Löpning Kost & Näring 34 inlägg 5779 visningar

Hur viktig är kosten för era träningsresultat?

Bek
1978 • VGR
#1
25 november 2021 - 07:44
Gilla
Följer ni några kostråd eller har någon planering för när, vad eller hur mycket ni äter? Något speciellt innan eller efter träning? Märker ni någon skillnad i hur ni klarar träna eller resultaten beroende på hur ni äter?
< < < 1 2 > > >
1967 • Torslanda
#2
25 november 2021 kl 09:02
2 Gilla
Är inte tillbaka i full träningvolym ännu så får svara mer baserat på hur jag gort när jag låg på 10-15 mil i veckan, vilket jag borde vara tillbaka på om ett par veckor igen.

Protein behövs bara ca 1 gram per kg kropsvikt och dag och det får du lätt i dig via vanlig mat. Dock, efter riktigt hårda pass eller långpass då man vill få igång återhämtning så fort som möjligt för att kunna köra nästa dag igen tycker jag det gör skillnad att få i sig ca 20 gram protein, rikligt med kolhydrater och alla elektrolyter. För mig gör det stor skillnad men det kan ju vara placebo. I övrigt ser jag inga problem, inför kvalitetspass vill jag gärna ha fulla depåer för att orka pressa mig hårt nog men ibland är syftet med passet att träna med låga nivåer. Långpass innan frukost är en hit för min del då jag tränar för längre distanser men ibland måste man träna magen på att ta in energi under passet med. Enligt min mening är sömnen/vilan/återhämtningen viktigare än kosten. Givetvis sköts kosten inför viktiga lopp men inte så mycket för träningen.
1989 • Svenljunga
#3
25 november 2021 kl 09:04
8 Gilla
Antagligen ganska viktig eftersom resultaten ständigt uteblir🤷🏻‍♂️😂
1994 • Umeå
#4
25 november 2021 kl 14:12
2 Gilla
Kooooooolhydrater!
1991 • Norrköping
#5
25 november 2021 kl 14:30
3 Gilla
Generellt: den är inte så viktig. Med det menar jag att jag inte känner något behov av att som motionär jaga mikronutrienter, utesluta vissa livsmedel etc. Jag kan leva helt normalt utan att känna att det förstör träningen.

På lite mer detaljnivå så brukar jag äta lite mer dagen innan ett riktigt långt långpass. Med det sagt så har jag med åren märkt att jag inte behöver vansinnessvulla bara för att jag t.ex. ska springa fem mil dagen efter. Men en lätt överätning inbillar jag ger mig något, eller så intalar jag mig bara det för att få äta både pizza och Ben and Jerrys var och varannan fredag.

Jag är halvt noggrann med att få i mig lite näring kort efter ett riktigt långt pass. Det gör jag egentligen enbart för att det finns rekommendationer om det för att minska hur sliten man blir. Tidigare kan det ha gått flera timmar mellan det hårda passet och matintag och det funkade helt ärligt bra det också.

Är halvnoga med proteinintaget(räknar dock inte på det) men det är primärt för att jag styrketränar och vill bygga/behålla muskler.

Så kortfattat så har jag ett par grejer som jag lägger lite fokus på men om jag ska vara helt ärlig så är jag inte 100 % hur mycket det ger. Jag tänker väldigt lite på kosten och det är skönt.
Patrik Lindegårdh
1979 • göteborg
#6
25 november 2021 kl 16:04
Gilla
Generellt tror jag folk behöver äta mer protein och periodisera sitt kolhydratsintag kring träningen för att prestera optimalt.

Att nåt "funkar" är inte samma sak som att det är optimalt ;)
1991 • Norrköping
#7
25 november 2021 kl 16:34
Gilla
Du har rätt! Men jag vill lägga till att fastän "optimalt" låter helt förträffligt så behöver det inte per automatik betyda att det skiljer särskilt mycket på "optimalt" och "funkar". Jag förstår dock att den här inställningen är ganska tråkig om man är mer åt "nördhållet" och tycker att det är kul att jaga procent och promillen. Respekterar att andra tänker annorlunda och TS kanske är just en sådan och således ska jag inte svärta ner tråden mer med min avslappnade inställning ;)


2006 • Alingsås
#8
25 november 2021 kl 17:46
1 Gilla
Pancake innan löp ger mig uthållighet. Slarvar rätt bra med maten men är gammal så behöver inte bry mig så mycket om hur fort jag springer, bara jag springer.
Bek
1978 • VGR
#9
25 november 2021 kl 18:21
Gilla
#7
Jag undrar just om folk utifrån sin erfarenhet tycker att det gör någon direkt skillnad för löpningen. Och i så fall hur de äter.

