21 januari 2024 kl 21:15
Redigerad 21 januari 2024 kl 21:31
Du har rätt i att man inte behöver undvika saker helt om man kan äta bara lite av det. Säg det till en alkoholist, det är inte så enkelt.
Socker fungerar för många så att man får sug av det och har svårt för att säga stopp. Jag har noll tendenser till alkoholism, är närmast absolutist, men med godis fungerar det annorlunda.
Säg att jag skulle börja äta godis igen. Jag kanske köper något hekto lösgodis för att hålla det på en låg nivå. Det kommer att funka ett tag. Kanske en liten chokladkaka.
Sen blir det så att jag ökar mängden, kanske är upp i ett halvt kilo lösgodis, kanske en 200g chokladkaka, eller två som jag drar i mig på en kväll om det var köp två för priset av en.
Det har inget med övervikt att göra heller i mitt fall, har aldrig varit överviktig, har BMI 22 och det skulle inte påverkas om jag började äta godis igen.
Det som är bra för mig då med mitt godisstopp är att suget helt upphör. Jag kan gå förbi godishyllorna i butiken och tänka att "det här gillade jag förr" men utan att få allra minst lust att köpa. Jag mår bättre av att få jämnare blodsocker och jag skonar tänderna.
Du kanske inte är av den typen. Du kanske kan ha ett par chokladkakor i ett skåp som räcker i flera månader, det kan inte jag. Vet jag om att de finns och inte har bestämt mig för godisstopp är de definitivt väck inom en vecka.
Jag är inte livrädd för socker, inte det minsta. Men har lärt mig att jag mår så mycket bättre om jag åtminstone undviker godis helt. Jag kan tänka mig att ganska många skulle behöva ett liknande förhållningssätt mot alkohol men där har jag den stora turen att mitt behov av alkohol är noll.