Löpning Träning 35 inlägg 8381 visningar

Hur agera med lösspringande hundar?

HF Löfgren
1968 • Malmö
#1
4 januari 2017 - 15:35
5 Gilla
Vill först skriva att jag inte är intresserad av att starta någon debatt kring hur och när hundar ska vara kopplade eller ha någon pajkastning. Det finns redan sådana trådar på olika forum.

Jag skulle helt uppriktigt vilja ha tips på hur jag som löpare kan agera när det kommer en lös hund springande mot mig. Det har väl hänt ca 8-10 ggr på 3-4 år att hundar hoppar fram och springer bredvid och ibland också att de nafsar. Nu senast kom det fram en Golden Retriver (eller liknande) och hoppade upp och satte tassarna i sidan på mig. Jag stannade och stod helt stilla men den fortsatte att hoppa och nafsade i mina händer. Provade att jogga sakta men det ökade snarare intresset.

Frågan är om det finns något bra sätt att agera och som generellt sett funkar och lugnar hunden? Jag har ingen lust att sparka hunden och sedan sänka ägaren som jag har sett på förslag. Det måste finnas något bättre sätt?

Jag har ingen svår hundfobi men är lite smårädd måste jag erkänna. Särskilt om det är en större hund och man har inte koll på om den vill hälsa eller tjafsa.

Tacksam för konstruktiva svar.
Vänligen HF

< < < 1 2 > > >
Hobbylöparn
Östermalms IP
#21
12 januari 2024 kl 07:10
3 Gilla
En trökig kommentar från min sida i debatten om lösa är hundar, är att det går utmärkt att springa med hund i ett rullkoppel. De måste inte alls vara lösa och sträcka ut i spåret!

Jag själv är hundägare och ser direkt när det är problem med lösa hundar. Grundproblemet ligger i självbilden hos ägaren, som oftast har en överdriven tro på sin förmåga att kontrollera sin hund. Samt en förminskning av betydelsen av eventuellt obehag hos omgivningen när hunden eller hundarna far ut mot andra människor eller hundar.

Det finns tydligt beskrivet vad som gäller med koppling särskilt under sommarhalvåret, så inget jätteproblem egentligen.
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/lag-20071150-om-tillsyn-over-hundar-och-katter_sfs-2007-1150/
https://www.naturvardsverket.se/amnesomraden/allemansratten/tid-pa-aret/hundar-i-naturen/
Åsa
1975 • Uppsala
#22
12 januari 2024 kl 09:52
Gilla
Hej!

Har själv haft en unghund som gärna när den blev övertrött vid promenad, fick spel och började hoppa, bita i kopplet, och nafsa hårt på mig. Inte så kul! Så jag kan relatera till både hundägare och hundrädda. Det enda som hjälpte var att (som andra skrivit) vara totalt ointressant. I mitt fall var det att hela tiden vända ryggen mot hunden, vara tyst, och hålla upp händerna så den inte kan nå att nafsa.
2006 • Alingsås
#23
23 januari 2024 kl 09:26
2 Gilla
Bild uppladdad av Anonymiserad
Trodde inte siffran var så hög men en hel del som skadas i olyckor av/med hund.
Martin
1976 • Östersund
#24
23 januari 2024 kl 09:32
1 Gilla
Vad är hundar jämfört med hästar...
Igår kom jag ikapp en ryttare på häst som stod still i en korsning, när jag hade passerat dem med några meter tog de upp jakten.
Sen hade jag två km löpning med en häst flåsande i nacken innan de vek av.
Svealand
#25
23 januari 2024 kl 09:44
Gilla
Barnen i Kenya har det nog inte så lätt heller, med lejon som ställer till det på vägen till skolan :)
https://www.youtube.com/watch?v=VbVy5mRxNMw
1971 • Nykvarn
#26
23 januari 2024 kl 10:18
1 Gilla
Viktigt att veta John om den där statistiken är att den innefattar en diagnoskod från diagnosregistret W54, och den innefattar både fysiska och digitala besök, dock en rådgivning via 1177. Siffran 4000 ska då jämföras med 39 miljoner vårdkontakter 2021. Gissningsvis är en väldigt liten del av denna svårare bett från aggressiv hund. Jag ska inte kasta mer eld på den här brasan men som en jämförelse har Norge, som har ca 600.000 hundar jämfört med ca 1000000 i Sverige, och ett förbud mot vissa raser, 7000 registrerade fall så ett förbud som vissa förespråkar, hjälper inte.
1986 • Åkarp
#27
23 januari 2024 kl 11:00
8 Gilla
När jag själv springer med min hund kör jag honom i kort koppel och höftbälte. När vi möter någon är min grundinställning alltid att utgå från att personer vi träffar antingen är rädda för hundar eller inte vill att han ska hälsa på dem. Av den anledningen får han springa vid fot på andra sidan mig som vi har mötet.

När jag är ute och springer utan hund och möter hundar av alla storlekar börjar jag med att anpassa tempot för att se om den tappar intresset och låter mig passera utan att komma fram. Annars får det bli det frustrerande att stanna upp och hoppas att husse/matte snabbt kan kalla in sin hund. Om det inte fungerar, som skrevs ovan att vända mig bort och undvika ögonkontakt.

