Löpning Avancerad träning 81 inlägg 8968 visningar

Vad betalar ni för löptränare/coach?

1971 • Nykvarn
#1
13 juli 2023 - 11:11
1 Gilla
Ni som har en personlig löptränare som skriver program för er, jag är nyfiken på hur mycket ni betalar för det? Jag är alltså inte ute efter vad det kostar att vara med i en förening eller Runacademy eller liknande.

Det finns många coacher av säkert varierande kvalitét men också några väldigt etablerade och säkert skiljer sig också priset åt. Några är ju också öppna, på sociala medier vad de tar i pris för personlig träning, t ex Christian Mundt.

Jag har vid något tillfälle köpt online-program, t ex Ulf Fribergs program här på jogg.se men har inte varit speciellt bra på att följa det. Trots nu åratal av löpträning och ett faktiskt ganska stort kunnande kanske jag behöver extern input på min träning för att få mer variation och för att kunna ta mig ur den formsvacka jag i ända sedan 2020 och då har jag funderat lite kring att faktiskt anlita någon utomstående.

Ni som orkar svara behöver ju inte ange vem ni tränas av om ni inte vill. Som referens så har jag fått ett prisförslag på 300kr/månad och det var då halva priset mot vad den personen tar, och också lite mindre tät uppföljning av träningen
< < < 1 2 3 4 5 > > >
1972 • Borlänge
#21
16 juli 2023 kl 14:31
1 Gilla
Haha. Det har jag redan kommit på själv. Så jag jobbar på det.
Coachen tycker dock att jag ska ta det i en beskedligare takt än vad jag önskar. Men i det långa loppet är det så klart rätt väg att gå.
Det var det här med hornen som sagt...
2006 • Alingsås
#22
16 juli 2023 kl 15:05
3 Gilla
Varför skulle det vara en scam där du betalar för att få ett upplägg, någon som håller koll på en och förändrar beroende på utveckling? Ingen har väl påstått att det här inte går att göra själv, men av ren lättja kanske man vill få andra ögon på det?

Varför äta på restaurang, när du kan äta billigare hemma?
Varför köpa vatten, när du har "gratis" i kranen hemma?
Varför köra bil till jobbet och betala massa när du kan promenera?

Förstår du min poäng?
1974 • Arvika
#23
16 juli 2023 kl 19:53
Gilla
"Varför äta på restaurang, när du kan äta billigare hemma?
Varför köpa vatten, när du har "gratis" i kranen hemma?
Varför köra bil till jobbet och betala massa när du kan promenera?"

Ja, varför? Det är ju bara onödigt, och kostar extra pengar. Bra poäng där, Christer!
1979 • Oskarshamn
#24
16 juli 2023 kl 21:00
Gilla
Vilken intressant diskussion det blev här… följer med intresse.

Tycker att båda sidor har sina poänger…

Vore kul om fler vågade/ville svara på frågan 😊

Jag känner att om jag ska anlita coach igen så vill jag vara säker på att det är någon som är riktigt bra, även den jag haft var bra. Typ någon som tränar riktig elit, men är rädd att det är svindyrt… och då blir det ju så pinsamt om man sen säger nej… och tänk om man ändå inte blir nöjd… hm svårt.


1984 • Falun
#25
16 juli 2023 kl 23:55
3 Gilla
Fast det där håller ju inte.

Varför betala någon att göra något alls när du kan göra det själv?

Om du tar 100 löpare och låter hälften ”söka på youtube” och ger resten en personlig coach. Tror du verkligen på riktigt att youtube-folket kommer få en bättre utveckling? Det finns i princip inget som stödjer det i forskning där man aktivt går in och styr folks träning.

Att det finns en massa coacher som är kassa är inte heller nåt argument. Det är som att säga att alla snickare är värdelösa för att några är kassa.

Jag tycker inte du trampar någon på tårna. Jag tycker bara argumenten är dåliga :). Jag tror tvärtom att motionärer har mer att få ut av en coach en elitsatsande löpare. Dom har redan riktigt bra koll på sin kropp och sin träning.
1984 • Falun
#26
16 juli 2023 kl 23:59
6 Gilla
Jag tycker inte en tusenlapp i månaden är speciellt mycket. Själv tar jag nästan dubbla i mitt jobb bara för att sitta och tjöta på möten nån timme.

