Löpning Skador & Rehab 11 inlägg 13395 visningar

Förkyld hela tiden

Mikaela
1986 • Sverige
#1
10 mars 2016 - 09:25
Gilla 
Sen detta året började har jag varit förkyld 4 gånger, är sjuk 1-2 veckor, tränar 1-2 veckor och sen sjuk igen.
Nu har jag tappat motivationen helt, hur ska jag göra för att hålla mig frisk och för att hitta tillbaka till motivationen att träna?
1988 • Barkarby
#2
10 mars 2016 - 09:29
Gilla 
Det låter ju inte normalt. Om jag vore du skulle jag knalla till vårdcentralen och berätta din situation. Kanske har ditt immunförsvar blivit försvagat?
1971 • Nykvarn
#3
10 mars 2016 - 10:05
Gilla 
Det går inte att svara på utan att veta mer. Hur ser din familjesituation ut, har du små barn som drar hem förkylningsvirus från förskola? Hur ser din arbetssituation ut, är det mycket stress, övertid? Sover du tillräckligt mycket/tillräckligt bra? Tränar du för hårt sett till din livssituation, just nu? Äter du allsidigt och varierat, får du i dig vitaminer och mineraler?

Att drabbas av några förkylningar vinterhalvåret är ju inte onormalt framförallt inte under småbarnsåren med sämre sömn och härjande dagisbaciller, om det nu är aktuellt. Drar du igång med för intensiv träning mellan förkylningarna kanske du inte är helt frisk och därmed åker dit igen.

Att undvika förkylningar är inte lätt, det handlar dels om att undvika att exponeras för virus, undvika förkylda personer, tvätta händerna ofta men också såklart om tillräcklig återhämtning i form av sömn, bra kost och träning på en lagom intensitet.

Hoppas du kommer tillrätta med det!
Mikaela
1986 • Sverige
#4
10 mars 2016 - 12:36
Gilla 
Det är ju typ de som är problemet, vi har inga barn, jag sover och äter bra, jag jobbar förvisso inom sjukvården men de har jag gjort i många år. Tränar inte för hårt när jag väl sätter igång, utan de är 3-5 pass i veckan. Så jag vet inte vart de kommer ifrån.
1978 • Stockholm
#5
10 mars 2016 - 15:12 Redigerad 10 mars 2016 - 15:15
Gilla 
Skrev inlägget nedan tidigare idag men postade det inte. Nu ser jag att du inte har småbarn (så du kan bortse från det). Hur som helst, lite upprepning av vad Staffan skriver:

Har du småbarn? Det är utan tvivel många småbarnsföräldrar som hunnit med två förkylningar sedan årsskiftet. Bastalen är låga så att ha haft fyra förkylningar kan nog förklaras med otur. Har du inte småbarn eller inte på annat sätt ökad exponering för förkylningsvirus är kanske fyra förkylningar mycket. Men som sagt, bastalen är så små att fyra förkylningar kan vara otur även om du inte har ”snorungar” i hemmet.

Några "moralkakor" :)
- tvätta händerna ofta
- stoppa inte händerna i ögonen, näsan, munnen eller öronen.
- om du har dagisbarn. Klä dem i kortärmat och tvätta deras händer noga när de kommer hem från dagis.
- ät och sov lagom.
- mycket frisk luft.
- motionera
- sluta röka (om du är rökare)

Dessutom, vid en riktigt kraftig förkylning finns förkylningen kvar längre i kroppen än vad många tror. Om det är en riktigt aggressivt förkylning kan du genom stress, hård träning, för lite sömn osv väcka liv i förkylningen igen innan den helt har lämnat kroppen.

Krya på dig.


Lars-henric Granedal
1968 • Stromstad
#6
10 mars 2016 - 15:17
Gilla 
Bästa tipset är att vara noga med sömnen. Sov ordentligt. Varje natt. Även på helgen.
Och... första veckan du återupptar träningen kör du bara lätta pass. Inte högre än ca 20-25 slag under tröskeln. Starta med korta pass och förläng lite efter några dagar.
En bra grundregeln är att ta det lugnt minst lika länge som man gjort uppehåll med träningen.
1971 • Bollnäs
#7
10 mars 2016 - 15:27 Redigerad 10 mars 2016 - 15:31
Gilla 
Har samma problem, snuva hosta som bara tar om(4:e gången nu). Sedan jag började träna har jag sällan varit sjuk. Om det inte är så att du uppfyller vissa sjukdomskriterier (kolla på 1177 typ lunginflammation etc) så är det nog bara att gilla läget. Antibiotika eller liknande kommer inte hjälpa. Det verkar bara vara väldigt många som är sjuka nu och att det tar rejält tyvärr. :(

Alternativet är att man går och blir undersökt men det är tveksamt om dom kommer hitta ngt. Ev att man kan vaccinera sig men det tar tid att verka + att man kan bli sjukare ett tag om man har otur.
Per S
1970 • Norrköping
#9
10 mars 2016 - 17:24
Gilla 
Det har nog varit ovanligt jävligt i år. Jag och sambon har båda haft två förkylningar + en magsjuka sen nyår. Dottern (9 år) 3 förkylningar och även hon magsjukan. Vi har aldrig varit så sjuka så mycket tidigare. Men förhoppningsvis börjar det ge sig nu...
1961 • Stockholm
#10
10 mars 2016 - 21:04
Gilla 
D-Vitaminbrist??
Jag har mätt min D-vitaminnivå de senaste 4 åren, och doktorn har rekommenderat D-vitamintillskott för mig. (2500 IE).
För 4 år sedan hade jag i augusti månad bara ca 40 % av den nivå som man ska ha!! Trots att jag varit ute mycket, ätit mycket fet fisk, ägg mm.
Efter att jag började med D-vitamintillskott på 2500 IE, ca 9 månader per år har jag haft optimal
D-vitaminnivå vid provtagningarna, och även varit mindre förkyld, slagit flera personbästa mm.
Magnus
Stockholm
#11
10 mars 2016 - 22:52
Gilla 
Det var ju en dålig sommar med lite sol, vilket nog avspeglade sig i att många blev mer sjuka under vintern i tex influensa (vilket har en stark koppling till D-vitamin vad avser risken att insjukna), och andra luftvägsinfektioner. Har själv tagit D-vitamin under vintern de senaste 6-7 åren och förkylningar, influensa, halsflussar är numera ett minne blott.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.