Löpning Kläder, Skor & Prylar 49 inlägg 9494 visningar

Varför är många så varmt klädda?

Uppsala
#1
14 oktober 2020 - 14:19
1 Gilla
Höst/vår men även ofta på vintrarna är det inte speciellt kallt, man producerar så mycket egen värme under löpning att man svettas även i tunn klädsel. Trots det möter man många i långa byxor, löparjackor och tom varm mössa/handskar, samtliga drypande av svett.

Förra vintern var det ju knappt snö alls.

Är det klädindustrin som itutat många att man måste ha kläder i många lager, de inre med andningsfunktion för att förbli torr då det inte finns alls så mycket pengar i det mer logiska, att ha tunnare/färre plagg?

Optimalt hittar man en balans mellan värmen som löpningen genererar och kylningen som svettning helst på bar hud ger.

Tycker att man kan ha kortare tights, längre strumpor, tunn t-tröja och en tunn långärmad tröja (tas av och knyts kring midjan då man är varm) nästan året runt, vid snö kanske hellånga tights. Handskar blir snabbt svettigt även på vintern.

Möjligen finns en koppling till föreställningen att kyla ger förkylning, trots att vi ju vet att sjukdom orsakas av virus och bakterier.

Varför bylsar många på sig som om de ska vänta på bussen när de skall ut och springa? Är det inte nog jobbigt ändå? Och varför gör de om det då de märkt att de snabbt blir sjöblöta av svett? Igen och igen.

Finns det de som tycker att det är nice att bada i svett? Man fryser helt enkelt inte när man springer, initial kyla är snabbt övergående.
< < < 1 2 3 > > >
1971 • Nykvarn
#21
15 oktober 2020 kl 15:15
3 Gilla
Jag är mycket mer fascinerad över alla löpare jag ser springa i långa tights på sommaren jämfört med de som väljer att bylsa på sig mer kläder nu. Tyvärr har väl det oftast tråkigare anledningar än att man fryser men låt folk klä sig hur de vill.

Jag är också relativt frusen av mig men sällan om benen. Jag har ingen fast temperaturgräns när jag byter från shorts till långa tights men omkring 3-4 plusgrader någonstans, om det blåser kallt kan det bli vid aningen varmare temperatur än så. Ännu så länge är det shortssäsong för mig och jag förlänger den gärna genom att använda t ex shorts med kraftig innerbyxa ihop med långa strumpor eller calf sleeves. På överkroppen just nu, två tunna lager, T-shirt och tunn jacka oftast.

Tävlar jag eller springer mer högintensiva pass accepterar jag att frysa lite mer initialt då jag vill ha så lite som möjligt på mig, jämfört med om jag ska ut och träna ett kort och lugnt distanspass där jag inte genererar lika mycket värme.
#22
15 oktober 2020 kl 16:22
Gilla
Sverige är avlångt & jag lovar att det fanns mer än tillräckligt med snö här uppe :-)
Hur man klär sig är högst individuellt & vad man ska springa för pass. Är de kallt ute & jag ska köra långpass så har jag mycket kläder på mig men ska jag i samma temperatur köra korta hårda intervaller så blir de betydligt mindre kläder på mig.
1986 • Gävle
#23
15 oktober 2020 kl 21:51 Redigerad 15 oktober 2020 kl 21:59
3 Gilla
Ibland ser man folk som springer i tunnare dunjacka fastän det är 9 plusgrader och det känns spontant lite konstigt när man själv joggar i t-shirt och vindjacka vid 0-grader. Tror det är poängen trådskaparen vill ventilera. Då kanske tankar väcks kring hur stor den individuella variationen egentligen kan vara.

Vid längdskidåkning rekommenderas ibland från sportbutiker att bära ullunderställ, lager 2-tröja samt vindskyddade skalkläder. Det skulle typ krävas 30 minus för att det skulle passa mig 😂
Anders Svensson
1982 • Stockholm
#24
15 oktober 2020 kl 22:06
4 Gilla
Tycker det var rätt tydligt att TS hävdade att man citat fryser inte när man springer slutcitat vilket känns lite hål i huvudet. Jag har aldrig frusit så mycket i hela mitt liv som när jag sprang 4,2 mil en junidag för 8 år sedan.
Hasse A S
1953 • Munkedal
#25
15 oktober 2020 kl 22:12
Gilla
#1 Varför en del har så mycket på sej? För egen del beror det på att jag är mycket frusen av mej. Har väldigt lätt att frysa om händer och fötter, ja egentligen hela kroppen. Så jag plockar på mej kläder så jag ska må bra hela träningspasset.
Sen har jag märkt att nånting händer när jag sprungit i ungefär 1 timme. Då försvinner en del av värmen ur kroppen och det känns kallare då.
Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#26
15 oktober 2020 kl 22:27
1 Gilla
Vad ingen har tagit upp är att många härinne, inklusive mig själv, kanske varvar PW och spring, av olika anledningar. Ja, man håller sig varm när man springer om det är längre bitar men det är åtskilligt svalare att gå eller powerwalka. Den som TS möter som "har för mycket kläder på sig" kanske övergår till PW efter hundra meter? Jag håller mig hellre varm hela tiden jag är ute och kanske blir lite svettig under löpningen, än fryser under PW-intervallerna.
1979 • Bromma
#27
15 oktober 2020 kl 22:38
Gilla
Eller så kan det bero på genetiska skillnader i mitokondriernas termodynamiska effektivitet?

