Löpning Träning 73 inlägg 25873 visningar

Envist fett vägrar brännas trots ökad träning

Niklas
1986 • Trollhättan
#1
2 oktober 2015 - 22:30
1 Gilla
Hej!

Jag har fram tills för några månader sedan gått stadigt neråt i vikt, från en bit över 110kg till strax över 70kg, och är rent viktmässigt absolut nöjd där jag är nu, men har fortfarande en del envist fett runt magen som vägrar försvinna. Har legat lågt med styrketräning och sådant sedan i våras (som jag egentligen bara hade påbörjat då) och fokuserat helt på löpningen. Har både kunnat öka distansen från 2,5k i våras till 10k nu samt ökat mitt maxtempo på alla distanser.

Jag gick från noll till mycket promenader under slutet av förra året, och övergick i lätt jogging framåt början på våren i år. Springer alltid i rätt backiga spår (skidspår om vintern). Började på 2,5k, jobbade upp till 5 min/km, sen ökade jag distansen. Först 4k, sen 5k, och efter det bara 7,5k två gånger innan jag provade milen. Andra gången jag sprang milen orkade jag hålla 5 min/km där med (nästan iaf, totaltid på 50:30). Är jättenöjd med detta, och ökningen är ju enorm i total mängd fysisk aktivitet. Jag har hållit rätt stadigt ett löppass var tredje dag under hela sommaren.

Men någon gång i somras så nådde jag nuvarande vikt och sen har det stannat. I stort sett hela kroppen är fri från överflödigt fett förutom just på magen och sidorna...ungefär där den klassiska bilringen sitter. Med tanke på viktnedgången på 40kg så är det lite löst och tråkigt med. Men det är fortfarande fett i.a.f., det är inte bara lös hud som inte hunnit stramas upp än.

Jag har nyligen lagt om igen, nu kör jag löppass var fjärde dag, och styrketränar två olika program, ett varannan dag. Så bara en total vilodag var fjärde dag. Styrkepassen är rätt korta än då jag inte har så stor överkroppsstyrka ännu, men de känns efteråt, så jag latar mig inte.

Jag underar bara vad jag ska hitta på nu för att verkligen få bort det envisa slappa fettet runt magen. Det är i stort sett den sista påminnelsen från mina osunda tråkiga dagar. Jag äter mer nu än jag gjort under en tid när jag enbart fokuserade på viktnedgång, men jag försöker äta smart, proteinrikt, inte tokmängder av kolhydrater och mindre fett/socker. Ingen alkohol, ingen läsk.

Måste jag svälta mig ett halvt dygn före träning och käka aminosyror före passen för att komma åt det här dumma fettet utan att offra allt jag byggt upp? Kommer ha svårt att få det att gå ihop med att prestera i skolan och orka med övriga vardagen..

Är det kanske värt att söka upp en PT för att få råd när man kommit till den här punkten? Känner mig smått lost och vill inte påbörja något relativt extremt utan att veta att det är rätt väg för mig nu.
< < < 1 2 3 4 > > >
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#2
2 oktober 2015 kl 22:43
2 Gilla
När du springer snabbt så bränner du mest kolhydrater. Om du vill bränna mer fett så bör du köra löpning med låg puls, gärna då lite längre distans.
Annie F
1981 • Tullinge
#3
2 oktober 2015 kl 23:03
2 Gilla
Stort grattis till ditt nya sundare leverne och till den stora mängd vikt du tappat! Du är förmodligen en stor inspiratör för många i din närhet!

Jag tror att det kan vara klokt att ta kontakt med en pt för att få hjälp att forma kroppen.
Men har du lyckats åstadkomma så mycket redan är jag övertygad om att du kommer lyckas med den biten också!
:)
Åsa
1978 • Tyresö
#4
3 oktober 2015 kl 08:20
3 Gilla
Tja, kommer du inte vidare själv får du väl kontakta en PT och förmodligen lägga ner en hel del tid och smärta på det.
Själv tycker jag det känns aningen märkligt att ägna all den tiden och energin åt ens utseende. Finns det inget annat skoj i livet som du vill lägga den tiden på istället? Du verkar ju ha kommit oerhört långt med din viktnedgång och livsstilsomställning, men låt det för fan inte ta över hela tillvaron.
Men du väljer ju själv. If it makes you happy.
1969 • Stockholm
#5
3 oktober 2015 kl 09:37
2 Gilla
För mig ger morgonlöpning extra bra fettförbränning (känns det som). Lägg fram löpkläderna kvällen innan. När du vaknat ta en glas vatten och ge dig ut. Spring långsamt och njut av staden/naturen som vaknar Det i kombination med styrketräning funkar för mig som "kroppstrimmer".
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#6
3 oktober 2015 kl 15:25
4 Gilla
Jag säger oxå grattis till en fantastisk omvandling av kroppen.

Om du är minst ca 183 cm lång är din nuvarande vikt (och BMI) tämligen OK för att inte hämma dina prestationer i långlöpning, även om det förstås krävs massa löpträning oxå.

