Löpning Skador & Rehab 128 inlägg 42465 visningar

Hopparknä som vägrar gå över

1968 • Onsala
#1
27 juli 2013 - 16:52
Gilla
Jag har lidit av hopparknä sedan cirka ett år tillbaka. Idag kan jag inte springa alls.

Det började med att jag hade ont i vila i vänster knä. Jag kunde vakna på natten av att knät gjorde ont. Det var jobbigt att köra bil längre sträckor. Ändå fortsatte jag att träna, dock minskade jag veckomängden från kanske 6-7 mil/vecka till 2-3 mil/vecka. Sakta men säkert så tilltog smärtan och till slut gick det inte att springa längre. Jag har fått skadan diagnosticerad av ortoped, sjukgymnast och MR-röntgen. Jag gick hos sjukgymnasten ca 10 ggr och jobbade med ett rehabprogram där excentrisk benböj på ett ben var basen. Rehaben gick bra i början men när jag ökade belastningen så fick jag bakslag. Knät pallade helt enkelt inte belastningen. Därefter har jag under perioder vilat helt från knäbelastning. Mellan perioderna har jag försökt att belasta knät men varje gång så blir bakslag. Jag har även testat på stötvågsbehandling 4 ggr. Det gjorde ingen skillnad.

Ortopeden säger att alternativen till rehabträning är sklerosering (man sprutar in nåt skit i knät som på nåt sätt ska göra det bra) eller operation. Hans förslag är att börja med sklerosering och om det inte hjälper så satsa på operation.

Jag har i det längsta försökt undvika detta eftersom det känns som att det alltid är en risk att gå in och börja rota med knät, och knät funkar ju till i stort sett allt annat än just att springa med. Men löpningen är viktig för mig och jag saknar den skitmycket så jag börjar överväga att ta nästa steg. Min sjukgymnast säger att skleroeringen inte har någon bevisad effekt och han är också tveksam till operation eftersom han är tveksam till om det hjälper.

Så nu till den stiora frågan. Vad ska jag göra? Testa sklerosering och om det inte funkar lägga mig på operationsbordet eller hoppas att det blir bättre med tiden?

Tacksam för tips och råd. Vore väldigt intressant om det finns några erfarenheter av sklerosering och operation för hopparknä där ute.


Jag har hela tiden fortsatt att träna hyfsat hårt med simning, cykling (funkar OK men kan kännas lite ibland), rullskidor och styrketräning
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
1978 • Lund
4 maj 2015 kl 11:47
Gilla
Har efter några år "utan" hopparknä fått tillbaka smärtan sedan 2 veckor. Har smärta både vid passivitet samt rörelse och även när jag cyklar. Fler än jag som upplever att cykling tyvärr inte funkar? Tycker annars att många klarar av att cykla med hopparknä.. Undrar vad det beror på?`
Lite fundersam hur mycket rehab samt vilken nivå den ska vara på, då jag har ont hela tiden.. Hoppas någon gjort samma resa och vet vilken nivå rehaben ska vara på.... tack!
1970 • Lerum
4 maj 2015 kl 13:39
Gilla
Jag tycker att den excentriska träningen jag gjort verkligen funkar.
Ju högre belastning desto bättre, man kan nästan känna genomblödningen. Dock skall jag säga att jag fått hjälp av kunnig person för att utföra rätt. Lätt att göra fel på knäböj själv medans tåhävningarna för vaden var betydligt lättare. Mina barn väger dryga 40kg så med en av dem på axlarna och tåhäv (två upp en ner) i trappan hemma har jag fått snabbt bra resaultat på vaderna.
1978 • Lund
4 maj 2015 kl 15:36
Gilla
Hej,

Nu har jag inte problem med vaderna. Men hade du också så mycket problem så du hade problem att cykla och gå utan smärta?

En annan sak, ser man alltid skada på senan vid ultraljud om man har hopparknä?

Något mer som har fått skadan nu under våren så vi kan "peppa varandra" under våren men rehab och övningar.
Annica Norman
1974 • Avesta
5 maj 2015 kl 21:07
1 Gilla
Stötvågsbehandling med efterföljande rehab har läkt mitt hopparknä utan ingrepp. Då ska jag tillägga att mitt hopparknä var av det värre slaget med broskinväxt och kärlinväxt i senan. Rekommenderar varm Stockholm Norr sjukgymnaster och där Niklas Norlen.
1978 • Lund
6 maj 2015 kl 11:56
Gilla
Var det någon övnings som du vill reka lite extra vid rehab? Hade du även smärta vid promenader Annica?
1978 • Lund
20 maj 2015 kl 08:47
Gilla
Kört på några veckor men inte känt någon bättring... Tips? Fler som har det tufft och inte blir av med sitt hopparknä.
Carl Lernberg
1976 • Hässelby
20 maj 2015 kl 09:50 Redigerad 20 maj 2015 kl 09:50
Gilla
Jag har haft hopparknä (och löparknä) sedan april. Har varit hos naprapat, vilket var bra, och i samband med kungsholmen runt kändes det riktigt bra. Nu har jag tyvärr fått återfall igen utan att ha belastat knät särskilt hårt (har iallafall sprungit ganska lite per vecka). Är både anmäld till Göteborgsvarvet och Sthlm Marathon. Planen just nu är att försöka fullfölja Varvet, men maran har jag i princip givit upp. Är också mycket intresserad av tips och råd! Fattar ju att vila och alternativträning är en bra grej, men det är ju så grymt tråkigt.
1969 • Stockholm
20 maj 2015 kl 10:13
Gilla
Har ni testat att lämna asfalten och springa i lite mer varierad terräng? Jag har just nu tyvärr ett återfall av mitt hopparknä som jag ofta får vid denna tiden på året. För två veckor sedan sprang jag från Kungsholmen till Ursvik med lätta smärtor i mitt vänstra knä nästan hela vägen dit. Sedan körde jag ett varv på Extremen, smärtorna försvann efter cirka en kilometer, sen kunde jag springa resten av banan och tillbaka till Kungsholmen helt utan smärtor.