Jag har lätt för att misstänka att jag har en låg effektivitet (men hög möjlig effektutveckling i muskulatur) vilket eventuellt leder till hög basalmetabolism och därmed lägre behov av värmande kläder.

Jag har alltid haft litet behov av att klä på mig massor av kläder. Minns ett kul exempel från en Park Run förra året när det var runt 5 grader och regn och lätt blåst. Alla andra löpare var väldigt påpälsade och de flesta hade dubbla lager kläder från topp till tå och mössor och vantar, helt vinterklädda. Själv sprang jag i korta tights och linne. Inte alls varmt innan starten (lite kyligt) men 1 km in i loppet var jag rejält varm och tyckte inte alls att det var kallt, snarare var det en bra temperatur för mig för att kunna prestera bra. Å andra sidan känns tyvärr 15 grader och sol väldigt tufft att springa snabbt i och jag får överhettningssymptom ganska snart.

Vi är olika helt enkelt.

Saxade ett stycke från Filip Larsens (gamla) blogg:

” Hög effektivitet (termodynamisk effektivitet) ger dålig affinitet = musklernas förmåga att extrahera syret som kommer från hjärtat försämras. Har man å andra sidan lite sämre effektivitet ger detta istället en bättre affinitet; man utnyttjar syret bättre men "slösar" bort det genom frikoppling. Detta fenomen gäller inte bara under arbete utan även i vila, har man bra affinitet för syre så får man också en hög basalmetabolism.”
#28
16 oktober 2020 kl 07:55
Detta inlägg har raderats
1991 • Norrköping
#29
16 oktober 2020 kl 11:34
3 Gilla
För att vi är olika med olika preferenser. Jag personligen tillhör Team Cold. Aldrig förstått tjusningen med att klä sig så pass varmt att det är lagom temp vid starten och sedan svettigt en bit in i passet. Springer i shorts när det är nollan och i T-shirt/linne ned till ett par plusgrader. Det är kallt och man fryser när man börjar men en bit in i passet blir det perfekt, varken kallt eller varmt. Jag ser det som att jag klär mig långsiktigt snarare än kortsiktigt.

Stefan Ödman
1970 • Skövde
#30
18 oktober 2020 kl 16:39
Gilla
Jag håller med Ola, jag ser alldeles för många som springer med för mycket kläder, men det är ju också som sagt upp till var och en.

Något jag "retar upp mig på" mera är modet på gymmet där minst 9 av 10 tjejer har långa tights i kombination med linne. Fryser de om benen, men inte överkroppen eller??
#31
18 oktober 2020 kl 16:57 Redigerad 18 oktober 2020 kl 17:23
Detta inlägg har raderats
Annika
1979 • Mölndal
#32
18 oktober 2020 kl 20:50
6 Gilla
Mode, men också funktion. Alltså om man styrketränar svettas man ju inte direkt om benen, däremot om överkroppen. Jag tycker personligen inte alls om att träna i t-shirt eftersom det dels blir varmt, dels har man större rörelsefrihet i linne. Shorts på gymmet har jag bara när det är riktigt varmt på sommaren, gillar egentligen inte att styrketräna i shorts eftersom det känns väldigt naket. Dessutom gör det förbannat ont på benen om man kör marklyft!

Däremot springer jag mer än gärna i shorts så fort temperaturen tillåter för att undvika överhettning.

Jag har lite svårt att förstå den här machoinställningen som jag känner igen sen flera år tillbaka, att man liksom bara är en Riktig Löpare (TM) om man springer i splitshorts och linne tills det blir minusgrader då man kanske till äventyrs kan dra på sig ett par handskar.

Jag är själv en sån som blir väldigt varm och svettig när jag springer (fast min shortsgräns går nog ärligt talat vid en 8-9 grader ungefär) medan min man måste ha på sig minst dubbelt så mycket som jag för att inte frysa. I vardagslivet är det annars tvärtom. Att min kropp "läcker" mycket mer värme i samband med energialstring vid löpning än hans är väldigt tydligt, men det är ju bara som det är.

