Löpning Kom igång 31 inlägg 572 visningar

Behöver jag pulsmätare?

Annika H
1973 • Hägersten
#1
30 juni 2008 - 10:25
Gilla
Hej! Är en riktig jogging-rudis, dvs har aldrig sprungit förut men började för en månad sedan och är fast! Försöker så smått förlänga mina rundor så att jag kan jogga hela Tjejmilen, utan några större ambitioner på tid.

Min fråga gäller pulsmätning och träning med pulsmätare. Vad innebär det egentligen och bör man göra det, eller räcker det att som jag springa på varannan, var tredje dag och träna lite styrka emellanåt? Eller är det mest för er som springer halvmaror och helmaror?

Vore jättetacksam för en enkel förklaring och tips. Gärna från er som valt att inte använda pulsmätare också. Tack.
< < < 1 2 > > >
1971 • Sorunda
#2
30 juni 2008 kl 10:29
Gilla
Behöver gör du juh inte, men det är ruskigt kul. Jag fick min (av mig själv) som belöning för att jag gått ner 15 kilo under förra våren. Jag tycker den ger en extra dimension i träningen, men behöver är nog fel ordval.

Något att önska sig i presnt kanske?
Roland Söderström
1962 • Onsala
#3
30 juni 2008 kl 10:32
Gilla
Träna med pulsklocka handlar först och främst att träna "rätt".
Man springer med rätt puls för den träning man utför.
Detta gör att träningen blir optimal.

Är man intresserad av att träna rätt för att ÖKA sin prestations förmåga är pulsklocka ett bra komplement.
Är man intresserad av att springa för att må bra och ha kul så kanske man kan klara sig utan.
Givetsvis ÖKAR man sin prestationsförmåga i båda fallen men med pulsklocka kanske den blir mer effektiv.
Roger Elimä
1978 • Enköping
#4
30 juni 2008 kl 10:48
Gilla
Hej! Behövs tycker jag också är fel ord men träningen blir mycket roligare. Jag som är tidoman alltså galen i statistik var det revolutionerande att inhandla pulsklocka.

Nu kan jag jämföra tider och se min utveckling utan att varje gång behöva "maxa". Jag kan jogga lugnt och jämföra tider ändå. Jämföra tider på lågintensiva pass i och med att man ser hur lång tid en given sträcka tar med samma puls.

Dessutom är det lättare att få till en effektiv träning i och med att man lättare kan få variation i belastningen. Annars är det lätt att träningen blir för "slätstruken".

Lycka till med träningen / Roger
Annika H
1973 • Hägersten
#5
30 juni 2008 kl 10:49
Gilla
OK, tack, men hur använder man den? Alltså det här med att springa med rätt puls för den träning man utför - hur vet man vad som är rätt?
Annika H
1973 • Hägersten
#6
30 juni 2008 kl 10:50
Gilla
Förtydligande: Det jag menar är alltså att jag inte vet vad "pulsträning" är!
1974 • Karlstad
#7
30 juni 2008 kl 11:07
Gilla
Här kommer lite lästips för att förstå vad pulsträning går ut på, tycker att det ger en bra bild: http://www.marathon.se/news/article.cfm?NewsId=367093

För att gå vidare och se var dina egna ansträngningsnivåer ligger så kan det här vara en hjälp: http://www.marathon.se/news/kalkyl1.cfm
Roland Söderström
1962 • Onsala
lisa
1975 • stockholm
#9
30 juni 2008 kl 11:23
Gilla
Jag är också en nybliven ägare av en pulsklocka, men har väldigt svårt att förstå mig på hur det fungerar. Till exempel så trodde jag att jag var ganska vältränad och att jag skulle jogga runt med en ganska låg puls (eller är det här jag har fel?) men när jag joggar en mil i behagligt tempo (en timme ungefär) så ligger min puls på 170 som alltså enligt tabellen skulle motsvara "hård träning". Vad betyder det här? Tacksam för svar!
/Lisa
Roland Söderström
1962 • Onsala
#10
30 juni 2008 kl 11:36
Gilla
Det är väl som många andra, din maxpuls räknas inte ut med 220-ålder.
Min max är 195 borde vara 175 enligt uträkningen.
Det är inte speciellt konstigt att du känner som du gör.

För att få dina rätta pulszoner behöver du göra en test ex. hos Lactlab, tror jag ligger i stockholm.
Jag har tränat efter puls i 10 år nu och jag kom fram till mina vettiga zoner genom att springa och "känna efter".
I våras gjorde jag ett test hos Aktivitus i GBG och fick nästan exakt dom zoner jag alltid tränat efter :-)

Väldigt många i den gamla skolan som är uppväxta med löpträning på motion/elit nivå springer utan pulsklocka, dom vet ändå vilket tempo/puls dom har.

En del förespråkar faktiskt att skippa pulsklockan ett tag för att "lära känna pulsen och tempot".
Det gäller dock när man tränat ett antal år med pulsklocka och tränat ganska mycket.

lisa
1975 • stockholm
#11
30 juni 2008 kl 11:57
Gilla
Tacktack! Men på vilket sätt kan man förbättra sin träning genom att kolla pulsen? Ska den bli högre eller lägre när man tränar? Eller är det bara genom att öka sin maxpuls och sänka vilopuls man kan se en förbättrning? Iså fall kan man ju lämna pulsklockan hemma å bara kolla pulsen på morgonen när man vaknar...
Roland Söderström
1962 • Onsala
#12
30 juni 2008 kl 12:09
Gilla
Ex du springer 2000m på 10min med en puls på 155 idag.
När du tränat ett tag kanske du springer 2200m på 10min med en puls på 155.
Samma puls, samma tid, längre sträcka=du har blivit bättre :-)

Man tränar alltså med samma puls hela tiden.
Alltså samma puls för ett specifikt träningsmål.
Långpass kanske pulsen är 155, interrvall kanske 172.
Jag håller lite koll på pulsen på tävling åxå, speciellt halvamara och längre.