Det här är ju rätt enkelt. Betalar man för en coach och får en bättre utveckling än man fått innan. Då funkar det tydligen bra. Annars……ja sluta med den coachen.
Maria Finnved
1986 • Mjölby
#27
20 juli 2023 kl 22:54
3 Gilla
Jag har en coach och betalar honom 2000 kr/mån. Han är erfaren och påläst och jag tycker det är skönt att slippa tänka själv pga att tidsbrist i min vardag samt att han är objektiv. Jag själv är både utbildad fysioterapeut och PT och har rätt många års erfarenhet av konditionsträning nu. Men det är svårt att vara coach åt sig själv. Klart man KAN, men jag vill inte just nu 😀. Han gör iaf schema och ger feedback dagligen om det behövs sa,t ändrar direkt om det behövs pga sjukdom eller skada etc.
1983 • Taberg
#28
3 augusti 2023 kl 13:39
1 Gilla
Jag letade coach förra året. Mitt krav var att coachen själv skulle vara eller varit en bra löpare så dem vet vad det handlar om.
Det är allt för många coacher som bara har utbildat sig och sen säljer sig dyrt.

Jag fastnade för Anders Herrmann. Han hjälpte mig otroligt mycket! Program och uppföljning varann vecka. Kan verkligen rekommendera honom och kostar bara några 100- lappar i månaden.

Andersherrmann.se


Hobbylöparn
Östermalms IP
#29
3 augusti 2023 kl 17:11
2 Gilla
Jag anlitade en löpcoach precis när jag började springa för 10 år sedan. Han hjälpte mig bättra miltiden med 2 minuter, tyckte jag var värt varenda öre. Han fock en liten bonus för det också.
1965 • Umeå
#30
4 augusti 2023 kl 01:01
Gilla
750 kronor i månaden är inte så mycket för den som har råd och vill något med sin löpning. Det är vad jag tar..
Helsingborg
#31
4 augusti 2023 kl 08:03 Redigerad 4 augusti 2023 kl 08:31
Gilla
Frågan är väl om en motionär verkligen behöver en coach inom en snar framtid. Förra året var ju ett fullständigt revolutionerande år när det kommer till AI. Såg något YouTube-klipp där man provade en AI coach med gott resultat. Minns dock inte vilken.

Ge det något år till så kommer AI coachar dominera fullständigt skulle jag säga.
1977 • Örebro
#32
4 augusti 2023 kl 10:22
1 Gilla
AI är sjukt intressant för träning!

Kan det varit Runna du såg?

För cykling t.ex. finns TrainerRoad som anpassar träningen beroende på nivå, input från gjorda pass och mål. Det är ju precis så det ska vara.

Men dessa appar kostar ju också pengar. Så vad får man bäst resultat av?
1984 • Falun
#33
4 augusti 2023 kl 11:34
1 Gilla
För någon som är motiverad året runt, Ja! För en som behöver känna piskan emellanåt tror jag inte Ai hjälper.

Skulle vara om den kan ge dig elstötar när du försöker korta av långpasset
1977 • Örebro
#34
4 augusti 2023 kl 14:39 Redigerad 4 augusti 2023 kl 14:38
1 Gilla
Motivation? Då är det väl en lifecoach man ska ha 😂
1973 • Järfälla
#35
4 augusti 2023 kl 14:55
4 Gilla
Varför en löpcoach (eller träningscoach)?

Det är ju bara att titta på alla råd på det här forumet av formen ”jag tränade så här för att bli snabb….. ….därför är det det rätta sättet för alla”

Alldeles för många kan inte generell, teoretisk träningslära utan kan bara se sin egna lilla bubbla. Även om man förstår träningslära så brukar det vara extremt svårt att applicera det på sig själv.