Man tvingas vara lite mer aktiv i löpningen vilket gör att smärtan försvinner i alla fall för mig.
Carl Lernberg
1976 • Hässelby
20 maj 2015 kl 10:16
Gilla
Jag springer mer i elljusspår än på asfalt, men elljusspår är ju ofta kuperade, vilket å andra sidan måste vara dåligt för hopparknä.
Carl Lernberg
1976 • Hässelby
20 maj 2015 kl 10:17
Gilla
1969 • Stockholm
20 maj 2015 kl 10:24
Gilla
Jag menar terräng full av rötter och stenar och dylikt som gör att ditt steg blir väldig varierat. Det bästa vore väl att hitta en sådan sträcka utan backar. Jag märker dock att mina knän inte gillar när jag har dålig teknik i backar. Har jag bra hållning med blicken uppåt funkar det ok.
Carl Lernberg
1976 • Hässelby
20 maj 2015 kl 10:27
Gilla
OK, kanske kan vara idé att testa sådana rundor framöver.
Carl Lernberg
1976 • Hässelby
20 maj 2015 kl 10:38
Gilla
Hur är det med tejpning, typ som den här varianten? http://idrottsskadeguiden.se/tejpning/info/hopparkna-schlatter-variant-1/
Är det något man kan göra inför ett lopp för att tillfälligt lindra hopparknät?
1978 • Lund
20 maj 2015 kl 14:43
Gilla
Hej Calle, då vi verkar ha samma problem och samma mål att bli av med detta skit...... Ska vi öppna i facebook grupp där vi kan hjälpas framåt..... Samt möjligen få fler tips från andra som också är i samma skit.....

Hur har du det när du går? Känner du av det då också Calle? Känner av smärtan även vid promenad.
1978 • Lund
20 maj 2015 kl 14:45
Gilla
Samt Calle, hur mycket rehab har du själv gjort av de övningarna du tipsa om?
1972 • Ljungby (Älmhult)
20 maj 2015 kl 22:48
Gilla
Jag fick bort mitt bekymmer med att byta fotisättning, blivit för tung/för svag i framsidan av låret för att hantera en framfotsisättning på längre distanser, efter ett längre uppehåll, så bytte till hälisättning (fortfarande under kroppen, så fick vänja mig vid att lyfta tårna :) ). Körde utfall och enbensböj för rehab. Blev av med sista smärtan när jag masserade bort muskelknutorna som bildats i framsidan av låret av längre tids överbelastning.
Mattias Jägstedt
1973 • Halmstad/Gullbranna
21 maj 2015 kl 09:52 Redigerad 21 maj 2015 kl 09:53
Gilla
Tror man måste ha mycket tålamod när det gäller hopparknä. För mig tog det nästan 1 år med de excentriska övningarna innan jag blev bra. Så har ni bara hållit på några veckor så är det bara att fortsätta... (Kan ibland få tillbaka problemen men det brukar numera gå över)
1978 • Lund
21 maj 2015 kl 12:52
Gilla
Mattias, fick du mer ont efter övningarna samt hur ofta öka du belastningen samt när kunde du börja små springa igen?
Mattias Jägstedt
1973 • Halmstad/Gullbranna
21 maj 2015 kl 14:14
Gilla
Martin, jag hade problem med hopparknä i båda knäna i flera år, det var när jag började gå till sjukgymnast och göra hans övningar som jag började märka skillnad efter ett tag. Hade provat bl.a. naprapat med stötvågsbehandling innan utan resultat.
Det gjorde ont (iaf första tiden) i samband med övningarna och direkt efteråt, men dagen efter ska man inte behöva känna något. Jag tror inte jag ökade belastningen så jättemycket under tiden, men huvudregeln var att hade man mer ont dagen efter än innan så hade man belastat för mycket och fick backa tillbaka.
Jag började springa redan efter ett par veckor, men bara korta sträckor (ca 2km i början) och i relativt lugnt tempo. Sjukgymnasten tyckte att det var bättre att fortsätta träna än att vila. Sen var det samma med ökningen av löpningen som med övningarna, dvs mer ont dagen efter så hade man ökat för mycket.
1978 • Lund
27 maj 2015 kl 13:12
Gilla
Mattias gjorde du några övningar flera gånger om dagen som man kan läsa om på flera ställen som rek?

Fler som har samma problem... http://vlt.se/sport/fotboll/1.2993027-skrackscenariot-vsk-duon-borta-hela-aret

< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.