Nu krånglar jag till det en del med kosten ändå eftersom jag håller på att gå ner lite fett. Har redan gått ner en del så nu är det mer det jobbiga kvar.
Det jag vet är att resultaten av styrketräningen kommer ta fart när jag börjar äta mer. Utifrån vad jag hört tidigare och vad som kommer fram här misstänker jag att det inte kommer göra någon större skillnad för löpningen, eller möjligen göra att det går tyngre att springa om jag väger mer.
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#10
26 november 2021 kl 08:50
Gilla
#5 Morgonpass körs alltid på fastande mage. Känner mig som starkast då. Ofta kör jag pass 2 även det på fastande mage. Funkar ypperligt det också. Inför Köpenhamn halvmara så blev det en croissant, latte och lite yoghurt ca 2 timmar innan start. Sen att jag fick enorm magknip berodde kanske på sportdrycken innan loppet (som jag annars aldrig dricker innan lopp) eller den halva gel jag tryckte i mig vid 15 km. Inser att gel nog inte behövs på en så pass "kort" distans som halvmaran
Bobby Ljung
1970 • Sävedalen
#11
26 november 2021 kl 09:15
1 Gilla
Inte så noga, äter det jag vill. Men precis som Mikael så tränar jag gärna på morgonen på fastande mage, ofta pass runt 2,5-3 timmar.
Sedan jag började med det har jag förbättrat mina pb ganska rejält.
På tävling äter jag dock allt (socker) som ingår :-)
Patrik Lindegårdh
1979 • göteborg
#12
26 november 2021 kl 09:24
4 Gilla
#7 Jag har testa olika upplägg och märker skillnad. Sen är jag ute efter att prestera så bra som möjligt, har man inget direkt mål spelar det mindre roll så länge man orkar träna och må bra.

Vid 24h fasta tex har jag märkt att kvalitén dagen efter blir lidande. Jag kör också lunga långpass utan energi och innan frukost utan problem upp till 3h. Ska jag köra lite fortare märker jag skillnad om jag fyller upp innan och efter på kvalitetspassen. Tar även energi ibland precis innan och under intervallpass där totaltiden ligger på ca 90 min då det ger lite extra skjuts. Lite högre protein intag (upp mot 2g/kg kroppsvikt) känns också som att det hjälper med återhämtningen (finns även studier som visar det)

Tittar man på världseliten tar alla energi numera även på halvmaran även om dom springer under 60 min. Rimligtvis har dom tillräckligt med kolhydrater för att klara av att springa utan men hjälper uppenbarligen till att förbättra prestationen.

Allra viktigast är dock att få i sig tillräckligt med energi och näring för att orka prestera optimalt. Sen påverkar givetvis sömn och liver i övrigt väldigt mycket också.
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#13
26 november 2021 kl 09:57 Redigerad 26 november 2021 kl 10:07
Gilla
Håller med Patrik om att det viktiga är att man mår bra och att man orkar med den träning som man genomför.
Även mat och träning är en avspegling av samhället i övrigt. Ängslighet.

