Löpning Träning 87 inlägg 10778 visningar

Upplägg inför Sthlm marathon 9 okt

#1
24 mars 2021 - 16:01
Gilla
Hej!

Mitt första marathon i år (skulle blivit av förra året) och jag har lite frågor och funderingar angående hur jag ska lägga upp min träning. Är det ett träningsprogram här på jogg.se som rekommenderas att börja med redan nu för att komma i form?

Är det i sådana fall marathonprogram nu direkt eller börja med t.ex ett milprogram för att sedan gå på marathonprogrammet?

Hur lägger ni upp träningen nu i vår/sommar inför marathon?

< < < 1 2 3 4 5 > > >
2009 • Klippan
#21
26 mars 2021 kl 15:29
1 Gilla
Kan 6 timmars lopp kan vara en lösning Anette?
Finns flertalet med grus som underlag t ex https://sok-knallen.se/tag/6-timmars/ (99%grus, 1% asfalt)
Vilket arrangeras i november.
När Du nått marathondistansen kan Du kliva av med officiellt resultat.
Här är länk till andra arrangemang; http://www.ultradistans.se/?post_type=tribe_events&eventDisplay=month
#22
27 mars 2021 kl 07:59 Redigerad 27 mars 2021 kl 07:59
Detta inlägg har raderats
1978 • Vega
#23
19 april 2021 kl 06:25
Gilla
Känns lite som jag som rätt ovan löpare kanske inte ska säga för mycket. Men träningsvana har jag.

Att chocka kroppen med att gå från ”noll” km löpning till 4,2 mil går ju att göra. Och som alltid finns det folk som klarar det mer eller mindre bra.

För att jämföra så kan även en ”otränad” ibland med pannben och bra kondition springa snabba kortare distanser. Men, det är betydligt mer ovanligt att det håller i längden.

Jag funderar på att om man springer så kort som 7-10 mil under ett år så enligt mig kan man knappt säga att man tränar löpning ett år 😜 det ger en veckodos på ungefär två km (eller mindre). Kanske för att gå in skorna är det bra.

Och att fortsätta på spåret att man då anpassat kroppen för 4,2 mil löpning är enligt de flesta inte att tala om. Sedan kanske man klarar det. Men många skulle nog känna att det varit bättre att tränar ordentligt.

Vissa människor rökar två paket cigg varje dag och lever gott hela livet utan sjukdomar mm. Men risken att det inte blir så är såååå mycket högre än om du inte rökar. Denna jämförelse är kanske inte 100% rättvis, men ger ändå kanske en tankeställare.

Att på en lite större grupp testa olika upplägg kommer ge andra resultat än om man testar ett upplägg och hittar någon deltagare ”ute i periferin”.

Hoppas ni förstår vad jag menar. De flesta slipper huvudvärk av Paracetamol, men inte alla. De flesta barn gillar pannkakor, men inte alla. De flesta klarar maran bäst om man tränar många km löpning (progressivt/successivt), men inte alla.
Anette Edman
1966 • Årsta
#24
19 april 2021 kl 19:11 Redigerad 19 april 2021 kl 19:12
Gilla
Ganska många av oss som gör en svensk klassiker tränar inte löpning året runt. För egen del brukar jag börja vid midsommar efter Vätternrundan och avsluta löpningen med Lidingöloppet. Det gör att de 7-10 milen sprids ut på tre månader, inte tolv. Det fungerar inte att träna löpning när man tränar inför Vättern, det är kontraproduktivt. För min del har jag satsat på superklassikern och då behöver man framför allt få bra tider på cyklingen och skidorna, och ska man få bra tid på cyklingen behöver man träna hela våren med sin grupp - både för att bli samkörda och få upp tempot. För mig finns det INGET utrymme för löpning den perioden. Under hösten efter Lidingö kan det ibland finnas lite utrymme för löpning.

I år gör jag ingen klassiker så jag drog igång löpträningen redan i mars.och har hunnit komma upp i 8,5 mil. Jag hade två veckors uppehåll i påsk när jag åkte längdskidor, jag hann med 100 mil den här vintersäsongen så jag är bra grundtränad i nuläget för att vara jag. Nu är planen att köra det träningsprogram jag länkade till och att glesa ut det lite så att jag springer var tredje dag. Jag kommer att vilja cykla landsväg även den här säsongen även om jag inte satsar på Vättern.

