Hög puls vid träning - Löpning
Löpning Träning 15 inlägg 22040 visningar

Hög puls vid träning

1990 • Göteborg
#1
11 juli 2017 - 15:06
Gilla 
Hej!

Jag är en 26årig kille som har hållit på med löpning nu i en fyra månader och tills nyligen trodde jag att jag hade en väldigt låg maxpuls. Fick kämpa för att få upp pulsen i 150-160 och absolut max jag fick när jag verkligen tog ut mig var 180 så tänkte att en maxpuls på ~190 något var rimligt.

Nu senaste två veckorna har jag fått högre puls utan att det alls känns lika jobbigt eller jag blir lika andfådd. Körde ett halvhårt pass där jag fick en peak på 197 och var över 190 flera gånger med ett snitt på 180. Detta trots att jag kände det inte hade varit något problem att ta i mer. Detta borde isåfall betyda jag har en maxpuls en bit över detta någonstans runt 210-220 gissar jag vilket kanske inte är ovanligt. Det som är oroande är att pulsen är så mycket högre än vad jag är van vid och vad jag trodde var min maxpuls när jag började springa.

Tänkte om detta är något jag borde vara orolig över och som kanske tyder på att jag bör göra en läkarundersökning? Eller om det snarare verkar rimligt med att vanan att springa har gjort att det är mycket lättare att närma sig maxpulsen utan att det känns lika jobbigt?

Annars sjunker pulsen fint så fort jag vilar och går ner snabbt igen till ~100-120 på någon minut vilket känns bra.


Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#2
11 juli 2017 - 16:52
Gilla 
Om din mjölksyratröskel höjts så påverkar det din arbetspuls. Är man otränad sätter ofta musklernas styrka och uthållighet gränserna. Känner du dig orolig på något vis så kan du ju rådfråga en läkare.
1990 • Göteborg
#3
11 juli 2017 - 22:22
Gilla 
Tack, då känner jag mig lugnare. Antar det inte är någon fara med ska passa på och ändå nämna det nästa gång jag ska till läkaren.
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
11 juli 2017 - 22:59
Gilla 
Det kan finnas helt andra förklaringar också. Själv upptäckte jag häromdagen att pulsbandet behövde ett nytt batteri. Innan det lägger av kan det mäta systematiskt fel men oftast märker man det på att värden hoppar upp och ner lite mer än vanligt.

Kan passa på att nämna att mätfel är rätt vanliga, särskilt de första 10-20 minuterna. Det finns många trådar om detta, tröjor i syntetmaterial ger statisk elektricitet, särskilt innan man börjat bli svettig. Nervsignaler från bröstmusklerna stör också, ofta med en rytm som stämmer med stegfrekvensen.

Nu på sommaren får många högre puls p g a värmen men det brukar också kännas som att det blir tyngre att springa. Har det hänt något med hjärtat borde det också kännas, åtminstone när du håller hög fart.

Men det finns en oregelbundenhet som vanligen kallas extraslag eller dubbelslag. Min erfarenhet är att de höjer det avlästa pulsvärdet utan att löpningen känns jobbigare. Stanna till när du sprungit snabbt nån kilometer och känn på pulsen, har du jämn rytm i 20-30 slag kan du glömma det här med extraslag (har du dem mer sällan syns de inte särskilt i pulsvärdet). Det är rätt vanligt, anses vanligen ofarligt och man kan i praktiken inte göra något åt dem.
1974 • Mölndal
#5
12 juli 2017 - 11:50
Gilla 
Extraslag brukar jag oftast känna av i vila efter några veckor med hård träning.
Själv tycker jag att min puls borde vara högre i den fsrt jag springer. Nu kanske inte pulsmätningen är helt tillförlitlig på 235:an men värdena uppvisar samma mönster
1990 • Göteborg
#6
12 juli 2017 - 19:24
Gilla 
Ska ta och kolla om jag har extraslag. Vet att när jag vilar så händer det väldigt sällan (om det är det jag uppfattar som en extra lång paus) men kanske är annorlunda när jag springer.

Jag använder mig av pulsmätning vid handleden vilket jag också hört inte är lika exakt. ( Har f.ö. samma klocka som dig Mikael! )

Kollade också igenom min pulsstatistik mer nogrant nu och verkar som de högsta topparna antagligen inte är riktiga då de verkar bli ett kort hopp upp till dem. Tror annars mest på det som föreslogs med att jag helt enkelt klarar av att hålla en högre puls nu när jag är bättre tränad, springer trots allt betydligt snabbare nu än förut.
1971 • Rasbo Uppsala
#7
23 oktober 2017 - 14:16
Gilla 
Lånar tråden lite, blev lite orolig idag och undrar om det kan vara någon fara med att pulsen är för hög under en längre tid och tänkte jag frågar er om det?

