Löpning Skador & Rehab 13 inlägg 13514 visningar

Skors påverkan på hälsena?

Tobias Eriksson
1983 • Oskarshamn
#1
17 juli 2018 - 23:11
Gilla
Har haft problem med hälseneinflammation i ena foten sedan börja på april och har kört mycket tåhävningar (umeåmetoden dvs 3x30 2ggr/dag) i många veckor och blivit lite bättre tyvärr blir jag inte helt bra och efter dagens pass på 4.6 km i typ 6.20 tempo har jag smärta efter passet.

Börjat fundera på om skor kan ha påverkan, har ett par väldämpade adidas med 10mm dropp son jag kört i sen jag återupptog löpningen i vintras. Kan dessa påverka negativt?

Har ett par andra med 4mm dropp son jag funderar på att testa. Aldrig kört lågt dropp och det frestar väl teoretiskt mer på senan men funderar på att testa dem en kort runda och se om det känns bättre/sämre.

Synpunkter, åsikter eller tankar ras tacksamt emot!
1984 • Stockholm
#2
17 juli 2018 kl 23:30
2 Gilla
De få ggr jag haft problem med hälsenan har jag snarare gått andra hållet, alltså upp i dropp, för att avlasta. Så känslan är ju inte att det skulle vara det. Sen skadar säkert inte variation - att flytta belastningen lite är väl aldrig fel om man har problem?

En tanke jag får är ju att jag själv skulle vara mer förvånad om jag inte hade ont i hälsenorna om jag gjorde 180 tåhävningar om dagen. Är det verkligen rätt att ordinera tåhävningar och ännu mer belastning när det antagligen är överbelastning som är problemet? Har alltid varit skeptisk till det ständiga ordinerandet av styrketräning vid överbelastningsskador - tänker att det först och främst måste läka och att det sen säkert är bra i förebyggande syfte för att inte få tillbaka problemen. Men att det så länge man har ont kan göra mer skada än nytta. Det är säkert nåt jag inte förstår som sjukgymnasterna vet mer om - men det är en tanke iallafall. 180 om dagen låter mkt.
1984 • Stockholm
#3
17 juli 2018 kl 23:35
Gilla
Har du kollat med duktig naprapat också? Eftersom det bara är ena foten,skulle det kunna vara en snedbelastning som kommer högre uppifrån?
1982 • Brämhult
#4
17 juli 2018 kl 23:43
Gilla
Jag har haft bekymmer med höger hälsena i snart sju år. Inte den muntraste starten på ett inlägg men jag hoppas att det skall bli bättre :). Har hur som helst utväxter på hälen som säkert skulle kunna diagnostiseras som Haglunds häl. Jag borde säkerligen egentligen opererat under resans gång, men inte tyckt att det varit värt det i det stora hela. I år testade jag att gå lös med Runes skoslöjd på ett par skor. Efter det tyckte jag att hälen inte alls smärtade lika mycket. Samtliga skor har fått samma behandlingen och jag skulle säga att hälen inte varit så bra på länge. Detta är säkert ingen universiell lösning. Men kan vara värt att prova.
Tobias Eriksson
1983 • Oskarshamn
#5
18 juli 2018 kl 00:47
Gilla
Tack för svar!

Jo man kan tycka det är märkligt med så mycket träning g vid överbelastning g men tydligen är man inom forakningen ganska enig i detta fall. Har nog även blivit sämre när jag minskat på träningen.