Med hänsyn till din beskrivning gissar jag dock att du är något mindre lång.

Magfettet borde fortsätta minska om du löptränar vidare med i genomsnitt dagligt måttligt energiunderskott och om du med kosten försöker undvika att ersätta det fett du framför allt kan förbruka under löpning men även under vila och dessutom bara nätt och jämnt ersätter de löpfrämjande förbrukade kolhydraterna.
Då kommer du ha glykogen i musklerna för att underlätta löpningen (och styrketräningen) och bör förlora ytterligare fettvävnad.
1981 • Katrineholm
#7
3 oktober 2015 kl 19:39
2 Gilla
Är du säker på att det är fett? Med tanke på din viktnedgång borde det kunna vara skinn.
JB
1977 • Vendelsö
#8
3 oktober 2015 kl 19:50
Gilla
#6 håller med
Tanja
1984 • Malmö
#9
3 oktober 2015 kl 22:02
1 Gilla
Långt och lugnt är bra.
Du verkar ju äta på ett sätt som borde ge det önskade resultatet men vet inte hur du har det med laktosprodukter, kan ev vara bra att minska det och införa havregrynsgröt till frukost. Gör skillnad för mig iaf. Crunches: den när man ligger på rygg och dra upp knäna i lodrät linje. Nedre ryggen ska vara kvar i golvet när du lyfter/krummar ryggen och spänner magen. Klart bästa effektiva övningen, enligt mig.
1970 • Frösön
#10
3 oktober 2015 kl 22:17
1 Gilla
Har gått ner från strax över 104 till ~90km. Får inte bort sista biten runt magen trots en jädra massa springande.. Fick den här länken av en kollega som tränar "Bodybuilding" (lyfter skrot i alla fall och är grymt "deffad") när jag nämnde det för honom.
http://www.styrkelabbet.se/bli-av-med-olmage-putmage/
Niklas
1986 • Trollhättan
#11
3 oktober 2015 kl 22:50
5 Gilla
Tackar så mycket för alla svaren!

Ska fundera igenom det och se hur jag lägger upp min träning sen. Kanske börja köra lite längre och långsammare löppass ibland, även om jag tycker det är svårt att springa sakta. Ang. kosten så ska jag se till att inte få i mig mer än jag behöver, kanske ligger lite väl nära gränsen till att äta mitt kaloribehov nu, ett lite större kaloriunderskott vore nog att föredra om jag ska få önskat resultat.

Har aldrig gillat idén med proteinpulver å sånt men kanske värt att köra sånt en stund med, så jag lyckas bygga muskler samtidigt. Svårt att få en tillräckligt proteinrik kost annars om man samtidigt ska äta lite mindre.

Är för övrigt ca 178 cm lång, och byggd för långdistans kommer jag aldrig bli. Min naturliga kroppsbyggnad är mer åt sprinter-hållet. Det är heller inte målet att bli en jättesnabb långdistansare. Om jag någonsin kommer delta i något lopp är det enbart för lite skoj extra träning typ. Målet är enbart att ha en skön grundkondition och styrka i hela kroppen. Må bra och orka göra vad jag vill, inget extremt åt något håll.

Åsa: det är väl inte så konstigt att vilja jobba bort ständiga påminnelser av en tid jag mådde sämre och inte skötte om min kropp? Jag tänker inte bli en bodybuilder och lägga all min tid på att definera varje muskel, men jag vill känna att jag får tillbaka min kropp så som jag minns den innan min viktökning. Dessutom att få tillbaka lite självförtroende på köpet är en rätt fin bonus.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#12
3 oktober 2015 kl 23:13
1 Gilla
Bättre äta ett par ägg om dagen än att köpa proteinpulver. Testa att äta helt sockerfritt ett tag, dottern gick ner 5 kg på sju veckor genom att leva helt sockerfritt. Hon ändrade inget annat i som kost. Vad gäller träning så kan man inte punktförbränna fett, däremot kan man många gånger röra sig lite mer i vardagen.
johann
1986 • Sverige
#13
4 oktober 2015 kl 14:08
2 Gilla
1972 • Norsholm
#14
4 oktober 2015 kl 20:50
3 Gilla
Kosten är myyyyycket viktigare än träningen när det gäller viktnedgång.
Även stressfritt och sömn är viktigare än träning.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#15
4 oktober 2015 kl 21:15
Gilla
Re Fredrik

Det är inte alls säkert. Det beror ju på hur kosten och träningen ser ut i utgångsläget och hur de förändras :-)

För en person som inte tränar alls och t ex har BMI 30 efter ett under åren innan litet men ändock genomsnittligt energöverskott, skulle en initierad träning med gång och sedan löpning kunna bli betydligt viktigare än enbart kostförändring och för många troligen uthärdligare.

Det utesluter förstås inte att kosten i detta fall även skulle kunna göras något energifattigare och påskynda viktnedgång.


