Löpning Kost & Näring 23 inlägg 2602 visningar

Marathon utan sportdryck - funkar det?

Stina Abenius
1965 • Kummelnäs
#1
20 september 2009 - 13:55
Gilla
Jag ska springa New York marathon 1/11 och har precis sprungit mitt första långlopp med sportdryck. Har bara druckit vatten tidigare på mina 20 km-rundor. Testade maxim, lemon/lime. Den som ska vara i New York är gatorade men det finns ju inte i Sverige.
Det gick inte bra. Fick kramp i magen efter ett tag, trots att jag varvade med vatten och sportdrycken var mycket utspädd.
Nu undrar jag: Måste jag dricka sportdryck under marathon? Kommer jag bli för slut utan? Finns det ngt bra med energi som är snällare mot magen?
< < < 1 2 > > >
1974 • Lund
#2
20 september 2009 kl 14:08
Gilla
Du skulle kunna prova "gel" små portionspåsar som an köper i löpaffärer eller på tex sportex seriösa sport-cykel affärer verkar också ha ett stort utbud. Det finns lite olika märken och dom smakar lite olika. Squeezy fungerar för mig, man andra är ganska likvärdiga.

Eller kan du koka "rune kakor" men det blir mer som att tugga på en kola/knäck bit.
Jag brukar köra varianten med turboladdning som jag har saltat lite extra tex http://www.kolozzeum.com/forum/archive/index.php/t-21175.html
1974 • Västerås
#3
20 september 2009 kl 15:16
Gilla
Eftersom jag har samma erfarenhet av sportdryck som du skriver om så vågade jag inte chansa utan sprang mitt hitills enda marathonlopp utan att dricka något annat än vatten och det gick bra. Det bästa är väl om man hittar någon sorts lättillgänglig energi som man inte får ont i magen av men man klarar sig utan också.
1971 • Västerås
#4
20 september 2009 kl 15:45
Gilla
Stina, försök att träna fler gånger med sportdryck, jag har verkligen svårt att tro att det går lika bra att bara dricka vatten under ett så långt lopp som ett marathon. Det är ju några veckor kvar till NYM så du hinner med fler pass med olike drycker.
mikaela wegler
1971 • stockholm
#5
20 september 2009 kl 21:15
Gilla
Hej Stina!
Det går bra att springa marathon och bara dricka vatten. Det har jag gjort på tre maror (och tre Lidingölopp).
Hälsningar Mikaela
Bengt Engdahl
1969 • Trollhättan
#6
20 september 2009 kl 21:24
Gilla
Inga problem, jag har sprungit betydligt längre på träning utan... Dock om det är varmt så är det givetvis bättre att få i sig lite mer än vatten. Däremot skulle jag rekommendra en kolhydratuppladdning innan. Exempelvis Vitargo Carbo-loader som man häver i sig tre dagar innan för att komma fylld av energi till loppet utan att äta ihjäl sig innan.Sedan kan du ju försöka att träna och dricka lite sportdryck på träning men ta inte för mycket i början utan lite sportdryck+lite vatten efteråt. Även gel t.ex. squeezy men ta då den med en halvtimme kvar på långpasset + ett par klunkar vatten efteråt och se hur du reagerar... Lycka till!
1974 • Stockholm
#7
20 september 2009 kl 22:36
Gilla
Olika sportdryck kan påverka olika människor (magar) väldigt olika. Om Maxim inte fungerar finns det ändå stor möjlighet att andra sportdrycker fungerar. Testa de andra som märkena som finns i sverige också så märker du om det är bara maxim som funkar dåligt eller sportdrycker generellt.
1984 • Skövde
#8
20 september 2009 kl 23:35
Gilla
Hej!
Ja sprang New York marathon förra året, ja drack enbart vatten under loppet och de funka fint, men ha gärna med dig nån enerig kaka eller nåt liknande för de fanns enbar vätska på kontrollerna,de tyckte ja va lite dåligt. Men som tur var, så var ju hela banan från start till mål full med folk och många hade godis, bananer och salta kringlor och bjöd på de rädda mig.

Lycka till!!!!
1965 • Västra Frölunda
#9
21 september 2009 kl 08:59
Gilla
Magkrångel vid tävling kan mycket väl bero på att ansträningsnivån är betydligt högre en vid träning. Själv mår jag pyton efter genomförda marathonlopp klarar dock av att dricka energidryck under tävling även fast det tar emot på slutet. Att blanda gel och vatten borde egentligen bli samma sak som sportdryck. Ev så kan du prova med druvsockertabletter. Borde funka om det inte är varmt då saltförusten måste kompenseras för att undvika kramp.
1956 • PARTILLE
#10
21 september 2009 kl 10:24
Gilla
Även om det funkar med bara vatten för en del, så vill jag nog inte rekommendera att bara dra runt en mara på enbart vatten. Detta är väldigt individuellt. Min rekommendation är att Du tar med Dig några gel-påsar också, som sköljs ner med vatten. Eftersom Du inte ersätter eventuell saltbrist, så kan nog en salttablett vara bra att ha med sig för att om behovet uppstår, ta i alla fall under sista halvan på loppet. Detta kan Du ha med Dig i en lite midjeväska eller en mindre väska Du håller i handen. Prova Dig fram. Du har ju fortfarande gott om tid....
Trallala
1964 • fd
#11
21 september 2009 kl 14:20
Gilla
Magproblem hänger tätt ihop med osmolariteten på vätskan. Köp vitargo/carbosyn eller någon liknande kolhydrat med stor molekylvikt och blanda sen ut det med ordentligt med vatten så kommer du inte att få några problem med magen.

