Löpning Kom igång 25 inlägg 3076 visningar

Min tidigare kondition borta för alltid?

Emelie Svensson
1985 • Skåne
#1
22 maj 2023 - 19:27
Gilla
Jag har generellt tränat mycket kondition i mitt liv, men tappat det en del sista åren. Jag är kvinna, 38 år idag. När jag var strax över 20 sprang jag maraton på mindre än fyra timmar (utan någon särskild tidsambition). Jag brukade aldrig hetsa mig själv med att mäta tider när jag sprang men från de lopp jag sprang så blev resultatet alltid under 50 min iaf på milen. Då var jag under 30.

De senaste åren, kanske sedan jag var 30 år, har jag nog dels tränat mindre generellt, men också varierat träningen mer, kört mer styrka och även yoga och lagt mindre vikt vid löpträning. Jag har alltid trott att jag ändå har en hyfsad grundkondition. Jag har ju sprungit så många år av mitt liv.

Som sagt har jag aldrig personligen tidigare mätt hastigheter och distanser när jag springer då jag känt att det blir för prestationsinriktat, jag har bara velat springa för bättre hälsa utan att hetsa mig med tider.

På senare tid har jag tänkt att jag vill komma igång med mer löpträning mer igen. Jag har nu mätt mina resultat när jag har varit ute och sprungit och jag blir lite chockad över hur dåliga resultat jag får. Milen tar kanske en timme och en kvart att springa. Då kan jag iaf säga att jag inte anstränger mig till max, jag springer i ett tempo som jag uppfattar som behagligt. När jag har sprungit lopp och fått bättre tider antar jag att jag pressar mig hårdare.. men från under 50 min till 75 min? Det låter ju så väldigt illa!

Nu undrar jag, hur svårt är det för mig att komma tillbaka? Jag har aldrig helt slutat med löpning och konditionsträning, bara tränat mindre löpning än för flera år sedan då jag systematiskt kanske sprang fem ggr i veckan. Har jag någon nytta av att tidigare ha haft bra kondition nu när jag vill komma tillbaka eller är den konditionen jag hade förut och all träning jag lade ner ingenting värd längre? Alltså inte något som jag kan dra nytta av? Påverkar åldern mig mycket? (Jag har inte lagt på mig vikt.) kan jag ens komma tillbaka till min tidigare kondition? Vad krävs av mig och hur lång tid kan det behöva ta? Känner mig lite nere över att ha tappat så mycket!

Jag har för övrigt haft järnbrist nu också som jag just börjat behandla med kosttillskott, vet inte om det drar ner mina resultat. Jag fick reda på det när jag gick och kollade upp det pga påtaglig orkeslöshet när jag tränade.
< < < 1 2 > > >
John K
1969 • Stockholm
#2
22 maj 2023 kl 19:39
3 Gilla
Utan att vara expert, så tappar man ju konditionen väldigt snabbt vid uppehåll. Har sett siffror på att man under någon månadsperiod kan tappa mellan 6-20% av konditionen. Måste ju vara en kurva som sedan planar ut. Konditionen kan ju inte tappas till 100% om man inte har en underliggande sjukdom.

Jag kan läsa mig till en viss otålighet och frustration hos dig, men fortsätt bara att träna regelbundet. Släpp alla jämförelser med hur du vill att det ska vara. Att kvantifiera prestationen i termer av tidsenheter är ju inte relevant i det här skedet. Låt kroppen (= vilken är så klart en självklar del av dig) reglera det själv. Successivt (om det nu är en vecka eller ett par månader) kommer du att märka tydliga tecken på förbättrad kondition. Därefter kan du ju mer titta på att förbättra tider som en motiverande dimension.

Lycka till!

Monica Carlsson
1971 • Partille
#3
22 maj 2023 kl 19:40 Redigerad 22 maj 2023 kl 19:43
5 Gilla
Hej, jag menar inget elakt, hoppas du inte tar det så. Men jag läste nån (Jonas Colting?) som menade att säga "jag hade ju bra grundkondis när jag var ung" är som att säga "jag var väldigt ren som barn"... typ, läget och förutsättningarna är annorlunda nu!

Men du! Du har ju en enklare resa än de flesta att ta tag i situationen och hitta tillbaka till träningsglädjen, stoltheten, och måendet! Du vet hur det känns att vara vältränad, och hur det är att träna. Ta och kolla upp ett sansat nybörjarprogram för milen eller mer, känn vad kroppen tycker och att du får till de tillfällen du har tänkt.