Generellt att tänka på vid hundmöten, oavsett lösspringande eller inte, är att det för hundar uppfattas som aggressivt och hotfullt att springa emot dem. Detsamma gäller för ögonkontakt om man inte har en nära relation med hunden. Sänk tempot och undvik ögonkontakt så att det inte tolkas som att du utmanar den.

När jag passerar hundar när jag kommer bakifrån håller jag koll på att hunden har noterat mig i god tid innan jag passerar, annars gör jag husse/matte uppmärksam på att jag kommer. Detta för att undvika att överraska eller skrämma hunden och riskera att provecera fram en onödig reaktion kopplad till instinkter. Om det går att undvika försöker jag också hålla en eller någon meters avstånd så att jag i fart inte ska komma för nära och riskera att upfattas som hotfull.

Mitt beteende mot hundar när jag springer handlar inte om att jag är rädd eller tror att hundarna blir aggressiva, det handlar helt enkelt om att försöka få till ett så respektfullt möte som möjligt som minimerar missförstånd.
2006 • Alingsås
#28
24 januari 2024 kl 05:30 Redigerad 24 januari 2024 kl 05:31
2 Gilla
Såg en film om två finnar som cyklade från Helsinki till Singapore och där var problemet, förutom problem med hydrering i bergen, att inte bli uppätet av tigrar eller nertrampad av elefanter.

Helt bort från ämnet hundar även om det också fanns med några som morrade men en av de bästa äventyrs dokumentärerna jag sett: https://youtu.be/sDf3Lr8Mfcc

Tänk om man var unga och vågade göra något liknande🤔 Nu är man gammal och fegis.
Göteborg
#29
3 april 2024 kl 19:51
Gilla
Vänd ryggen mot den är det korta och enkla svaret.

Hunden springer kanske runt för att söka kontakt igen men fortsätt vänd ryggen åt den och ignorera den tills den lugnar sig. Det kan ibland vara en envis hund men du får helt enkelt vara envisare. Ignorera.

En lekfull hund tror att du leker och vill hoppa, skutta och springa efter dej om du springer. Vissa kommer att nafsa.

Stirrar du på den och ryter åt en hund som är otrygg så kanske den biter dej om den uppfattar dej som hotfull. Så det bästa är att stanna. Slappna av i kroppen ( stelhet är också hotande) och vända ryggen åt. Le inte utan vänd dej bort.

Gammal tråd men svarade i den då jag tänkte att folk googlar detta.

Jag arbetar med hundar :) önskar alla en fin dag!
Göteborg
#30
3 april 2024 kl 19:52
1 Gilla
Vänd ryggen mot den är det korta och enkla svaret.
Hunden springer kanske runt för att söka kontakt igen men fortsätt vänd ryggen åt den och ignorera den tills den lugnar sig. Det kan ibland vara en envis hund men du får helt enkelt vara envisare. Ignorera.
En lekfull hund tror att du leker och vill hoppa, skutta och springa efter dej om du springer. Vissa kommer att nafsa.
Stirrar du på den och ryter åt en hund som är otrygg så kanske den biter dej om den uppfattar dej som hotfull. Så det bästa är att stanna. Slappna av i kroppen ( stelhet är också hotande) och vända ryggen åt. Le inte utan vänd dej bort.
Gammal tråd men svarade i den då jag tänkte att folk googlar detta.
Jag arbetar med hundar :) önskar alla en fin dag!
Hasse A S
1953 • Munkedal
#31
3 april 2024 kl 23:35
2 Gilla
Ja, att vända ryggen till, hjälper tyvärr inte. Första gången jag blev biten av en hund, var när hunden hoppade efter mej och bet mej bakifrån.

Själv försöker jag undvika möten med hundar. I möjligaste mån.
1977 • Örebro
#32
4 april 2024 kl 07:04
5 Gilla
Folk som "jobbar med hundar" är nog värst. De har en övertro på både sig själva och hunden. De upplever det inte som någon stor grej att hunden inte kommer på inkallning. Samtidigt som man står där som ett fån och undrar vad man ska göra för att kunna springa vidare.
1984 • Falun
#33
4 april 2024 kl 11:10 Redigerad 4 april 2024 kl 11:11
Gilla
Dubbelpost
1984 • Falun
#34
4 april 2024 kl 11:10
7 Gilla
Så länge det inte är en uppenbart kriminell person försöker jag numera alltid tillrättavisa folk som låter sina hundar springa löst där det inte är tillåtet.

En äldre dam har jag nog sagt till säkert 10 ggr. Enligt henne är hunde än ”jättesnäll”. Hunden tycker bara inte om folk som springer, cyklar, barnvagnar, andra hundar, katter, män med skägg, män utan skägg samt barn…
1972 • Uppsala
#35
7 april 2024 kl 19:45
1 Gilla
Inte direkt ett svar på din undran, men väl en anekdot om vad som kan hända om man irriterar en grupp löpare tillräckligt mycket.

För säkert snart mer än 25 år sedan var vi ett gäng som körde ungefär samma långpass runda varje söndag förmiddag. Ofta fick vi en lösspringande liten hund efter oss och matte/husse syntes sällan till. Vi stannade alltid och lät hunden hoppa runt ett tag innan den tröttande och lufsade iväg.
Vid ett pass hade vi tröttnat på att behöva stanna så vi lät hunden springa med oss bra långt innan vi stannade och lät den tröttna på oss.

Om vi efter det slapp den lösspringande hunden eller inte minns jag inte.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.