Löpning Träning 11 inlägg 4119 visningar

Dessa stackars vader!

1976 • Skarpnäck
#1
29 oktober 2012 - 21:21
Gilla
Jag har nyligen lagt om min löpstil. Det finns väl många förespråkare, jag lärde mig av Fredrik Zillén och hans KALAS-medtod. (Rekommenderas verkligen, det var superbra!)

I vilket fall: snabbare stegfrekvens, rak hållning, landa med foten under kroppen, fram med höften. Fredrik har verkligen fantastiska tips för att få in den stilen.

Det är bara det att det är så jobbigt för vaderna. Jag försöker att aktivt landa mer på hälen/hela foten för att avlasta, men det är ju svårt med en sådan stil.

Nu undrar jag om någon har några tips eller erfarenheter att dela med sig av. Hur lång tid tog det för er andra som la om löpstilen innan ni orkade köra längre sträckor utan att bli trött i vaderna?

Jag kör tåhävningar i princip varje dag. Körde precis ett pass på 6 km och det var tungt för vaderna. Innan kunde jag köra 20 km utan problem.

Tycker också att det är svårt att springa "långsamt" med den här stilen.

Slutligen: Kan någon ge mig ett argument för att jag borde byta till minimalistiska skor? Jag kör nu med uppbyggda skor med pronationsstöd och inlägg. Jag klarar ju den här löpstilen utmärkt med dem. Vad skulle det vara för nackdel med dessa skor?
Janne Österman
1967 • Malmö
#2
29 oktober 2012 kl 22:41
Gilla
Lätt massage låter som en bra idé. Jag föreslår också iskompress till natten, speciellt om du hittar en öm punkt i vadmuskeln, som är ond. Ett par, tre kvällar på raken borde räcka, sedan igen om en vecka om det verkar hjälpa. Annars skulle jag köra 6-10 km per pass, mest lätta distanspass, lägga till ett längre pass i veckan kanske om en månad, först 15 km eller kanske 20 km med en gång om allt gått bra. Jag kämpar också med ny löpstil och lätta skor. Jag tyckte inte det funkade med tjocka pronationsskor med kortare steg och mittfotsisättning. Tycker du att det funkar så är det väl bara att köra på :)
Jag tyckte det funkade bättre när jag slutade med tåhävningar. jag tyckte vaderna tog så mycket stryk ändå... Lycka till!
Peter Gröndahl
1978 • Stockholm
#3
29 oktober 2012 kl 22:50 Redigerad 29 oktober 2012 kl 22:52
Gilla
Det bästa argumentet för att gå över till mer minimalistiska skor är att löpkänslan ökar och löpsteget blir mycket mer avslappnat. Sen behöver man ju inte bli dogmatiker, jag varierar mig mellan relativt tjocka skor (Saucony Mirage) och tunnare (NB101 och Merrell Bare Acess) utifrån vad jag känner för.

1976 • Skarpnäck
#4
29 oktober 2012 kl 23:17
Gilla
Tack så mycket för era tankar! Det känns stöjande tycker jag!
Hur får man tag på magnesiumolja och hur fungerar den?
Jag tänker ju också att träningsvärk hör till. Det tråkiga är att det är så stor skillnad. Innan var milen mitt standardpass, och 20 km inga problem. Nu kände jag att 6 km var på gränsen. Inte orkesmässigt, bara för vaderna. Och det är väl okej att bli trött, men är också orolig att dra på mig något, typ gubbvad eller så....
Annelie
1971 • Skövde
#5
30 oktober 2012 kl 05:24
Gilla
När jag ställde om mitt löpsteg i våras så hade jag brutalt ont i vaderna. Men jag kämpade på. Och det gick över! Nu har jag inga problem längre, förutom just idag, men det beror på att jag sprang 5mil i söndags... Så fortsätt kämpa, massera vaderna, använd kompressionsstrumpor. Glöm dock inte att låta vaderna återhämta så att muskler och senor byggs upp, och inte bryts ner.
Kim Dahl
1976 • växjö
#6
30 oktober 2012 kl 07:50
Gilla
Hej du... Jag springer 180 steg eller mer och landar på hela foten eller rättare sagt så tänker jag inte så mycket på hur jag landar. Jag springer enbart i fivefingers och det säger jag inte att du måste göra fast jag tycker att hela världen borde springa i dessa fantastiska skor:) när jag började springa i dessa så fick jag ont i vaderna, fick ett tips här att inte vara rädd för att använda hälen. Kroppen reglerar detta själv på något vänster. Mitt tips till dig är att testa ett par fivefingers, dra iväg, tänk 180 steg och var inte rädd för att använda hälen. Fivefingers tvingar dig till ett bra löpsteg men var noga med att inte tassa på tå det är då vaderna tar stryk.... Min lilla teori:)
Ingrid Sunding
1979 • Vreten, Skövde
#7
30 oktober 2012 kl 11:25
Gilla
Jag kan också löpa med framfot/mellanfot isättning i mina GT2160, men det går ju så MYCKET lättare i mina Merrell Bare Access. Har ett par Puma faas också som också som iofs är uppbyggda men känns mkt mjukare än 2160 och de går också lättare att springa i men jag väljer ändå helst mina merrell i nuläget.