(Jag började springa senast när jag var 44, och har inte slutat ännu. Har dock inga tidsambitioner, utan mer "enkel träning att få till, må bra, och rensa tankarna". Hittade efter ett tag en genetisk defekt som visade att jag hade problem med järnbalansen i kroppen, dock lite oklart exakt hur den åkomman påverkar konditionsträning. Kombinera med klimakterie-start-ålder kanske, plus att jag tränar ofokuserat och ofta bara i konstant lunk-tempo.)

Heja dig! Återkoppla gärna!
2006 • Alingsås
#4
22 maj 2023 kl 19:40
1 Gilla
Kondition är färskvara. Träna på det du vill bli bra på, fortsätt löpträna så kommer det ta sig :)
1984 • Falun
#5
22 maj 2023 kl 19:43
3 Gilla
Generellt kan man ju säga att man dels var lättare i kroppen som 20-åring samt att du då förmodligen kom från en mer rörlig vardag.

Nu är du lite deppig över att det är tungt att komma igång igen. Men så är det. Det är tufft och jobbigt att sätta igång med löpning efter uppehåll. Någon större nytta för konditionen har din styrketräning och yoga nog inte gjort (men det är ju bra ändå).

Min erfarenhet är att kroppen är ganska bra på att minnas. Sprang du milen under 50 min för ca 8 år sedan ska du nog se att det går rätt snabbt att komma tillbaka. Men du kan ju inte jämföra gamla tävlingar med att du idag går ut och joggar en mil ”behagligt” :). Att göra sitt bästa på milen är ju allt annat än behagligt.

Försök att träna kontinuerligt och öka volymen gradvis. Släng på ett intervallpass i veckan.


Själv tränade jag jämt (fotboll) tills jag var 20. Sen i princip inget tills jag blev 30 då jag började springa. Det tog några månader innan jag gjorde milen på samma tid som jag gjorde som fotbollsspelare. Nu springer jag betydligt snabbare trots att jag snart är 40.

Du kan ju skriva i tråden om din utveckling :)
1984 • Falun
#6
22 maj 2023 kl 19:49
3 Gilla
Jag kan inte bevisa att Colting har fel, men jag upplever att det är enorm skillnad på folk som idrottar mycket i ungdomen jämfört med dom som inte har det.

Kondition är faktiskt inte bara en färskvara. Det finns en icke obetydlig genetisk komponent som förmodligen i sin tur gjort att man som ung tränat mer (eftersom man var bra på det = roligt).
Emelie Svensson
1985 • Skåne
#7
22 maj 2023 kl 19:55 Redigerad 22 maj 2023 kl 19:56
1 Gilla
” Hej, jag menar inget elakt, hoppas du inte tar det så. Men jag läste nån (Jonas Colting?) som menade att säga "jag hade ju bra grundkondis när jag var ung" är som att säga "jag var väldigt ren som barn"... typ, läget och förutsättningarna är annorlunda nu!”

Absolut, men det är ändå inte extremt lång tid som jag har legat lägre med konditionsträningen. Eller det beror på vad man jämför mer. Det är under tio år iaf. Det finns ingen exakt gräns heller. Kanske sju år. Eller fem, jag vet inte exakt och det finns ingen exakt gräns heller. Jag tänker att man kanske inte går från att klassas som ung till gammal på ca fem till sju år..Eller? Och då har jag som sagt inte helt slutat med träning eller konditionsträning under den tiden heller. Jag minns en på mitt tidigare jobb han var omkring 60 år eller så och kraftigt överviktig och i rent usel form rent fysiskt, kraftig övervikt osv. Han paratare ofta om hur snabbt han sprang när han var runt 20 år och spinkig. Men så extremt känns läget inte för mig iaf, alltså jag känner inte att jag har gått från att ha varit riktigt ung till att vara riktigt gammal på denna tid(?)

Hur som helst, tack för peppningen. Ja, jag får se om jag börjar föra resultat här eller så:) ska satsa hårt på träningen nu i sommar tänkte jag, det är ju perfekt säsong för löpträning.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#8
22 maj 2023 kl 20:00
2 Gilla
Jamen du orkar springa en mil, bara det är ju en fantastisk utgångspunkt! Glöm inte det! Då kan du ju satsa på att jobba med tempot efterhand. Du är nog snart tillbaka i bättre löpform, om du springer mer!

