att springa intervaller på löpband ?? - Löpning
Löpning Träning 24 inlägg 1778 visningar

att springa intervaller på löpband ??

1978 • Åkersberga
#1
7 december 2021 - 18:14
Gilla 
alltså det är nog lite tillvänjningstid att lära sig springa intervaller på bandet!!
Första försöket idag då det var 17 minusgrader ute
3 set x (5 x 75 sek) 45 sek vila och 2 min set.vila
uppjogg först 10 min gick jättebra.
Klockan hängde med också för jag har kalibrerat den med joggfart på bandet!

Men sen ställde jag in bandet på 10km/h alltså 6.00-tempo som jag tänkte ha på intervallerna.
Jäklar vad snabbt det gick, bandet rullade på så det kändes som jag skulle trilla av!! Det kändes sjukt mycket snabbare än när jag springer i 6.00fart ute!! Brukar det vara så? jag försökte ta mycket kortare steg och det blev väldigt trippigt istället men det funkade lite bättre. Fick riktigt hög puls och det kändes verkligen att jag sprang snabbt! kikade på klockan som då inte alls hängde med utan visade att jag sprang i 8.15-tempo!! ha ha eller hur!!
valde att köra vidare och ändå lita på bandet. Men alltså är det vanligt att bandet känns så mycket snabbare än samma tempo ute ? jag har ingen erfarenhet att springa snabbt på band så jag vet inte.
Och klockan då ? som plötsligt fick spunk o visade hur låg fart som helst..
När passet var slut visade bandet att jag sprungit 6 km men enligt klockan var det bara drygt 4 i alldelles för låg fart.
Man får väl hoppas att bandet visar rätt distans allafall.

Men näe jag var inte helt imponerad av att springa snabbt på bandet. Hittills har jag bara kört distanspass på bandet och det funkar ändå bra tycker jag. Intervaller va inte alls roligt eller smidigt.. kanske kräver lite övning.. eller nåt..
Jag kommer i allra möjligaste mån att springa ute, jag föredrar det verkligen. Men mina luftrör pallar inte när det är kallare än 10 minus.. hoppas det blir väldigt få sånna dagar i vinter... för nä det var verkligen inte rolig upplevelse att köra intervaller på bandet...

har ni kloka jogg-människor någon input till en löpbandsnybörjare ?
< < < 1 2 > > >
Bek
1978 • VGR
#2
7 december 2021 - 19:10
Gilla 
Lite reflektioner från en annan nybörjare. De brukar visa ganska fel, men kanske inte så fel.
Vill du kalibrera med något mer tillförlitligt verkar foot pod vara den stående lösningen. Eller strunta helt i vad det står på bandet och gå på känsla.
Jag har hoppat över intervaller på bandet mest för att det tar tid och är krångligt att ändra hastigheten när man springer. Om jag ändå skulle köra intervall på bandet skulle jag prova längre intervaller.
1971 • vånga
#3
7 december 2021 - 20:13
Gilla 
Upptäckte idag, löpbandet på jobbet där är 8min/km super sakta fart och klockan visar rätt distans mot bandet. EM passet skedde på gymmet kunde ej hålla 8min/km gick för fort (får bara köra lågpuls träning), klockan sa 1 km och bandet 4km, tror jag sprang 5km, utifrån pulskurvan. Jag struntar i kilometer tider och låter pulsen bestämma pga ute störs klockorna av träd/byggnader och bandlöplöpning dåligt kalibrerade band.
1967 • Torslanda
#4
7 december 2021 - 20:59
Gilla 
Dessvärre funkar inte klockans gyro så där särskillt bra på bandet. Man svänger inte exact lika med armen hela tiden, kanske torkar bort lite svett då och då, dricker lite vätska etc. För egen del kan det lätt skilja en minut eller mer per km med klockans tid/distans gentemot verkligheten. Sedan har gyrot lite svårt med att hänga med när du ändrar fart. Samma sak med de flesta band, de visar olika fel vid olika farter. Kan ta mitt eget tjänsteband hemma, vid 10 km i timmen visar det ca 50 sekunder fel per km och vid 15 km ca 25 sekunder.. Många av oss som kör mycket löpband använder sig av en fotpod, du kan söka i forumet här på jogg så hittar du ett par sådana trådar. De dyrare podarna är väldigt precisa men även de för ett par hundralappar är oftast bättre än klockans gyro. Sedan kan jag tipsa om appar som Zwift med fler. De gör löpandet på band väldigt mycket roligare. Finns appar där man springer på filmade banor från verkligheten eller som med Zwift en virtuell värld med avatarer som springer ensam eller tillsammans.Väldigt vanebildande och än så länge gratis för löpare men kostar för virtuell cykling.
1973 • Stockholm
#5
7 december 2021 - 21:24
Gilla 
Personligen gillar jag just intervaller på löpband, betydligt bättre än distanspass. På intervaller med kort villa så brukar jag bara stå med fötterna på sidorna av bandet. Vid längre vila, så kan man köra gåvila/joggvila, men brukar då justera bandets hastighet när jag står på sidorna av bandet.