Bara för att man en gång i sitt liv vil testa på att springa maraton behöver man ju inte bli totalt insnöad på enbart löpning utan jag kommer att fortsätta att träna varierat även under den här säsongen. även om fokus på löpning blir större än ett genomsnittligt år för min del. Jag har goda förhoppningar om att ta mig i mål före reptiderna. Om jag håller samma tempo som på Lidingöloppet de första tre milen har jag drygt 2,5 timmar på mig för de sista 12 kilometerna så jag kan i princip krypa i mål.
Sniberup
1971 • Gästrikland
#25
21 april 2021 kl 14:57
Gilla
Vad tror panelen om att springa Sthlm två veckor efter Lidingö?
För tätt inpå för att göra sig själv rättvisa antar jag?
1974 • Upplands Väsby
#26
21 april 2021 kl 22:13
3 Gilla
Anette jag förstår hur du tänker! Men som man brukar säga: En mara börjar efter 3 mil... så ev är det bokstavligt talat krypa man får göra sista milen om man inte är förberedd :)
Eller som jagpå min första mara ligga i kramp-tältet på andra sidan Västerbron i 10 min och sen stappla mig fram sista milen. Då hade jag ändå kört milen på under 40min och halvmaror på hyfsade tider. Men sista milen... för mig personligen förändras kroppen totalt...
Min andra mara var inte heller angenäm, men jag sprang mer medvetet!
Anette Edman
1966 • Årsta
#27
22 april 2021 kl 20:11 Redigerad 22 april 2021 kl 20:14
Gilla
Tobias, när man gör saker första gången är man nybörjare. Jag skulle aldrig få för mig att avråda dig från att cykla Vättern baserat på att jag själv i nuläget vill ha en vinter på trainern och 300 utemil på våren före Vättern samt en årsvolym på 800 mil föregående år för att vara i bästa form.

Jag har själv varit nybörjare på Vättern och hade då färre mil i bagaget och en lägre fart. Det tog mig nästan 16 timmar och ja, jag fick kramp ett par gånger och stannade i depå och fick massage. Man kan liksom inte avstå från att göra sitt första lopp i väntan på att få all erfarenhet som en erfaren maratonlöpare/Vätterncyklist har. Hade jag inte haft erfarenheten av två tidigare Vätternrundor så hade jag inte lyckats med 9,5 timmar som jag hade på den tredje.

Jag hade heller inte fått den tid jag fick på mitt tredje Lidingölopp första gången jag försökte eftersom jag i det läget inte hade koll på vad det var som orsakade kramp hos mig och hur jag kunde agera för att slippa det under längre löplopp.

Jag tycker att det är en lite märklig snobbism i vissa av inläggen här, man duger inte till att testa på maraton trots att man har vana från betydligt längre tidsmässiga ansträngningar på både Vättern och Öppet spår samt tider på Lidingöloppet som tyder på att man bör klara reptiden på maraton utan problem.

Den typen av snobbism har jag inte stött på bland cyklister, hos oss är alla välkomna att prova på, oavsett om man cyklar Vättern på 7 timmar eller det tredubbla.
1978 • Linköping
#28
22 april 2021 kl 22:13
4 Gilla
Jag tycker faktiskt inte att kommentarerna tyder på snobbism, eller liknande, utan skulle säga välvilja. Jag förstår uppriktigt inte varför man vill springa ett Maratonlopp om man inte är tränad för det. Det finns såväl halvmaror och millopp att springa med lika stor publikfest. Din approach låter som ett bra recept för att bli skadad.
Anette Edman
1966 • Årsta
#29
23 april 2021 kl 08:24 Redigerad 23 april 2021 kl 08:42
Gilla
Så om man har sprungit Lidingö fyra gånger och ytterligare ett tremilslopp så måste man stanna där?

Jag skulle aldrig få för mig att säga till dig att du inte ska få cykla Vättern om du har cyklat fem stycken lopp på dryga 20 mil vardera.

Publikfest är jag inte ett dugg intresserad av. Jag har sprungit rätt många millopp och 9 gånger på Lidingö, den absolut bästa gången på Lidingö var 2020 när jag sprang halvan utan publik. Så skönt att slippa allt oljud.
Anette Edman
1966 • Årsta
#30
23 april 2021 kl 08:28
Gilla
...och varför anser du att det 24-veckors maratonprogram som jag ju håller på med är "ett recept för att bli skadad"?

Vad i det programmet är det som kommer att skada mig? Är det det faktum att jag drar ut programmet lite mer tidsmässigt (var tredje dag istället för tre pass i veckan)? Varför kommer det att "skada" mig?
1971 • Nykvarn
#31
23 april 2021 kl 08:39
2 Gilla
Anette, det handlar inte om snobbism utan som Fredrik är inne på, mer välvilja. Det finns massor av erfarenhet av maraton här som medlemmarna bjuder på, medlemmar som gillar att springa maraton och som vill att andra ska uppskatta det också.