Hur som helst. Så länge ingen börjar tala om för mig vad jag ska ha på mig tänker jag inte lägga mig i hur nån annan klär sig heller.
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#33
18 oktober 2020 kl 21:18 Redigerad 18 oktober 2020 kl 21:17
Gilla
2+ när jag startade mitt långpass kl. 08.00
Korta tights, lite tjockar ziptröja, mössa och handskar. Visste attt solen skulle värma på någon timme senare. Perfekt klädd för dagens 25 km
1988 • Helsingborg
#34
18 oktober 2020 kl 22:25
1 Gilla
Jag har länge tänkt i samma spår, att många klär sig för varmt men jag förstår ju att det finns variationer i hur mycket folk fryser och såhär.

Min tanke jar främst varit att många klär sig för varmt av orutin och därför får en lite sämre upplevelse av löpning och därför inte riktigt kommer in i det utan plågas egentligen mest igenom det. Således, misstänker jag att det är lite av ett nybörjarmisstag :-)
Oldboy
1952 • Danderyd
#35
19 oktober 2020 kl 01:33
2 Gilla
Har gjort samma reflexion både vid löpning och exv fjällvandring.
Håller med Rickard om att det nog ofta rör sig om orutin, många har inte vant sig vid att man snabbt blir lagom varm om man fryser lite vid start, för de provar inte att frysa vid start, det är ju obekvämt (just då). Det man först bör komplettera klädseln med vid kyligt väder är handskar och något på huvudet (enligt råd jag läst såväl som egen erfarenhet). Jag blir tydligt mindre rörlig när långa byxor eller tights ersätter shortsen och jag förstår inte varför det inte skulle gälla alla, utom de frusna som stelnar till av att ha svala ben. Kroppen vänjer sig också på några veckor, men den som aldrig startar ett pass i småfruset tillstånd ger inte kroppen den chansen. Men självklart väljer var och en själv. Att somliga hellre svettas mycket än fryser lite må man förundras över men knappast klaga på.
1974 • Stockholm
#36
19 oktober 2020 kl 17:46
1 Gilla
Även jag förundras över att andra löpare är så väldigt påklädda. Det ser hemskt jobbigt ut.
Samtidigt kan jag tycka att det är svårt att veta i förväg så här års vad man ska ha på sig - att bara stirra på vad termometern visar ger inte tillräckligt med vägledning. Vindens effekt kan skilja mycket från dag till dag och visst kan solen värma fortfarande om himlen är klar, även om det bara är 5 grader varmt ute.
Som ung var det lättare - då gällde kortbyxor och t-shirt t o m i snö, bara i extremfall åkte en jacka på.
Numera har jag lättare att frysa, men uppenbarligen är jag inte i närheten av att vara lika kall som merparten av andra löpare.
Springer fortfarande i kortbyxor, men de senaste veckorna har jag börjat flera pass med jacka på. Den åker sedan av och hamnar runt midjan efter ett par kilometer - förutom idag, då jag behöll den på hela passet för första gången sedan i våras.

Vill förresten minnas att det finns en flera år gammal tråd här på forumet där man klagar på löpare som springer med jackan knuten runt midjan...
1980 • Norrtälje
#37
19 oktober 2020 kl 19:45
2 Gilla
Nyss hemkommen från dagens pass på idrottsplatsen med klubben.

Vindjacka, merinounderställ, keps och långa tights, och frös som en hund innan jag fick upp värmen. Någorlunda. Borde tagit med vantar.

4 grader varmt och snålblåst kräver en hel del kläder för oss lättfrusna. Jag gillar verkligen inte att ha för mycket kläder, men måste jag välja tar jag hellre för mycket på mig än tvärtom. Som bekant kan man ju ta av sig, men det är svårt att ta på sig kläder man inte har med.
#38
19 oktober 2020 kl 20:16
1 Gilla
Måste säga att jag märker ingen skillnad i rörlighet oavsett om jag kör splittshorts eller långa tights. Jag måste säga att om det gick att göra et blindtest på de för mig så skulle jag inte märka någon skillnad alls gällandes rörlighet eller prestation.
Vad jag har på mig beror helt på temp & pass jag ska springa på.
Acke5
1959 • Göteborg
#39
19 oktober 2020 kl 22:43
3 Gilla
Något rostiga fysikkunskaper; men är det inte så, att en som springer maran på 3 timmar utvecklar mer värme per tidsenhet än den som släpar sig runt på 5-6 timmar - allt annat lika?

Alltså, ju snabbare löpare och ju hårdare pass, ju mindre kläder. Misstänker att de flesta klär sig utifrån sin förmåga och behov, men en del kanske skulle testa att ha det lite "småkyligt" inledningsvis. Misstänker att resten blir så mycket behagligare då. ;)
1974 • Stockholm
#40
19 oktober 2020 kl 23:37
1 Gilla
Låter som en med sanningen överensstämmande hågkomst.
Lättare klädsel skulle därmed kunna fungera som en sporre för att träna lite hårdare. :)

< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.