Man kan inte träna sig till en bättre maxpuls den är fast.
Dock skall maxpulsen sjunka med åldern (vilket den inte gör för mig)

Vilopulsen går ner när du blir mer vältränad.
Eliten har många gånger under 30 i vilopuls.
Jag har ungefär 38-40.
lisa
1975 • stockholm
#13
30 juni 2008 kl 12:14
Gilla
Tusen tack! Nu ska jag kolla vilopuls och testa maxpuls i några uppförsbackar, återkommer kanske med fler funderingar!
SuperGunnar
1983 • Lund
#14
30 juni 2008 kl 15:10
Gilla
Jag tillhör "de andra" som inte använder pulsklocka längre. Jag kände att jag liksom växte ihop med det där jämrans pulsbandet och att dess funktion snarare begränsade min träning en hel del.
Jag följer nu konceptet "rätt fart", som jag baserar på tävlingsresultat. När ett personbästa dyker upp kommer träningsfarterna eller snarare intensiteterna att gå upp för att jag ska nå längre. Jag ökar aldrig farten oftare än var tredje vecka även om tävlingsresultat indikerar det.
För mig blev träningen aldrig roligare och jag kände inte att jag hade någon nytta av pulsmätningen. Första passet efter att ha gått tillbaka till "naken" löpning så kändes allt så rätt igen!
Roland Söderström
1962 • Onsala
#15
30 juni 2008 kl 15:17
Gilla
Är man tekniknörd och intresserad av GPS och statistik så får man ju en hel del kuliga grejer att grotta ner sig i om man använder en pulsklocka, puh det var en lååång mening.

Jag tycker min Garmin FR305 är helt fantastisk, pulsen är bara 1 funktion.
2006 • Alingsås
#16
30 juni 2008 kl 20:28
Gilla
Jag "pulstränar" aldrig. Däremot är den en bra farthållare (fart begränsare) för mig, speciellt på långa pass för att inte ta ut mig i början. Den indikerar också väldigt tidigt om förkylning är på väg, dvs pulsen stiger ofta till onormala nivåer (innan man ens känner sig förkyld).
Annika H
1973 • Hägersten
#17
30 juni 2008 kl 22:01
Gilla
OK, tack allihop! Jag är fortfarande lite kluven, men ska försöka låna en pulsmätare och testa hur det känns.
Johan I
1987 • Örebro
#18
30 juni 2008 kl 22:22
Gilla
Att ha pulsmätare behöver ju inte betyda att man verkligen måste titta på klockan hela tiden eller att man måste sitta och gå igenom varje slag efteråt. Men däremot kan det ju vara en kulgrej att ha att kolla på senare, kanske gå tillbaka en månad eller ett år senare och bläddra igenom lite olika pass och se vad man hade då och nu.

Men det är inte pulsmätaren som springer åt en så man ska ju inte bara förlita sig på att allt blir bättre med en sådan.

Sen tycker jag än så länge (bara haft pulsklocka några dagar) att det är lite störande att ha ett pulsband på sig men det är nog en vane-sak.
1975 • Nyköping
#19
1 juli 2008 kl 00:25
Gilla
Jag tycker att det behövs, för mig. "Klockan" berättar för mig hur dagsformen är och låter mig träna på ett effektivt sätt. Vill jag hålla ett högt tempo med hög snittpuls håller klockan koll på det. Ett hett tips är att INTE snåla på klockan. De billilga är billiga för att de är skräp. PULSAR RS200 kostar ca 1500kr (exkl fotsensor) och har visat sig vara väl värd de pengarna.

Köp en klocka om du känner att du vill veta mer om hur dina pass ser ut. ;)
1969 • Sala
#20
1 juli 2008 kl 01:02
Gilla
Roland menar att man har pulsklocka främst för att öka sin prestation. Jag skulle säga att många löpare snarare tränar helt utan pulsklocka och ökar sin prestation mycket ändå, kanske precis lika mycket. Däremot är det kul att använda den, för man får freaka lite med prylar och skriva ner här på jogg.se vad man hade, inte för att öka sin prestation utan för att ha lite kul med sina tider.

Jag skulle inte rekommendera 155 i puls på långpassen. Det är på tok för fort. Risken för skador är överhängande. Szalkai rekommenderar ungefär 70% av din maxpuls. Jag skulle inte lägga ner hundratals kronor på att gå till lactlab eller liknande för att ta reda på din maxpuls. Du kan göra ett eget test som troligen är precis lika bra, eller åtminstone mycket nära. Spring fem turer upp för en backe i hårt tempo, varav den näst sista så fort du kan och det allra sista fortare än du kan. När du inte klarar ett steg till har du din maxpuls! Spring 70% av denna maxpuls på dina långpass och 85% på dina hårdare pass så klarar du dig långt, om du inte specifikt vill träna din VO2-max.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.