Löpning Träning 34 inlägg 4230 visningar

Syftet med stretching ?

Markus Nilsson
1994 • Åstorp
#1
6 februari 2012 - 17:29
Gilla
Hej, jag har under senaste tiden frågat mig själv, varför stretcha ?
det sägs förebygga skador men finns det någon annan anledning ?
är de så viktigt ? (har en tendens att missa det)
kom gärna med åsikter, fakta, egna erfarenheter ?
tack på förhand // Markus
< < < 1 2 > > >
A
1970 • Halmstad
#2
6 februari 2012 kl 17:45
Gilla
- blir vigare
- förbättrar återhämtningen

Detta är påstådda effekter av stretching som i varje fall stämmer på mig. T.ex. blir jag lätt stel, stum och öm i vaderna om jag kört ett riktigt hårt pass utan stretching och nerjogg/promenad efteråt.
Stefan Dagerman
1973 • Mölndal
#3
6 februari 2012 kl 18:42
Gilla
Hej Markus,

Jag tror att rätt svar är, nej det är inte så viktigt om du inte gör det av någon specifik orsak, exempelvis som en del i rehabilitering.

Vad jag vet finns inga trovärdiga studier som visar på någon skadeförebyggande effekt av stretching, ej heller effekt på träningsvärk (DOMS). Det är konstigt nog också svårt att hitta studier där folk förbättrar sin rörlighet genom stretching även om många (miljontals) människor har egen erfarenhet av att blivit vigare.

Det finns däremot studier som visar på en kortvarig styrkenedsättning efter stretching. Jag är själv osäker om detta skulle kunna ha en förebyggande effekt eller om det faktiskt ökar skaderisken.

Mvh
Sören Eliasson
1977 • Skövde
#4
6 februari 2012 kl 18:56
Gilla
Har själv faktiskt slutat med stretching på senaste tiden och jag märker faktiskt ingen skillnad i hur benen och övriga kroppen känns efter hårda intervaller och backträning. Är dock noga med att köra nerjogg/gå ur benen lite efter varje pass. Tidigare så brukade jag bli stum i vaderna men nu när jag tänker på det så har jag inte märkt av det på sistone.
1972 • Umeå
#5
6 februari 2012 kl 20:16
Gilla
jag testade att hålla upp med stretching ett tag. som resultat kunde jag inte sparka i huvudhöjd på BodyCombat och PowerStrike Impact längre efter bara någon månad och högst i maghöjd. Detta fick som sluteffekt minskad intensitet i Combat-passen så jag började stretcha igen. Men NEJ, att stretcha har aldrig hjälpt mot träningsvärk, snarare tvärtom. Har musklerna gått sönder lite, vilket dom ju gör vid träning, så går dom ju sönder lite till när man stretchar. Vill man bli vigare/smidigare ska man väl stretcha kalla muskler så de verkligen blir längre...
1968 • Kållered
#6
6 februari 2012 kl 21:56
Gilla
Hade löparknä mellan oktober och december förra året. Kunde inte springa alls lika mkt eller fort som innan (kolla min dagbok). I början kunde jag inte springa mer än ca 2 km utan att knäet krampade ihop totalt.
Först när jag hittade en bra stretchövning mot det började det släppa och redan nu efter ca en månad så känner jag aldrig av löparknäet. :)

Tänker nog inte sluta med denna strechövning i första taget och jag betvivlar att jag hade fått problemet om jag hade kört med den innan - eftersom det bevisligen handlade om en stel muskel/sena på utsidan låret.
När jag kommit åt den ordentligt med stretching så blev jag bra i benet igen.

Hade också förra året mkt känningar i vänster hamstring - diffusa smärtor och kraftlöshet. Efter att ha börjat stretcha hamstrings mer så har även detta blivit betydligt bättre.
Så jag tänker nog fortsätta stretcha. :)
Stretchar både före och efter löpning. Brukar börja med lite dynamiska övningar och sedan statisk stretching. Efteråt stretchar jag benens alla delar så gott jag kommer åt.

Svårt att tro att ballettdansare och kampsportare skulle stretcha så mkt som de gör om det inte har ngn effekt på smidighet/vighet.

Har inga belägg för det men jag tror också att skadeproblem bland löpare skulle vara mkt färre om man kompletterade med mer både stretching och styrketräning än vad de flesta verkar göra. Regelbundet. Men jag har inga bevis för det. :)
Torbjörn Lingmerth
1978 • VETLANDA
#7
6 februari 2012 kl 22:00
Gilla
patrik; vad var det för övning?
1968 • Kållered
#8
6 februari 2012 kl 23:12
Gilla
Man lägger upp foten på en bänk el dyl i midjehöjd, med böjt knä (ca 90 grader) och fäller överkroppen framåt.
Fanns ett bra klipp på YouTube som ngn här länkade till (tack!) men jag hittar det inte just nu. Ska kolla om jag inte har länken ngn stans. :)
1970 • Lerum
#9
7 februari 2012 kl 08:15
Gilla
Patrik, samma stretch tar även på piriformis och naturligtvis glutus maximus
Tor
1975 • Göteborg
#10
7 februari 2012 kl 08:18 Redigerad 7 februari 2012 kl 08:18
Gilla
Jag har helt slutat att stretcha och märker inte någon skillnad från när jag avslutade alla träningspass med att stretcha.