Sportdrycker man köper i butik är oftast isotona och innehåller en massa kolhydrater med låg molekylvikt likt fruktos, glukos eller sackaros.
Oldboy
1952 • Danderyd
#12
21 september 2009 kl 14:37
Gilla
En koll på websidan säger att det serveras bananer och saltgurka samt bullar från 15km. Behöver alltså inte bli något problem med energitillförseln för den som är van att springa sina långpass på vatten. Banan är lättätet men det är klart att det går kanske en minut extra på loppet. Men det är ju vilotid.
Stina Abenius
1965 • Kummelnäs
#13
21 september 2009 kl 18:04
Gilla
Hej och tack alla!
Några frågor:
1. Är det ngn idé att vänja magen vid sportdryck genom att dricka det när jag inte tränar?
2. Gel - kan det vara bättre för magen?
3. Salttabletter - var hittar man sådana?
4 Oldboy: Var ser du att de serverar bananer och saltgurka? Jag ser inte det på NYMarathon hemsidan.
5. Ska testa den där Vitargo!

1984 • Skövde
#14
21 september 2009 kl 19:52
Gilla
Hej igen ja sprang förra året och jag såg varken bananer eller saltgurka nånstans.
1956 • PARTILLE
#15
21 september 2009 kl 20:27
Gilla
1. Ja, i den mån att Du kan hitta en dryck som Du vet funkar
2. Tror inte det. Har inte prövat själv.
3. Apoteket säljer
4. Över låter den denna punkt till "gamle gossen" :-)
5. Testa även Dahlblads och Maxim. Jag tycker dom är bättre under utövning, speciellt den förstnämnda. Men det är bara vad jag tycker...
Leif A
1946 • Sigtuna
#16
22 september 2009 kl 08:22
Gilla
4. http://www.lidingoloppet.se/start/info.cfm?SupSec_ID=2&First=Yes
Titta under "Vätska"
Står nog i utskicket också, i vart fall i webvarianten
1977 • Linköping
#17
22 september 2009 kl 08:26
Gilla
Leif: du är nog alldeles för insnöad på Lidingö just nu... :)
Jan-Erik Saarinen
1970 • Norsborg
#18
22 september 2009 kl 09:56
Gilla
http://www.ingnycmarathon.org/entrantinfo/course.htm

Ser ingenting om bullar och saltgurka. Halvvägs ner står det...


Food
At the PowerGel Energy Zone at mile 18, assorted flavored PowerGels will help you hurdle "the wall" and energize you to the finish.

18 miles -> 28,8 km.
Oldboy
1952 • Danderyd
#19
22 september 2009 kl 10:13 Redigerad 22 september 2009 kl 10:25
Gilla
F´låt! Det var jag som var insnöad på Lidingöloppet. Inga bullar eller saltgurka i NY. Gel på Första Avenyn är nog allt, utom det publiken bjuder på som man av säkerhetsskäl (dessa amerikaner!) uppmanas att inte ta emot. Ta med ett par egna gel.
Gatorade upplevde jag som en av de bättre sportdryckerna, finns att köpa billigt på sportmässan när man hämtar nummerlappen. För länge sedan kunde man köpa den i Sverige i pulverform, sedan kom Pripps och Tang med konkurrerande påsar, småningom ville man hellre fylla lastbilarna med vatten och engångsflaskor :-(
Jag upplever att det går att vänja magen vid att ha innehåll medan man springer men det får nog ske gradvis. Kan vara bättre att ha en flaska som man kan ta en klunk i taget från och sedan fylla på vid behov. Lycka till!

PS Har läst att man kan vänja kroppen vid att springa med mer fettförbränning genom att äta High Fat Low Carb-kost. Det går på X veckor, många ultralöpare kör med fett. Enligt samma källa är det glykogennivån i musklerna som styr när man går över på fettförbränning så man kan inte både ha kakan och äta den. Har man ambitioner om hög fart ligger fettförbränningen dåligt till, men jag får inte ihop det riktigt. Dels är ju jämn fart det som anses snabbast på ett marathon (världsrekorden sätts så exv), dels räcker inte glykogenet mer än ca tre mil och man hinner inte få i sig hela behovet genom kontinuerlig tillförsel, kanske halva. För oss vanliga motionärer kanske det optimala är att göra övergången till fettförbränning så smidig som möjligt och låta farten gå ner en del?
Maria Green
1979 • Lidingö
#20
22 september 2009 kl 11:03
Gilla
Ar det viktigare att fa i sig salt nar det ar varmt? Eller man kanske inte svettas mer for det? Jag ska springa ett 25 km lopp i Singapore med start kl 10 sa det kommer vara minst 30 grader hela loppet.

Tankte testa gel nasta langpass men kanske ar det viktigare med salt?
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.