Försökte springa milen på maxfart idag och startade nästan ouppvärmd i ganska hög fart för mig. Det höll bara i 3km sen fick jag ont i bröstet tror det är lungorna som sa stopp. Kändes på samma sätt som när jag började springa. Inge konstigt med det, sprang sen lugnt ett tag fram till ca 5km och där började det kännas bra så ökade till mitt nära max. Sen kommer det jag funderar över, kollade pulsen och såg att den låg konstant över 200 upp till 212 så jag släppte en aning på tempot så att pulsen åtminstone låg under 200. Slog trots detta peronligt på milen men lite tråkigt att vara rädd för att pulsen blir för hög så man inte vågar ta ut sig max.

Har en garmin 225 som mäter pulsen på handleden. Kan det visa fel? Möjligt men det jag funderar på är om det är farligt att springa med väldigt hög puls om man känner sig någorlunda ok?
Låg nog nästan på max men lite mer hade jag kunnat pressat mig på slutet om jag vågat :)
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#8
23 oktober 2017 - 14:26
Gilla 
En hög puls behöver inte vara onormalt, tycker att du ligger ganska högt generellt på dina pass. Om du får ont i bröstet kan det vara muskulärt, börja gärna passet med en kort uppvärmning på några minuter INNAN du gasar på för fullt, det är alltid en fördel att höja pulsen och få igång andningen före löprundan.
Oldboy
1952 • Danderyd
#9
23 oktober 2017 - 14:50
Gilla 
Magnus, du tycks ha osedvanligt hög puls men nån ska ju vara värst. Nu är handledsmätning inte lika pålitlig som mätning med pulsband, du kan ju prova att jämföra med mätning manuellt (svårt när man springer, kan nog funka under ett spinningpass).
Om det är farligt? Nej, inte om hjärtat är friskt. Ont i bröstet är ju inte bra men som Lars sa kan det ha andra orsaker än hjärtat och du trodde ju själv det var lungorna. Ont i luftstrupen när man springer på max är rätt vanligt. Men OM det skulle vara hjärtat är det farligt (inte att du nog har ovanligt höga pulsvärden i sig, men om du har ont i hjärtat).
1971 • Rasbo Uppsala
#10
23 oktober 2017 - 16:01
Gilla 
Här kollat hjärtat med både 24h Elf och belastning på cykel men då kom jag inte upp i dessa höga värden. Normalt brukar jag inte aldrig komma över 190 i puls men å andra sidan brukar jag inte spring så fort heller. Ska försöka ta reda på om pulsvärdet stämmer eller om den visar fel. Klockan har stämt tidigare det vet jag men ibland visar den helt fel men då brukar det bara helt uppenbart att det inte stämmer.

Lite läskigt är det kanske ska man låta bli att kolla på klockan :)
Lennart Ehrencrona
1980 • Töcksfors
#11
26 oktober 2017 - 21:53
Gilla 
Hej..Jag lånar också tråden här. Jag har löpt många år samt åkt skidor. Men först nu har ja intresserat mig för pulsträning.
Har testat pulsband över bröstet några gånger och brukar ligga på max 200 med genomsnitt på 180-185. Vilopuls på ca 60-65. Men när ja kollar pulszonerna så står det att ja ligger typ 50% av rundan(milen) i zon 5 fastän ja försöker springa/jogga sakta i tempo runt 6min/km. Förklaringen av den zonen är att här ligger man bara om kör intervaller eller springer max och då 180 bpm... något stämmer inte. Antingen är min puls för hög eller nått. Kan någon ge tipps om hur ja ska lägga upp träningen/zonerna o sv..

Med vänlig hälsning Lennart
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#12
27 oktober 2017 - 00:20 Redigerad 27 oktober 2017 - 00:20
1 Gilla 
Du måste göra ett maxpuls-test, googla hur man gör. Det måste även vara gren-specifikt. Hur har du räknat ut maxpulsen nu? 220-ålder? Formlerna funkar inte alls på individnivå, finns massa exempel här på forumet där folk har skyhögt över "regeln".

Edit: Förtydligande - eftersom pulszonerna är %av HR-max (om man väljer det). Så spelar rätt maxpuls väldigt stor roll!
1971 • Rasbo Uppsala
#13
27 oktober 2017 - 07:52
Gilla 
Som Thomas skrivet så tror jag din puls är felaktig inlagd i klockan eller så ligger det något standarvärde där.

På mig stämmer maxpulsen väldigt dåligt mot vad jag ska ha. Formeln säger att jag hamnar på 180 i maxpuls själv vet jag att jag kan pressa upp den över 200.
Lennart Ehrencrona
1980 • Töcksfors
#14
29 oktober 2017 - 10:32
Gilla 
Hej

Ja jag har nog bara gjort en generell maxpulstest utan att ta hänsyn till löpning.
Ska googla på detta å se om ja hittar förbi djungeln av svar;) Tack!
Oldboy
1952 • Danderyd
#15
29 oktober 2017 - 20:37
Gilla 
På marathon.se har det i alla fall tidigare legat en beskrivning på hur man kan göra ett maxpulstest, om man inte vill lägga en rejäl slant på det på något institut.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.