Tveka inte att söka hjälp i vården om du trots allt känner att det är något i kroppen som inte stämmer. Det vet bara du bäst, hur det ska kännas. (Om du har ekonomiska möjligheter och det är trögt på vårdcentralen, kanske gör ett hälsotest på typ Unilab eller Werlabs?)
Emelie Svensson
1985 • Skåne
#9
22 maj 2023 kl 20:01 Redigerad 22 maj 2023 kl 20:03
Gilla
Lättare i kroppen är olika från person till person och som jag skriver så har jag inte lagt på mig vikt. Jag har mer eller mindre haft samma vikt sedan högstadiet, aldrig varit riktigt spinkig men inte heller överviktig. Och det här handlar inte heller om tider som var när jag var runt 20 utan just lopptiderna på milen var när jag var strax under 30 år. (Maran däremot var jag närmare 20 än 30 år, men det är ju inte marathondistanser jag pratar om gällande mina nuvarande resultat utan vad jag springer milen på.)

Vad härligt att höra att du fick sådana positiva resultat så snabbt! Jag hoppas verkligen att jag kan få något liknande!

Och också följande:
"Men du kan ju inte jämföra gamla tävlingar med att du idag går ut och joggar en mil ”behagligt” :). Att göra sitt bästa på milen är ju allt annat än behagligt."
Ja precis, det ligger väl en del i det, att min jämförelse kanske är missvisande eftersom jag jämför det jag tycker är behagligt med det jag har sprungit på lopp. Det kanske förklarar en del av problemet, för som sagt. Jag har inte ens legat på soffan och latat mig under dessa år, jag har tränat, om än påtagligt mindre konditionträning än förut.
Allie K
1974 • Knivsta
#10
23 maj 2023 kl 10:52
1 Gilla
Jag har gjort många och en del långa uppehåll i träningen och det brukar gå ganska snabbt att komma tillbaka ungefär till den gamla formen, men vad det beror på vet jag inte. Jag kanske är av naturen lättränad (och lättskadad). Jag gjorde ett EKG i samband med bröstsmärta efter covid 2020 och läkaren sa att det syntes på resultatet att jag tränat mycket kondition, trots att jag då inte tränat på ett bra tag på grund av sjukdom. Oklart vad det var för något hon såg men kanske hjärtat kan få någon bestående styrka hos vissa (idrottshjärta?) även om slagvolymen brukar minska vid uppehåll. Känner att jag kan alltför lite om detta.
1971 • Nykvarn
#11
23 maj 2023 kl 11:26
2 Gilla
I ett kortare perspektiv, veckor/någon månad tappar man inte mycket kondition men i perspektivet åtta år som du beskriver är det nog inte relevant längre att prata om "grundkondition". Varierad träning är ju toppen för hälsa, styrka, rörlighet och kondition men min erfarenhet är att många som tränar många olika saker överskattar hur mycket kondition de egentligen tränar. Yoga är ju toppen för rörlighet men ger ju t ex inget för konditionen.

Med det sagt så finns ett slags "muskelminne" och även om du kanske gör bäst i att tänka att du börjar om på "noll" så tror jag du kommer fortare tillbaka än en som aldrig tränat och börjar från noll på riktigt, din kropp är van vid belastning.

Sedan är det definitivt så att järnbrist påverkar prestationen, det har jag nästan trettio års erfarenhet av och är den allvarlig med lågt Hb och lågt ferritin så kan det ha dramatiska negativa effekter och det tar tid att bygga upp framförallt ferritinnivåerna igen, även om Hb-värdet kan stiga ganska snabbt med hjälp av järntabletter.
1984 • Falun
#12
23 maj 2023 kl 14:52
2 Gilla
Jag har en massa småbarn. Ibland har det varit långa sjukdomsperioder plus nån skada som gjort att man haft längre uppehåll. Jag tycker alltid det är plågsamt att komma igång igen. Men rätt var det är så är man tillbaka där man var sist.

Det finns ju många sätt att testa sig för att följa sin utveckling. Gör tex ett testlopp på 5 km med någon månad eller två emellan och du ska se att det händer saker. Men hetsa inte för snabbt, då kommer nån småskada och stör.
Emelie Svensson
1985 • Skåne
#13
23 maj 2023 kl 16:41
Gilla
Hej och tack för input Staffan. Angående grundkondition. Jag vet inte om det handlar om åtta år, svårt att räkna också. Jag har aldrig heller helt lagt ner konditionsträningen eller annan träning, bara tränat mindre än förut då jag tränade väldigt mycket. Under dessa år har jag exempelvis gått på olika HIIT- klasser (ibland, inte flera ggr per vecka) och har upplevt att jag inte är så dålig där jämfört med andra deltagare. Men jag har nog underskattat kondition, jag tyckte jag hade det gratis förut och slutade sätta värde på det, tänkte mer på att jag var dålig på marklyft och sånt och tappade konditionen en aning därför.