Ibland sover man bättre. Ibland sämre. Det är jobb. Har två barn på 9 och 10 år. Jag vet inte om min träning/resultat blivit markant bättre/sämre av det. Inget som jag reflekterar över eller som jag känner en direkt påverkan av.
1965 • Kungsholmen
#14
26 november 2021 kl 13:07
3 Gilla
Jag har ju inga resultat att tala om men har aldrig brytt mig om kosten för att förbättra träningsresultat förutom att jag lärt mig att aldrig träna med lågt blodsocker och att jag behöver kompensera för blodsockerfall efter träning men det är ju ren självbevarelsedrift.
2006 • Alingsås
#15
26 november 2021 kl 18:45
Gilla
Tycker du har helt rätt inställning för oss vardagsmotionärer Peter P. Är nog annorlunda om man elitsatsar eller satsar som motionär att ligga på top i de olika åldersklasserna.
1986 • Kungshamn
#16
26 november 2021 kl 20:34
Gilla
Jag märker av en positiv effekt på återhämtningen om jag äter något direkt efter ett tuffare pass. Inte supernova vad det är, brukar bli macka/banan/shake.
Känner mig mkt piggare dagen efter och inbillar mig att jag inte blir sjuk lika lätt heller.
Ibland tränar jag på fastande mage. Ska det vara intervaller eller låt annat tufft så försöker jag äta innan och kanske ha med sportdryck.
Åsa
1983 • Fagersta
#17
26 november 2021 kl 20:35
6 Gilla
Försöker äta mer än vad jag tror mig behöva. Åt tidigare för lite och bröt ner kroppen med spricka i benet som följd. Äter ren mat, så lite processat som möjligt och varierat. Räknar eller mäter inget.
Jenny Nilsson
1968 • VALLENTUNA
#18
28 november 2021 kl 12:07
Gilla
Bek,
Vad menar du med träningsresultat?
Jag har tyckt att allt varit prima och varit nöjd med mina resultat, jag tävlar inte, det har jag aldrig gjort. Däremot började jag skada mig (långvariga och allvarliga skador) efter att ha lagt om kosten 2013. Jag började då kostbehandla min ibs (strulig mage/tarm). Vi har nu sett att det inneburit energibrist. Jag har inte känt av det, men dragit på mig stressfraktur bland annat. Det har inte varit bra för mina träningsresultat... Mina tider och distanser har inte kommit upp i det som jag låg på innan stressfrakturen 2015 och de senare skadorna. Jag är övertygad om att mina träningsresultat ska bli bättre framöver, jag får nu i mig mer energi, om jag inte redan dragit på mig benskörhet (kanske behöver utredas för det), för då kanske skadeeländet inte är över. För lite energi i förhållande till träningsmängden är inte positivt...

Kram,
Jenny
1982 • Mariannelund
#19
28 november 2021 kl 13:05
2 Gilla
Försöker få i mig mat ganska fort efter ett avslutat pass. Delvis för återhämtningen men också för aptitreglering. Jag är oftast 0% hungrig efter ett pass för att två timmar senare bli vrålhungrig.

Då är det bättre för mig min familj och mina arbetskollegor att jag har ätit efter passet.

Blir ofta gröt och kvarg efter passen.

Jag äter gärna gels bars eller godis på långpass. Jag gillar helt enkelt mat 😁
1970 • Lerum
#20
29 november 2021 kl 22:15
3 Gilla
Morgonpass utan kaffe och mackor innan, inte en chans. Skall jag springa vid 08 så måste jag upp vid 06 och då lider jag hela vägen.
Att dra ut vid 22-tiden är absolut inga problem, kan göra riktigt bra pass men det hör nästan uteslutande till sommaren för annars funkar ju inte jobbet.

Träning direkt efter jobbet, jag behöver absolut käka/dricka snabba kolisar. Testade ganska nyss en produkt från Umara, Uintend heter den , en sk PWO, med bla beta alanin och koffein. Jag tycker absolut att den fick fart på kroppen och gjorde riktigt bra pass på kvällen. Sedan om det var placebo och jag verkligen ville att det skulle funka och fick den pepp som behövdes det har jag inget bevis för.

Däremot att ta energi snabbt efter passet hjälper mig, det har jag märkt tydligt. Har lättare att komma ner efter passet och om jag kör lunchpass och sedan ett pass till vid kl18 så är det jättestor skillnad för mig.

Ligger jag på och tränar så äter jag därefter, det går upp och ner som en sinuskurva. När jag går över 90km per vecka måste jag anstränga mig för att äta tillräckligt. Då räcker inte bara hungern. Min fru som exempel äter helt jämt oavsett noll pass på en vecka eller fyra pass, vi är helt olika där


Jo för mig spelar det roll och jag tar ofta sportdryck till hjälp för att fylla på snabbt
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.