Det är normalt att klockan inte visar rätt hastighet. Fotpod är bättre, ja, men man behöver kalibrera den.Min stryd behöver kalibreras med 6%.

Anledning till hög puls på bandet kan t.ex. vara att bandet går för fort eller att pulsen blir högre pga värmen. Jag har provat att gå runt på gymmet och prova olika löpband, ställt in på samma hastighet och mätt med footpod: då har jag fått samma hastighet på alla band. Men antar att det kan variera med vilka löpband det är och hur slitna/kalibrerade banden är.
1978 • Åkersberga
#6
8 december 2021 - 07:58
Gilla 
Ok så att klockan inte hänger med och visar samma som bandet förstår jag. Då får jag helt enkelt strunta i klockan och bara gå efter siffrorna på bandet.

Men vad säger ni om att det känns mycket snabbare på bandet då ? Kan det vara så att bandet är inställt fel så det går mycket snabbare än vad det säger ?
Alltså på riktigt, jag springer långa intervaller ute på bana i 6.00-tempo i flera minuter. Men när jag satt bandet på 6.00-tempo gick det så snabbt så jag trodde jag skulle flyga av! Det känns verkligen som en enorm skillnad.

Eller är det så att min klocka visar fel ? Så att jag inte alls springer så snabbt som jag tror ute ?
Fast klockan mäter ju med GPS och jag vet att distanserna stämmer då borde ju tempot stämma också kan man tycka..
1981 • Linköping
#7
8 december 2021 - 08:24
Gilla 
Svårt att svara på för ditt band, men min upplevelse är att de är snarare långsammare än vad de påstår, dessutom är det ju lättare att springa på löpband då du saknar vindmotstånd etc
Men ovanan, och ett annat löpsteg kan säkert göra att det känns tyngre? Dessutom tvingar ju bandet dig till en konstant fart, ute kanske du ökar i en lätt utförslöpa och dessutom ökar i din takt, vilket jag tycker kan kännas lättare.
Patrik Lindegårdh
1979 • göteborg
#8
8 december 2021 - 08:38
2 Gilla 
Det finns flera faktorer som påverkar när man springer band så bäst är att springa på känsla, börja med lite lägre och sen höjer du du tills du hittar rätt ansträngning.
1978 • Linköping
#9
8 december 2021 - 08:44
1 Gilla 
För mig känns distanspass väsentligt tuffare på bandet, troligen för att det är så tråkigt. Jag springer nästan bara tröskel på bandet och det gillar jag verkligen, kör dessa pass på band året runt. Snabbare intervaller springer jag nästan aldrig då jag upplever att steget blir onaturligt.