Det behöver inte vara fel men om man då fastnar i sin utveckling så behöver man en annan ingång. Någon som kan titta på situationen på ett mer övergripande och neutralt sätt.
Är man då tillräckligt klok att förstå att man behöver hjälp så är man antagligen smart nog att förstå att i ett forum som här så får man alldeles för många råd som kommer att motsäga varandra för att det ska ge något. Man förstår också att de allra flesta av en kompisar varken förstår, kan (eller vill) eller har kunskapen att ge relevanta råd.

Därför kan en coach vara det enda sättet att komma vidare.
Är det värt pengarna? Ja det är väl ändå helt upp till var och en att bestämma

Sen får man aldrig glömma att det är inte en coach som är skillnaden på en utveckling eller inte. Det är vad du som person gör av inputen och hur du exekverar din träning som gör skillnad.

@Stefan. Hoppas du hittar någon som kan hjälpa dig att vända trenden.
1965 • VÄSTERÅS
#36
7 oktober 2023 kl 16:51
1 Gilla
Jag håller med det mesta. När så många anlitar P.T eller Caoch, känns det lite ängsligt. Så länge det går framåt och du inte blir stoppad av besvär och skador, så kommer det inte göra någon större skillnad. Jag tror de flesta vet att det är bra att springa minst ett pass lugnt och länge och ett pass lite kortare fortare i varje vecka och det räcker ganska långt. När du känner att du stagnerar och vill komma längre eller har oväntat mycket skadeproblem, då är det kanske läge för hjälp utifrån. Kan också vara en klubb där det finns bra tränare. Kunskap finns i övermått för en billig penning eller gratis. Kan dock vara förvirrande. Det håller jag med om.

Motivationen måste komma innifrån och kan visst behöva lite hjälp, men det räcker väl med att ha ett lopp eller en tid och sträcka som mål och kompisar eller klubbkompisar, som social stimulans för det. Om inte det räcker, så är det kanske något annat du ska göra. Kanske är det då bättre att du trivselspringer varje lördag och golfar eller vad du nu egentligen vill göra.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#37
7 oktober 2023 kl 17:16
9 Gilla
Jag gick till Fredrik Zilén och gjorde Motion Matrix. Den killen kan sina saker, kändes mycket proffsig!

Han kom med olika pointers, som man fick testa. Därefter direkt gå tillbaks till gamla sättet för att känna skillnad. Vilket det såklart var.

Jag gick från litet halvsittande trött pose, till mer upprät och med högre elasticitet och mer framfotalandning. Dvs från Easy Strider till Eco sprinter, litet osäker vad det betyder dock. Men jag fick fyra saker att tänka på som jag tycker hjälpt mig i min dagliga löpning.

Man fick också detaljerat protokoll, personliga saker att tänka på och även film på sig själv i mailen efteråt.

Rekommenderas!
1982 • Alvesta
#38
8 oktober 2023 kl 05:42
2 Gilla
Tror inte heller på att betala för en coach som motionär. Har sett flera fall där träningen blivit för mkt och skador uppstått.

Behöver absolut inte vara så för alla, men jag har sett det.

Men behöver man köpa motivation så är det absolut något som är fel. Då vill man inte träna.

Det samma gäller med att köpa en coach för att gå ner i vikt tex.

Det är 2023. Allt finns idag gratis på tex youtube. Behöver inte betala för någonting alls.

Detta är såklart min egna åsikt om saken och var och en får göra som dom själva behagar :)
Hobbylöparn
Östermalms IP
#39
8 oktober 2023 kl 07:56
4 Gilla
Här tror jag kvinnor är klokare än män i att kunna ta råd från kunniga yrkespersoner, då de flesta män VET att de redan är bäst, ingenting behöver förbättras på något som är perfekt.

Jag känner igen det från golfen; krokiga/sneda/huggande svingar spelar ingen roll, inget ska ändras. Det enda som skiljer medelgolfaren från Tiger Woods är antagligen bara väldigt mycket tur hos Woods. Damned I''m good! 👍
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#40
8 oktober 2023 kl 08:12
2 Gilla
Undrar lite nyfiket hur det gick Staffan. Blev du med coach, och är du i så fall nöjd?
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.