Löpning Träning 5 inlägg 3229 visningar

Ingen ork

1981 • Windsor
#1
3 april 2018 - 10:26
Gilla 
Hej!

Jag vill förbättra min löptid/ork (inte elit, utan bara som vanlig motionär) men det känns som att det inte spelar någon roll hur mycket jag tränar. Tiden och orken blir inte bättre.

Mitt största problem är ”orken” / självmotivationen.

Jag kör ca 3 pass per vecka. Hinner inte mer tyvärr. Det blir 1 body pump + 2 löppass (ca 6 km med en kilometertid runt 6.20 min).

Jag springer Göteborgsvarvet varje år. Återigen tiden ligger på mellan 2.15-2.30, så ingen stor skillnad med tanke på att jag vissa år har tränat mer än andra. Jag har även gått runt pga operation, graviditet mm. Mao jag vet att jag tar mig runt, så då blir det ingen motivation mer än ev några minuter på tiden.

När jag är ute o springer så har jag ingen ork eller självmotivation att springa fortare/längre. Det blir samma gamla rundor varje gång.

Mitt BMI är normalt. Sömn o stress kunde vara bättre, men ändå ok. Min löpning påverkas mycket utav vad/när jag äter, så det håller jag koll på. Jag har funderat på att gå med i en löpargrupp men inte hittat någon som passar mina tider. Jag läste att rödbetor ökar syreupptagningen så gjorde smoothies på rödbetor i några veckor. Svårt att föra statistik på ett par veckor, men nu kan jag knappt tänka på rödbetor längre :)
Jag kör med musik / utan musik.

Något måste ändras men jag vet inte vad.
Alla tipsmottages gärna!
1978 • Falun
#2
4 april 2018 - 08:11
Gilla 
Jag tänker såhär. Du springer två gånger i veckan ca 38 min. Skulle du möjligen ha tid att förlänga passen eller ett av dem till 60 min på sikt? Smyg i så fall på någon minut på varje pass framöver. Det kommer garanterat att ge dig mer ork och förbättra tiderna på göteborgsvarvet. När du går på bodypump så kanske du kan lägga in 15-30 min konditionsträning t ex löpband, motionscykel direkt efter eller innan när du ändå är "igång"? Har du funderat på att köra intervaller? Kan vara bra för motivationen att känna sig snabb! Ett effektivt och roligt pass för att höja syreupptaget tycker jag är 10x30/30. Enkelt, spring fort 30 sek, gå 30 sek. Tänk dig tävlingsfart på 3 km, i ditt fall kanske 5:30 min/km? Värm upp med 10 min jogg och varva ner med 10 min jogg. Ett pass som är avklarat på 30 min.
Svårt att trolla om tiden och motivationen tryter men var nöjd med det du utför. Den bästa träningen är den som blir av!
1971 • Nykvarn
#3
4 april 2018 - 08:43
Gilla 
Precis som Anders är inne på tror jag du fastnat i vanliga fällan att din löpning saknar variation. Som sagt du springer 2x6 km i veckan i samma tempo, förmodligen på samma runda också. Det utvecklar dig inte som löpare och gör också löpningen ganska tråkig. Jag tycker som Anders, spring en annan runda och spring lite längre en gång i veckan, det ger bättre uthållighet. Veckans andra pass kan vara någon form av intervall-eller backpass som går att göra väldigt enkelt. Kanske kan du hitta någon löpgrupp eller något sällskap på dessa pass, kanske någon som är mera van löpare och som kan ge dig förslag och göra dig sällskap på olika pass?
1984 • Falun
#4
4 april 2018 - 11:28
Gilla 
Även om jag älskar löpning så är det ju inte alla som gör det? Du kanske skulle testa någon annan sport ett tag?
1981 • Windsor
#5
10 april 2018 - 23:49
Gilla 
Tack så mycket för tipsen!
Smart att lägga in lite kondition innan/efter body pump när jag ändå är igång.
Ska testa andra rundor och framförallt intervaller också för variation och hoppas att det märks på nästa "samma gamla vanliga runda" :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.