Jag är säkert en av dem som du upplevt som i alla fall lite ifrågasättande, kanske t o m lite snobbig i mina svar. Det är absolut inte min avsikt.

Allt går självklart, frågan är hur roligt det blir. Om det blir en gång men sedan aldrig mer. Alla de som cyklar vättern eller åker Vasaloppet har min fulla beundran. I min värld är Vätternrundan under tio timmar en otroligt bra prestation, mer imponerande än att springa maraton under tre timmar. Jag cyklade hela elva mil på min racer förra året, haha. Tycker helt enkelt inte cyklingen är alls lika rolig som löpningen. Jag skulle aldrig få för mig att ge mig på Vätternrundan men så lite cykling i benen. Om jag ändå skulle ta mig runt skulle det säkert bli en fruktansvärd upplevelse.

Men, du har själv en lite fyrkantig inställning. Jag förstår att du är träningsvan från både cykel, skidor och löpning men du skriver t e x:

"Det fungerar inte att träna löpning när man tränar inför Vättern".

Hur gör alla triathleter då? Det är klart att siktar man på vara elit bör man utöva sin egen gren så mycket som möjligt men i triathlon, i alla fall på långdistans tjänar man ju tid på att cykla snabbt men siktar man inte på elitledet går det väl alldeles utmärkt, de kompletterar t o m varandra utmärkt.

Allt går som sagt men cykel och skidor är inte direkt översättningsbara ur belastningssynpunkt och det är ett faktum att ju mer tid man avsätter för löpträning, desto mer angenäm blir upplevelsen att springa maraton och med ökande chanser att man vill göra det igen.
Anette Edman
1966 • Årsta
#32
23 april 2021 kl 08:49 Redigerad 23 april 2021 kl 08:53
Gilla
Om man inte satsar på en bra tid på Vättern går det att mixa in lite löpning, men det tar hårt på cykelbenen. Jag brukar inte kunna cykla fort förrän tre-fyra veckor efter Lidingö. Tränar man med en snabb grupp behöver man kunna cykla fort vid varje träningstillfälle. För mig som satsat på superklassikern har det varit viktigt eftersom det är på cyklingen man kan plocka tid.

Jag känner många triatleter och de cyklar INTE lika fort på Ironman som de gör under en säsong när de bara kör cykling. Mycket av cyklingen på Ironman går ju ut på att få i sig energi och spara benen till löpningen. Det är två helt olika sporter.

Jag förstår fortfarande inte er inställning till nybörjare. Varför ska man inte få ta steget från Lidingö till maraton? Vad är problemet med det maratonprogram på 24 veckor som jag kör?
1991 • Norrköping
#33
23 april 2021 kl 08:54
Gilla
Anette, jag tror ingen säger åt dig att du inte får springa ett maraton. Du gör precis som du vill. Däremot får du givetvis lite ifrågasättande kommentarer när du har en otroligt udda approach till långlöpning då detta är en tråd där vi ger tips till en maraton-debutant. Jag gissar att du ändå förstår att ditt synsätt och tillvägagångssätt sticker ut? Även om du har tagit illa upp så tycker jag att det är bra att det ifrågasätts. Det hade ju varit bra mycket konstigare om du hade berättat om dina nio mil löpning inför Lidingöloppet och vi hade svarat "ja, man behöver inte träna mycket alls inför LL eller maraton. Följ Anettes råd så ska det nog gå bra". Du är ju anomalin här.
Anette Edman
1966 • Årsta
#34
23 april 2021 kl 08:55
Gilla
Marcus, vad är det som du anser är problematiskt med det 24-veckorsprogram jag kör?
1991 • Norrköping
#35
23 april 2021 kl 09:10
2 Gilla
Nu ifrågasatte jag din approach generellt till långlöpning och inte maratonprogrammet och du undvek att svara på min fråga. Men jag sitter med programmet framför mig nu. Du följde det väl inte helt och hållet utan sprang två av tre pass per vecka? Jag skulle i så fall säga att det är ett minimalistiskt program som inte lär fungera så bra om man byter till två pass per vecka, just p.g.a. att det redan är minimalistiskt.