Något jag kom på idag som jag inte har tänkt på: jag gick med i en roddklubb för något år sedan. Alltså inom två år sedan, så relativt nyligen. Jag har inte varit så himla aktiv där och är alltså nybörjare på rodd och min teknik är usel jämfört med typ alla andra där. Flera har kunnat ro sedan de var barn. När vi under vintertid har haft intervallträning på roddmaskin så har jag ändå fått hyfsat bra resultat jämfört med andra (kvinnor i klubben då, jämför mig ej med männen). Jag har trott att det är min hyfsade grundkondition som kompenserar upp resultatet. Men jag vet inte? Det går ju inte ihop med mina dåliga resultat när jag möter min tid när jag är ute och springer nu.
1974 • Stockholm
#14
23 maj 2023 kl 17:17
Gilla
Att du ens vet vilka tider du har nu, tänker jag...
Det är två helt olika "löparkarriärer" för dig. Tror det kan underlätta för dig mentalt om du helt skippar att mäta tid och distans ett bra tag framöver. Om du bor på samma plats som under första karriär - leta rätt på helt nya rundor så slipper du känna dig klen i backar du tidigare studsade uppför. Sen när du är mogen, kanske i höst, vad vet jag, så börjar du logga och mäta löpningen igen om det känns viktigt.

Ovanstående funkade i varje fall för mig.
Emelie Svensson
1985 • Skåne
#15
23 maj 2023 kl 18:09
Gilla
Kul och hoppfullt att höra! En på mitt jobb pratade om att man får större hjärta (tror jag det var) av konditionsträning, så känner igen den biten☺️
Emelie Svensson
1985 • Skåne
#16
23 maj 2023 kl 18:16
1 Gilla
Jag har regelbundet sprungit samma runda under alla år, så det blir inte någon chock nu (alltså jag har ju aldrig helt slutat springa bara gjort det mindre..) men ja, du har nog rätt i att jag nog ska sluta mäta tid. Jag har ju aldrig gjort det tidigare heller för jag tycker det tar bort en del av träningsglädjen och ersätter den med prestationshets (och som nu - frustration) ändå.
1985 • Vallentuna
#17
23 maj 2023 kl 19:56
2 Gilla
Grundkondition finns egentligen inte. Det är alltid en färskvara och kroppen är extremt bra att anpassa sig till rådande förhållanden. Den vill inte lägga energi på att vara i onödigt kostsam bra form. Det är inte en smart smart överlevnadsstrategi.

Jonas Colting är en extremt duktig atlet, men som har otroligt lite koll på den verkliga verkligheten. Mycket av det han säger i sin podd är taget ur luften eller förvanskat, även om det är en underhållande podd.
1984 • Falun
#18
23 maj 2023 kl 21:43
1 Gilla
Fast det är inte riktigt samma sak som att ”grundkondition” inte finns. Det är ganska stor variation gällande kondition även hos helt otränade individer. Vissa verkar alltså ha medfött bättre kapacitet. Eller golv om man så vill. Ganska självklart när man tänker på det. I stort sett alla egenskaper varierar
1991 • Norrköping
#19
23 maj 2023 kl 22:35
1 Gilla
En grej jag noterade: du jämför dig på milen. Det är ju ändå inte en jättekort distans och jag tänker att ju längre distans du jämför dig på desto värre blir det. Enkelt sammanfattat borde väl mindre träning ge värre utslag ju längre distansen är. Kanske droppet verkar mindre drastiskt på typ 5 km? Tänker om det är en kombo av sämre kondition och sämre ben snarare än att det enbart är din kondition som droppat av.

Sen är det ju som folk skriver att du jämför en milrunda i behagligt tempo med ett tävlingspers. Skillnaden är med det beaktat knappast 25 min. Jag sprang en behaglig mil idag på ca 52 min. Kör jag allt jag har är jag nedåt 40 min.
1985 • Vallentuna
#20
24 maj 2023 kl 08:54
1 Gilla
Givetvis finns det enorma genetiska och övrigt fysiska samt mentala skillnader mellan individer hur duktig man är, men relativt mot sig själv så har man inget högt golv mot hur man är när man är tränad. Har du spelat fotboll upp till 20 års ålder på elitnivå, men är helt inaktiv i 10 års tid så kommer du börja från noll igen.

Men absolut, vi kanske ska bestämma för oss vad vi menar med grundkondition om vi ska diskutera det :)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.