningstimmar i veckan ibland).












1962 • Torslanda
#20
18 maj 2011 kl 20:49
Gilla
Colting säger att LCHF inte funkar på prestationer över 2 h. Då menar han med hög intensitet.
De flesta som "lyckas" med LCHF och prestera är typ Ferry i stafett och liknande då man inte har för långa högintensiva prestationer.
Colting anser att det är omöjligt för honom som triatlet att köra LCHF, men tycker att kosten är bra.
Själv har jag gjort ett halvhjärtat försök. Har fått uppsöka läkare pga hjärtrusning samt förstoppning. Anser att normaltillståndet är positivt med LCHF, men att pulsen går upp 10-15slag är inte så bra. Min mage har blivit väldigt trög vilket inte är bra på långrundor.
Jag tror att man generellt sätt äter för mycket kolhydrater och det är positivt att minska på detta. Speciellt snabba kolisar...
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.
annons