Ska testa att byta skor en runda men sedan tror jag att något är "fel" i ena sidan då jag haft två skador på 7 mån och båda är på höger sida (löparknä och hälsenan). Vet att jag är stelare i hälsena och framsida underben på höger sida samt stelare i rumpan på vänster. Landar lite hårdare på högerfot också på något sätt känd det som dvs mer på hälen.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#6
18 juli 2018 kl 05:35
Gilla
Jag köper bara skor med relativt lågt drop utan hård hälkappa. Jag undviker alla skor som kan trycka på hälen efter mina tre operationer pga Haglunds häl. Mitt favoritmärke är Skechers. Kombinerat med rörlighetsträning håller jag mina ”gubbkrämpor” i schack.
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#7
18 juli 2018 kl 06:21 Redigerad 18 juli 2018 kl 06:21
Gilla
#5 Jag har samma bekymmer. Sökte hjälp hos en RIKTIG idrottsläkare och det är tåhäv, tåhäv, tåhäv, tåhäv, tåhäv som gäller, jag gör ca 400 per dag! Även Centrum För Idrottsforskning rekommenderar samma sak. De gånger jag kör tåhäv med tex 25-30 kg belastning så känns det absolut bäst efteråt. Kör även enbenståhäv (såklart) med en 20 kg kettlebell som belastning. Samt lång strech av hälsena. Då menar jag minst 40 sekunder per ben.

För mig har metoden hjälpt, problemet är ju att det tar tid. Det gör ju att viktig löptid "försvinner" men En får köpa att det är tålamod som gäller. Jag upplever att det successivt är bättre och jag kan ändå springa på bra, emellanåt varje dag och emellanåt varannan dag.

Tåhäv. Mjuka skor med relativt hög drop. Tålamod. Och ja, det egentligen bästa första steget är att få en tid hos en RIKTIG idrottsläkare.
1978 • Linköping
#8
18 juli 2018 kl 09:26
1 Gilla
Mina hälseneproblem har aldrig hjälpts av tåhävningar, tvärtom har det ofta blivit sämre. Efter Stockholm Marathon 2016 som jag bröt kunde jag knappt gå på två veckor. Vilade och körde tåhävningar under sommaren. Ingen bättring. För mig så förbättrades det snabbt när jag bytte till skor utan hälkappa(Adidas Ultra Boost) och körde foamroller på vaderna flera ggr per dag. Detta har jag gjort sedan dess och om jag missar ett par dagar så kommer smärtan stelheten tillbaka. För mig berodde smärtan på muskelknutor i vaderna.
1971 • Åhus
#9
18 juli 2018 kl 10:21
Gilla
Du skriver "i foten". Är det bak på hälen det smärtar ? I så fall ska du undvika skor med hård hälkappa. Hade själv problem med hälsenefästet och blev hjälpt av akupunktur samt att byta skor.
John
1965 • Stockholm
#10
13 mars 2019 kl 16:34
Gilla
Jag får ont i hälsenan av skor som INTE har stabil hälkappa, typ Nike Free som inte har hälkappa tar det inte lång tid inna hälsenan börjar bråka...måste ha stabila hälkappor o högt dropp, minimum 10mm. Enligt denna video ska hälsenan "vridas ur" alltså tömmas på vätska, annars får man knölar på dem: https://www.svtplay.se/klipp/10255875/ont-i-halsenan-sa-kan-du-trana-bort-smartan
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#11
14 mars 2019 kl 14:07
Gilla
Har haft problem med vänster hälsena en längre tid. Efter mycket stretch av vaden har det blivit bättre och bättre och är nu under kontroll.
Springer alla distanspass i Brooks Pureflow men tänkte att det kanske var därför problem med hälen uppstod
Så jag köpte Nike Zoom Pegasus 35. Redan efter ett par löpsteg var smärtan i hälen där. Dagen efter bytte jag till mina Brooks igen och kände nästan ingenting alls i hälen. Ska jag Nike en chans till och blir utfallet detsamma får de säljas.

Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#12
15 mars 2019 kl 07:15
Gilla
Jag har aldrig haft en sko som blivit "bättre" efterhand, känner du av hälen så tror jag inte det blir bättre av att prova igen.
1965 • Täby
#13
15 mars 2019 kl 08:35
Gilla
Jag har sågat/klippt av den övre "flärpen" av hälkappan på två par skor. Just för att den grävde in i hälsenan. Märkte ingen negativ förändring.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.