Håller med Patrik att det är känslan snarare än siffrorna på dispayen som är det viktiga.
1974 • Mölndal
#10
8 december 2021 - 08:46
Gilla 
Har samma känsla som dig när jag springer på bandet. Händer dock väldigt sällan.
Jag börjar kanske i 5.10 fart och tycker jag får pinna på rätt bra. Att sedan springa i 4.30 fart känns som 4.00 fart ute.
1978 • Åkersberga
#11
8 december 2021 - 08:57
Gilla 
ok tack för all input, det verkar ju som att jag inte är ensam om att uppleva det märkligt allafall.
Jag kanske ska hålla mig till distanspass och tröskelpass på bandet och hoppa över intervallerna.
Förhoppningsvis är det bara enstaka dagar med så kallt väder att jag måste springa inne.
Föredrar ju ute om bara temperaturen tillåter!
1967 • Torslanda
#12
8 december 2021 - 08:58
1 Gilla 
Det kan helt klart vara så att ditt band går snabbare än det skall men det kan även vara så att det accelererar upp i fart väldigt fort eller att farten inte är satt till km utan miles etc. etc. På jobber har vi 4 band där det är enorm skillnad mellan dem. Både i fart men även i upplevd ansträngning. Testa ett annat band och se om du har samma sak där. Börja även långsammare och gå mer på känslan än farten som Patrik säger. Man brukar säga att man bör sätta upp bandets vinkel 1-2% för att kompensera för avsaknaden av fartvind men det tycker jag är lite överkurs. Kör istället på känslan och hitta en fart som motsvarar den du har ute. Om det sedan är snabbare än långsammare än vad bandet visar spelar ingen roll. En annan sak som påverkar mycket, i vart fall för oss som svettas mycket, är att avsaknaden av fartvind inne gör att du inte kyls av ens i näheten av vad du gör ute. Det gör att du blir väldigt mycket varmare. Av energiförbrukningen vid löpning går ca 70-80 bort som ren värme. Denna värme måste ju ledas bort eller vi blir kokta från insidan. Om möjligt se till att ha en fläkt när dus pringer på band. Själv har jag en vid sidan av bandet hemma som då blåser både på fram och baksidan av kroppen och det hjälper enormt för mig. Vid varm kropp så går anstsräningen upp med då pulsen ofta tickar upp. Å andra sidan, Vi är alla olika här. Min fru verkar inte kunna svettas för hon kör på som om det är inget medan jag får ta fram moppen och tvätta golvet i källaren efter ett pass.Kör på och ha kul, vintern skall väl gå över någon gång så vi kan springa ute i skogen på riktigt igen. Själv är jag som Jesper, älskar intervaller på bandet. Särskillt när man springer virtuellt på stora TV:n så man lever sig in i löpningen. jag kör gänra intervallerna på bandet även under resten av året men då främst för att jag verkligen hatar värme.
1978 • Åkersberga
#13
8 december 2021 - 09:01
Gilla 
Mathias, tack för dina bra råd!
Du har nog en poäng också gällande värmen. Jag fick ta av mig o springa i bara sportbhn för jag blev så sjukt varm!

Jag har ju köpt löpbandet hem så har bara ett, och kan inte jämföra med andra. Men skulle kunna gå ner till gymet o testa ställa in samma tempo på deras och känna om jag upplever det lika snabbt.

1972 • Borlänge
#14
8 december 2021 - 11:13
Gilla 
Det är en vanesak att springa fort på bandet tycker jag. Känns som fortare då benen "försvinner" under kroppen. Men när man väl kommer in i det tycker jag att det är gött att bara mala på, och då gärna trösklar.
Jag har mitt band i garaget och där är det ca 8-10C. Så än har jag inte behövt någon fläkt.
Bek
1978 • VGR
#15
8 december 2021 - 12:10
Gilla 
Om du ändå föredrar att springa utomhus kanske något sådant här skulle kunna fungera? https://gaochlopkliniken.se/butik/tillbehor/andningsmask/airtrim-astma/ https://gaochlopkliniken.se/butik/tillbehor/andningsmask/airtrim-sport/ https://gaochlopkliniken.se/butik/tillbehor/andningsmask/airtrim-racingfilter-3/ Finns tydligen olika filter.
Har inte provat och kan inte säga om det fungerar. Jag tycker ändå det är trevligare att slippa snö, kyla och allmänt elände just nu.
1974 • Mölndal
#16
8 december 2021 - 12:37
Svar på inlägg #14
Gilla 
När jag flyttar till ny bostad nästa år kommer vi få ett garage. Vad har du för löpband och vad kostar det? :)
Känns som en utopi att kunna springa tröskel 3.45 fart på bandet
1978 • Åkersberga
#17
8 december 2021 - 12:42
1 Gilla 
Mitt löpband heter Master T20
https://www.gymgrossisten.com/master-lopband-t20/6-60320.html?gclid=Cj0KCQiAzMGNBhCyARIsANpUkzPH4rdA42HHWMmR-uz3-F2f5ubY_U1kBtYEzO9NCQ49_DNgOJ5mXDcaArLOEALw_wcB&gclsrc=aw.ds

