Löpning Träning 261 inlägg 1016 visningar

4-timmars träningen

1966 • Karlstad
#1
21 december 2007 - 17:47
Gilla
Nu startar vi oss en tråd också, vi som kör 4-timmarsprogrammet.

Jag har egentligen inga ambitioner att klar maran på 4 timmar, men 5 timmars ligger lite för lågt i intensitet för mig tycker jag. Kör på tills det blir tungt och får väl kanske kliva på 5-timmars då eller mixa lite. Jag vet ju att det är lite mjukstart så här i början. Men jag hoppas och tror att nivån ska vara lagom.
Sen tänker jag ändå ha 5 timmar i åtanke på maran.
< < < 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 > > >
1966 • Karlstad
29 april 2008 kl 18:34
Gilla
Jag tog bort backe o intervall, bara så länge att det kändes ok igen. Stretchar ofta och regelbundet sedan dess.

Det du nämner om att du vill upp i 20 mil, det är vad en del varnar för; att man är på väg att bli milknarkare :-)
Ska du verkligen riskera att förvärra läget för några kilometers skull?

Här i forum kommer nog de flesta att säga att backarna är döden för knäna. Jag håller inte med, jag har kört desto mer ute på heden där det är kuperat terräng/sandunderlag. Dock så gick jag i de värsta backarna tills all känning var borta, både upp o ner. Som jag ser det ska knäna stärkas, och inte bara nöta monotont på asfalt. Tävlingshästar som får problem med främst bakknän tränar backe just för att stärka, men allt måste ju ske med hårfin bedömning så att man inte förvärrar en skada.
Tror nog att Voltarensalva o liknande hjälper, men passa dig för att springa på det, då känner du ju inte om det förvärras.
Kyl o stretcha, stretcha o kyl.
1978 • Luleå
29 april 2008 kl 20:16
Gilla
(och så vill jag så gärna komma upp i 200km för april (har 195km idag 29/4)

Inte bra...många varnar för sådant resonemang, tex Maffetone vars berömda bok jag läser just nu.
1966 • Karlstad
4 maj 2008 kl 22:23
Gilla
Hur går det med laddningen där ute?
Det börjar närma sig och det är ganska lugnt i tråden :-)
Är alla kvar som började på 4-schemat eller har många hoppat av?
Nu gäller det att hålla sig fräsch och hel sista tiden..
Erik Brandén
1972 • Öjersjö
5 maj 2008 kl 07:47
Gilla
Har tyvärr fått en skada på baksida knä. Testade att springa, vilket gick sådär. Har bestämt mig nu för att vila helt tills det är helt bra. Sen får man se vilket datum det är då om det fortfarande är realistiskt att springa maran. Känns extremt trist efter alla mil i höst, vinter och vår...
Sophia I.
1983 • Malmö
5 maj 2008 kl 12:09
Gilla
Mina benhinnor gillar inte mig för tillfället. Men idag ska jag testa och springa, det blir alltid bättre när jag sprungit/gått ett tag. Men det blir nog ingen kvalitet utan bara lätt distans..
1981 • Kållered
5 maj 2008 kl 12:31
Gilla
Är superladdad nu känner jag och blir mer och mer laddad ju mer jag läser om, och tänker på maran! Känns bra i kroppen också på rundorna nu, och blir lite rädd att lägga för höga förväntningar på det i år. Men om vädret inte blir riktigt lika varmt som förra året ska det nog kapas en del tid i år =)
Samuel H
1979 • Järfälla
5 maj 2008 kl 12:31
Gilla
Sista riktiga passet gjorde jag 2 april, sedan dess har jag varit mer eller mindre sjuk. Två febersvängar, känningar i halsen, hosta, snuva. I fredags fick jag antibiotika av en f.d. maratonlöpare till läkare som förstod mitt dilemma, men det verkar inte bita. Tror jag har virus. Mår inte direkt dåligt, men får lite hosta (eller snarare kittlande i halsen) vid ansträngning samt att det känns lite strävt i halsen.