Programskaparen Magnus Hagström har jag ingen koll på. Jag kan tycka att programmet ser lite lustigt ut. Stort fokus på intervaller, vet inte hur stor nytta man har utav korta sådana inför en mara? Vissa veckor ser onödigt tuffa ut för en nybörjare(finns en vecka med intervaller, tröskelpass och ett riktigt långt långpass). För dig som är rädd för att bli skadad och främst vill ta dig i mål på maran så hade jag tränat lugnare men tre gånger i veckan istället för två.
Anette Edman
1966 • Årsta
#36
23 april 2021 kl 09:28 Redigerad 23 april 2021 kl 09:28
Gilla
Jag springer alla passen i programmet frånsett att jag gick direkt in på vecka två eftersom det var lite väl mycket mjukstart vecka ett samt att jag kommer att gå direkt från vecka elva i halvmaraprogrammet till vecka ett i maraprogrammet eftersom jag ju inte kommer att springa något halvmaratonlopp. Jag hoppar alltså inte över några pass utan drar ut det tidsmässigt så att det ska räcka lagom fram till 9 oktober,vilket innebär att passen landar på ungefär var tredje dag. I början glesade jag ut lite mer med fler dagar emellan för att starta upp mjukt.

Precis som du tycker jag att det finns veckor i det programmet som ser väldigt tuffa ut, t ex den där man ska springa 29 km plus två pass till. Min tanke är att glesa ut lite extra sådana veckor och kanske stryka några pass för att få tillräcklig återhämtning efter långpassen. Den bedömningen får jag göra när jag kommit upp i längd. Jag kommer också att vilja ha längre nedtrappning och vila inför själva loppet eftersom det är vad som brukar fungera för mig.

Intervaller blir ju lite vad man gör dem till eftersom han inte har skrivit någon fart och hittills har de känts lagom jobbiga, Jag har valt de intervallfarter jag har kört för kortare lopp baserat på miltid 55 minuter och eftersom jag nu är i bättre form än när jag sprang millopp verkar det fungera bra.

Hittills har jag ju inte kommit in på de långa passen i programmet och det är där jag tror att jag har utmaningen. Som jag skrev högre upp har jag haft löparknä och det behöver jag vara observant på.
1991 • Norrköping
#37
23 april 2021 kl 09:47
Gilla
Jag går inte in i djupare diskussioner om programmet då jag inte riktigt ser vad det tjänar till. Det skriver jag inte på ett nedlåtande sätt utan bara som ett konstaterande då du har bestämt dig för att det är så du vill lägga upp din träning inför loppet och mina synpunkter sannolikt inte kommer att spela någon roll. Jag tycker att du ska göra precis som du vill och känner för och så får du se på maratondagen hur det har fungerat.

Det enda jag ville få fram med mitt instick i debatten är att det inte ska fungera som generella råd för personer som gör sin första mara.
1978 • Linköping
#38
23 april 2021 kl 09:52 Redigerad 23 april 2021 kl 09:59
1 Gilla
Det är klart att du inte måste stanna där, men du behöver träna för att ge dig bra förutsättningar att klara loppet och få en fin upplevelse. Om du däremot bara vill ticka av en box kan du fortsätta som du gör. Det skulle väl vara väldigt tråkigt att bli skadad vid din första mara? När jag går ner i trapporna mot Östermalms IP efter maran så kan jag knappt gå. Jag kan inte tänka mig hur det skulle kännas med en veckovolym på 20-25 km.
Jag tror även att referensen till Lidingöloppet haltar då loppet går på mjukt underlag och inte på asfalt som Stockholm gör. 42,2 km asfalt är tufft för ALLA.


Det är en bra approach att nyttja kunskapen som många på det här forumet har.
Anette Edman
1966 • Årsta
#39
23 april 2021 kl 10:18 Redigerad 23 april 2021 kl 10:30
Gilla
Fredrik, du får gärna också konkretisera vad det är du anser är felaktigt i det maratonprogram jag följer. Jag har fått en del input från Marcus nu som jag tolkar som att han tycker att det är för mycket intervaller i det och för lite lätta pass. Det är en input som jag tar med mig och som jag kan använda för att justera programmet om jag tycker det behövs.

Så om du har några konkreta tips på vad jag ska ändra i programmet får du gärna berätta VAD i programmet som du tror kommer att orsaka skador.
1965 • Kungsholmen
#40
23 april 2021 kl 10:20
1 Gilla
Jag brukar säga att det svåra med maraton är ju inte att ta sig i mål, det svåra är att klara hård disciplinerad träning i alla väder i lång tid innan så att man klarar att prestera i jämn fart på en nivå som är väldigt hög relativt ens max. Att ge sig ut på ett tufft maratempopass i snålblåst och snöstorm på isiga vägar en mörk februarikväll!

DU Anette missar ju hela den njutningen om du tar ett för kort program ;-)

Men jag förstår samtidigt känslan av att "checka av" att ha "sprungit" ett maraton. Det går säkert bra.
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.