Det framkommer på många håll att stretching inte har de fördelar som många påstår. Bl.a. i Idrottarens återhämtningsbok.
http://www.idrottsbokhandeln.se/bocker/SISU-Idrottsbocker/1340/Idrottarens-aterhamtningsbok/690/

Och här: http://www.hejalinkoping.nu/klart/artikel_stretching-nya_ron.htm
1952 • Varberg
#11
7 februari 2012 kl 08:34
Gilla
Mina synpunkter och erfarenheter:
Startar varje morgon med stretching + lättare styrketräning. Stretchar alltid före löpning och vaderna även efteråt. Har aldrig haft några problem från vader eller hälsenor.
Stretching kan vara botande vid många tillstånd: Ex piriformissyndrom, problem från muskelfästen i baklåret, tennisarmbåge, smärttillstånd i övre rygg/nacke mm. Bättre effekt ju tidigare man gör det.
Sedan det kanske viktigaste som Mats B beskriver. Håller uppe rörligheten i lederna som ju annars kan minska dramatiskt med åren. Det har ju ett egenvärde ocn jag tror dessutom bättre rörlighet minskar artrosutveckling. Stretching kan ofta med fördel kombineras med styrketräning.
Magnus
Stockholm
#12
7 februari 2012 kl 09:04 Redigerad 7 februari 2012 kl 09:04
Gilla
Stretchar lite efter varje löppass. Stretchar jag inte höftböjarna tex får jag ont ljumskarna efter ett tag. Alla är olika dock, generella undersökningar om stretching säger inget om individen.
Ulf Mårtensson
1958 • Borås
#13
7 februari 2012 kl 09:24
Gilla
Har varit spinledare på Intensivpass i 12 år och om jag slarvar med stretch så blir jag så småningom rejält stel i bl a baksida lår, typ svårt att ta på strumporna på morgonen etc. Brukar ibland efter mina spinpass gå in i gymmet där vi har en vibratorplatta och köra ett stretchprogram för benen på den, ger bra effekt (på mig iaf).
Stretchar f ö alltid statiskt efter varje löppass, slarvar jag med det efter distanspassen är jag grymt stel i benen dagen efter...

Här kan ni läsa vad folket bakom FIRST-programmen har att säga om stretching, Stretch to run faster: http://www2.furman.edu/sites/first/Documents/12_flexibility_2005.ppt
1975 • Rydebäck
#14
7 februari 2012 kl 12:17
Gilla
Liksom Patrik drabbades jag av löparknä och kunde inte springa mer än 3-4 km innan smärtan blev outhärdlig. Smärtan försvann sedan omedelbart när jag slutade springa. Strechade senan på utsidan av benet och vips blev löparknäet ett minne blott. Det tog ca en vecka. Strechar nu alltid denna sena (Tractus Iliotibialis eller Iliotibial band) efter varje pass och har ingen känning längre.
Torbjörn: Sök på löparknä här på forumet så hittar du massor med bra övningar.
Johan Stamm
1978 • Örebro
#15
7 februari 2012 kl 13:47
Gilla
Bättre rörlighet ger bättre teknink i löpning och styrketräning.... funkar iaf för mig :)
www.mobilitywod.com
1964 • ANGERED
#16
7 februari 2012 kl 15:40
Gilla
Jag har i stort sett helt slutat stretcha, och har inte blivit mindre rörlig för det.
Däremot gör jag en del rörlighet i slutet på träningspasset, inte alltid men oftast. Tränar jag intensivt gör jag också nedjogg och ibland återhämtningsjogg på mellan 1,5 och 5 km lätt löpning.
MAQ-övningar tycker jag är bra rörlighetsövningar
Caroline Y
1964 • Huddinge
#17
7 februari 2012 kl 16:36
Gilla
Jag har aldrig förstått varför man alltid stretchar här i Sverige efter all träning (spinning, gympa och jogging), även om träningen inte har varit särskild ansträngande. Jag får intrycket att man stretcher mera här än i mitt hemland Holland. Det är som 'ett måste' här och att man tror att det skulle vara fel / dålig för kroppen att inte göra det... Man tittar alltid konstigt på mig om jag lämnar t.ex. spinninglokalen utan att vilja stretcha i 10 minuter.
Jag har aldrig sett nyttan av stretching. (Det är även skadlig att göra det innan man är uppvärmd).
1952 • Varberg
#18
7 februari 2012 kl 16:50
Gilla
Caroline: Det där med att det är skadligt att stretcha före får mig att minnas att man kan få kramp om man badar inom en timme från måltid :-))
1968 • Kållered
#19
7 februari 2012 kl 22:58
Gilla
Som ngn nämnde här ovan så är det nog vääääldigt individuellt. Vi är alla olika rörliga av naturen och personligen så löper jag garanterat ingen risk att betraktas som överrörlig. ;)
Man ska nog akta sig för att vara för kategorisk i detta sammanhang. :)
Tor
1975 • Göteborg
#20
8 februari 2012 kl 08:12
Gilla
Tage:
"Det där med att det är skadligt att stretcha före får mig att minnas att man kan få kramp om man badar inom en timme från måltid."

Allt som har med stretching att göra får mig att tänka på kramp-myten.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.