Jag har inte direkt följt 4h-programmet pga att jag inte fått kroppen att gilla mängden riktigt, men jag har hållt de tempon och ansträningsnivåer som angetts. Även fast jag tyckte jag tog det lugnt ökade jag för fort i februari mars och gissar att jag får sota för det nu. Sambon har dessutom varit sjuk till och från sedan januari och grabben har varit dålig ett par omgångar i år även han.

Det börjar bli dags att fundera på att utnyttja avbeställningsskyddet jag tecknade. :-(
Martin Lennartsson
1983 • Solna
5 maj 2008 kl 13:27
Gilla
Fick startbeviset idag, känns bra!

Efter att nästan ha dubblat träningsmängden i april jämfört med tidigare började jag känna mig sliten och småskadad, så jag har dragit ner intensiteten lite. Ska försöka trycka in ett till två långpass till över två mil, men ta det lugnt för att undvika förslitningsskador nu i sluttampen. Funderar lite över hur jag ska lägga upp formtoppningen i övrigt sista veckorna, tror det får bli långa intervaller blandat med distanslöpning strax under maratonfart.
Jessica Svensson
1978 • Borlänge
5 maj 2008 kl 15:10
Gilla
Jag har också dubblat min träningsmängd senaste två månaderna vilket ledde till att jag fick rejält ont i benhinnorna. Jag har nu vilat benhinnorna lite och sen har jag lagt in minst en vilodag mellan träningspassen för att klara av problemen med benhinnorna.

Ska försöka att springa ett 30-km pass i helgen. Har aldrig sprungit så långt så det ska bli spännande att se hur kroppen tycker om det...Känner tyvärr av halsen just nu men hoppas att det går över snart.

Ser verkligen fram emot maran, ska bli spännande!
Patrik Johnsson
1969 • Dalby
5 maj 2008 kl 15:52
Gilla
Har fortsatta problem med ett knä, ev. löparknä.

I igår sprang jag 24km där jag stannade var 3:e km och stretchade knät, efter stretch kunde jag springa 2km utan någon känning, sedan gjorde det mer och mer ont, så då stretchade jag igen osv. Springer i kuperat terräng, motionsslingor. Var öm i knät efteråt men har idag knappt någon känning. Ska prova att träna i mindre kuperad terräng, hoppas det kan hjälpa. Fortsätter stretcha itb mm.

Tänker inte köra backpass och annan kvalité närmaste tiden, men vill helst köra något långpass till. Vet ej om det skadar att göra som jag gjorde igår, men att bryta maran eller stanna och stretcha var 3:e km är ju inga alternativ man jublar över...
Just nu klarar jag inte sub 4 timmar, vill gärna kunna få till några fina intervallpass för att vässa tempot en del.
1969 • Sala
6 maj 2008 kl 20:09
Gilla
Jag har varit i Rom i sex dagar och bara hunnit med ett pass på 15 km, och sedan varit förkyld. Tyvärr :-( Men jag håller fast vif 4-timmars! Jag ska in på 4:40 har jag bestämt!
1978 • Karlstad
7 maj 2008 kl 20:45
Gilla
På söndag är det sista långpasset. Vad tror ni om detta pass kontra Göteborgsvarvet 6 dagar senare? För min del blir det riktigt lugna 33 km där jag även tar chansen att testa maxim.
1966 • Karlstad
7 maj 2008 kl 22:17
Gilla
Christian:
Så här nära inpå är det nog blanda o ge!
Man får nog känna efter var man står och gå på känsla. jag funderar på att köra ett lugnt långpass torsd. eller fred, och sen Varvet nästa lördag.
Men nu är det dagsformen som avgör varje pass :-)
Samuel H
1979 • Järfälla
7 maj 2008 kl 23:03
Gilla
Efter klartecken från läkare testade jag att jogga en försiktig halvmil ikväll. 6:40-tempo. Det känns som sista chansen att komma igång så jag kan ställa upp, men förväntningarna har jag ju fått skruva ner rejält.
csaba
1973 • Malmö
7 maj 2008 kl 23:26
Gilla
första gången för mig med.