Sen vet jag inte om det är inbillning, men jag tycker faktiskt att det blir mindre påfrestning på vaden att springa med merrellskorna än de tyngre tjockare.
1978 • Malmö
#8
30 oktober 2012 kl 11:44 Redigerad 30 oktober 2012 kl 11:46
Gilla
Jag tycker Kim har rätt i allt han säger. Sedan är min erfarenhet av tåhäv och annan styrketräning för vaderna att det är bara för folk med tjockskor. Att springa med minimalistiska dojor och en isättning av foten under kroppen är styrketräning nog. Faktum är att mina två senaste skador kommit sig av just styrketräning av vaderna i kombination med att sedan springa dagen efter. Överansträngning och bristningar blev följden. Öka istället löpsträckorna successivt så får du din vadträning. Argumentet för te x fivefingers är enkelt. När du känner marken kommer din kropp att anpassa sig. Jag har ett par Inov-8 Evoskin http://www.fotkultur.se/damskor/inov-8/inov-8,-evoskin-l,-blue/
och när jag springer med dem hittar jag löpsteget efter tio meter. Med mina FF kan det allt mellan 100m och 2km. I ett par tjockare skor kan jag inte göra det alls. Faktum är att jag inte kan springa i Nike free 5.0 ens. De använde jag för att byta till minimalistiskt men nu känns det brutalt konstiga att springa i.
Jonas Westerlund
1979 • Gävle
#9
30 oktober 2012 kl 14:10
Gilla
Håller också med Kim här. Koncentrera dig inte för mycket på framfoten utan dämpa bara ner hälen i marken med den så tar vaderna mindre stryk. Kan tillägga att jag har fått groteskt grova vader sen jag började springa minimalistiskt. Vid ett par tillfällen har de tom hindrat inköp av jeans för jag fick inte upp jeansen över vaderna. Jag har löst det genom att gå över till jeans som är lite vidare i underbenen.
1965 • Täby
#10
30 oktober 2012 kl 14:26
Gilla
Jag upplever att det är mer avslappnat med lite lägre drop. Jag började få upp frekvensen med främst mina Vomero (12mm), men under vintern så blev det nästan uteslutande Anima (8mm), och efter vintern så gick det liksom inte med Vomero längre; fick bli Lunaracer (7 mm) och senare Kinvara (4mm) och ännu senare Merrell (0mm).

Idag varvar jag skor allt från 8mm till 0mm. Låg drop - härlig känsla men öm i hälsenor och vice versa.

Beroende på var du är idag, så vill du kanske vara försiktig mer ett för stort hopp. En sak jag läste vara att aödrig mer än halvera drop. Kolla, exempelvis på Runningwarehouse, vilket drop du har idag, och se vad som kan passa. Och notera att även skillnaden mellan 4mm och 0mm är ganska stor. Idag springer jag obehindrat upp till 12km i 0-drop, men jag har låtit det ta ett tag, och gjort det succesivt.
Thomas Jonsson
1981 • Bollnäs
#11
31 oktober 2012 kl 22:22
Gilla
För ca 6 månader sedan köpte jag ett par nb minimus road 0dropp. Har sprungit i dom sen dess varierar nu med ett par terräng nb Mr 10 har snart avverkat 70 mil. Och skulle inte kunna tänka mig några andra skor kanske barfota. Har haft ont i knäna vaderna under foten fått håll osv vet ej om det beror på skorna eller att jag inte sprungit på 20 år innan ivåras och jag har ingen erfarenhet av dämpade löparskor. Jadu Tycker det är lite väl med halvering av dropp flera månader av kortavvändor på 1km kolla vad dom som säger så har på fötterna

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.