Löpning Skador & Rehab 36 inlägg 57695 visningar

Voltaren/hälsporre

1975 • Billdal
#1
24 april 2014 - 07:03
Gilla
Har hälsporre sedan 3 månader och kört typ allt utom voltarenkur som jag gör nu. Hur bra effekt har detta? Kör även tåhävningar och strech under tiden jag äter tabletter. Hur vet jag att jag blir bättre eg? Någon som har erfarenhet? Sto maraton vill jag springa men osäker om jag vågar.
< < < 1 2 > > >
1961 • Stockholm
#21
25 april 2014 kl 23:21 Redigerad 26 april 2014 kl 00:44
1 Gilla
@ Niklas:
Angående "Stretch-up sock" / "Strassburgstrumpa kanske du kan köpa den här i Sverige om du inte vill köpa den från Runningwarehouse: http://www.campscandinavia.se/pdf/elements/Elements_Stretch_up_folder_SE.pdf Även denna sida verkar sälja den: http://www.sjukvardsaffaren.se/?artnr=34108
På denna finns det också mera information: www.halsporre.se
Jag kan verkligen rekommendera den som sagt!

@ Ove:
Det låter som en lyckad metod du använde! :) Jag berättade inte fullständigt ovan om min liknande metod, som jag också gjorde förutom alla övriga övningar jag gjorde.
Sidan www.heelcure.com rekommenderade ju också "Hot and Cold Hydrotherapy", som en av alla andra metoder!!.
Jag gjorde så här: Jag hade 2 stycken vanliga hinkar på köksgolvet. I ena hinken hällde jag i varmt vatten från vattenkranen, samt att jag även kompletterade med vatten som jag värmt i kastrull till kanske 80? grader som jag hade vid sidan om för att komplettera med. I den andra hinken hade jag så kallt vatten som möjligt från vattenkranen, kompletterat med 2 frysta petflaskor.

På denna sida http://marshmassage.blogspot.se/p/hydrotherapy-hot-cold-water-therapy.html står det att man sedan ska göra så här:
Contrast: Alternating heat and cold hydrotherapy. The ratio used is 3:1 ( 3 minutes of heat : 1 minute of cold (or 30 seconds, depending on your tolerance level.)). Always end with the cold application.

Jag började alltså med att sätta i foten i den varma hinken, och hälla på extra varmt vatten tills jag inte stod ut längre :) Men jag hade foten i minst 3 minuter i den varma hinken. Sedan växlade jag foten till den kalla hinken, och tryckte hålfoten emot den frysta petflaskan, och rullade lite fram och tillbaka. Minst 1 minut i den kalla hinken.
Sedan höll jag på med denna procedur kanske 4-5 gånger på raken, och avslutade i den kalla hinken. Detta gjorde jag nog ca 2-3 gånger i veckan, förutom allt annat som jag beskrivit.

Jag ser nu i min mail att jag beställde min Strassburgstrumpa i början av september, och sedan sprang jag som sagt Lidingöloppet i slutet av september!!! På personligt rekord dessutom!! :) Jag botade alltså min hälsporre på ca 3 veckor! Men lita inte på att en enda metod ska lösa problemet! Gör som jag och använd många övningar/ metoder + strassburgstrumpa. (Se mitt inlägg nr #15 ovan från 24 april)
Och www.heelcure.com ger oerhört mycket kunskap + ett mycket bra behandlingsprogram, som jag också följde.

1963 • hunnebostrand
#22
26 april 2014 kl 08:21
1 Gilla
Hans låter i stora drag som den typ av läkningsmetod som jag använde mig av. Roligt att höra att jag inte var helt ute och cyklade .Har inte tittat på dina länkar än men skall göra det lite senare för som sagt kan jag känna av hälen då och då (fast det var Mauros och Pluras tågluff jag tittade på) vid närmare eftertanke mvh Ove
1961 • Stockholm
#23
27 april 2014 kl 22:38 Redigerad 27 april 2014 kl 22:54
1 Gilla

Nej du var verkligen inte ute och cyklade Ove! Det lät som att det verkligen gjorde nytta för dig. Is-behandling är ju väldigt etablerat och beprövat också. Det liknade ju även min "Hot and Cold Hydrotherapy" som jag beskrev ovan.

