Löpning Om jogg.se 78 inlägg 13731 visningar

Flykten till Strava

Henrik Ortman
1974 • Salbohed
#1
8 juli 2021 - 07:47
Gilla
Många av träningskompisarna som jag följt här på Jogg har sakta med säkert sluta uppdatera här.
Flera av de som är kvar har bara autouppdateringarna från sina klockor utan några mer personliga kommentarer om träningspassen vilket gör att det blir lite torftigt att läsa.
Tycker mig se tappat ännu mer markant efter serverflytten när Svettigappen slutade fungera.
Då jag vet att fler använder Strava så reggade jag också upp ett konto förra veckan för att prova.
Och mycket riktigt där fanns dem! Dessutom flera kompisar som jag tidigare inte hittat här på Jogg.
Fler som märkt samma tendenser?

Hittills är jag inte så imponerad av Strava. Tycker Jogg har mycket bättre kartfunktioner och rapporter mm. Kanske finns mer om man blir Premiummedlem.

< < < 1 2 3 4 > > >
Stockholm
#2
8 juli 2021 - 09:24 Redigerad 8 juli 2021 - 09:24
5 Gilla
Strava är mest en "social" träningsapp - skryta med all träning man gör, lägga upp bilder och få kudos.
Vill du ha ut någon vettig statistik behöver du betala eller använda en plug-in som Elevate. https://thomaschampagne.github.io/elevate/
1971 • Nykvarn
#3
8 juli 2021 - 12:38 Redigerad 8 juli 2021 - 12:39
16 Gilla
Jag har märkt samma sak och är en av dem som har börjat dubbelregistrera sedan en tid tillbaka, främst p g a att en träningskompis bara finns på Strava och vi ville följa varandras träning. Strava är ju rätt "inne" och omnämns i diverse poddar men med det sagt är jag rätt skeptiskt och jag kommer INTE överge jogg.se och alla år av träning jag har reggat i dagboken här, till förmån för Strava. Av flera anledningar.

Strava känns som en mobilapp med väldigt dålig överblick av både egen och andras träning.

Statistikfunktionen här på jogg.se kanske inte här perfekt och Strava har säkert några "roliga" funktioner som jogg saknas men jogg ger en väldigt bra överblick över månader/år, fördelning av träning m m, mycket bättre än Strava (jag har bara gratisversionen)!

Strava saknar uppenbarligen helt det aktiva forumet som finns här på jogg.se. Jag har träffat och lärt känna massor av trevliga löpare via jogg.se, ser inte att Strava alls ger samma sak.

Kanske kör jag på med Strava ett tag till eller så lägger jag ner det och fortsätter bara här på jogg
1954 • Falun
#4
8 juli 2021 - 13:25
2 Gilla
Jag har slutat bokföra några gånger på jogg.se men återkommit. Mest för att jag har några kompisar här och vi följer och kommenterar varandras träning. Men jag utnyttjar inte så mycket här på jogg, provat tidigare med rapporter och kartfunktioner men inte tyckt det uppfyller det jag vill få ut.