jag valde att inte gå på de billigaste varianterna då jag tänkte att jag hellre lägger lite extra och får ett jag är nöjd med och kommer springa mycket på än köper ett billigt som kommer stå o samla damm för att det inte är bra.

Maxhastigheten är 16km/h och så snabbt kommer jag aldrig att springa ändå :)
Man kan luta det upp till 16% om man önskar det.

det finns även förinställda program men de har jag inte hunnit prova än.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#18
8 december 2021 - 20:59 Redigerad 8 december 2021 - 20:59
Svar på inlägg #6
Gilla 
Ursäkta en dum fråga, inte illa menat... men har du kollat om det är 6 min/km (dvs 10 km/timme) eller 6 km/timme (10 min/km)?

Edit: men förlåt, det skriver du ju i första inlägget. Bortse från detta!
1972 • Borlänge
#19
8 december 2021 - 22:24
Svar på inlägg #16
2 Gilla 
Då är det bara att fixa en mancave ;)
Jag har löpband, skierg och cykeltrainer...och bilar i garaget.
Så inga problem att hålla sig sysselsatt där.

Det här bandet har jag: https://traningsprodukter.se/produkt/life-fitness-t3-track-lopband/
Jag betalade 31k för 3-4år sedan.

3.45 är för snabbt för min del för tröskel. Men jag har ett gött pass som jag kört ett par ggr nu. 8km progressivt. Byt tempo varje km. Start på 4.30 sen växlar/ökar jag allt eftersom. ser ut så här i sin helhet. Tanken är att lägga på 2km till för totalt 10km.
4.30/4.10/4.20/4.00/4.10/3.50/4.00/3.40 (framtid 3.50/3.30).
Så en mjukare start och rejält svettigt på slutet! hehehe

Sen generellt ang löpbandslöpning. Det är ingen idé att hänga upp sig på om tempot stämmer med klocka/verkligheten. Det blir vad det blir. Har man fotpod kan man i alla fall få klockan att synka distansen med bandet om det är önskvärt.
Största fördelen är att man kan styra belastningen väldigt noga och att det lätt att jämföra utveckling över tiden, hur det känns vid en specifik hastighet och/eller pass.

Jag har en mindre skärm framför bandet som är ansluten till cromecast. Då är det smidigt att fördriva tiden/hjärnan med serier, youtube osv.
Det är en dröm jmf med Skierg där endast podcast är möjligt tidsfördrivet...
1987 • Bromma
#20
9 december 2021 - 02:11
2 Gilla 
För egen del upplever jag att samma hastighet på band känns snabbare än motsvarande utomhus. Känns som att benen går snabbare så min lekmannateori är att jag tvingas ta kortare steg på bandet, och att det därför känns jobbigare pga att steget blir annorlunda. Kan t ex springa tusingar i 4-tempo på bandet där ansträngningen känns likvärdig som vid 3:50-tempo utomhus. Kan såklart hänga samman med att jag upplever att benen går fortare och att det därför blir mentalt jobbigare. Har läst och hört att att många tycker löpband är ”lättare” men jag har aldrig haft den känslan.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.