Nu hittade jag denna svenska sida som säljer Strassburg-strumpan för bara 329 kr!!! :) http://rehabredskap.se/product/the-strassburg-sock

Det var ju ungefär samma pris som runningwarehouse.

Strassburg-strumpan var dock bara en pusselbit för mig. (Dock en mycket viktig sådan) Jag upplevde att alla mina olika behandlingar hjälpte varandra.
1961 • Stockholm
#24
28 april 2014 kl 22:06 Redigerad 28 april 2014 kl 23:47
1 Gilla
Jag googlade nu också på kul och kikade vad andra tycker om Gregory Hunter som ligger bakom www.heelcure.com . För att få "Second Opinion" !! :)
Det var mycket positiva omdömen, som jag kunde ana!!! :)

T.ex: Citat: "Gregory Hunter Provides Plantar Fasciitis Strength Exercises Like No Other!" "I'm a carpenter and I'm on my feet all day long, so you could only imagine the discomfort I felt at work."
http://ezinearticles.com/?Gregory-Hunter-Provides-Plantar-Fasciitis-Strength-Exercises-Like-No-Other!&id=6411511

Citat:
"I learned tips on how to handle foot discomfort by Gregory Hunter a
Certified Personal Fitness Trainer(CPFT) / Exercise Rehab Specialist(ERS) and
Plantar Fasciitis Survivor" http://plantarfasciitistreatment.edublogs.org/

Kolla denna YouTube-videon! Med en dam som är helnöjd!! :) http://www.youtube.com/watch?v=v1Cb_e3oxrY

Fler nöjda tjejer. :) http://www.youtube.com/watch?v=IdKTGuJ8yvo

En till. http://www.youtube.com/watch?v=t21tzMq-H0s
1961 • Stockholm
#25
19 mars 2015 kl 22:29
Gilla
Länken till www.heelcure.com som jag hänvisar till ibland har visst slutat fungera.
Det är denna länk som numera gäller istället: http://www.plantarfasciitistips.com/

Detta är alltså experten Gregory Hunters sida med tips som har hjälpt mig oerhört mycket.
Jag köpte hans video + behandlingsmetoder, som jag delvis har beskrivet.
Christer Tinnerholm
1968 • Grillby
#26
20 mars 2015 kl 09:48
Gilla
Hej! Har haft problem med min plantar faschiia under 2 perioder. Första gången fick jag en stötsvågsbehandling samt köpte mig ett par prefabsulor och symptomen försvann på en gång. Den andra gången provade jag allt, slutade med en cortizonspruta som hjälpte några veckor. Det som fungerade andra gången var mängder med crabwalks, stod på is ca 20 min efter varje pass, kortade ner löppassen samt det sensationella att slta använda det ilägg som en gång hjälpt mig då det var en anledning till att min plantar fashiia inte lyckades läka. När man läser forskning kring vad som fungerar så finns det ingen metod som är bättre än någon annan. Det man vet är de allra flesta plantar fishiitis har läkt ut efter 12 månader oavsett om du behandlat eller inte. Men det går att på skynda processen om du söker dig fram till vad som fungerar för dig. Lycka till!
1952 • Varberg
#27
20 mars 2015 kl 13:26
Gilla
Crabwalk är garanterat bra då det stärker muskulaturen och gör fötterna bättre än före. Rent logiskt biodynamiskt har det också stor effekt på sjukdomen utan biverkningar. Det är gratis och något man styr själv och det enda som krävs är envishet.
1961 • Stockholm
#28
23 juli 2015 kl 13:23
Gilla
Det som allra först hjälpte mig var detta har jag glömt att skriva.