På Strava följer jag ett antal äldre i min ålder världen över och det verkar ju vara mångdubbelt med svenska användare på Strava jämfört med jogg. Men Strava är också långt ifrån perfekt.
Oskar Åstrand
1997 • Borås
#5
8 juli 2021 - 14:26 Redigerad 8 juli 2021 - 15:11
3 Gilla
Håller helt klart med #2. Strava går helt enkelt ut på att skryta och ge varandra ytliga kudos. Jogg är verkligen ett trevligt forum och man kan skriva uppmuntrande kommentarer istället och som är en bra träningsdagbok som det ska gå ut på. Jag lämnade Strava i februari och har varit oerhört skönt. Som du skriver Henrik är det helt klart mer populärt för många andra att använda Strava.
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#6
8 juli 2021 - 16:19 Redigerad 8 juli 2021 - 16:22
Gilla
Kolla in fetcheveryone.com
Riktigt grymma tränings och data visualiserande funktioner, och ett väldigt levande forum osv.
Dock väldigt brittiskt.
Jag har Strava med, men FE, är riktigt grymt med alla funktioner osv.
Tips kolla spelen man kan göra med sin träning :) who squares wins, Tex.
1961 • Oskarshamn
#7
8 juli 2021 - 19:40
1 Gilla
Jag gick nyligen med i en löparklubb där nästan alla använder Strava, så jag skaffade också ett konto. Men jag håller med om att Strava känns ytligare och saknar överblicken som finns här på Jogg. Eller så handlar det om att det är svårt att få en gammal hund att lära sig något nytt. 😉
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#8
8 juli 2021 - 20:21
1 Gilla
Jag kör också dubbelt, betalar för både Jogg och Strava. Jogg har helt klart tappat användare som nu finns på Strava. Överblicken över träningen är mycket bättre på Jogg.
1966 • Sjöbo
#9
8 juli 2021 - 20:36
Gilla
Kör med Strava ville mest testa och ge det en chans .Men gillar mer forum som det var för som här där man kan ställa frågor och läsa ,Är väl Jogg och sporthoj som är två forum jag är med i som fortfarande det skrivs rätt mycket i
1984 • Falun
#10
8 juli 2021 - 20:38
16 Gilla
Strava har funnits länge och till en början samlades främst cyklister där, inklusive jag själv.

Förstår inte gnället om skryt. Man lyckas genomföra träningspass och får en tumme upp från sina kompisar. Som att det skulle vara något slags samhällsproblem? Alla är inte löparnördar utan kanske verkligen får kämpa för att genomföra sina pass. Jag tror appar som strava kan hjälpa många med både motivation och disciplin. Jogg.se har väl för övrigt liknande system för den sociala biten.
1994 • Huddinge
#11
9 juli 2021 - 08:37
1 Gilla
Inte heller jag förstår "gnället" om att man söker uppmärksamhet och skryt på strava. Den absolut största anledningen till att jag skapade ett konto på Strava är för inspiration. Nu följer jag ingen person här på jogg, men jag gillar det smidiga flödet på Strava (med en bra app dessutom...). Jag får supermycket inspiration på pass och tips om rundor/sträckor från personerna jag följer på Strava.

Sen tycker jag det är betydligt enklare att redigera pass, skriva kommentarer osv på Strava (speciellt på mobilen som jag använder mest), vilket leder till att jag gör det i mycket större grad än vad jag gjorde här på jogg.
Lars Bern
1973 • Göteborg (Hisings Backa)
#12
9 juli 2021 - 11:03 Redigerad 9 juli 2021 - 11:05
Gilla
Strava är en internationell plattform så jag har utländska kompisar eller kändisar jag följer där som inspiration. Ett tag höll man på med multipla appar som Endomondo, Runkeeper, mm. men med sedan ett tag tillbaka fokus på Strava som huvudapp och synk med jogg.se så hänger man med i andras träningsvardag och får en bra överblick på jogg.se. Tycker det är det starkaste argumentet att ha den bra översikten och historiken så ta med er det på Transpiration AB.

EDIT: Tummen upp, kommentarer och bilder finns ju på båda plattformarna så det är ju mer en fråga om hur de används. Forumet här vaknar till när de större loppen går lite som livet före och efter Vasaloppet på skidforum.se ;)
Martin Edvardsson
1975 • Ystad
#13
9 juli 2021 - 11:13
1 Gilla
Jag dubbelregistrerar, och betalar, för både Jogg och Strava. Jag tycker att de är bra på olika saker.

En sak som är riktigt bra på jogg är att kunna registrera intervallpassen exakt för att sedan kunna jämför liknande intervallpass över tid.

Om man har gjort tex. 20 st 10x1000m-pass och man vill se vilket man gjorde snabbast så går det inte på Strava. Eftersom strava går på GPS vid registreringen så skiljer sig intervallerna, vissa är längre, andra kortare, trots att man springer uppmätt sträcka. Och då blir inte heller tempot korrekt. Dessutom får man med vilotiden.
Den manuella intervallregistreringen är den främsta orsaken till att jag använder jogg.se
1987 • Västerås
#14
9 juli 2021 - 11:47
1 Gilla
För min del använder jag strava för det lite mer sociala, skrytet och hitta intressanta rundor etc.