Däremot om man redan tränar en hel del och ändå har högt BMI, t ex 30, blir det mer uppenbart att kosten kanske i första hand måste läggas om till ett mer energifattigt innehåll, om man vill nå ett bättre löp-BMI.
1984 • Linköping
#16
4 oktober 2015 kl 22:09
Gilla
Jag ogillar visserligen anekdoter... Men min egen erfarenhet är att kost är a och o för att minska vikt.

Själv gick jag inte ner något extra då jag ökade från 2 mil/vecka till 4-7 under några månaders tid. Men så fort jag la om kosten så började jag gå ner. Och då var det inget radikalare än att jag slutade med socker, och senare ersatte potatis/ris/pasta med grönsaker de gånger jag kunde. Men åt GI:ish hållet än low carb.

I mitt fall funkade nog inte enbart träning för att jag kompenserade, jag kände verkligen av en ökad hunger när jag ökade mängden. Och jag tror att anledningen till att det gått så bra efteråt är för att jag hittat en kost som låter mig äta mig mätt, men utan onödiga kcal.

Med det sagt så har jag för mig att forskningsläget just nu håller med min erfarenhet. Det finns till och med rapporter om att konditionsträning sänker den basala metabolismen, dvs man bränner mindre i vila. Så, styrketräning är nog att föredra om man enbart vill bränna fett med så få träningstimmar som möjligt. Men löpning är roligare ;)

Dock, det finns en amerikansk studie på folk som gått ner i vikt och hållit vikten i minst ett år (?). Den visade däremot att träning var en av de absolut starkaste prediktorerna för den här gruppen. Det rör sig dock om korrelation och därför inte nödvändigtvis kausalitet.

Så, mitt råd är att träna på och sedan fundera på om det finns några detaljer i kosten som går att justera.
1985 • Pussen
#17
5 oktober 2015 kl 07:59
Gilla
Igår när jag var ute och sprang långpass lyssnade jag på ett pod-avsnitt från Sigma Nutrition där coach Alex Viada intervjuades.

Han använde ett upplägg som jag tyckte verkade spännande. Fokus var long term adaptioner och då la han in:

Mån-tis - Högintensiv, kort träning (eg intervaller/styrka). Här gick atleterna på 5-15% kaloriunderskott

ons-tors-fre - Medelintensiv träning, sportspecifika pass, teknik, halvlånga pass på medelintensiv aktivitet. Här var det en isokalorisk kost som gällde så de höll bara vikten.

lör-sön - Högintensiva pass, fartpass, längre tröskelpass etc. Här körde atleterna 20-25% kaloriöverskott med en ökad mängd kolhydrater framförallt.

Det här var ju för en elitidrottare som körde i princip 7 pass/vecka och kanske lite overkill. Men huvudpunkten är att cykla sitt energiintag kan vara väldigt effektivt för att vara viktstabil på lång sikt och samtidigt ha energi till de energikrävande passen och inte köra med sprängfyllda glykogenlager under dina 4x4min-intervaller om det inte behövs.

:)
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#18
5 oktober 2015 kl 08:04
Gilla
Re Thobias

"Det finns till och med rapporter om att konditionsträning sänker den basala metabolismen, dvs man bränner mindre i vila."

Förr fanns det väl viss forskning som sa att löpträning skapar en efterförbränning dvs ökad förbränning i vila en tid efter träning.

Ändå är viloförbränning per tidsenhet hur hög eller låg en än är VÄLDIGT liten jämfört med vid löpning kring 70 % av ens VO2max.
Den totala energiåtgången vid en mil gång/löpning för en i övrigt otränad som rör sig mycket lite kan t ex öka det totala energibehovet med storleksordningen 30-35 % så det motsvarar en betydande del av kosten vid jämvikt.

Och ser man på hela löpträningseffekten netto av t ex en mil om dagen jämfört med noll blir det därför ganska svårt och för en del obehagligt att åstadkomma motsvarande energiunderskott med ENBART minskad energi i kosten eller andra kostförändringar.

Ju mer man ökar träningen, speciellt från noll, desto mindre viktigt blir det att minska energiintaget med kosten, vilket inte utesluter att man kombinerar dessa metoder.

Det finns även många exempel på personer som gått från ett otränat tillstånd, löpövervikt och viss kosthållning och som med rejält med löpträning gått ned varaktigt i vikt och nått en hyfsad löp-BMI och ändå t o m äter mer än innan träningsstarten på den nya mycket lägre jämviktsnivån.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#19
5 oktober 2015 kl 11:01
Gilla
Min Suunto brukar beräkna runt 580 kcal under en normal löprunda på 10 km, igår tog jag en runda på 1333 kcal. Om jag skulle minskat kaloriintaget istället så skulle jag inte fått mycket mat i magen.
Jag misstänker att "efterförbränningen" av 25 km löpning också är av viss betydelse för dagens totala kaloriförbrukning.
JB
1977 • Vendelsö
#20
5 oktober 2015 kl 17:19
Gilla
När jag gick ner 27kg sprang jag 3-4dagar i veckan (10km/gång) och åt max 2000kcal/dag oavsett träning. Detta fungerade klockrent. Klart det var tungt i början men "No pain No gain". Det finns inga genvägar.
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.