När jag var på löplabbet i Skatteskrapan diskuterade jag med tjejerna där som själva haft Plantar Fasciitis. De hade också varit löpare på elitnivå och fått en massa stötvågsbehandlingar, vilket de liksom jag inte tyckte hjälpte alls.

Istället rekommenderade de 3/4 sulor som hade bra support för hålfoten, som jag köpte på löplabbet och lade i mina platta odämpade vardagsskor. Det lindrade direkt jättebra!!
De var oerhört mycket bättre än de "hälkilar" med hål i som jag dumt nog hade köpt. Lite senare när jag fått mera kunskap förstod jag varför.
Hälkilarna slängde jag och använde aldrig mera. Dock klippte jag faktiskt ca 1/3 av ölunderlägg och tejpade fast under sulan precis vid hålfoten för att få ungefär samma effekt som tejpning av foten och lagom extra support av hålfoten. Det är support av hålfoten som är mycket viktigare än support av hälen.

Sedan hittade jag nästa viktiga pusselbit när jag googlade och hittade "Strassburg-strumpan" . Som man har på natten. Den stretchar ju både vaden och Plantar Fascian samtidigt försiktigt hela natten. (Beroende på hur hårt man spänner kardborrebandet).

Redan efter första natten märkte jag en enorm skillnad!!!
Jag kunde gå barfota till toaletten på morgonen utan den enorma smärta jag haft varje morgon innan!! :) (ont hade jag men inte alls så ont som innan).
Då förstod jag att strumpan hjälpte!
Det är också bekvämt att låta strumpan göra arbetet medan man sover. (Istället för att själv dra i tårna/stretcha vaderna).
Det är ju givetvis bra att göra också! Men jag tror på försiktig skonsam stretchning under lång tid som strumpan fixar.

När jag sedan hittade ett superbra behandlingsprogram via jättemånga likes i en Youtube-kommentar till tejpning av fötter kom nästa pusselbit!!
(Se länk ovan).
Detta behandlingsprogram som jag köpte rekommenderade också "night splints" som det heter på engelska.(och Strassburg-strumpan är en variant av) När man googlar om Night-Splints och Plantar Fasciitis och kikar i engelska löparforum ser man att det är många som har blivit hjälpta!

Behandlingsprogrammet som innehöll flera olika övningar rekommenderade även "Hot and Cold Hydrotherapy".
Det upplevde jag även hade bra effekt!
Jag beskriver detaljerat hur jag gjorde i mina länkar ovan.
Det ökar blodcirkulationen och påskyndar självläkningen av den inflammerade Fascian som gör ont.
Det är ju aldrig "hälsporren" som gör ont. Det är dessutom få som verkligen utvecklar en "hälsporre".
Det är Fascian som måste självläkas och då är blodcirkulationen jätteviktig.
Jag hade en hink med hett vatten och en hink med iskallt vatten som jag använde och bytte hink i visst intervall/ frekvens som jag beskriver ovan.

Andra saker som är bra:
MBT-skor, Foppa-tofflor, Birkenstock tofflor, MBT-innetofflor, Hoka One skor.
Tåhävningar i lagom dos. Ren Is-behandling förutom "Hot and Cold Hydrotherapy" . Stretchning av vader + Fascian och andra övningar.
1961 • Stockholm
#29
23 juli 2015 kl 13:27 Redigerad 23 juli 2015 kl 14:04
Gilla
Dubbelpost
Erik
1974 • Jönköping
#30
21 april 2016 kl 11:29
Gilla
Många bra tips här, tack alla som bidragit! Jag har följt flera av råden i den här tråden och min PF är nu under kontroll.