Jogg är min statistikbank där jag följer upp mål etc.
Jogg är dessutom ett forum där man kan diskutera saker, så det är ju komplement till varandra.
Annica Johansson
1973 • Stockaryd
#15
9 juli 2021 - 11:49
Gilla
heh... jag har ju strava också...Ser man på. Det verkar som att jag prenumererar på den tjänsten också. Jaja, men det är här på jogg jag är, till skillnad från Strava som bara synkar ändå tydligen.

Vad kan Strava då, som man inte redan kan få här? Klapp på ryggen för att man är duktig?
1987 • Västerås
#16
9 juli 2021 - 12:18
Svar på inlägg #15
2 Gilla
Du kan få tips på populära rutter och segment (utan att behöva fråga om det). Vill du köra backträning, bara att söka upp. Vill du jämföra dig lite med andra, bara att kika. Hitta intressanta personer i din närhet och se hur de tränar?

Är du med i ett race med utlänningar och vill fortsätta att hålla kontakten? Strava.

Det är bara några av sakerna.
1969 • Szohôd
#17
9 juli 2021 - 12:29
Svar på inlägg #15
6 Gilla
Du kan bli Lokal Legend på segmentet Tallbacken eller Gamla Hjälmserydsvägen..
Annica Johansson
1973 • Stockaryd
#18
9 juli 2021 - 14:08
2 Gilla
LOL Nu var du rolig illbatting :-)

Lokal legend? Jag är ju redan "hon som springer" häromkring (det säger väl en del om hur många som gör det här i byn) :-)

Tack Martin, bor man i relativ glesbygd är strava inget att satsa på av den anledningen då, få som tränar och ännu färre som dessutom reggar på Strava. Kanske finns andra, bättre skäl, det vet jag inte. Jag tänker inte såga något jag inte riktigt förstår eller använder.

Nej jag frågade mest eftersom jag inte direkt saknat något på jogg, man får alltid bra svar och det finns alltid kunniga människor här. Det fanns liksom inget mer jag önskade mig, och av det jag hört är det inget på Strava jag direkt saknar heller.
Anette Edman
1966 • Årsta
#19
9 juli 2021 - 20:03 Redigerad 9 juli 2021 - 20:07
2 Gilla
Jag använder både Strava och Jogg, började med Jogg 2010 och Strava 2014. Numera lägger jag alla kommentarer om passet på Strava istället för Jogg, dels eftersom det är ett smidigare verktyg och dels har jag fler vänner där.

Anledningen till att jag ändå forfarande finns kvar på Jogg är att statistiken på Jogg är bättre och mer överskådlig. I övrigt tycker jag att Strava överväger pga följande:

• Ruttplanering baserat på heatmaps, fungerar både för cykling, löpning och vandring. Extremt smidigt

• Bra app i telefonen

• Direkt synkning via Garmin Connect. På Jogg måste jag sitta och synka varje pass manuellt, jag trodde att jag skulle slippa det som stjärnmedlem men samma problem kvarstod och därmed ser jag ingen nytta med att vara stjärnmedlem

• Segment där man kan följa sin egen och andras utveckling

• Flybys där man kan se vilka man cyklat / sprungit med. Tyvärr har Strava infört att man nu aktivt måste godkänna flybys vilket gör att många som missat det inte längre syns

• Redovisning av både ”moving time” och ”elapsed time”

• Redovisning av träningsstatus med ”Fitness”, ”Freshness” och ”Form”

• Tydlig grafisk redovisning av träningspassen

• Direktkoppling till Zwift och redovisning av Power curve

När det gäller forumet på Jogg var det väldigt bra när jag började logga här för elva år sedan. Mycket av det har nu försvunnit till andra plattformar som t ex träningsgrupper på Facebook och det är inte många kvar här som diskuterar. Tyvärr spammas många trådar också av fejkkonton och spaminlägg plockas inte bort. Jag har dessutom upplevt en otrevlig ton från vissa riktiga medlemmar men hoppas att det är ett undantag.
Walker67
1947 • Växjö
#20
9 juli 2021 - 22:31
1 Gilla
Varför måste Strava ha tillgång till mina bilder o annat på min mobil - det är mina privata saker som jag inte vill lämna ut ?
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.