jag själv satsar på tid strax under 4 timmar (har sprungit det på träning 3,56 tim), men det blir svårare i stockholm eftersom det blir mer folk och dricke kontroller).
men jag har kikat hela tiden på salkais 3,30 programmet. kikat menar jag att jag har svårt att följa ett schema utan kikar mest på antal pass och längden på långpass.
det käns trots allt undebart bra, har nog kört hårdare än hans chema, har tränat i snitt 4-6 dagar i veckan (mycket intervall, backträning och 5 st långpass på över 30km. (2x32km, 2x36km och 1x42,2km).

problemet i mitt fall att jag har börjat älska att springa och kan bli för mycket.
det är drygt 1½ vecka kvar till göteborgsvarvet och jag i stort sätt tvingade mig till vila idag .
jag är rädd att jag bränner ut mig.

om jag springer ½ mara imorgon, tror ni att jag hinner återhämta mig till göteborg (8dagar) eller ska jag bara köra kortare intervaller på max 10km ?
kan jag springa 10-20 km på söndag direkt efter göteborgsvarvet eller är det upplagt för utbrändhet, dinner jag återhämta mig till stockholm då ?
1957 • Mariefred
7 maj 2008 kl 23:41
Gilla
Jag sprang mitt livs första +30 km-pass för ca 10 dar sedan.Det var av misstag. Tanken var att springa 27 men sprang vilse och det visade sig sedan att det landade på strax över 30. Kändes förvånansvärt bra. Hade nog orkat några km till. Jag har kommit att använda 4h programmet som jag använder recept. Försöker fånga grunden och improviserar sedan utifrån vad som finns i skåpen. Har fokus på långpassen och gör lite som det faller sig med kvalitén däremellan. Oftast ett eller två pass runt milen och helst terräng. Försöker ha lite högre tempo då och är oftast mer slut efter dem än långpassen. Fast långpassen sitter i mycket längre.
Har också haft och har fortfarande lite problem med ett knä. Gjorde tidigare som Patrik och stannade regelbundet och stretchade. Nu går jag en bit ungefär var 30 min och dricker och äter samtidigt. Det brukar räcka för att kunna springa ytterligare 30 utan smärta. Tyckte att jag förvärrade situationen med stretching men det är säket olika.
Nu siktar jag på mitt andra 30+ pass till helgen. Egentligen borde man väl försöka ta 35 så blir steget inte så långt den 31:a.
Grattis alla som har passerat 30 för första ggn. Tycker det är "äger" grymt (som min son skull hata att jag skrev).
1966 • Karlstad
8 maj 2008 kl 07:37
Gilla
Stefan:
För att inte tala om att målgången på stadion kommer att "rocka fett" :-).. typ..
Patrik
1977 • Farsta
8 maj 2008 kl 09:10
Gilla
Någon som har en bra huskur mot förkylning?

Blev matförgiftad i helgen, kräktes och hade mycket hög feber. Nu är magen bra och febern har släppt men en kraftig förkylning har satt sig istället. S

kulle verkligen vilja få till ett 30 Km pass i helgen.
1969 • Sala
11 maj 2008 kl 11:19
Gilla
Jag är lite besviken på mitt senaste långpass, det jätteviktiga 30 km-passet känns det som! Det gick ganska bra den första milen, men sen gick det förskräckligt segt. Jag hade inte direkt ont, men pulsen låg högt fastän farten var låg. Jag valde att ligga kvar på låg puls, men hann 5 km mindre än planerat. Det berodde dels på värmen, dels på gårdagens kvalitetsträning, då jag satte PB på 5 km och även värmde upp och joggade ner. Jag borde ha väntat en dag efter kvalitetspasset och sprungit lite senare då det hade blivit svalare, men jag ville se Körslaget på TV! haha

Nu blev det bara ett 30 km-pass och det var i mars. Nu vågare jag inte springa något så långt pass längre, eftersom det skulle hamna för nära maran. Men eventuellt vågar man sig på ett 33 km-pass på onsdag. Vad tror ni?
1966 • Karlstad
11 maj 2008 kl 12:39
Gilla
Mårten:
Jag tror att du riskerar hela maran med det upplägget. Kvalitet dagen före och 33 km snart igen när det senaste var segt.
AS är t.o.m. tveksam till Göteborgsvarvet 2 veckor före om man vill göra en bra mara. Du känner dig själv bäst, men du kanske ska ladda upp din ambition och släppa lös den på maran? :-)
< < < 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.