Men hur gjorde ni sen när smärtan försvunnit? Vilka övningar ska man köra så att besvären inte återkommer?
1961 • Stockholm
#31
21 april 2016 kl 12:50
Gilla
Jag är numera alltid noga med att stretcha vadmusklerna efter varje löppass, vilket jag slarvade med innan.
Numera springer jag alltid längre distanser i väldämpade skor.
Hoka One Clifton, och Challenger.
Jag går i bra väldämpade vardagsskor. (MBT).
Ofta har jag även innetofflor. (Inte alltid).
Strassburg strumpan har jag inte behövt använda sedan jag blev bra i foten, men jag har den kvar om jag skulle behöva den igen. Den var verkligen guld värd!
Rent generellt jobbar jag också med att bygga upp muskulaturerna hela tiden med tåhävningar, stå på ett ben mm.


1952 • Varberg
#32
21 april 2016 kl 15:51
Gilla
@Erik: Fotstyrka där jag tjatar crabwalk är No 1. Massera plantarfascian. Se till att hela baksidan från häl till rygg inte är tight. I övrigt håller jag med Hans.
Nea
1977 • örebro
#33
21 april 2016 kl 16:49
Gilla
https://www.youtube.com/watch?v=p7YwabHmyxk

Det känns skönt att tejpa hällen när man har hällsporre. Man ska tyvärr inte anstränga för mycket under tiden. Jag brukade göra fotbad, fila fötterna, smörjde in med perozin runt hela hällen (tyvärr tog min slut nu) smörjde in med fotsalva. Tejpade. Innan steg upp ur sängen fotgymnastik. stretcha foten. Stödstrumpa eller kompressionsstrumpa går bra dem med men Strassburg strumpa är att föredra. Jag har Silicon inlägg i mina vardagliga skor jag går med. Cykla är ett bra alternativ för träningen för att ha konditionen. Sedan har du skor som har det bästa stötdämpningen och stöd du behöver? Det dyraste måste vara skorna för löparna för att skydda sina fötter. Ett måste att ha dem bästa skorna för sina fötter och underlaget (troligtvis asfalt).

Om det är sådan verk att du ej kan gå så kanske läkare och då kan man få en kortisonspruta för värken om hen bedömer det så alvarligt.

Men rekommenderar att massera fötterna varje dag fast hällsporren gått bort för att man måste ta hand om sina fötter om man springer långa sträckor.
Jag har börjat träna fötterna med olika övningar.
1. gå på tå 20 meter
2. gå på yttre sidorna av foten 20 meter
3. gå på inre sidorna av foten 20 meter (vet man ser för rolig ut)
4. stå rakt fram dra med tårna sig framåt i 20 meter
Tänk noga innan Marathon ditt, inte värt att skada fötterna mer än nödvändigt men förstår problematiken, viljan att springa den där sträckan. Men Strassburg strumpa kan vara en bra investering för att kunna slutföra Marathon men vila ordentligt efteråt.
1979 • Växjö
#34
27 april 2016 kl 22:34
Gilla
Jag fick hälsporre i februari 2013. Testade ALLT - tejpning, ilägg, elak massage, nya skor.. Sen skickade jag allt åt fanders och tog på skor med högre klack. Hjälpte mig. Ja, så köpte jag en MTB och en häst under tiden och struntade i löpträning i typ ett halvår + att jag fortsatte med tåhävningar. Hitta din väg och ha tålamod. Skulle jag rekommendera nåt annat än vila och alternativträning så är det en rejäl tejpning. Tog bort all smärta.
#35
25 februari 2018 kl 14:56
Gilla
Bumpar en gammal bra tråd där det finns massor av bra tips om hälsporre.

Här kommer ytterligare bra länkar - övningar man kan göra hemma om man drabbats av hälsporre: http://xn--hlsporrekliniken-vnb.se/halsporre-traning/

kontakta dessa om ni behöver träffa en kiropraktor eller naprapat med lång erfarenhet av hälsporre: http://xn--hlsporrekliniken-vnb.se/

Ytterligare tips: http://xn--hlsporre-0za.biz/
1961 • Göteborg
Administratör
#36
25 februari 2018 kl 16:15
Gilla
Snygg astroturfing där, Ove123!
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.